URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Martie 2024, 13:59

Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO)

Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european finanţat prin Planul Operaţional Regional. Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu votul exclusiv al consilierilor liberali, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor estimate la circa 22 milioane euro.

"De la zero"

Proiectul de reabilitare a cartierului Nufărul este considerat de primarul Florin Birta un model de regenerare urbană.

"Acest cartier va fi reabilitat de la zero şi cred că va deveni un model de regenerare urbană, mai ales că nu ştim ca un cartier dintr-un municipiu să mai fi trecut printr-un astfel de proces", a declarat primarul Florin Birta în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Potrivit primarului, zona delimitată de străzile Constantin Noica, Nufărului, Bumbacului şi Morii, cu o suprafaţă de 25,6 hectare se va schimba la faţă. "Tot ce înseamnă cartierul Nufărul 1 va fi reabilitat, la de la spaţii verzi, trotuare, asfalt, piste de biciclete, iluminat public şi aşa mai departe", a declarat Birta.

Reabilitarea cartierului va avea loc după finalizarea lucrărilor de înlocuire a reţelelor de termoficare cuprinse în proiectul Nufărul Geotermal. Acestea vor fi reluate după închiderea sezonului de încălzire şi se vor încheia în cursul lunii mai.

"După aprobarea SF-ului (n.r. care a avut loc joi), dorim să dăm drumul la licitaţie şi să începem cât mai repede execuţia lucrărilor", a declarat Birta.

Având în vedere timpul necesar pentru atribuirea lucrărilor, execuţia efectivă ar putea demara cel mai curând în vara acestui an.

Modificări necesare

Consiliul Local Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor la un an după lansarea în dezbatere publică a proiectului şi la trei luni după ce a votat, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, masterplanul acestei investiţii.

La adoptarea proiectului final primarul Florin Birta a ţinut cont de opoziţia riveranilor din strada Aleea Onisifor Ghibu faţă de transformarea unei alei pietonale dintre blocuri într-un drum pentru maşini, aşa cum a promis încă din vara anului trecut. "Acel drum nu mai figurează în Studiul de Fezabilitate. Drumul trecea printre două blocuri şi pentru realizarea lor trebuiau tăiaţi copaci", a explicat Birta.

În plus, sesizat de BIHOREANUL, Birta spus că Primăria a făcut demersuri ca amplasamentul fundaţiei de bloc de la intrarea pe strada Constantin Noica, abandonat ani de zile, să fie mobilat. "Cei care au lucrat la masterpan au avut o discuţiei cu proprietarii fundaţiei. Aceştia pregătesc documentaţia pentru reluarea lucrărilor de construire pe acel amplasament", a spus Birta.

Nufărul (mai) verde

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul de regenerare urbană a cartierului Nufărul 1 vizează, printre altele, lărgirea zonelor pietonale, reabilitarea străzilor, construirea unei parcări subterane cu o mie de locuri în zona Colegiului Onisifor Ghibu şi reamenajarea zonelor verzi.

"Propunerile de amenajarea peisagistică vizează o suprafaţă de 10 hectare, neincluzând aici suprafaţa parcului care va fi amenajat în zona centrală, deasupra parcării subterane", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea, Adina Popa.

Astfel, în cartierul Nufărul 1 urmează să fie amenajate piaţete pietonale pentru întâlniri publice, locuri de joacă, zone pentru sport și de picnic, zone de plimbare pentru animalele de companie şi altele. "Zona va fi supravegheată video. Vom avea 59 de camere de luat vederi", a spus Popa.

Cu ocazia lucrărilor, în cartier vor fi plantaţi aproape 2.000 de arbori precum pini, brazi ori stejari, dar şi arbori destinaţi zonelor rezidenţiale şi, mai puţini, pomi fructiferi.

Vezi aici indicatorii tehnico-economici ai proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul I:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@unu Eu cred ca nu se vrea din alta parte, nu de la proprietari
Asociatia noastra de proprietari a strans bani pentru anvelopare. In 2019 aveam sumele necesare si cand sa incepem demersurile, de la primarie ni s-a spus ca nu sunt bani si sa incercam in 2021, ca poate atunci vor mai fi fonduri. Deci si acolo unde proprietarii cad de acord si vor sa faca, vine primaria si da cu flit. Probabil, buba era ca nu suntem in Nufarul / Cantemir, cartierele "de suflet" ale unora.
Postat 03 Martie 2024, 18:20 de v0id
Daca gresesc, va rog, corectati-ma!
Cota de 30% e mica dar depinde la ce ne/o raportam. Oradenii nu-s pr*sti, doar gasca penala ii vede/i-ar vrea asa! Cu totii vedem pe ce se duc banii nostri, aia din taxe si biruri din ce in ce mai mari. Unul isi face palat in centru, un etaj intreg ii va fi ,,biroul". Altul face vraiste o strada doar pt a pune in valoare crasma muierii. Se muta baza otl-ului pt a face loc afacerilor imobiliare (sa traiti, dom'kopany!). Si lista e luuungaaaa! In final va intreb: in toate escr*cheriile astea, a bagat vreun ,,jmeker" 30% din jebul lui?
Postat 02 Martie 2024, 10:48 de pinonel
v0id, incearca si tu sa iti convingi pe cei 2 vecini care nu accepta sa se inscrie in program
ptr ca e subventionat doar 70% din cost si trebuie sa plateasca ei 30%... din cauza aia se amana. Altfel, e tupeu ca si "la samsarii imobiliari care vor si strada asfaltata la parcele noi de casa, dar si expropriere pe bani publici ptr strada" sa ceara oradeanul sa se renoveze blocul cu 25% bani de la UE, 25% de la guvern, 25% de la judet si alti 25% de la primarie, si daca se poate, sa primeasca si niste ajutoare sociale ca e santier la geamul lui, pe perioada lucrarilor...
Postat 01 Martie 2024, 22:31 de unu
Foarte bine
La Toate cartierele le trebuie un face-lift, sper ca în următorii 10 ani sa se întâmple asta. Referitor la anveloparea blocurilor nu sunt de acord, dat fiind faptul că în ultimii ani au ars multe blocuri și polistirenul e foarte inflamabil, poate sa fie el ignifuga. Am pereții exteriori cu polestiren, ii dau jos, pun vată minerală și righips.
Postat 01 Martie 2024, 20:47 de Sandu2100
Wow! Super!
Ce bine o sa arate blocurile alea ponosite peste toate astea! Serios acum, cat o mai amanati cu anveloparea termica?
Postat 01 Martie 2024, 18:55 de v0id
Birta iar e varza.
Birta iar nu are habar pe ce lume e, Nufaru 1 nu are 26 hectare ci 260 hectare. As cum nu stie nici cate strazi are Oradea si cum nu stia nici la Digi 24 cate blocuri are Oradea. El nu stie nimic, nici strada Independentei nu stie unde e , o confunca cu 1 Decembrie. Azui la el Nufaru 1 are 26 hectare, adica 0,26km patrati!!!! Are 2,6km patrati, adica 260 hectare. Dar daca Bolo nu-i sopteste nu stie.
Postat 01 Martie 2024, 18:05 de Petre93
O alta mizerie de proiect
Ce pune botul prostimea cand vede pozele. De unde blocurile alea, de unde copacii aia mari, ca au spus ca taie toti copacii din cartier si planteaza altii. Planteaza copaci ca in piateta Cazaban, care nu cresc ma maturitate mai mult de 2-3 metri? Oamenii nu cred ca vor ca sa fie taiati toti copacii din Nufaru 1. Doar ca prostimea de aplaudaci nu studiaza proiectul in detaliu, ca nici nu stiu accesa pagina unde e pus. Prostimea musca pozele prezentate. Ia vedeti pozele cu piateta Cazaban si cum arata in realitate Cazabanul. Cum ne prezenta marele proiect de mobilitate Nufaru Cantemir, se circula de 10 ori mai prost si ca masini, si ca pietoni. Vesnic coloane la semafoare, mai ales la Bisericuta. Cum ma sa tai 800 de copaci pentru noul proiect, 800 copaci sunt toti mai exact. Vreti sa va coaceti vara ca in Piata Unirii sau Cazaban, alea sunt spatii verzi eficiente. Sau cum arata Parcul Petofi acumcand au taiat 75% din copaci si vegetatie? Nici nu se poate numi parc. Sau parcul Bacaului sa imi spuna cineva unde se sta vara la umbra acolo>?
Postat 01 Martie 2024, 18:01 de Petre93
@sanduivanov
nu prea intelegeti ideea, copacii mari de 40 de ani aduc umbra la beton dar nu aduc parandarat ca cei mici si ca sistemele de irigatii care in 2 ani iar trebuie refacute si iar vine parandarat de la firmele de casa. modelul e patentat deja mai trebuie doar sa vina dumexim sa sparga tot si sa vedeti ce bine va arata tot in final cu arbori pitici.
Postat 01 Martie 2024, 16:34 de Traian
Ce minciuni.
Ce poze cu blocuri din alte tari . De ce trebuie taiati toti copacii di cartier 800 vor fi taiati, sa studiati proiectul in detaliu. Auzi la ei ca fac spatii verzi de calitate!!! Ve e de calitate sa plantezi copaci pitici? Copacii actuali sunt inalti cat un bloc, copaci tineri de 40 ani, aia tin umbra si racoare vara, tin umbra peretilor blocurilor. Nu vrem modelul de parc gen piata Unirii , Cazaban doar pavaje, si copacei de 3 metrii maxim. Nu vrem iarba cu irigare care in maxim 2 ani sistemul de irigare va fi nefunctional. Suntem satui de genul de parcuri si spatii verzi in care vara nu ai pic de umbra. Terminati cu randarile astea fanteziste mincinoase , ce nu au nimic in comun cu rezultatul final
Postat 01 Martie 2024, 16:06 de sanduivanov
Dupa pozele din randari
Toate blocurile ar putea fi de de 8 etaje. Regenerarea nu include si reabilitarea lor. Pacat ca avanseaza asa greu toate anveloparile termice cand sunt atatea programe de subventii care exprira langa noi, in timp ce locatarii le vor doar daca subventia dle sa fie 100% gratis. Unii locatari, in multe cazuri majoritatea, voteaza ptr anvelopare termica si daca au de platit 30% din cost.
Postat 01 Martie 2024, 14:48 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON