URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2023, 08:01

Înflorește Nufărul! Va fi cel mai atractiv cartier al Oradiei (FOTO)

Înflorește Nufărul! Va fi cel mai atractiv cartier al Oradiei (FOTO) LA REFĂCUT! Marginalizat ani întregi, cartierul Nufărul urmează să cunoască o dezvoltare accelerată datorită investițiilor europene și unui ambițios proiect de regenerare urbană ce va fi pus în dezbatere luna viitoare. „Lucrările vor cuprinde mai multe etape, începând de la reabilitarea bulevardului Nufărul (foto 1) până la construirea unei parcări subterane lângă Colegiul Onisifor Ghibu (foto 2) și reabilitarea de blocuri. Vor fi câțiva ani de deranj, dar la final cartierul va arăta ca nou”, spune viceprimarul Marcel Dragoș
Înflorește Nufărul! Va fi cel mai atractiv cartier al Oradiei (FOTO) GRĂDINA ORAȘULUI. Pârloaga dintre Parcul Salca și Lotus Center urmează să fie transformată, printr-un proiect de 26,5 milioane euro, în cea mai întinsă zonă verde a orașului, cu un lac artificial, o seră, un turn de belvedere și o promenadă suspendată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uitaţi de ştaiful zonei ultracentrale, funcţionalismul cartierului Rogerius sau liniştea din Ioşia. Viitorul aparţine cartierului Nufărul! "În câţiva ani, când vom finaliza investiţiile deja începute şi va fi implementat planul de regenerare urbană a zonei, Nufărul va arăta ca scos din cutie", spune viceprimarul Marcel Dragoş. 

Cea mai bună dovadă sunt proiectele europene pentru acest cartier, în valoare de 121,5 milioane euro, aflate în diferite faze de implementare.

"Nu arată cum ar trebui" 

După revoluţie, cartierul Nufărul a fost vitregit de investiţii publice. În mare, zona a evitat marginalizarea doar mulţumită investiţiilor private cum ar fi centrul comercial Lotus, blocul de birouri Trade Center, cartierul Prima şi hipermarketurile de la ieşirea spre Băile Felix.

Marcel Dragoș, viceprimarul Oradiei"Cartierul nu arată cum ar trebui. Multe străzi trebuie asfaltate, în curţile blocurilor oamenii îşi urcă maşinile pe trotuare, iar zona suferă de lipsa spaţiilor verzi", recunoaşte viceprimarul Marcel Dragoş (foto).

Riveranii vor trebui să aibă răbdare. "Până la finalizarea proiectului Nufărul Geotermal şi înlocuirea reţelelor de termoficare nu putem asfalta străzile, pentru că la prima avarie vor trebui sparte", spune vicele. Perspectiva e, însă, încurajatoare. "Odată finalizate lucrările din subteran, cartierul va fi reabilitat din temelii. Când constructorii vor încheia, nu va mai fi nevoie de nicio intervenţie ani de zile".

Începând din subteran... 

Marius MoșSăptămâna trecută, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie avea în cartierul Nufărul, în diferite faze de implementare, 18 proiecte, în valoare totală de 121,5 milioane euro. Mai mult decât pentru oricare alt cartier. "Pentru Nufărul există un plan de investiţii complementare gândite astfel încât să devină un model pentru Oradea", spune directorul DMPFI, Marius Moş (foto).

Lucrările începute acum câţiva ani cu reabilitarea sistemului de alimentare cu apă continuă în prezent cu modernizarea reţelelor de termoficare. Pregătit încă din 2010, dar finanţat abia de anul trecut, proiectul Nufărul Geotermal (17,7 milioane euro), care vizează trecerea pe încălzire cu apă geotermală, este implementat în proporţie de 15%. Investiţia prevede construirea unei staţii geotermale, înlocuirea tuturor conductelor, amenajarea de puncte termice la nivel de scară, construirea a două staţii de reinjectare a apei uzate, pentru protejarea zăcământului, şi multe altele. "La final, pentru că apa caldă şi încălzirea se vor prepara la nivel de bloc, locuitorii vor beneficia de servicii mult mai bune", spune Dan Creţu, directorul Termoficare.

În plus, operatorul de termoficare va putea să îşi reducă costurile de producţie a gigacaloriei, limitând scumpirea acesteia.

Întâi, blocurile de la stradă... 

De altfel, pentru reducerea facturilor de încălzire a locuitorilor din Nufărul, municipalitatea are în plan reabilitarea termică a peste 60 de blocuri (30 milioane euro). Primele trei - PB14 din strada Bumbacului, şi X21 şi X23 din strada Morii, finanţate prin POR 2014-2020 - sunt finalizate în proporţie de 95%. Celelalte au contractele de finanţare semnate sau depuse spre finanţare prin PNRR.

Ovidiu GulerÎn urma lucrărilor, blocurile acum cenuşii vor fi nu doar termoizolate, ci şi zugrăvite în culori mai vii. "Pentru ca zona să arate unitar, vor fi reabilitate întâi blocurile de la stradă, unde Primăria are în curs de finalizare proiectul de reabilitare a coridorului de mobilitate Nufărul-Cantemir în valoare de 12,2 milioane euro", spune directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler (foto).

Cum reabilitarea termică a blocului scade, în medie, cu circa 600 lei pe iarnă costurile pentru încălzirea unui apartament cu 3 camere şi îi creşte valoarea cu circa 5.000 euro, proprietarii au fost uşor de convins. "Oamenii sunt conştienţi că altă şansă să îşi reabiliteze apartamentele pe bani europeni nu va mai exista", spune Marius Mladin, care administrează 13 asociaţii de proprietari, dintre care două blocuri concurează pentru finanţare pentru PNRR.

Grădină pentru Nufărul

Primele semne ale schimbării la faţă a cartierului se vor vedea încă de anul acesta. Pe lângă reabilitarea şi lărgirea bulevardului, mutarea locurilor de parcare în spatele blocurilor, amenajarea trotuarelor şi a unei piste pentru biciclete, modernizarea liniei de tramvai şi înlocuirea stâlpilor de iluminat, municipalitatea amenajează şi un centru de cartier în piaţeta de lângă restaurantul McDonaldʼs. Lucrările atribuite firmei Gavella (1,6 milioane euro) sunt 70% realizate, constructorul mai având de finalizat pavajul şi de amenajat, în primăvară, spaţiile verzi.

De altfel, cea mai mare zonă verde din Oradea, de 7,3 hectare, va fi amenajată tot în Nufărul, pe locul, acum în paragină, dintre Parcul Salca şi Lotus Center. Potrivit proiectului de 26,5 milioane euro, ce urmează să fie depus spre finanţare prin POR în aprilie, grădina va cuprinde, printre multe altele, o seră cu plante tropicale, un lac, o clădire cu destinaţie de orăşel al copiilor, un turn de belvedere înalt de 27,7 metri şi o promenadă suspendată care va lega pârâul Peţa de parcarea magazinului Lidl. 


Un plan de milioane

Iar planurile pentru Nufărul nu se termină aici. Primăria va supune dezbaterii publice, luna viitoare, cel mai ambiţios plan de regenerare urbană de până acum, ce vizează zona delimitată de bulevardul Nufărul şi străzile Constantin Noica, Bumbacului şi Morii. În perimetrul de 39,2 hectare urmează să fie coborâte în subteran toate reţelele aeriene, să fie reabilitate toate străzile, refăcute spaţiile verzi, reabilitate termic toate şcolile şi grădiniţele, înlocuit sistemul de iluminat şi multe altele. Cap la cap, investiţiile sar de 20 milioane euro, până la finalizarea studiilor cifra fiind orientativă.

"Pe amplasamentul de lângă Colegiul Ghibu vrem să amenajăm prima parcare subterană «de domiciliu» din Oradea", spune viceprimarul Marcel Dragoş. Parkingul de circa 600 de locuri, care va avea deasupra terenuri de sport, e gândit să "aerisească" străzile din cartier. O parcare similară ar urma să fie amenajată şi în zona străzii Constantin Noica, aşa încât 70% dintre maşini să poată fi parcate în afara carosabilului.

"Luăm în calcul inclusiv varianta de a cumpăra sau expropria fundaţia blocului de la intrarea pe stradă, la care nu se mai lucrează de ani de zile. Dacă în urma unei expertize tehnice se dovedeşte că rezistă, acolo s-ar putea face o parcare cu trei etaje", zice vicele. Ceea ce ar rezolva o problemă serioasă a locuitorilor din zonă...

Cartier în dezvoltare

Mihai PopPlanurile Primăriei nu fac decât să se conformeze noilor realităţi. În perioada următoare cartierul oricum s-ar fi dezvoltat. "Cel mai mare centru comercial şi cea mai mare clădire de birouri din Oradea sunt în Nufărul. Acestea atrag deja mase mari de oameni care vor să locuiască aici. Deschiderea fabricii Nokian, de la fostul CET II, cu sute de angajaţi, va accelera procesul", spune Mihai Pop (foto), partener Remax.

Dacă acum orădenii caută apartamente sau chirii în Rogerius, ca să fie mai aproape de locurile de muncă din Şoseaua Borşului, pe viitor cei peste 500 de angajaţi ai Nokian Tyres şi managerii veniţi de afară îşi vor căuta locuinţe în Nufărul. Cum în negocierile pentru ajutorul de stat firma a promis salarii medii brute de 2.070 euro, disponibilităţile financiare ale acestora vor fi cu mult peste cele de astăzi.

"Dacă acum Rogerius găzduieşte cam 40% din populaţia oraşului şi Nufărul, cam 28%, în anii viitori, odată cu îmbunătăţirea calităţii vieţii din zonă şi extinderea cartierului spre Băile Felix, situaţia se va schimba", estimează brokerul. 

Inevitabil, preţurile locuinţelor noi din zonă, în prezent la 1.300-1.400 euro/metrul pătrat, cu circa 300 euro peste cele din Rogerius, vor deveni tot mai volatile. "Odată cu cererea, vor creşte şi preţurile. Nufărul nu şi-a atins încă potenţialul de dezvoltare", zice Pop. Altfel spus, odată cu condiţiile de viaţă din cartier, vor "înflori" şi preţurile...


TÂNĂR CARTIER "COMUNIST"
Nufărul după Felix...

Construit după 1979 în locul fostului sat Seleuş, cartierul Nufărul, botezat după floarea simbol a staţiunii Băile Felix din vecinătate, a fost cel mai tânăr cartier "comunist", fiind format din două sub-cartiere, Nufărul I şi Nufărul II, delimitate de strada cu acelaşi nume pe sensul de mers spre ieşirea din Oradea.

Aici a funcţionat una dintre cele mai vechi fabrici de bere din ţară, atestată încă din 1727, demolată la începutul anilor 2000 pentru a face loc mall-ului Lotus.

De altfel, după căderea comunismului, cartierul a intrat într-un con de umbră, administraţia locală preferând inclusiv să închidă fostul CET II, care încălzea zona, pentru a se concentra pe dezvoltarea celui din Şoseaua Borşului. Măsura s-a dovedit în final una fericită, deoarece pe amplasamentul acestuia va fi înfiinţat un parc industrial ce va găzdui firma Nokian Tyres, cea mai mare investiţie atrasă de oraş (650 milioane euro) după căderea comunismului. 

Pe lângă lucrări sporadice de modernizări de străzi, primele investiţii majore ale Primăriei s-au conturat în această zonă abia în ultimii ani, prin amenajarea Parcului Salca, a centrului de cartier din intersecţia străzilor Nufărului - Ciheiului şi reabilitarea bulevardului Nufărul - Cantemir.


Grădina Urbană Nufărul Oradea

GRĂDINA ORAȘULUI. Pârloaga dintre Parcul Salca și Lotus Center urmează să fie transformată, printr-un proiect de 26,5 milioane euro, în cea mai întinsă zonă verde a orașului, cu un lac artificial, o seră, un turn de belvedere și o promenadă suspendată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Drop/sandu
Foarte bine ca sandu a fost blocat. Drop de pe bihon.
Postat 06 Februarie 2023, 08:55 de Petre93
@sandu
CENZURAT
Postat 03 Februarie 2023, 18:42 de adi13
RE: @sandu
Pentru comentariile provocatoare și injuroase repetate, respectiv neconformarea la cerințele Regulamentului și la apelurile Moderatorului, dreptul utilizatorilor Sandu2100 și Adi13 de a posta comentarii pe site a fost suspendat pentru o perioadă de 3 zile.
Postat 03 Februarie 2023, 19:25 de Moderator
adi13-bolnăvel
CENZURAT
Postat 03 Februarie 2023, 15:58 de Sandu2100
RE: adi13-bolnăvel
Pentru comentariile provocatoare și injuroase repetate, respectiv neconformarea la cerințele Regulamentului și la apelurile Moderatorului, dreptul utilizatorilor Sandu2100 și Adi13 de a posta comentarii pe site a fost suspendat pentru o perioadă de 3 zile.
Postat 03 Februarie 2023, 19:25 de Moderator
Va sandu ce bucurie in 2024
Vai ce bucurie pe tine sandu in 2024, o sa castigati da, ca lumea e proasta si crede in minciunile pe care le expuneti. Lasa ca tot mai putini va voteaza , si stii ca in ultimul sondaj Bolojan a scazut la jumate, asta omiti sa spui. Bine ca minciunile sunt baza propagandei voastre.
Postat 03 Februarie 2023, 12:53 de adi13
Ce minciuni gogonate
Faceti un sondaj la cei ce stau in Nufaru sa vedeti cat de multumiti sunt de modernizare si dezvoltare. Va spun ca 90%sunt impotriva a ce au facut pe Nufarului. In ghetourile Prima si blocurile noi facute fara parcari destule e dezastru. Parcari desfiintate, strazi cu gropi. Credeti ca noi din Nufaru ne bucuram ca se fac blocuri noi? Daca primaria trambiteaza dezvoltarea e pentru ei, pentru mafia imobiliara. Geotermal pentru ce daca pretul nu scade ci din contra urca. Eu ca locuitor in zona m-am ttezit fara locuri de parcare si cu copaci taiati inlocuiti cu beton. Asa ca mai incet cu propaganda
Postat 03 Februarie 2023, 10:48 de Petre93
adi13-bolnăvel
Eu vorbesc din purul adevărat, nu ma.plang. in schimb tu ma copiezi:::))) va da-ti voi silința, dar se știe cine castiga la anul ::::)))
Postat 03 Februarie 2023, 10:32 de Sandu2100
@pinichio sandu
Care e problema Pinochio sandu? Nu iti place sa ti se vorbeasca asa cum faci tu cu noi? Bine ca minciunile tale si atacul la persoana sunt perfect normale. Nu te vezi ce scrii, postac platit ce esti. Ai si tupeu sa te plangi si sa faci pe victima. Iar distragi atentia de la subiect?
Postat 03 Februarie 2023, 09:08 de adi13
RE @moderator
Totuși pana când se accepta prostiile lui @adi13 nu vedeți propaganda? Nu am zis nimic către el. Păi dacă acceptați, atunci încep și eu :::)))
Postat 02 Februarie 2023, 22:42 de Sandu2100
@sandu
Asculta Pinochio, nu trebuie sa luam de buna ce scoate pe gura primaria, la ei dezvoltare e orice rahat. In Prima Nufaru nu ai loc sa te besesti asa de aproape sunt blocurile, si nu exista locuri de parcare nici la sfert din apartamente. Asta e dezvoltare la voi? Dar la voi minciuna e la ordinea zilei, voi asa mintiti pe cum respirati.
Postat 02 Februarie 2023, 20:32 de adi13
:::))))
No bine-i amu
Postat 02 Februarie 2023, 20:05 de Sandu2100
oglinda primarului
sunt impresionat de dezvoltarea inchipuita a acestui cartier. ma apuca durerea de cap cand va ce frumos se dezvolta zona, vezi noile constructii - pai, bai, derbedeilor din pnl, voi ati vazut ce tiganiada este in noul cartier prima din nufaru? blocuri de 100 apartamente cu 12 parcari in fata blocului! se parchaza in 4 randuri paralele cu blocurile, pe pamant, prin gropi, peste damburi, la disperare.... cine dracu le da astora autorizatii de constructii?! sleahta de magari din constructii si comisia de urbanism ar merita sa faca puscarie 30 de ani pt ce gunoaie semneaza! nu se respecta nimic, nici o norma, nici o zona pt pietoni, locuri de parcare, absolut nimic! dar stai, nu doar prima colcaie de lucrarri ilegale, ia sa vedeti grigorescu ce cladiri dinozauri fara autorizatii au rasarit! totusi, dle primar, nu ti-e jena cand te uiti in oglinda dimineata?
Postat 02 Februarie 2023, 19:16 de roger
bla bla bla
Sa vedeti dezvoltare cand va veni putoarea de la fabrica Nokian. Bine ca ati desfiintat parcari pe Nufarului si nu ati facut nici pe jumate cate ati desfiintat. Asta da dezvoltare, la voi orice rahat e dezvoltare, de semaforizarea de pe Nufarului nu are rost sa pomenim, circulatia pietonilor si masinilor e dezastru. Daca mai urmeaza dezvoltari de genul, mai bine nu. Oare dupa ce il treceti pe geotermal, cu module de bloc pun pariu ca oamenii vor plati dublu intretinerea, pe motiv ca asa arata modulele. Toata dezvoltarea asta e pe spatele oamenilor dar in detrimentul oamenilor.
Postat 02 Februarie 2023, 16:18 de adi13
@danzigk - BRAVO
Nici o constructie NOUA nu ar trebui autoirzata decat cu parcari subterne si si alea cu un numar de locuri de parcare corect, pt viitori locatari. Altfel ajungem ca si la Cluj. Vai si amar!
Postat 02 Februarie 2023, 15:18 de Szaby_Oradea
problema parcarilor
e bine ca se rezolva, insa daca toate blocurile noi ar fi construite doar cu parcare subterana - problemele parcarilor viitorilor cetateni ar fi rezolvata din start
Postat 02 Februarie 2023, 10:50 de danzigk
Cum?
De ce s-a inceput desfiintarea parcarilor cat timp noile parcari promise de 10 ani la Ghibu si mai nou in locul pietei nu sunt finalizate? Unde parcam pana sunt gata? Sau conteaza amenzile pe primite zilnic in zona ca nu mai avem unde parca, si ne laudam cu politia locala ca a dat zeci de mii de amenzi
Postat 02 Februarie 2023, 10:46 de Petre93
Blocaj
Nu poți circula in tot orașul. Trebuie consumati banii europeni. Comisioane mari. Nu se va mai auzi de PNL precum de Pntcd. Iau tot și nu dau nimic oamemilor. Drone..in nufarul este gazon ruloru pus de 2 luni ce e uscat deja În grădinile noastee nu e. Pute pe Notarra și noroi pe strada sparta. Multe lucrări bir rămâne neterminate Pr ca sunt mti flamanzi in politica. Vezi operațiunea masca cu Piti. Ce inteligenta emana amândoi. Și ce comisioane imparteau
Postat 02 Februarie 2023, 09:05 de Feliciana
ce face....maaaa?
Si eu am acasa o galeata de decorativa si ceva polistiren....pot ajuta la ceva fatade. Hai ca glumeam. Blocuri inghesuite facute la norma de parca sunt ghetoo o sa le vopsim si punem anemone in fata. Da e bine, dar pentru o aerisire si un flux si pentru eficientizare energetica, asta e putin. Oricum articolul e chiar la comanda, miroase de pe la CET 2 pana in centru. Sa speram intr-o eroare de abordare a temei, lasand la o parte punerea pe tapet a unor slujbasi ai statului. Si totusi sa uram spor la ...ce vreti voi.
Postat 02 Februarie 2023, 08:47 de Christa
Va cred, ca si eu mint!
Afara-i vopsit gardu', inauntru-i leopardu"! Tot bulevardul e o bataie de joc, una care nu se mai termina, semn ca foamea-i mare. In spatele fatadei sunt vesnice certuri si scandaluri, locatarii nu au loc de parcare, cei de la case nu pot intra in curti/garaje de masinile celor de la blocuri, RER nu poate ajunge la tarcuri pt. ca totul e blocat! Este o fotografie cu birtasul si cu raspopitul 5in1 care se uita ca viteii la poarta noua la trecerea de la intersectia Lugojului ci Dimirie Cantemir. Tot Cantemirul e cum e, doar acolo s-a facut un sant (intentionat!), inainte de liniile de tramvai, nu cumva sa treci cu 20-30 km/h! Toti franeaza si trec santul cu 5km/h! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ministrul-marcel-bolos-la-oradea-bulevardul-nufarul-cantemir-este-primul-coridor-de-mobilitate-urbana-din-romania-si-un-model-de-urmat-172061.html
Postat 02 Februarie 2023, 08:38 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON