URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne așteaptă un cincinal în care principalele șantiere din oraș vor fi pasajele rutiere. După spusele primarului Florin Birta și ale șefului Consiliului Județean, Ilie Bolojan, acum s-a deschis axa mersului pe sub pământ, care are ca motivație creșterea siguranței circulației, prin urmare se vor construi o grămadă de asemenea pasaje.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
05 August 2022, 17:18

Piațeta Cazaban din Oradea va avea pavaj unic în România, cu nisip de cuarț (FOTO/VIDEO)

Piațeta Cazaban din Oradea va avea pavaj unic în România, cu nisip de cuarț (FOTO/VIDEO) (foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piațeta Cazaban din Oradea, aflată în plin proces de modernizare, va avea un pavaj care nu a mai fost folosit până acum în România, au anunțat, vineri, reprezentanții Primăriei. Ce-l face special? Plăcile din beton compozit sunt mai groase decât cele care se folosesc în mod obișnuit, plus au un strat superior realizat dintr-un amestec rezistent ce conține praf și nisip de cuarț. 

„În piațetă se folosesc două tipuri de pavaj: de 18 centimetri grosime pentru zona carosabilă și de 12 centimetri grosime pentru zona pietonală. În placa de beton a pavajului, ultimii doi centimetri (n.r. – de fapt cei de la suprafață) sunt formați ca strat de uzură, strat care este compus dintr-un praf de rocă de nisip de cuarț, cu agregat de cuarț, de diferite culori și este protejat de o foiță de teflon care îi conferă rezistență la razele UV, îngheț/dezgheț și permite curățarea ușoară a petelor. Pavajul carosabil este montat pe un strat de beton macroporos care permite drenarea apelor, pe vertical, prin stratificații până în pământ”, a transmis printr-un comunicat, primarul Oradiei, Florin Birta.

Plăcile sunt de patru culori diferite, urmând ca ele să fie montate într-un design mai deosebit pentru a sparge monotonia piațetei, au subliniat reprezentanții municipalității. 

Materialele folosite pentru pavarea Piațetei Cazaban, care va servi drept zonă de relaxare pentru locuitorii din Ioșia, sunt cumpărate de constructori din Germania. 

Centrul de cartier Ioșia este realizat prin proiectul numit „Mobilitate policentrică în Municipiul Oradea – coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului”, cu fonduri europene. Printre altele, piațeta va fi prevăzută cu o fântână arteziană situată în zona centrală a acesteia, mai precis în zona cuprinsă între biserică și Casa Tineretului.

Proiectul este pus în practică de SC Erbașu Construcții, iar prețul contractului este de 12.346.696,54 lei (fără TVA). Lucrările au ajuns la stadiul de 40% și vor fi gata undeva în 2023.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Musti
E greu sa citești, dar și referiri la dale, dale lui de beton. Bine ai venit pe planeta Oradea.
Postat 07 August 2022, 13:59 de Sandu2100
Sandu2100
E greu sa intelegi ce citesti, asa-i? Sa stii ca tara in care locuiesti nu se numeste Oradea. Ok? Cuvintele "utilizarea dalelor de beton este o premiera nationala", din textul pe care l-am scris eu, iti spun ceva? Era o referire la declaratia din articol, care spune asta: "va avea un pavaj care nu a mai fost folosit până acum în România". Premiera mondiala ar fi sa plantezi copaci in molozul gros de un metru pe care l-au compactat santieristii pe absolut tot platoul si sa se si prinda. Dar, nah! Greu cu atatea de multe litere... Nu intelege el, Sandel, prea multe, dar se straduieste sa fie ironic. Pana la urma reuseste sa fie doar amuzant.
Postat 06 August 2022, 23:52 de Musti
Musti
Planeta pe care trăiești știi cum se numește?? sau nu contează la tine ?? Nu se vorbește de dalele de beton e premiera mondială, și nube mondială doar pt Oradea.
Postat 06 August 2022, 23:17 de Sandu2100
Premiera mondiala
Daca utilizarea dalelor de beton este o premiera nationala, in aceasta piateta vom avea parte, dupa promisiunile Primariei, si de o premiera mondiala. Vom avea 72 de arbori care vor creste in substratul de moloz concasat si balastru compactat care formeaza, pe o adancime de cca. 1m, substratul intregii suprafete a pietei, fara exceptie. Asa ca abia astept sa vad minuanea. Pt. ca Primaria a confirmat-o. Vezi articolul https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradenii-se-tem-ca-amenajarea-centrului-de-cartier-iosia-va-lasa-fara-copaci-zona-cazaban-ce-spune-primaria-171123.html
Postat 06 August 2022, 19:57 de Musti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5419 RON
  • 1 EUR = 4.9725 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON