URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2023, 14:50

Cartierul Nufărul 1 se va „regenera”: Primăria îi invită pe orădeni să spună cum vor să arate zona

Cartierul Nufărul 1 se va „regenera”: Primăria îi invită pe orădeni să spună cum vor să arate zona (sursa foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până pe 24 aprilie, orădenii au ocazia să spună cum vor să arate un cartier din orașul lor.

Primăria a lansat, joi, în consultare publică un proiect de regenerare urbană pentru cartierul Nufărul I, într-o zonă delimitată de străzile Constantin Noica, Bumbacului, Morii și Bulevardul Nufărul, unde ar vrea să elimine locurile de parcare în favoarea zonelor verzi.

Orădenii din zonă ar urma să parcheze într-un garaj subteran construit lângă Colegiul Onisifor Ghibu.

Banii nu sunt o problemă!

Proiectul de Regenerare Urbană (PRU) Nufărul 1 a fost prezentat joi de primarul Florin Birta și arhitectul-șef al Oradiei, Radu Fortiș, care au anunțat că toate planșele și documentele sunt postate pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro.

„Cartierul Nufărul 1 este un cartier în care municipiul Oradea nu a mai investit de peste 10 ani, pentru că am avut acest proiect de geotermal Nufărul 1, pe care ne-am chinuit să îl implementăm, am avut procese și în sfârșit suntem în faza de implementare. La finalul acestui an, teoretic, proiectul Nufărul geotermal ar trebui să fie implementat. Tot timpul le-am spus oamenilor că nu facem lucrări acolo, pentru că ar fi anormal ca peste un an sau doi să venim să spargem pentru rețele de termoficare”, a declarat Birta.

Modernizarea cartierului ar urma să fie făcută din bani europeni, prin Programul Operațional Regional, prin care Oradea va avea la dispoziție, în următorul exercițiu bugetar, 22 de milioane de euro numai pentru regenerări urbane.

Acești bani sunt dedicați municipiului, fără să fie nevoit să concureze cu alte orașe, așa că, teoretic, proiectul nu ar trebui să întâmpine nicio problemă privind finanțarea.

Parcare cu 1.500 de locuri

Ca să realizeze master-planul zonei, Primăria a lansat un chestionar prin care îi întreabă pe orădeni cum vor să arate cartierul. Cetățenii sunt îndemnați să își spună problemele cu care se confruntă în Nufărul 1, cum cred ei că ar trebui să arate parcările, cum ar fi bine să se facă circulația rutieră și pietonală, care sunt zonele recreative prielnice și ce intervenții consideră că ar fi oportune.

„Avem și o propunere de viziune, la nivel conceptual. (...) Vorbim de o zonă cu o densitate foarte mare a populației, 17.000 de persoane, iar problema principală o reprezintă mașina, o problemă care îi frământă pe locuitori și ne frământă și pe noi”, a precizat Radu Fortiș.

În prezent, majoritatea locurilor dintre blocuri arată deplorabil, cu spații verzi călcate de mașinile care nu au unde parca. Propunerea Primăriei este ca mai multe locuri de parcare de pe carosabil să dispară, iar autoturismele să poată fi lăsate într-un garaj subteran pe care municipalitatea ar urma să-l construiască sub actualul teren de sport al Colegiului Onisifor Ghibu.

„Va fi o parcare ceva mai neobișnuită, pentru că se vor desfășura suprafețele de parcare în rampă, iar deasupra va fi un spațiu verde, un parc. Dar locurile de parcare vor trebui suplimentate și în alt fel, o să vedem după ce consultăm populația care sunt modalitățile pe care le-ar agrea”, a mai spus arhitectul șef (în foto, primul din stânga).

Estimările Primăriei arată că în zonă sunt circa 5.800 de mașini, ceea ce face ca viitoarea parcare, cu 1.500 de locuri împărțite în trei niveluri, să fie mult prea mică.

Va urma și un PUZ

Simultan cu consultarea publică, Primăria are discuții și cu operatorii de rețele, pentru a afla ce strategii au ei în zonă. De asemenea, la asociațiile de proprietari vor fi distribuite afișe și chestionare, ca să-și poată da cu părerea și orădenii care nu au acces la internet.

Primarul Birta a promis că propunerile orădenilor vor fi analizate zilnic, astfel încât până la finalul lunii aprilie să poată fi realizată strategia de regenerare urbană care va viza zona. Ulterior, va fi întocmit și un Plan Urbanistic Zonal, care de asemenea va fi supus consultării publice.

„Până pe 24 aprilie, îi rugăm pe toți cei interesați să acceseze pagina de web a Primăriei Oradea, vor fi campanii și pe Facebook. Încercăm ca pe finalul lunii aprilie să finalizăm acest master-plan și să îl prezentăm public, cu propunerile venite din partea cetățenilor și proiectanților”, a precizat Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Romanii s-a prins incotro mergem!
E plin pe net de biciclete/mopede/trotinete electrice de vanzare. Daca ne vom pune legislatia rutiera in acord cu majoritatea tarilor UE, ma refer la motociclete cu motor de pana-n 125 cmc conduse cu B, jumatate dintre autoturisme vor disparea din traficul urban. Am una cu motor 4T, silentioasa, n-o auzi, merge prin oras 100 de km cu nici 2 litri.
Postat 01 Aprilie 2023, 05:55 de pinonel
o capcana aceasta parcare
Se aude deja ca vreo 4000 lei pe an va costa locul in noua parcare. Cati doritori vor fi? Sau va desfiintat toate locurile de pe strazi sa oblige fortat lumea sa foloseasca parcarea
Postat 31 Martie 2023, 19:34 de adi13
parcari
In zona nu mai gasiti niste case sa demolati pentru parcari? Sau mai bine demolati 2-3 blocuri si asa scade nevoia de parcari si rezulta si spatiu de parcare pentru ceilalti. Toti vrem sa ne dea primaria locuri de parcare gratis, macar cate 2-3 la fiecare.
Postat 31 Martie 2023, 10:37 de cristi11
KP aka mama Omida
Te-a apucat mila pt vizitatorii orașului, pana ieri pe ăștia ii numai țărani, acuma ești mai miroasă. Nu ți-e rușine sa minți??
Postat 31 Martie 2023, 10:06 de Sandu2100
Boală foarte grea la edilii orădeni ...
... de vor să desființeze parcările până și pe ultima stradă înainte de a veni sau ieși din oraș. Ajunge omu' la Oradea și vrea să-și cumpere un covrig sau un covoraș de baie, să intre pân' la bancă sau să-și ia la revedere de la oraș. Nu are cum parca mașina pentru că e ocupat peste tot, din moment ce numărul de locuri este mult redus ... așa că, își pune GPS-ul pe bord, ca să găsească pe unde poate circula a să ajungă la parcarea de lângă Onisifor Ghibu. Surpriză însă ... că acolo e un șantier a unei viitoare parcări. Așa gândește și lucrează echipa primarului.
Postat 31 Martie 2023, 09:03 de KP
Da, parcarile rezidentiale ar putea fi mai scumpe
Nu trebuie sa fie subventionate de catre primarie la 100 lei pe an. Mergi in blocuri noi si daca nu ti-ai cumparat parcare, o inchiriezi… la 100€ pe luna. Asta e pretul real al unei parcari in oras. Restul e o subvenție ca si aia la caldura data de primarie. Si intre timp, ne laudam ca incurajam transportul in comun, bicicleta si alte alternative de micromobilitate…
Postat 31 Martie 2023, 02:07 de unu
Pork&ride
O idee buna ar fi mutare parcarilor in viitoarea parcare din locul pietei nufarul. Sau, ca sa nu calcam turistii pe tenisi, s-ar putea face una pe linga Kaufland, cu deschidere la viitorul drum oradea-sinmartin, care e in gestatie...
Postat 30 Martie 2023, 20:46 de excalibur
Petre93
Alo gara, e criza in toată Oradea de locuri de parcare, dar ca de obicei propaganda nu suporta dezvoltarea, nu suporta sa vadă ca se face.
Postat 30 Martie 2023, 20:27 de Sandu2100
Adica cum
In Nufaru in zona 3G au desfiintat parcarile pe Nufarului de la nr 42 la 54 au desfiintat toate locurile in cspat de la nr 78 la 88 au desfiinyat tot. Deci desfiinyezi 50 de locuri si apoi spui ca e criza si lumea parcheaza unde apuca. Deci tu creezi incendiu apoi vii cu solutia salvatoare. Cat va costa parcsrea pe an, cs in centru 1800 lei pe an?
Postat 30 Martie 2023, 19:06 de Petre93
Foarte bine
Parcări subterane trebuie făcute între blocuri, bună ideea.
Postat 30 Martie 2023, 18:50 de Sandu2100
Mai bine fara
Si daca se vor desfiintat locurile de parcare, poate desfiinteaza 3000 de locuri sa stie ca cele 1500 vor fi ocupate, iar la cat costa abonamentul pe an 1700-1800 lei pe an, nu stiu cat de bucurosi vor fi cei din Nufaru. Ati uitat sa spuneti si pretul pe care trebuie platit. Si in centru au desfiintat locurile de parcare, iar per total tot atatea locuri sunt, nimic in plus. MAI BINE FARA EA, MULTUMIM NE LIPSIM, plus ca parcul Ghibu va disparea
Postat 30 Martie 2023, 17:59 de Mihaita
Se tot cerea o gradina comunitara urbana
Ar fi un spatiu bun pentru verde in zona Ghibu-Gradinita28 daca s-ar uni cele 2 curti, deasupra parcarii
Postat 30 Martie 2023, 17:23 de unu
!!!
[...]o zonă delimitată de străzile Constantin Noica, Bumbacului, Morii și Bulevardul Nufărul, unde ar vrea să elimine locurile de parcare în favoarea zonelor verzi.[...] Zone verzi, adica se va renunta la gri si se va colora betonul in verde! Intrebati-i pe cei din Cantemir carora li s-au taiat arborii si li s-au pavat parcarile ce parere au! P.S. Vine anul electoral 2024, nu uitati sa mergeti sa votati! Tot pe stia, cum altfel?!
Postat 30 Martie 2023, 15:39 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON