Viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, a prezentat joi, folosind imagini din studiul de fezabilitate, cum va arăta prima grădină botanică în aer liber din oraş, numită Grădina Urbană Nufărul.
Grădina va fi amenajată pe o suprafaţă de 7,6 hectare în zona Nufărul între complexul Lotus şi Parcul Salca, unde acum este un teren degradat.
Parte din amplasament se află în proprietate privată fapt pentru care municipalitatea face demersuri pentru cumpărarea sau exproprierea acestor suprafețe.
"Vrem să amenajăm o grădină botanică în aer liber de o calitate foarte bună, care să fie un punct de atracţie în special pentru orădeni, dar şi pentru cei care ne vizitează oraşul, un loc unde vom conserva şi dezvolta biodiversitatea existentă în zonă, un loc special de recreere, de promenadă", a spus Mircea Mălan într-o conferinţă de presă.
Vor fi 15 zone tematice care vor purta nume ca "Pădurea nopţii", "Lanul vrăjit", "Grădina focului", "Labirintul parfumat", "Codrul Crişului" şi "Poiana fermecată", acestea fiind bogate în biodiversitate locală, ce va putea fi admirată pe mai tot parcursul anului.
"Va fi şi un lac artificial, dar vom pune în valoare şi un pârâu din acea zonă care face legătura cu Peţa", a explicat viceprimarul. Zona lacului artificial va fi numită "Nufărul magic".
În aceeaşi grădină va fi amenajată şi o seră cu plante tropicale, în două construcţii diferite. "În această seră vor exista ateliere şi laboratoare pe care le vor folosi cei de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Biologie", a mai spus acesta.
Grădina urbană Nufărul va avea în centru un turn înalt de circa 27 de metri, pe suprafaţa căruia vor fi amenajate puncte de tip belvedere, cel mai înalt fiind undeva la 20 de metri de la sol. Mai mult, grădina va fi traversată de o promenadă suspendată, care va lega zona din spatele Trade Center de Peţa. De pe promenadă se va putea urca în turnul de observaţie.
Proiectul include şi amenajarea unei construcţii acoperite pentru copii în zona denumită "City of Kids".
Studiul de fezabilitate al investiţiei a fost realizat de o firmă din Bucureşti, alături de specialişti din Germania. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului urmează să fie aduşi în faţa consilierilor locali şi supuşi votului, la finalul lunii iulie.
Investiţia va fi una serioasă, de circa 120 milioane de lei, fără TVA. Municipalitatea va încerca să obţină banii printr-o finanţare europreană, în exerciţiul financiar care începe în 2021.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.