URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2022, 20:00

Cum va arăta școala publică de 20 de milioane de euro care va fi ridicată în Oradea (FOTO/VIDEO)

Şcoala nouă pe care Primăria Oradea vrea să construiască în cartierul Nufărul, mai precis pe strada Tompa Mihály 36, va fi mai scumpă decât se credea iniţial. Municipalitatea a publicat în premieră mai multe imagini cu designul viitoarei unități de învățământ, unul modern, cu accente interesante. 

Şcoală cu finanţare europeană

Consiliul Local a aprobat în şedinţa de joi actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei, a cărei valoare a crescut ca urmare a scumpirii materialelor de construcţii şi energiei de la 76 milioane lei la 99,7 milioane lei, echivalentul a circa 20 milioane euro.

"Este vorba de o construcţie de 15.632 metri pătraţi, pe care urmărim să o finanţăm ori prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027, ori prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a explicat primarul Florin Birta joi, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Potrivit primarului, proiectarea şi execuţia lucrărilor ar putea fi scoase la licitaţie în prima parte a anului viitor, pentru ca municipalitatea să aibă desemnat la finalul lui 2023 un constructor care să implementeze investiţia în termen de 24 de luni.

"Avem un deficit de clase în învăţământul orădean. Trebuie să găsim soluţii pentru a nu ajunge ca elevii să înveţe în două schimburi. Oradea este printre puţinele oraşe în care nu se întâmplă lucrul acesta", a spus Birta.

Așa va arăta viitoarea școală din zona Nufărul, conform randărilor transmise presei de Primăria Oradea

Suplimentarea sălilor de clasă este necesară având în vedere trendul ascendent al populaţiei, dar şi normele europene, care cer ca numărul de elevi dintr-o clasă să scadă de la 30 – 35 în prezent, la 25 – 28.


Cu 50 de săli de clasă şi bazin de înot

Şcoala nouă din Oradea va avea trei corpuri de clădire, dintre care primele două cu 50 de săli de clasă care vor găzdui 1.250 de elevi. Cea de-a treia clădire va avea destinaţie sportivă şi va găzdui la demisol un bazin de înot cu vestiare şi duşuri, iar la parter sală de sport, sală de forţă, vestiare şi alte facilităţi.

În plus, în cadrul şcolii vor fi amenajate două terenuri de baschet, un teren de minifotbal, unul de volei şi mai multe spaţii verzi.

Pentru a putea pregăti amplasamentul pentru viitoarea unitate de învăţământ, municipalitatea orădeană a expropriat în vara acestui an 13.500 metri pătraţi de teren în spatele pieţei West Market. Despăgubirile acordate proprietarilor s-au ridicat la 1,3 milioane euro.

Municipalitatea este nevoită să demareze această investiţie, având în vedere că dezvoltările imobiliare din cartierul Nufărul au pus presiune pe unităţile şcolare din zonă care nu mai pot primi noi elevi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
D-acord CT!
De aceea credem si sustinem libertatea de exprimare, inclisiv a celor care critica, inclisv cand nu suntem de-acord cu unu sau cu altul care e partizan si isi vede doar partidul lui. Suntem o republica, o democratie, una liberala. Iar ca politician ori ca om e greu, sa iti pui mandria jos, e o dovada de maturitate sa nu raspunzi atacator la critici, ci sa iti vezi limitele, sa apleci urechea, sa inveti si de la altii, fie votanti, fie de opozitie. Toti vrem progres, dar unul care sa reziste peste ani, unul acceptat de majoritate, fara suferinte si revolutii daca se poate. Comunistii si fascistii apeleaza mai usor la forta statului ptr a inchide gura criticilor. Da, si eu scrasnesc din dinti cand aud de 20mil euro, imi pare cam mult. Ma gandesc ca deh, inflatia post-lockdown si post-stimulus, ca are totusi 50 sali de clasa si peste 1200 elevi (nu cred ca e vreo alta scoala cu 50 de clase in judet?), ca proiectul e modern, include si panouri solare si piscina…, dar tot fac ochi mari la pret. Bine ca nu e din buget local si ca suntem membri in UE!
Postat 24 Decembrie 2022, 20:12 de unu
Progres.
Nu exista progres fara critica, multe venite din mediul academic. Unii, formati in stalinism nu pot sa inteleaga asta, ii impiedica indoctrinarea. Se observa o schimbare de tendinta din partea administratiei, apleaca urechea spre critici intemeiate, argumentate. Cladirea asta, asemeni centrului tehnologic (il prefer fiind mai compact volumetric) e o reusita estetica. Pretul e cam mare, multe restaurari, cladiri impozante (Palatul Baroc), munca migaloasa (manopera mai scumpa), s-au facut cu bani mai putini. Era timpul ca primaria sa investeasca in educatie si sanatate (viitorul spital).
Postat 24 Decembrie 2022, 12:38 de User anonimizat
Contestatarii
Orice initiativa buna se loveste de fragilul zid al contestatarilor si a carcotasilor de trei lulele!! Vorba proverbului: "Cainii latra, caravana trece". Locul celor ce nu vor "betoane" e la tara sau in padure (cu aprobarea lui Schweighofer!!!). Initiativele Primariei trebuiesc duse mai departe!! Mult succes Primariei Oradea!!!
Postat 24 Decembrie 2022, 11:49 de AnaConda
ce frumos! sper sa gaseasca finantare, ca ieftina nu e, cand ai proiect de calitate
locatia e buna, chiar langa parc si spatii verzi, proiectul e foarte curajos si interesant, mi-as da si eu copiii acolo. Include si un pic de parcare ptr dascali, si banda de drop-off ptr parinti si statie autobuze, chiar si bazin inot, terenuri de sport, spatii verzi si de socializare. Va fi o scoala frumoasa, care sa arate ca municipalitatii chiar ii pasa de educatie si de noua generatie! Felicitari, numai sa se faca. Zici ca e universitate nu scoala, dar la 50 de clase si peste 1200 elevi, nu are cum sa fie mica. Oricum, interesant ca se vede o schimbare de atitudine intre generatia Bolojan si generatia Birta in ceea ce priveste calitatea proiectarii.
Postat 23 Decembrie 2022, 21:10 de unu
::::))))))
No bine-i amu ca face Bolo & Birta o școală , iar exproprieri ::::)))) din nou exproprieri, din nou betoane. :::))))
Postat 23 Decembrie 2022, 20:22 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON