URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
27 Mai 2020, 20:01

Grădina urbană: Primul parc botanic din Oradea va fi amenajat în cartierul Nufărul

Grădina urbană: Primul parc botanic din Oradea va fi amenajat în cartierul Nufărul DELĂSARE. Terenul pe care va fi amenajată grădina botanică este acum unul plin cu buruieni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şapte hectare de teren nefolosit din Nufărul se vor transforma în prima grădină botanică în aer liber din Oradea!

Primăria lucrează la proiectul de realizare a acestei grădini, care la final va avea o seră cu plante exotice, o casă de fluturi, un turn de observaţie, o pasarelă pietonală supraetajată, ce va traversa şi parcul Salca, şi o "cetate" dedicată copiilor.

Vizitare şi cercetare

Mircea Mălan, viceprimar OradeaAnunţat de primarul Ilie Bolojan din toamna anului trecut, proiectul Grădina Urbană Nufărul a intrat acum într-o etapă concretă. La începutul lunii mai, studiul de fezabilitate a fost aprobat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. "Lucrăm cu o echipă de proiectanţi din Bucureşti, care s-au asociat cu specialişti din Germania, pentru definitivarea proiectului", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Proiectul îşi propune să schimbe complet aspectul terenului întins pe o suprafaţă de 73.000 de metri pătraţi, cuprins între Oradea Trade Center şi parcurile Salca. Expoziţia botanică va putea fi admirată atât în aer liber, cât şi într-o seră întinsă pe o suprafaţă de 3.000 mp. Aici vor fi relocate plantele care acum cresc în mica seră din apropierea Hotelului Continental şi va fi amenajată şi o casă a fluturilor. Împreună cu Universitatea, Primăria vrea să amenajeze şi un centru de cercetare în biologie. "Va fi o zonă de laboratoare, gestionată de specialiştii Universităţii", precizează Mălan.

Plimbare la înălţime

Parcul va avea şi o grădină verticală, care va putea servi ca inspiraţie pentru orădenii dornici să-şi creeze astfel de zone acasă.

De asemenea, va fi construit un turn de observaţie. "Turnul va oferi o nouă perspectivă asupra grădinii botanice şi a împrejurimilor şi va fi un reper pentru oraş", se arată în proiect. Orădenii vor urca în turn fie din grădină, fie de pe o pasarelă de promenadă suspendată, ce va trece peste parc, peste strada Meiului şi parcul Salca, până pe malul Peţei.

Parcul va avea şi o zonă dedicată copiilor, "City of Kids", unde micuţii vor găsi diferite jocuri. Pentru că nu toate terenurile din zonă sunt în proprietatea oraşului, Primăria urmează să facă exproprieri, iar apoi va lansa licitaţia pentru execuţie. Deocamdată, nu se cunoaşte valoarea investiţiei, dar municipalitatea doreşte să o finanţeze cu fonduri europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON