URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2024, 09:37

Pericol fără leac: Orădenii n-au unde să arunce medicamentele expirate. Spitalele refuză să le primească!

Pericol fără leac: Orădenii n-au unde să arunce medicamentele expirate. Spitalele refuză să le primească! NU LA GUNOI! Medicamentele expirate sunt considerate deșeuri periculoase. Aruncate în pubele, ajung în gropi de gunoi și, în cele din urmă, pot contamina solul și apa, pentru că substanțele din medicamente nu se descompun ușor în natură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grija și responsabilitatea față de mediul înconjurător trebuie să-i determine pe orădeni să colecteze separat și medicamentele expirate sau nefolosite. Aruncate între gunoaiele obișnuite, ele pot contamina apa din pânza freatică ori solul pe care ajung, intoxicându-le cu substanțe care n-ar trebui să ajungă în natură.

De la 1 ianuarie 2024, responsabilitatea preluării acestor deșeuri revine exclusiv spitalelor, publice sau private, dar în Oradea nicio unitate sanitară nu le preia!

Doar la spitale

Până în acest an, sarcina colectării medicamentelor expirate sau nefolosite ori a dispozitivelor medicale uzate, cum sunt, de pildă, acele injecțiilor cu insulină, cădea în sarcina farmaciilor din toată țara. De asemenea, legea permitea operatorilor de salubritate să ridice aceste deșeuri, iar în Oradea se preluau la punctele de colectare separată administrate de RER Vest.

Anul trecut, însă, Legea 95/2006 privind reforma din sistemul sanitar a fost modificată, iar la articolul 244 prevede acum explicit că „medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale”. Schimbarea are noimă: spitalele au, oricum, propriile lor deșeuri medicale și dețin contracte cu firme specializate în distrugerea lor.

Noi? Nu!

Prevederea se aplică de la 1 ianuarie 2024, moment din care farmaciile sau operatorii de salubritate nu mai pot prelua medicamente expirate. Totuși, în Oradea, nici spitalele nu o fac!

„În fiecare săptămână vine cel puțin o persoană care vrea să predea medicamente, dar noi nu le preluăm. Nu știu să vă spun ce să faceți cu ele”, a replicat o angajată a farmaciei Spitalului Municipal. „Noi nu le preluăm, încercați la spitalele de stat”, a spus și o alta de la Spitalul privat Pelican.

La Spitalul Județean, aceeași poveste: angajatele de la recepția policlinicii nici nu știau de schimbările legislative, iar cele ale farmaciei spitalului au oferit tot un răspuns negativ. „Noi nu preluăm medicamente expirate, altceva nu știu ce să vă spun”, a răspuns o angajată a celei mai mari unități medicale din Bihor.

Doar ale noastre... 

Nici la Spitalul de Boli Infecțioase orădenii n-au mai mult succes. Ca și cum ar auzi pentru prima oară o asemenea solicitare, asistentele direcționează oamenii spre magazia spitalului care funcționează pe Bulevardul Magheru, colț cu Louis Pasteur. La magazie, evident, un refuz: „Noi avem o cutie cu medicamentele expirate din spital, dar de la persoane fizice nici vorbă să preluăm”, a spus un bărbat. Situația este similară și la Spitalul Militar Avram Iancu.

„Niciun spital din Bihor nu preia medicamentele expirate, pentru că nu există încă normele metodologice de aplicare a legii. Așteaptă să afle cum să aplice această prevedere legală”, a explicat dr. Daniela Rahotă (foto), șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Și totuși, chiar dacă Ministerul Sănătății n-a dat clarificări, în țară există deja mai multe spitale care s-au conformat obligației. De exemplu, Spitalul Județean din Botoșani a anunțat că primește cetățenii cu pastile expirate, zilnic, între orele 8 și 12, la un depozit al unității. La Spitalul Județean Reșița, lucrurile sunt chiar mai simple: la poarta unității a fost amplasată o pubelă specială pentru medicamente, la care oricine are acces.

Va urma! 

Până când spitalele din Bihor se vor dezmetici, singurul lucru pe care îl pot face cetățenii care nu vor să polueze mediul înconjurător este să țină medicamentele expirate acasă.

Vestea bună este că s-ar putea să aibă o soluție curând, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Bihor, Lisa Crăiuț (foto), anunțând că unitatea face pregătiri. „Am încheiat un act adițional suplimentar pentru colectarea deșeurilor periculoase, am făcut demersuri pentru a achiziționa un cântar și containere, am identificat spațiul, am pregătit modelele de procese verbale predare-primire. Urmează ca în perioada imediat următoare să fie funcțional acest proces și vom anunța pe site-ul spitalului locația și programul de colectare”, a declarat Crăiuț.

O soluție care vine cu câteva luni întârziere, dar bine că vine...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Faceți-le donație la Pantelimon ...
... că acolo se cer numai expirate. Dacă apar refuzuri, ministrul PSD al sănătății și secretarii de stat ai PNL sunt dispuși să le îngurgiteze, ca rezultat al alegerilor comasate din acest an.
Postat 13 Aprilie 2024, 11:38 de KP
scuza-ma ca sunt acid, @civis
dar nu e nici o terorie a conspiratiei: Da, antibioticele sunt OK sa le bagi in tine cand esti bolnav, cu reteta de la doctor. Nu le bagi insa si in mancarea copilului. La fel, nu le arunci in chiuveta sau WC ca statia de epurare nu e conceputa sa elimine medicamentele, si ajung in cris, apoi la unguri, apoi in dunare si apoi la romani...
Postat 12 Aprilie 2024, 19:32 de unu
Pv
Proces verbal predare- primire? Când le-au " preluat " farmaciile am venit acasă de la farmacie cu tabel în care trebuia completat : denumire,data expirării, lot, nr. bucăți. Totuși numai proces verbal mi se pare un mare pas înainte. Oare o să fie în dublu exemplar ?
Postat 12 Aprilie 2024, 12:16 de sssss
Stai puțin
Deci sunt în regulă când le băgăm în noi dar sunt deșeuri periculoase dacă le aruncam în wc sau la gunoi?
Postat 12 Aprilie 2024, 10:01 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON