URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2022, 20:01

Centrele de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul sunt realizate în procent de peste 60% (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrele de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul sunt realizate în procent de peste 60%. Potrivit unui comunicat al municipalităţii cele mai avansate sunt lucrările la piaţa Magnoliei, finalizate în proporţie de 80%.

Piața Magnoliei, gata până la finele anului

"Până în prezent au fost realizate: lucrări de terasamente şi demolări, lucrări de infrastructură şi suprastructură (precum construcţii trepte, realizarea instalaţiilor electrice, alimentare cu apă, irigaţii şi canalizări, montare de borduri, rigole, pavaje, trepte, construcţii jardiniere din beton), amenajarea zonelor verzi, lucrări pentru amenajarea locurilor de joacă", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Lucrările ar putea fi finalizate până la sfârşitul acestui an. În continuare, în funcţie de condiţiile medeo urmează să se finalizeze lucrările la pavaje, precum şi amenajarea locurilor de joacă, placarea fântânii şi instalaţia arteziană.

Constructorul mai are de realizat amenajarea spatiilor verzi, montarea corpurilor şi stâlpilor iluminat, montarea mobilierului urban, amenajarea staţiei de autobuz şi instalarea celor două toalete publice, una dintre ele fiind pentru persoanele cu dizabilităţi.

Lucrările, în valoare de 10,9 milioane lei plus TVA, sunt realizate de firma Gavella şi trebuie finalizate în primăvara anului viitor.

Spaţii verzi şi locuri de joacă

În ceea ce priveşte piaţeta Nufărul, lucrările sunt realizate în proporţie de 70%. "Au fost realizate lucrări de terasamente, lucrări de infrastructură şi suprastructură, amenajarea zonelor verzi şi a locurilor de joacă", a transmis Primăria.

Pentru următoarea perioadă sunt programate lucrări la pavaje, respectiv montarea de corpuri de iluminat şi mobilier urban.

"Se vor instala staţia de biciclete, un info-point şi panouri info, vor fi amenajate locuri de joacă, spaţii verzi şi platforme cu structură metalică placate cu lemn", a transmis Primăria.

Finanţate din fonduri europene, lucrările de amenajare a viitorului centru de cartier au fost atribuite firmei Gavella pentru suma de 6,7 milioane lei, fără TVA.

În premieră pentru România!

În ceea ce priveşte lucrările la Piaţeta Cazaban stadiul de finalizare este de 60%. În premieră pentru România piaţeta este pavată cu plăci din beton compozit.

"Astfel, în placa de beton a pavajului, ultimii 2 centimetri sunt formaţi ca strat de uzură. Acesta este compus dintr-un praf de rocă de nisip de cuarţ, cu agregat de cuarţ, de diferite culori şi este protejat de o foiţă de teflon care îi conferă rezistenţă la razele UV, îngheţ/dezgheţ şi permite curăţarea uşoară a petelor. Pavajul carosabil este montat pe un strat de beton macroporos care permite drenarea apelor, pe vertical, prin stratificaţii până în pământ", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

Până în prezent au fost executate lucrări de terasamente, infrastructură şi suprastructură respectiv de instalare a stâlpilor de iluminat. "În perioada următoare se vor continua lucrările la pavaje, la sistemul de iluminat, la fântâna arteziană, amenajarea spaţiilor verzi, montarea mobilierului urban şi realizarea staţiei de autobuz", se menţionează în comunicat.

Proiectul este pus în practică de Erbaşu Construcţii, pentru suma de 12,3 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Asta e trendul de "uniformizare"?
Au distrus cu zeci de santiere pe pietonala (Republicii), unde e pavat cu bucati de piatra si au zis ca o sa refaca pietonala ca sa fie pavat "uniform" tot orasul, iar acuma aici, la "centre de cartiere" se foloseasca fix bucati de pietre care seamana cu cel din pietonala? Unde e "uniformizarea"? Dar si asa e departe saritor la cer viteza cu care lucreaza firma... Termenii de finalizare sunt date numai sa fie complectata o rublica, la primaria oricum nu e nimeni care sa verifice nici aspectul asta, ex azi e termenul de finalizare pt pasajul din Piata Cetatii, care abia e terminata 50% si abia lucreaza acolo 5 persoane...
Postat 02 Noiembrie 2022, 07:17 de cititor_
Traian
Nu e sigur ca am sa ma bucur de RULI, am opțiunea, cenușa, formol, ceară etc
Postat 01 Noiembrie 2022, 23:23 de Sandu2100
@sanducu
probabil tu obisnuiesti sa mictionezi pe strazi si prin oras, nu toti avem aceleasi origini si comportamente. De verdeatza de la rulikovski sa te bucuri tu
Postat 01 Noiembrie 2022, 22:30 de Traian
Traian
Noroc ca înainte era plin de verdeață ::::))) nu ai loc unde sa piși sau care e problema?? Acolo nu a fost verdeață de când e locu, au fit bălării di mlaștină. Verdeață o sa ai la Rulikovsky .
Postat 01 Noiembrie 2022, 22:13 de Sandu2100
betoane cat cuprinde
frumoase betoane gri, oare nu se gasesc si ceva copaci extrem de scumpi care sa faca ca parandaratul sa fie la fel de mare? sau nu puteti mari procentul de parandarat fara sa batjocoriti orasul cu betoanele astea oribile?
Postat 01 Noiembrie 2022, 21:49 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON