URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2024, 13:59

Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO)

Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
Proiect model. Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european de 25 milioane euro (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cartierul Nufărul I va intra în reabilitare printr-un proiect european finanţat prin Planul Operaţional Regional. Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu votul exclusiv al consilierilor liberali, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor estimate la circa 22 milioane euro.

"De la zero"

Proiectul de reabilitare a cartierului Nufărul este considerat de primarul Florin Birta un model de regenerare urbană.

"Acest cartier va fi reabilitat de la zero şi cred că va deveni un model de regenerare urbană, mai ales că nu ştim ca un cartier dintr-un municipiu să mai fi trecut printr-un astfel de proces", a declarat primarul Florin Birta în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Potrivit primarului, zona delimitată de străzile Constantin Noica, Nufărului, Bumbacului şi Morii, cu o suprafaţă de 25,6 hectare se va schimba la faţă. "Tot ce înseamnă cartierul Nufărul 1 va fi reabilitat, la de la spaţii verzi, trotuare, asfalt, piste de biciclete, iluminat public şi aşa mai departe", a declarat Birta.

Reabilitarea cartierului va avea loc după finalizarea lucrărilor de înlocuire a reţelelor de termoficare cuprinse în proiectul Nufărul Geotermal. Acestea vor fi reluate după închiderea sezonului de încălzire şi se vor încheia în cursul lunii mai.

"După aprobarea SF-ului (n.r. care a avut loc joi), dorim să dăm drumul la licitaţie şi să începem cât mai repede execuţia lucrărilor", a declarat Birta.

Având în vedere timpul necesar pentru atribuirea lucrărilor, execuţia efectivă ar putea demara cel mai curând în vara acestui an.

Modificări necesare

Consiliul Local Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor la un an după lansarea în dezbatere publică a proiectului şi la trei luni după ce a votat, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, masterplanul acestei investiţii.

La adoptarea proiectului final primarul Florin Birta a ţinut cont de opoziţia riveranilor din strada Aleea Onisifor Ghibu faţă de transformarea unei alei pietonale dintre blocuri într-un drum pentru maşini, aşa cum a promis încă din vara anului trecut. "Acel drum nu mai figurează în Studiul de Fezabilitate. Drumul trecea printre două blocuri şi pentru realizarea lor trebuiau tăiaţi copaci", a explicat Birta.

În plus, sesizat de BIHOREANUL, Birta spus că Primăria a făcut demersuri ca amplasamentul fundaţiei de bloc de la intrarea pe strada Constantin Noica, abandonat ani de zile, să fie mobilat. "Cei care au lucrat la masterpan au avut o discuţiei cu proprietarii fundaţiei. Aceştia pregătesc documentaţia pentru reluarea lucrărilor de construire pe acel amplasament", a spus Birta.

Nufărul (mai) verde

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul de regenerare urbană a cartierului Nufărul 1 vizează, printre altele, lărgirea zonelor pietonale, reabilitarea străzilor, construirea unei parcări subterane cu o mie de locuri în zona Colegiului Onisifor Ghibu şi reamenajarea zonelor verzi.

"Propunerile de amenajarea peisagistică vizează o suprafaţă de 10 hectare, neincluzând aici suprafaţa parcului care va fi amenajat în zona centrală, deasupra parcării subterane", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea, Adina Popa.

Astfel, în cartierul Nufărul 1 urmează să fie amenajate piaţete pietonale pentru întâlniri publice, locuri de joacă, zone pentru sport și de picnic, zone de plimbare pentru animalele de companie şi altele. "Zona va fi supravegheată video. Vom avea 59 de camere de luat vederi", a spus Popa.

Cu ocazia lucrărilor, în cartier vor fi plantaţi aproape 2.000 de arbori precum pini, brazi ori stejari, dar şi arbori destinaţi zonelor rezidenţiale şi, mai puţini, pomi fructiferi.

Vezi aici indicatorii tehnico-economici ai proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul I:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@unu Eu cred ca nu se vrea din alta parte, nu de la proprietari
Asociatia noastra de proprietari a strans bani pentru anvelopare. In 2019 aveam sumele necesare si cand sa incepem demersurile, de la primarie ni s-a spus ca nu sunt bani si sa incercam in 2021, ca poate atunci vor mai fi fonduri. Deci si acolo unde proprietarii cad de acord si vor sa faca, vine primaria si da cu flit. Probabil, buba era ca nu suntem in Nufarul / Cantemir, cartierele "de suflet" ale unora.
Postat 03 Martie 2024, 18:20 de v0id
Daca gresesc, va rog, corectati-ma!
Cota de 30% e mica dar depinde la ce ne/o raportam. Oradenii nu-s pr*sti, doar gasca penala ii vede/i-ar vrea asa! Cu totii vedem pe ce se duc banii nostri, aia din taxe si biruri din ce in ce mai mari. Unul isi face palat in centru, un etaj intreg ii va fi ,,biroul". Altul face vraiste o strada doar pt a pune in valoare crasma muierii. Se muta baza otl-ului pt a face loc afacerilor imobiliare (sa traiti, dom'kopany!). Si lista e luuungaaaa! In final va intreb: in toate escr*cheriile astea, a bagat vreun ,,jmeker" 30% din jebul lui?
Postat 02 Martie 2024, 10:48 de pinonel
v0id, incearca si tu sa iti convingi pe cei 2 vecini care nu accepta sa se inscrie in program
ptr ca e subventionat doar 70% din cost si trebuie sa plateasca ei 30%... din cauza aia se amana. Altfel, e tupeu ca si "la samsarii imobiliari care vor si strada asfaltata la parcele noi de casa, dar si expropriere pe bani publici ptr strada" sa ceara oradeanul sa se renoveze blocul cu 25% bani de la UE, 25% de la guvern, 25% de la judet si alti 25% de la primarie, si daca se poate, sa primeasca si niste ajutoare sociale ca e santier la geamul lui, pe perioada lucrarilor...
Postat 01 Martie 2024, 22:31 de unu
Foarte bine
La Toate cartierele le trebuie un face-lift, sper ca în următorii 10 ani sa se întâmple asta. Referitor la anveloparea blocurilor nu sunt de acord, dat fiind faptul că în ultimii ani au ars multe blocuri și polistirenul e foarte inflamabil, poate sa fie el ignifuga. Am pereții exteriori cu polestiren, ii dau jos, pun vată minerală și righips.
Postat 01 Martie 2024, 20:47 de Sandu2100
Wow! Super!
Ce bine o sa arate blocurile alea ponosite peste toate astea! Serios acum, cat o mai amanati cu anveloparea termica?
Postat 01 Martie 2024, 18:55 de v0id
Birta iar e varza.
Birta iar nu are habar pe ce lume e, Nufaru 1 nu are 26 hectare ci 260 hectare. As cum nu stie nici cate strazi are Oradea si cum nu stia nici la Digi 24 cate blocuri are Oradea. El nu stie nimic, nici strada Independentei nu stie unde e , o confunca cu 1 Decembrie. Azui la el Nufaru 1 are 26 hectare, adica 0,26km patrati!!!! Are 2,6km patrati, adica 260 hectare. Dar daca Bolo nu-i sopteste nu stie.
Postat 01 Martie 2024, 18:05 de Petre93
O alta mizerie de proiect
Ce pune botul prostimea cand vede pozele. De unde blocurile alea, de unde copacii aia mari, ca au spus ca taie toti copacii din cartier si planteaza altii. Planteaza copaci ca in piateta Cazaban, care nu cresc ma maturitate mai mult de 2-3 metri? Oamenii nu cred ca vor ca sa fie taiati toti copacii din Nufaru 1. Doar ca prostimea de aplaudaci nu studiaza proiectul in detaliu, ca nici nu stiu accesa pagina unde e pus. Prostimea musca pozele prezentate. Ia vedeti pozele cu piateta Cazaban si cum arata in realitate Cazabanul. Cum ne prezenta marele proiect de mobilitate Nufaru Cantemir, se circula de 10 ori mai prost si ca masini, si ca pietoni. Vesnic coloane la semafoare, mai ales la Bisericuta. Cum ma sa tai 800 de copaci pentru noul proiect, 800 copaci sunt toti mai exact. Vreti sa va coaceti vara ca in Piata Unirii sau Cazaban, alea sunt spatii verzi eficiente. Sau cum arata Parcul Petofi acumcand au taiat 75% din copaci si vegetatie? Nici nu se poate numi parc. Sau parcul Bacaului sa imi spuna cineva unde se sta vara la umbra acolo>?
Postat 01 Martie 2024, 18:01 de Petre93
@sanduivanov
nu prea intelegeti ideea, copacii mari de 40 de ani aduc umbra la beton dar nu aduc parandarat ca cei mici si ca sistemele de irigatii care in 2 ani iar trebuie refacute si iar vine parandarat de la firmele de casa. modelul e patentat deja mai trebuie doar sa vina dumexim sa sparga tot si sa vedeti ce bine va arata tot in final cu arbori pitici.
Postat 01 Martie 2024, 16:34 de Traian
Ce minciuni.
Ce poze cu blocuri din alte tari . De ce trebuie taiati toti copacii di cartier 800 vor fi taiati, sa studiati proiectul in detaliu. Auzi la ei ca fac spatii verzi de calitate!!! Ve e de calitate sa plantezi copaci pitici? Copacii actuali sunt inalti cat un bloc, copaci tineri de 40 ani, aia tin umbra si racoare vara, tin umbra peretilor blocurilor. Nu vrem modelul de parc gen piata Unirii , Cazaban doar pavaje, si copacei de 3 metrii maxim. Nu vrem iarba cu irigare care in maxim 2 ani sistemul de irigare va fi nefunctional. Suntem satui de genul de parcuri si spatii verzi in care vara nu ai pic de umbra. Terminati cu randarile astea fanteziste mincinoase , ce nu au nimic in comun cu rezultatul final
Postat 01 Martie 2024, 16:06 de sanduivanov
Dupa pozele din randari
Toate blocurile ar putea fi de de 8 etaje. Regenerarea nu include si reabilitarea lor. Pacat ca avanseaza asa greu toate anveloparile termice cand sunt atatea programe de subventii care exprira langa noi, in timp ce locatarii le vor doar daca subventia dle sa fie 100% gratis. Unii locatari, in multe cazuri majoritatea, voteaza ptr anvelopare termica si daca au de platit 30% din cost.
Postat 01 Martie 2024, 14:48 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON