URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Aprilie 2024, 11:19

Ori sac, ori pubelă! Ca să evite amenzile, orădenii trebuie să opteze pentru un singur fel de colectare a deșeurilor reciclabile

Ori sac, ori pubelă! Ca să evite amenzile, orădenii trebuie să opteze pentru un singur fel de colectare a deșeurilor reciclabile DOUĂ FRACȚII, O SINGURĂ OPȚIUNE. Dacă preferă să arunce plasticul și metalele în pubele, orădenii trebuie să facă la fel și cu deșeurile din carton și hârtie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 18 martie, Oradea are un nou Regulament de salubrizare care prevestește și controale în pubelele cetățenilor, un motiv în plus ca orădenii să se informeze că fac totul ca la carte...

RER Vest le dă câteva sfaturi clienților, ca să se asigure că nu vor primi amenzi.

Tarife diferite

Pentru colectarea deșeurilor reciclabile, orădenii care locuiesc la case pot opta fie pentru saci, fie pentru pubele. Asta înseamnă că, dacă au ales să arunce plasticul și metalele în saci galbeni, tot în saci, dar albaștri, trebuie să depună hârtiile și cartoanele. Regula e aceeași și pentru cei care au optat pentru pubela galbenă, doar că acum ei trebuie să scoată în fața casei și o pubelă albastră, pe care, însă, o vor achiziționa pe cheltuiala lor.

Această obligație derivă dintr-o alta instituită de regulament, și anume că orădenii plătesc tarife diferite pentru fiecare fracție de deșeuri. La facturare, RER Vest poate ține cont de o singură formă de colectare, fie prin saci, fie prin pubele. Din același motiv, operatorul de salubritate nici nu vinde saci galbeni sau albaștri clienților care au încheiate contracte de ridicare a deșeurilor din pubele.

Cei care au pubele pentru deșeuri din plastic și metal, dar scot hârtiile și cartoanele în saci sau vrac, riscă amenzi din partea Poliției Locale pentru depozitare ilegală de deșeuri.

Avantaje și dezavantaje

Orădenii care vor să renunțe la colectarea în saci a tuturor deșeurilor reciclabile pot opta pentru colectarea din pubelă, cu un simplu drum la RER Vest. Operatorul le recomandă acestor clienți să își cumpere din comerț pubele colorate, albastre și galbene, pentru a deosebi mai ușor fracțiile reciclabile. Pubelele trebuie duse apoi la sediul firmei de salubritate, pentru instalarea microcipurilor cu numere unice de identificare. 

Diferența între cele două variante ține de modul de facturare: cei care optează pentru pubele plătesc de fiecare dată când acestea sunt golite (de exemplu, 8 lei pentru o pubelă de 120 litri), iar dacă nu le scot deloc în fața casei, nu au nimic de achitat. În schimb, cei care aleg varianta colectării reciclabilelor în saci, plătesc lunar o sumă fixă (21 lei) și au dreptul să scoată în fața casei oricât de mulți saci plini.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nerusinare
Asa va comportati voi cu clientii ????? Ii puneti pe drumuri , in loc sa veniti voi in inpampinarea doleantelor clientilor ??? In economia de piata "clientul nostru =stapanul nostru " , la voi e invers ? RUSINE sa va fie
Postat 12 Aprilie 2024, 10:58 de Rusine
Și marmota.....
Deci hârtiile vor merge pe foc sau o dată la 3 luni la centrul de colectare. Vizionați pe YouTube cât de poluant și ineficient economic e reciclarea- Even Greenpeace Says “Most Plastic Simply Cannot Be Recycled.” https://youtu.be/NLkfpjJoNkA?si=68GnmS1KaSvKjtgh
Postat 12 Aprilie 2024, 08:53 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON