URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Mai 2020, 20:01

Grădina urbană: Primul parc botanic din Oradea va fi amenajat în cartierul Nufărul

Grădina urbană: Primul parc botanic din Oradea va fi amenajat în cartierul Nufărul DELĂSARE. Terenul pe care va fi amenajată grădina botanică este acum unul plin cu buruieni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şapte hectare de teren nefolosit din Nufărul se vor transforma în prima grădină botanică în aer liber din Oradea!

Primăria lucrează la proiectul de realizare a acestei grădini, care la final va avea o seră cu plante exotice, o casă de fluturi, un turn de observaţie, o pasarelă pietonală supraetajată, ce va traversa şi parcul Salca, şi o "cetate" dedicată copiilor.

Vizitare şi cercetare

Mircea Mălan, viceprimar OradeaAnunţat de primarul Ilie Bolojan din toamna anului trecut, proiectul Grădina Urbană Nufărul a intrat acum într-o etapă concretă. La începutul lunii mai, studiul de fezabilitate a fost aprobat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. "Lucrăm cu o echipă de proiectanţi din Bucureşti, care s-au asociat cu specialişti din Germania, pentru definitivarea proiectului", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Proiectul îşi propune să schimbe complet aspectul terenului întins pe o suprafaţă de 73.000 de metri pătraţi, cuprins între Oradea Trade Center şi parcurile Salca. Expoziţia botanică va putea fi admirată atât în aer liber, cât şi într-o seră întinsă pe o suprafaţă de 3.000 mp. Aici vor fi relocate plantele care acum cresc în mica seră din apropierea Hotelului Continental şi va fi amenajată şi o casă a fluturilor. Împreună cu Universitatea, Primăria vrea să amenajeze şi un centru de cercetare în biologie. "Va fi o zonă de laboratoare, gestionată de specialiştii Universităţii", precizează Mălan.

Plimbare la înălţime

Parcul va avea şi o grădină verticală, care va putea servi ca inspiraţie pentru orădenii dornici să-şi creeze astfel de zone acasă.

De asemenea, va fi construit un turn de observaţie. "Turnul va oferi o nouă perspectivă asupra grădinii botanice şi a împrejurimilor şi va fi un reper pentru oraş", se arată în proiect. Orădenii vor urca în turn fie din grădină, fie de pe o pasarelă de promenadă suspendată, ce va trece peste parc, peste strada Meiului şi parcul Salca, până pe malul Peţei.

Parcul va avea şi o zonă dedicată copiilor, "City of Kids", unde micuţii vor găsi diferite jocuri. Pentru că nu toate terenurile din zonă sunt în proprietatea oraşului, Primăria urmează să facă exproprieri, iar apoi va lansa licitaţia pentru execuţie. Deocamdată, nu se cunoaşte valoarea investiţiei, dar municipalitatea doreşte să o finanţeze cu fonduri europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON