URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2024, 13:39

Nufăr... fără frunze : Primăria pune la pământ peste 2.000 de copaci, în proiectul privind regenerarea cartierului Nufărul I

Nufăr... fără frunze : Primăria pune la pământ peste 2.000 de copaci, în proiectul privind regenerarea cartierului Nufărul I CÂNDVA... Toate simulările prezentate de Primărie despre cum va arăta cartierul Nufărul I conțin copaci maturi, înalți și înfrunziți. Poate că străzile vor arăta cândva așa, dar nu prea curând...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anii următori, cartierul Nufărul I ar trebui să arate complet diferit față de cum este azi, cu spații verzi înghesuite între blocuri și mașini, cu locuri de joacă puține și modeste și cu străzi înguste.

Unul dintre cele mai ample proiecte realizate de Primărie vizează regenerarea urbană a întregului cartier, „renaștere” care se va face cu un sacrificiu: cel puțin 2.000 de arbori și arbuști vor fi puși la pământ, fie pentru că sunt în calea lucrărilor, fie pentru că au o stare de sănătate proastă.

De la plus...

De regenerarea urbană a cartierului Nufărul I s-a vorbit prima oară în martie 2023, când Primăria a supus consultării publice planurile pe care le are pentru zona delimitată de străzile Constantin Noica, Bumbacului, Morii și Bulevardul Nufărul. „Tot ce înseamnă cartierul Nufărul I va fi reabilitat, de la spații verzi, trotuare, asfalt, piste de biciclete, iluminat public și așa mai departe”, a descris primarul Florin Birta investiția de 25 milioane de euro, din bani europeni.

Concret, Primăria vrea să lărgească zonele pietonale, să elimine din parcările de pe carosabil și să construiască parcări supra și subterane, cea mai mare fiind una cu 1.000 de locuri care va fi săpată sub parcul de lângă Colegiul Onisifor Ghibu. De asemenea, între blocuri ar trebui să apară zone de picnic și pentru sport, locuri de plimbare cu animalele de companie și altele unde seniorii Oradiei să socializeze.

Când a supus proiectul dezbaterii, Primăria a anunțat și că, din cei 4.921 de arbori și arbuști din cartier, 783 ar urma să fie doborâți, iar alți 1.336 să fie plantați, ceea ce făcea ca la final cartierul să aibă un „excedent” de 553 de arbori. În toamnă, Planul Urbanistic Zonal al investiției a primit votul Consiliului Local, fără vreun anunț că s-ar fi făcut schimbări. În schimb, după ce municipalitatea și-a trimis planurile la Agenția de Protecția Mediului, surpriză: numărul arborilor și arbuștilor doborâți a crescut semnificativ. Și se pare că va mai crește!


Cum prezenta Primăria situația arborilor și arbuștilor, în perioada de dezbatere publică

... la minus

Ca urmare a PUZ-ului aprobat, Primăria a împărțit lucrările din cartier în trei proiecte: crearea de alei de acces în Nufărul I, regenerarea spațiilor verzi și construirea parcării subterane de lângă Colegiul Ghibu. Pentru cel dintâi, studiul de fezabilitate a fost depus în luna martie la APM, instituție care l-a supus dezbaterii publice.

Din capul locului, memoriul tehnic arată că „pentru realizarea investiției vor fi tăiați un număr de 1.690 de arbuști și arbori maturi din speciile pomi fructiferi, predominant corcoduș, dar și arțar, nuc, brad, liliac și toate speciile invazive”.

Descoperirea i-a revoltat pe unii orădeni. „Primăria a spus că vor tăia 700 de copaci, dar de fapt vor fi cu 1.000 mai mulți”, spune o orădeancă. Mai mult, prin proiectul de reamenajare a spațiilor verzi se estimează că vor fi doborâți alți 631 de copaci și este de așteptat ca alți zeci să fie tăiați pentru parcarea subterană.

Asta înseamnă că, din totalul de 4.900 de arbori, arbuști și pomi fructiferi din Nufărul, cel puțin 2.400 ar putea dispărea, cu ocazia lucrărilor. „Un masacru verde! Vor tăia mai mulți copaci decât și-au propus să planteze”, acuză orădeanca. Asta, chiar dacă Primăria a suplimentat și numărul plantărilor, de la 1.336, la 1.896...

Creșterea numărului de arbori tăiați i-a determinat și pe politicienii USR să reclame Primăria la Agenția de Mediu, care a solicitat explicații municipalității.

Memoriul depus de Primărie la APM:

Bolnavi și compromiși

Primăria spune că realitatea din teren a dictat numărul arborilor tăiați. Într-un răspuns scris, municipalitatea arată că inițial a numărat exclusiv copacii afectați de lucrări, nu și pe cei bolnavi sau compromiși de șantierele care s-au desfășurat în cartier, evaluați abia acum. Așa s-a constatat că un număr mare de copaci, deopotrivă arbori maturi și arbuști, din cartierul Nufărul riscă să se prăbușească sau nu mai au calitățile necesare pentru a fi păstrați, după ce vântul le-a rupt deja din crengi.

„În ultimii doi ani, municipalitatea a executat lucrări de tăiere la un număr de 157 de arbori și arbuști din zona studiată, uscați, cu pericol de prăbușire, afectați de furtună sau care au afectat, prin sistemul radicular, rețeaua de canalizare”, susține Primăria.

Una peste alta, la finalul lucrărilor, cu tot cu puieții plantați, cartierul Nufărul I va avea 4.813 arbori, după cum promite municipalitatea. Mai puțini decât are acum, dar mai viguroși. Va dura, însă, până ca orădenii să se poată bucura de umbra lor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
36 Comentarii
Sodelica, apreciez explicatiile detaliate si sunt de-acord cu dezvoltarea sa fie durabila, pe termen lung, sa nu fie nevoie de interventii si carpeli peste inca 2 ani
Ma legasem de intersectionalitate a la regresisti, lupta de clasa a la comunisti, ca ambee sunt acelasi lucru, o dezbinare intre oameni. Iti sustin pozitia din noile clarificari!
Postat 10 Aprilie 2024, 15:11 de unu
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Ca de obicei nu ai argumente, și cand primești argumenul necesar schimbi subiectul sau fugi.
Postat 10 Aprilie 2024, 10:15 de Sandu2100
cu
scuze celor care n-au inteles doctrinele conceptual, lasa ecolutiv, am sa incerc sa explic ca orice schimbare cantitativa se va transforma in schimbare calitativa (dar nu in sensul strict , ce in sensul proprietati ale schimbarii) , ..ca peste 30 de ani va incepe echipa betonarilor din viitor sa faca bani spargand betoanele trecutului si facand parcuri ...da asa cum orice nascut la tara , la putere acuma uraste pomu' si noroiu si insecta , asa aia din viitor or sa ...da..
Postat 09 Aprilie 2024, 23:28 de sodelica
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Sper ca vii cu argument, dar ca de obicei te pierzi si schimbi subiectul.
Postat 09 Aprilie 2024, 23:18 de Sandu2100
sanduivanov aka vasi13
Atât poți, nu cere nimeni mai mult.
Postat 09 Aprilie 2024, 19:59 de Sandu2100
SANDU2100 PROSTUL PROSTILOR
Filip a fost tot timpul in PD, asa tu FSN. Nu a fost niciodata in FSN, a fost doar in PD. Esti asa de prost, dar prost de bubui. Si tu esti o vinitura din Sarcau, Bolovan din Birtin, Birta e din Sanmartin. Deci cum e cu viniturile? Tu stii cum arata Birtinul si ce oameni stau acolo? Tu esti pistol de apa la prostie fata de ce e in Birtin.
Postat 09 Aprilie 2024, 19:49 de sanduivanov
vasi/adi13
Filip a fost în primul mandat FSN, care e egal PSD=PSDR= Iliescu. Ți-am mai explicat asta de 3 ori, esti incapabil sa pricepi :::::))))) Si Ți-am mai spus ca e o vinitura din SLOBOZIA
Postat 09 Aprilie 2024, 19:41 de Sandu2100
si nici nu am discutat de taierile de copaci pe care le regret si eu si le critic
primaria a propus ca planteaza 5 copaci la fiecare 1 copac taiat. As vrea sa vad ca se tine de cuvant, ca planteaza si in locul celor bolnavi sau doborati de furtuni! Astept ca vrea sa vad ca chiar va fi parc natural cu sol care absoarbe apa deasupra parcarii subterane...
Postat 09 Aprilie 2024, 19:40 de unu
ivanoave, nu despre tine vorbeam
am zis doar de "lupta de clasa", eu nu segmentez oradenii in clase care se lupta unii cu altii. Oradenii se inteleg, sunt prieteni unii cu altii chiar si daca sunt diferiti intr-un subiect sau altul (etnie, politica, religie, venit, anul mutarii in oras, sau altele). De asemenea, Nu am zis nimic de Petru Filip (care cand a fost primar a fost PD, apoi s-a mutat la PSD mai tarziu), iar cand am zis de PSD i-am laudat ca s-au indepartat de comunisti si sunt mai moderati, mai centristi, spre deosebire de AUR care acum sunt mai comunisti decat PSD. Mersi de insulte, dar sa stii ca si analfabetii functionali citesc un comentariu si raspund fara sa il inteleaga. Si ca narcisistii nu isi stiu cere scuze, in mandria lor se cred exclusiv cei mai tari, si nu stiu discuta civilizat. Tu sa fii sanatos!
Postat 09 Aprilie 2024, 19:35 de unu
Sandu cel cu buda in curte
Acum esti cel mai retardat din judet sau national. Ha ha ha ha hi hi hi Filip era din PD . O sa ai o diploma de cel.mai retardat bihorean. Doamne mare prost esti.
Postat 09 Aprilie 2024, 19:26 de vasi13
@unu
Tu esti alt prostovan, Filip era din PD. Nimeni nu vb de PSD, vai de capul vostru de postaci de doi bani. Ce e PNL, e la fel ca PSD, niste hoti ordinari. PNL, dispare dupa alegeri. Interesant e ca in vreme PSD s-au facut mai multi km de autostrada stadioane si sali polivalente decat pe vremea PNL. Nu sunt nici cu PNL nici cu PSD, dar tu si sandu2100 sunteti vai de capul vostru, niste postaci care faceti sa va urasca lumea mai rau. Auzi tu la ei ca FILIP era din PSD, voi nici nu erati nascuti pe vremea lui FILIP, doar vorbiti ca prostii.
Postat 09 Aprilie 2024, 19:22 de sanduivanov
sandu Filip e din PD.
Vai prost esti sandule, du-te si te arunca in Cris, sau in buda aia de la tara de unde stai. Petru Filip era din PD, PARTIDUL DEMOCRAT. Tu nici nu stii cum arata Filip daca il vezi prostule. Vai de mama ta ce prost poti sa fii, vai de capul tau ce nimic esti care se excita la betoane , te crezi cumva in New York cu Oradea asta. Vai de capul tau Filip, ala era din PD.
Postat 09 Aprilie 2024, 19:19 de sanduivanov
cand auzi de "lupta de clasa"
iti dai seama ca vorbeste un comunist. Si PSD a evoluat inspre moderatie si centru, dar unii sunt nostalgici dupa tinerete si dupa cozi la paine si intreruperi de curent.
Postat 09 Aprilie 2024, 18:50 de unu
oare
ce e asa greu de inteles ca primarul e o vinitura in Oradea si ca e dusmanul de clasa al oradeanului nascut , si ca isi doreste ca oradea sa fie populata de vinituri ca el care gandesc ca el si voteaza ca atare, si aia nativi orasului n-au decat sa se mute...
Postat 09 Aprilie 2024, 18:37 de sodelica
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Petru Filip.
Postat 09 Aprilie 2024, 18:01 de Sandu2100
sandu mincinosu
Gata, mi-am luat popcornul , astept si eu numele primarului PSD pe care l-a avut Oradea. Cine e personajul de la PSD care a fost primar. Confunzi Oradea cu satul tau baietasule. Hai sandule ca mi se gata popcornul, spune odata cine e ala?
Postat 09 Aprilie 2024, 17:53 de sanduivanov
Sandu cel cu buda in curte
Ce primar Psd a avut Oradea? Incredibil ce minciuni rusesti ai. Un copac matur nu se compara cu 1000 de bete de copaci care vor ajunge la maturitate in 50 de ani.
Postat 09 Aprilie 2024, 16:28 de vasi13
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
PSD a avut primăria. Daca ai fi oradean ai ști. Copacii se vor taia vi se vor planta mai mult decât dublu.
Postat 09 Aprilie 2024, 14:49 de Sandu2100
sandu2100
Vei sandu2100 ca PSD nu a facut nimic pentru ca nu a avut primaria niciodata...
Postat 09 Aprilie 2024, 14:39 de vasi13
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Votăm PNL pt ca face pt oraș, PSD nu a făcut nimic
Postat 09 Aprilie 2024, 14:11 de Sandu2100
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Iar ți-ai facu alt cont :::::)))))
Postat 09 Aprilie 2024, 14:11 de Sandu2100
Sandu lingau PNL
Votati betoane demolari de case si taiari de copaci
Postat 09 Aprilie 2024, 13:28 de sandu2102
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Unii locuim acolo si avem nevoie de parcări.
Postat 09 Aprilie 2024, 12:46 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Bai, unii locuim.acolo..Si vrem umbra si racoare, vrem copaci
Postat 09 Aprilie 2024, 11:39 de vasi13
Rapid sare propaganda
De parca ar fi apărătorii copacilor:::))))
Postat 09 Aprilie 2024, 11:04 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Ramai sandu pe buda din curte. Lasa orasul ca nu e de tine
Postat 09 Aprilie 2024, 10:48 de vasi13
Sandu mincinosu
Degeaba tai un copac matur si plantezi altul ca trece 40 de ani pana creste. Si ei plsnteaza mini copaci sau platani care aduc insectele alea jegoase. Un copac de 40 de ani nu e batran retardatule.
Postat 09 Aprilie 2024, 06:53 de sanduivanov
Sandu mincinosu
Nici in Petofi nu s-a facu parcare si 70% din parc a fost taiat. Vezi ce mincinos esti. Tu si gasca ta de tarani inculti care conduc orasul, in afara de minciuni nu sunteti in stare de nimic, doar sa distrugeti tot, numsi sa tocsti banii inutil.
Postat 09 Aprilie 2024, 06:50 de sanduivanov
Sandu mincinosu
Nu e vb de 2400 copaci care sunt deasupra viitoarei parcari! E vorba de toti copacii din cartier.
Postat 09 Aprilie 2024, 05:37 de sanduivanov
sanduivanov aka vasi13
La fostul muzeu nu sa făcut parcare subterană. Aici se face parcare subterană, se tau copaci dar de planteaza dublu. Ce nu ai înțeles ?? Rapid sare propaganda PSD, pai bă PSD cu voi nu am avut nicio șansă.
Postat 08 Aprilie 2024, 21:28 de Sandu2100
Ura fata de ce e verde
Cum au reusit ungurii sa amenajeze parcul baroc, din fostul muzeu? Nu au taiat nici un copac, si e cel mai frumos si verde parc. Au oameni educati, cu scoala in domeniu care au facut proiectul. Nu un sprancenat ce vine cu pixul si da ordin taiati tot, ca sa putem baga cat mai multi bani. Apoi lasam zona de izbeliste 10 ani si refacem din nou. Mare vizionar acest monosprancenat , adulator de beton.
Postat 08 Aprilie 2024, 20:48 de sanduivanov
Degenerare urbana
O sa iasa lumea sa le dea in cap. Cum sa tai toti copacii sa pui beton, piatete intre fiecare blocuri. Sa vina Birta sa stea vara in blocurile incinse de soare, sa ne arate cu degetul din mijloc. Ca si el arata cu degetul mijlociu. Ce perversi, depui un proiect sa il aprobe, apoi faci modificari. Pai cine conduce agentia de mediu, sclavii betonatorului. Oricum la ce haos au facut cu semafoarele si traficul in zona nici un vot nu le vine din Nufaru. Acum vor sa distruga complet zona.
Postat 08 Aprilie 2024, 19:59 de sanduivanov
@Cristianteofil
Regenerarea e o degenerare, facuta de niste degenerati.
Postat 08 Aprilie 2024, 19:54 de sanduivanov
Regenerarea la Oradea e...
e mai mult betonare si pavare, ca acolo se pot spala bine banii, cu borduri si pavaje... la plantari nu se prea poate si noa intelegeti voi... ;)
Postat 08 Aprilie 2024, 18:20 de cristianteofil
Toaletare ati auzit de ea?
Dar de toaletarea copacilor au auzit? Dar toaletarea a desfiintat-o BOLOVANU pe motiv ca costa, ca nu e rentabil. Taiati naibii odata toti copacii din oras sa stim un lucru, apoi bagati o taxa de poluare si ca e praf si cald in oras, o taxa pedeapsa pentru oameni.
Postat 08 Aprilie 2024, 17:31 de Petre93
sa va ia naiba
De abia acum au crescut copacii, ca nu sunt batrani cum spune primaria, cartierul are 45 de ani, dar copacii au fost plantati de vreo 35-40 de ani, inca nici acum nu au ajuns la maturitate. Copacii aia apara de razele soarelui peretii blocurilor, sa nu se incalzeasca de la soare. Noi nu vrem porfir si betoane ca in Cazaban sau Independentei, noi vrem umbra, aer curat racoare. Cum ma sa stai 2400 copaci? In realitate vor fi 3500 ca vor spune ca au trebuit ca altfel nu puteau pune cubul de porfir si in loc sa taie cubul de porfir trebuie taiat tot copacul. Am vazut proiectul pe internet, astia sunt complet imbecili, unde acum sunt copaci si verde vor sa puna pavaj sau sa mute strada, iar in locul stazi pun verdeata. Ei pur si simplu nu mai stiu cum sa toace cat mai multi bani pe o lucrare complet inutila. Mai bine pe aia 25 milioane euro ar reabilita termic blocurile. Cum ma sa vii tu Birta sa declarii ca spatiile verzi din Nufaru sunt prea mici si inutile, cum ma sunt inutile, tin umbra si jos temperatura. Ia faceti un sondaj supuneti la vot sa vedem ca 99% din locuitori vor spune NU acestei mizerii de proiect.
Postat 08 Aprilie 2024, 17:27 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON