URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2023, 09:08

Planul de regenerare urbană a cartierului Nufărul I a fost aprobat. Primăria a renunţat la noul drum printre blocuri contestat de orădeni!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Planul de regenerare urbană a cartierului Nufărul I a fost aprobat miercuri de Consiliul Local Oradea, cu unanimitate de voturi şi fără discuţii.

Un proiect de 22 milioane euro...

Primarul Florin Birta a susţinut că masterplanul adoptat este unul fără precedent. „Va fi cel mai amplu proiect de regenerare urbană pe care municipiul Oradea l-a avut până acum şi cred că va fi un etalon pentru ceea ce va însemna regenerarea următoare în municipiul nostru", a afirmat Birta în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, investiţiile cuprinse în plan - de la amenajarea de spaţii verzi, locuri de parcare, piste pentru biciclete, iluminat public, depozitări de deşeuri şi altele - urmează să fie finanţate din fonduri europene.

"Estimăm că în primăvara anului viitor vom depune acest proiect spre finanţare prin Planul Operator Regional, axa Regenerare Urbană, unde Oradea are alocată o bugetare de 11 milioane euro. Contăm pe o supracontractare de 200%, deci am putea avea disponibile 22 milioane euro din fondurile europene", a spus Birta.

Municipalitatea urmează să finalizeze studiile de fezabilitate pentru fiecare investiţie în parte, urmând ca acestea să fie supuse, la rândul lor, dezbaterii Consiliului Local.

"Estimăm că în primăvară să avem finalizate aceste studii şi să putem depune proiectul pentru finanţare, astfel încât să dăm drumul la licitaţia pentru implementarea acestui proiect undeva în vara anului viitor", a spus Birta.

"Acel drum nu s-a mai creat"

După cum BIHOREANUL a mai scris, masterplanul supus dezbaterii publice începând din primăvara acestui an, tratează arealul de 39,18 hectare delimitat de străzile Constantin Noica, Nufărului, Morii şi Bumbacului, şi a fost contestat de locuitorii din Nufărul.

Cei mai revoltaţi au fost riveranii din Aleea Onisifor Ghibu. Proprietarii de apartamente din blocurile Qb2 şi Qb3 au protestat în stradă, în luna august, faţă de intenţia municipalităţii de a tăia 80 de arbori, de la nuci la tei, pentru a amenaja un drum pe amplasamentul unei alei.

Florin Birta le-a promis protestatarilor la faţa locului că municipalitatea va renunţa la proiectul drumului. "Au fost nişte discuţii în zona respectivă pentru crearea unui drum de legătură între drumul existent şi strada Morii. Aşa cum am promis, acel drum nu s-a mai creat. S-a găsit o altă legătură, pe un drum vechi, existent", a spus primarul.

Riveranii au mai vrut să ştie de unde a reieşit necesitatea amenajării a peste 5.000 de parcări prevăzute în proiect, ce se va amenaja în locul parcărilor care vor fi mutate în parkingurile supraetajate ce urmează să fie construite pe amplasamentul punctelor termice dezafectate, cum se va rezolva problema zonelor de aşteptare pentru tranzitul copiilor la Colegiul Onisifor Ghibu şi altele...

Parcări, în etape...

În prezentarea materialului, extrem de voluminos şi tehnic, primarul Florin Birta a arătat că în momentul de faţă cartierul Nufărul se confruntă cu un deficit de locuri de parcare, spaţii verzi şi căi de acces, iar drumurile, distruse în timpul investiţiilor în reţele, au fost sparte.

Conform ultimului recensământ, în zonă există 5.657 de apartamente, care ar fi trebuit, potrivit Regulamentului de urbanism, să aibă tot atâtea locuri de parcare. "În acest moment sunt 1.529 de parcări, aproximativ 27% din numărul necesar, ceea ce înseamnă că avem un deficit de 4.128 de locuri de parcare", a spus Birta. La acestea se adaugă încă 166 de locuri de parcare necesare pentru vizitatorii cartierului.

Potrivit primarului, acest deficit urmează să fie acoperit în două etape. "În prima etapă se va construi acea parcare subterană din zona Colegiului Onisifor Ghibu, cu 1.000 de locuri de parcare, plus 2.680 de locuri la sol", a spus Birta.

Într-o etapă ulterioară, municipalitatea vrea să construiască alte 2.143 de locuri de parcare pe amplasamentul actualelor puncte termice, care vor fi dezafectate după trecerea încălzirii cartierului pe un mixt de agent termic cu apă geotermală.

"Pentru început vor fi parcări la sol, urmând să facem studii de fezabilitate ca să construim parcări supraetajate pe structură uşoară", a declarat primarul. Amplasamentele respective, precum şi mărimea construcţiilor, vor fi stabilite ulterior.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
sunt foarte nedumerit
sunt de-acord cu KP la stirea cu strada Sofiei, strada mai veche si neasfaltata, insa la stirea asta, dau si eu ca si Sandu cu "propaganda" inainte. Sunt foarte nedumerit cum poti sa pierzi bani europeni care nu sunt ai tai (inteleg ca poti rata oportunitatea de a ii atrage), si sa zici ca Oradea a pierdut 80 milli euro cand defapt si-a tras toti rezervati ptr oportunitati prealocate per orase, si in plus datorita supracontractarii, au atras si din banii altor orase, or alte axe care s-au modificat ptr a fi mai usor de accesat. Ori am nevoie de mai multe dovezi, or pe asta nu o cred!
Postat 04 Decembrie 2023, 17:13 de unu
Asta suna bine, numai sa nu ramana doar promisiune amanata, ci sa le chiar vedem cladite
Pentru început vor fi parcări la sol, urmând să facem studii de fezabilitate ca să construim parcări supraetajate pe structură uşoară", a declarat primarul. Amplasamentele respective, precum şi mărimea construcţiilor, vor fi stabilite ulterior
Postat 04 Decembrie 2023, 00:59 de unu
Iar n-au înțeles curiștii.
"Neterminaților" ... nu vă mai lăudați cu ce vor face alții, în viitor. Nu vă mai tropotiți cu pumnu-n piept, bătând câmpii despre lucruri pe care nu le-ați făcut când trebuia, pe bani pe care i-ați pierdut deja pentru că nu ați știut care-i dreapta și care-i stânga la vremea lor.
Postat 03 Decembrie 2023, 18:30 de KP
::::))))))
Dacă ma iau după ăștia de mai jos, nu trebuie nimic făcut :::::))))
Postat 03 Decembrie 2023, 18:08 de Sandu2100
Supracontractare ... de la 11 la 22 milioane Euro. Ha, ha, ha ...
Primarul ăsta habar nu are ce vorbește. După ce predecesorul său, primul habarnist Bolojan, a pierdut în primul ciclu bugetar european (până în 2020+3 ani, care ar fi fost cu totul până-n 2023) ambele programe de regenerare urbană, accesibile pentru Oradea la o sumă cumulată de peste 80.000.000 Euro ... vine surogatul ăsta de edil să inventeze noi termeni, cum ar fi "supracontractarea". Așa ceva nu există în materie de alocare și finanțare, mai ales că fondurile europene sunt în cea mai mare parte duse ... în Ucraina mare parte, la completarea pierderilor economice post-Covid și la susținerea sistemului energetic vest-european. Peste 100.000.000.000 Euro. Așa că, mai lasă balivernele edilule și maturizează-te. Ia-o de la mătură și făraș, pas cu pas și stradă cu stradă, dacă nu vrei să fi plecat cu șuturi în fund.
Postat 03 Decembrie 2023, 14:40 de KP
Noaptea, ca hotii?
Decembrie , luna cadourilor. Desi e Dan Simai la documentare, vad ca nu apare nimic despre linia de tram-tren dintre zona 1 si 2, linga/adiacent selgros. Nici de cartierul cu "zgirie-nori" din zona 2. In rest, mergem pe mina specialistilor si a scamatorilor PMO: "Contăm pe o supracontractare de 200%...". Ba , asta nu e contractie, e ditamai ERECTIA"
Postat 03 Decembrie 2023, 12:26 de excalibur
Ciudat....
Pana la urma in afara de a bifa o actiune obligatorie, marti, si aia pe foarte repede inainte, s-a discutat cu oamenii din zona, cu oradenii in general?! Imi amintesc ca in urma cu cativa ani, cand birtinezul&gasca penala au vrut sa puna mana pe terenurile+hotelurile+.... celor din Sanmartin, au dus o munca de lamurire mai rar. Un an dupa presa locala a huzurit, atat s-a ,,investit" in popularizarea ,,binefacerilor"! Basca cele ,,n" referendumuri (si acolo au ciupit netrebnicii, vezi mic_mobilier_trans care a decontat cabinele de vot de mai multe ori). Deci... Armata de scarta-scarta pe hartie din prefectura a mers pe la fiecare cetatean sa-i explice, sa-l intrebe, sa-i asculte doleantele?! Stiu, n-avea niciun rost atat timp cat idi*tii, multi din zona, au dat penalilor 2/3 din cl, cu asa majoritate parlamentul ar putea schimba constitutia.
Postat 03 Decembrie 2023, 10:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON