URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2024, 09:35

Echipa perfectă: O adolescentă de 14 ani și bunicul ei sunt voluntarii care mențin curat Parcul Libertății din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Nu înţeleg de ce sunt mucuri de ţigară aruncate pe jos, chiar lângă coşul de gunoi", zice Tina, nedumerită. Adolescenta de 14 ani, cu părul de culoarea castanelor şi ochelari cu ramă transparentă, şi-a pus mănuşile de cauciuc pe mâini şi adună, meticulos, fiecare mizerie care n-ar trebui să "decoreze" iarba ori aleile din Parcul Libertăţii. 

Nu este singură, ci însoţită de bunu’ Victor, care se sprijină în cârjă, dar tot nu se dă bătut şi se apleacă după fiecare mizerie. Victor nu îi este Tinei bunic adevărat, dar se comportă cu ea ca şi cum ar fi sânge din sângele lui. Şi o învaţă să fie nu doar harnică, ci şi bună...

Voluntari ai Fundaţiei Comunitare, cei doi adună săptămânal gunoaiele aruncate de alţii pe jos, în parc. Victor şi Tina nu simt nici oboseală, nici ruşine când curăţă parcul, fără să aştepte ceva la schimb. Din contră, spun că munca de voluntariat le aduce satisfacţii şi, cel mai important, le dă ocazia să petreacă timp împreună. 

Adevărata familie

Parcul Libertăţii este un loc perfect de plimbare în aer liber fiindcă există un grup de voluntari care îl menţin curat şi aranjat. Adunaţi în jurul Fundaţiei Comunitare Oradea, ONG care are în grijă jumătatea de parc cu aleea de flori, voluntarii se duc săptămânal acolo, adună gunoaie şi smulg buruieni. Printre ei se numără şi o echipă aparte: Victor Nagy, un orădean de 61 de ani, şi Florentina Roman, în vârstă de 14 ani. "Bunu’ m-a adus aici, acum vreo 3 ani", spune Tina.

Bărbatul înalt, cu statură impozantă, chiar dacă în mâna stângă se sprijină într-o cârjă, nu îi este bunic adevărat. L-a cunoscut pe când avea 7 ani, iar părinţii ei habar n-aveau nici să crească un copil, nici să-şi ţină viaţa într-o direcţie bună. "De când ne-a întâlnit prima oară, ne-a întrebat dacă ne poate spune bunu’ şi buna, şi aşa am rămas", spune Victor. 

De la cunoştinţe comune, orădeanul şi soţia lui, Liliana, au aflat de viaţa grea pe care o ducea micuţa, cu tatăl la închisoare şi mama pradă dependenţei de alcool, şi au decis să o ia în casa şi în familia lor. Cei trei copii ai cuplului s-au mutat de acasă, dar încă nu le-au dăruit nepoţi, aşa că soţii Nagy şi-au găsit răbdarea şi vitalitatea necesară să crească un copil ajuns în plasament. "Nu oricine se laudă la 61 de ani că are o fată de 14", zice bărbatul, glumind. 

De nedespărţit

Familia Nagy încearcă să-i ofere Tinei o educaţie bună şi, mai ales, să o înveţe cum să-şi trăiască frumos viaţa. "Am simţit de la început că este specială, şi aşa este. Este un copil deosebit, dar n-a avut cine să o îndrume", zice bunu’, privind cu mândrie spre fată. 

Elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Arte, unde vrea să continue să studieze artele vizuale, ea învaţă bine, îşi descoperă pasiunile şi nu iese din vorba bunicilor. Pescar înrăit, Victor i-a pus undiţa în mână, a învăţat-o să-i placă istoria, ca lui, şi i-a arătat serialul "Game of Thrones", preferatul Tinei acum. 

De altfel, fata îşi petrece cea mai mare a timpului cu bunu’. O tumoare pe creier i-a provocat o paralizie din pricina căreia acum umblă doar cu cârjă, aşa că bărbatul, fost lăcătuş mecanic la Uzina de Apă Oradea, este de 19 ani în pensie de boală. Cum soţia lui încă lucrează, el este cel care găteşte, o aşteaptă pe Tina de la şcoală şi încearcă să-i umple timpul liber cu activităţi utile, îndeosebi în aer liber. 

În urmă cu trei ani, când a văzut apelul la voluntariat pentru Parcul Libertăţii, Victor s-a gândit că ar putea fi o activitate potrivită pentru el, ca să se simtă util comunităţii. "Am început să vin în parc, la adunat gunoaie, şi într-o zi Tina m-a întrebat dacă poate să vină cu mine. De-atunci, n-am mai «scăpat» de ea, venim doar împreună", povesteşte orădeanul. 

De dragul naturii

Săptămânal, bunicul şi nepoata merg în parc şi strâng mizeriile aruncate pe jos de alţii prin iarbă sau la locul de joacă. "Sunt chiştoace aruncate lângă coşul de gunoi. Nu îi judec pe oamenii care fac asta, dar nu reuşesc să înţeleg de ce o fac", zice Tina. Bănuieşte că doar lenea îi face să murdărească locul unde copii şi adulţi caută relaxarea. Adolescenta n-ar putea însă să fie ca ei: "Natura este foarte importantă, datorită ei trăim şi ar trebui să o îngrijim mai bine".

Periodic, Tina şi Victor mai au şi altă treabă prin parc: alături de alţi voluntari, plantează flori, tund gazonul şi transformă resturile vegetale în compost. Ocazii cu care constată că şi vandalii sunt mulţi, pentru că florile sunt adesea furate, iar lada de compost spartă! "Nu ştiu ce şi-au imaginat că ar fi în ea, dar au stricat-o", zice Victor.

Cei doi voluntari nu simt că s-ar înjosi ori că fac un efort inutil, curăţând Parcul Libertăţii. "E foarte fain să fii voluntar. Îmi place să văd că alţii pot să stea să se relaxeze aici, după ce eu fac curat", zice Tina, care la rândul ei vine în parc şi când n-are treabă, de cele mai multe ori pentru a citi ori pentru a observa ce este în jur. Fata este pasionată şi de fotografie, visând la ziua când va deveni fotojurnalistă, va surprinde lumea în imagini, iar apoi va scrie despre ce a văzut.

E "cringe" să fii voluntar?

Munca bunicului şi a nepoatei este apreciată de cei din jur. Recent, la Gala Voluntarilor, un eveniment organizat de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, Tina a fost premiată pentru cele peste 100 de ore de voluntariat pe care le-a prestat pentru FCO în ultimii doi ani, o surpriză uriaşă pentru ea. "Am crezut că doar mergem la gală să ne întâlnim cu cunoscuţi, dar bunu’ ştia că voi fi premiată şi nu mi-a spus nimic", povesteşte Tina, cu entuziasm.

Fireşte, este mândră de premiul ei: "Mă bucur că alţii au observat efortul meu, dar eu nu fac voluntariat pentru faimă, ci pentru binele altora, dar şi al meu". Colegii ei de şcoală nu văd lucrurile la fel, dovadă că niciunul nu este voluntar: "Consideră «cringe» (n.r. ciudat, jenant) să faci asta". 

Ce are ea de câştigat de pe urma orelor muncite în parc? Aer curat, o stare de bine şi o apropiere de bunu’, zice Tina. În plus, cei doi voluntari au ocazia să cunoască oameni diferiţi, cu profesii felurite, pe care altfel nu i-ar fi întâlnit, de la avocaţi la medici ori preoţi. "În parc, toţi suntem egali, ca voluntari", zice şi Victor. 

Spiritul civic "clocoteşte" în el, dovadă că a fost nelipsit şi de la protestele şi marşurile pro-justiţie ori împotriva corupţiei de anii trecuţi. "Pentru Tina şi alţi copii ies oricând la un protest. Eu n-o să prind vremuri mai bune, dar ei n-au nicio vină că am adus ţara asta aici", spune Victor.

Dacă la "butoane" ar fi mai mulţi oameni ca el şi ca Tina, cu siguranţă că şi ţara ar merge într-o direcţie mai bună...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
exemplu
da de ce nu iese bunu cu baiatul ei.sau cu buna harnicuta.ce facem acuma pe perfect.bunica cand avut fata la scoala la clasa 12 a facut ceva urit la noi parinti si copi.
Postat 20 Martie 2024, 13:48 de omulet545
OK
asta e reclama falsa....cine e fetita...cum a ajuns la ei...stim noi ce om e bunica-cand a avut fata mai mare la scoala se stie ce a facut bunica-mama atunci....
Postat 20 Martie 2024, 13:44 de onuta
@Unu
M-am inlflamat ca la articolul acesta despre o fatuca de 14 ani si bunicul ei, care fac o gramada de ore de voluntariat, vii cu un comentariu de politician, care pierde esentialul din toata povestea si vorbesti despre cu totul alt subiect decat cel din articol. M-am inflamat ca il citezi din Kennedy si compari Romania cu SUA. Aduci vorba despre razboiul din Ucraina si speculezi despre ce ar face unii "patrioti" care ar fugi din tara cand ar incepe razboiul. Pariem ca nu o sa pui mana pe arma si n-o sa te ceri in prima linie, daca va fi vreun conflict armat? Esti prea relaxat, ca sa nu fii sigur ca nu poti fi selectat in caz de ceva. Toata lumea se teme de un razboi si de moarte, iar faptul ca in Europa, in anul 2024 se intampla ce se intampla, nu prea poate sa intre in capul meu. Pur si simplu ma mai intreb din cand in cand daca este real ce se intampla sau este doar un film urat, de groaza. Am fost la izbugnirea razboiului unul dintre cei care au impartit in vama Bors, noaptea, pe un frig cumplit, pachete cu mancare refugiatilor ucrainieni. Le-am vazut fetzele si lacrimile si mi-a fost suficient. Pentru 2 vieti! Nu sunt maghiar, am destui prieteni unguri si din tot ceea ce am scris eu rezulta ca sunt un roman care isi vede tara dusa la sapa de cauciuc si vanduta bucata cu bucata de politicienii care au condus-o dupa Revolutia din 1989. Faci parte din ei? Daca da, vrei sa te felicit? Din punctul meu de vedere Putin vrea un cordon de tari, neutre, intre NATO si Federatia Rusa. Atat! NATO nu si-a respectat partea de contract si s-a extins in blocul estic. Asta nu justifica insa sub nicio forma razboiul pornit de rusi. Nu va fi niciun WW3, rusii sunt prea slabi sa lupte cu NATO intr-un razboi conventional, iar daca vorbim de un razboi mondial atomic, atunci nu mai conteaza nimic, in jumate de zi se stinge lumina pe Pamant. Tu chiar crezi ca Orban se poate alia cu rusii si sa lupte impotriva Europei, fara ca NATO, sa ia masuri in secunda 2? Ai idee unde este situata geografic Ungaria ca si tzara? Si cu ce sa lupte? N-au nu stiu ce armata, nici n-au avioane, politia aeriana este facuta de alte state. Zici ca este nevoie de o respectare a culturilor locale, sa nu le zica ungurilor sa vorbeasca turca in tara lor si ce materii sa predea in scoli. Pai asta e cuvant cu cuvant discursul lui Victor Orban, pe care pari sa-l detesti. Nu prea stii tu ce vrei, iar referitor la bere, sau esti prea tanar pentru ea sau esti prea batran si nu-ti va face bine. Cu asta am inchis subiectul, iti urez o noapte buna!
Postat 18 Martie 2024, 22:29 de Kid
iar cu presupuneri si clarificari, daca cumva esti maghiar oradean
...te iubim vecine si hai la o bere! Sa stii ca maghiarii au dezvoltat orasul asta, i-au facut centrul asa de frumos. In tara asta iti dam dreptul sa vorbesti maghiara in institutii mai mult decat primim in ungaria ca reciprocitate. Vrem o Europa mai unita, mai puternica, mai ales in contextul actual, se vede nevoia unei armate europene, unei integrari mai solide, unei Romanii in Schengen. Si care sa respecte culturile locale, sa nu le zica ungurilor sa vorbeaza turca in tara lor si ce materii sa predea in scoli.
Postat 18 Martie 2024, 16:44 de unu
@kid, nu inteleg ce vrei sa zici, sau de ce te-ai iritat la ce am zis? in afara de atacuri la persoana nu prea vad idei la care sa raspund
nu, nu vreau sa intru in prea multe detalii personale, nici la animale, nici sa sange. Asa poti sa imi ceri si adresa de acasa. E drept ca uneori lumea ma corecteaza si imi nuantez parerile, insa alteori poate nu m-am exprimat clar, sau am crezut ca ii raspund unui aurist si am facut anumite prezumtii, dar in conversatie imi dau seama ca am raspuns unui usrist si trebuie sa clarific ce am vrut sa zic (nu ca as sti despre tine, ci doar exemplu ca idee). Da, vreau razboaiele evitate, dupa cum am zis, si daca castigi razboiul, mii de oameni nevinovati sufera. Dar nu vreau sa eviti razboiul la orice cost (pana sa iti predai suveranitatea, natiunea, dreptul la autodeterminare, sau altele). Uneori, evitand razboiul te lasi santajat si incurajezi regimurile agresive sa aiba mai mult curaj sa continue cu ameninatile intr-o etapa viitoare sau asupra altora. Ideea cu nepalezii si romanii am luat-o din interviul lui Gosu, adevarat, si el a formulat-o astfel, dar pozitia am exprimat-o si inainte in alte cuvinte, si mi-o mentin si dupa. E buna imigratia (controlata), sunt si globalist intr-o anumita masura (cat timp e ordine mondiala liberala, democratica, cu interese nationale locale), cat time e in interesul si avantajul nostru, ptr economie, forta de munca, dar sunt si conservator de dreapta, nu la extreme, dar o dreapta autentica si clara, asa ca sa clarific ca nu sunt un userist globalist proimigratie fara limite. Mai faci si concesii de centru, in politica e compromis si negociere, si e si realism, cu ceea ce se poate in contextul contemporan, nu doar idealisme. Pana la urma imi dau seama ca ai avut doar atacuri la persoana si nu stiu la ce sa iti raspund la ultimul comentariu?! Nu inteleg de unde vine "cearta" cu dreptul la vot, te felicit ptr ca votezi, bravo! Toata argumentarea mea era o lauda a patriotismului si eroismului care se dedica, in fata "patriotismului" mincinos si de fatada a celor de la AUR. Stiu ca si in ucraina multi barbati in putere evita conscriptia si fug din tara, e normal, dar nu e eroic. Sunt si cateva mii care erau in Europa de Vest si au mers voluntar inapoi in tara ca sa lupte, si pentru aiceia, palaria jos cu respect, ei sunt adevaratii patrioti. Acu-s 3 zile mi-a trimis un prieten votant AUR clipuri pe facebook cu romani care zic ca tara e de gunoi, nu iti da nimic, si ca nu vor face nimic ca sa o apere in caz de razboi: primul meu comentariu a fost o replica pentru acei tip de romani, si da, am zis ca daca Romania ar fi in ziua de azi in locul ucraniei, adica daca ar fi in razboi, atunci multi "patrioti adevarat-conservatori" s-ar declara trans si femeie ca sa fuga de la lupta. Ma gandesc ca ai atata minte cat sa analizezi un caz ipotetic, 2 mutari la sah in fata, fara sa crezi ca am sugerat ca vreau ca Romania sa intre in razboi azi?! Nu te stiu pe tine in ce categorie esti, dar te-ai adresat mie, ai vrut sa discutam asa ca ti-am raspuns. Tu chiar crezi ca Viktoras Orban e un ingeras pro-european? Ungaria nu are capacitatea si nu vrea sa atace Romania cu forta, desigur. Vorbeam in ipoteza unui WW3 in Europa, in cazul in care Putin extinde razboiul ca vrea si tarile Baltice, si Moldova, si Polonia. In acel caz, ipotetic, Viktoras se aliaza cu Putin care revendica Moldova si isi revendica si el Ardealul.
Postat 18 Martie 2024, 16:40 de unu
Unu
Poti sa ne spui unde faci voluntariat? La Grivei? La un camin de batrani? La smurd? Ca daca imparti pliante pe strada pentru partid, nu se pune! In primul comentariu ai zis ca daca am fi noi in locul Ucrainei, adica daca ar fi razboi. Ai citit comentariul meu, ai realizat ce ai zis si in al doilea cometariu, spui ca e bine sa eviti razboiul cat poti. Nepalezii si Romania nu-ti apartine, ai luat-o din interviul cu Armand Gosu. Tu ai si idei proprii sau zici doar ce zic altii? Sa stii ca vis-a-vis de dreptul la vot eu mi-am spus parerea in mai multe randuri pe forum, o repet si pt tine: A MERGE LA VOT ESTE O OBLIGATIE din punctul meu de vedere, nu o chestiune facultativa. PT DREPTUL LA VOT AU MURIT INAINTASII NOSTRI, iar prin neprezentarea la vot sau prin procente de prezenta de tipul 30%-40%, ne batem joc de lupta, sangele varsat si onoarea lor. Ce zici tu cu lupta pt cei 50 de acri pe care ai pus cartofi, pt dreptul la vot sau pt a nu vorbi maghiara, e ok, dar translatat in urma cu 100 de ani. Chiar crezi ca Ungaria are in prezent putere sa mai ia Ardealul inca odata si ca o sa fii obligat sa vorbesti maghiara? De asta te temi? Te asigur ca asta este ultima problema a Romaniei in momentul de fatza!
Postat 18 Martie 2024, 06:46 de Kid
felicitari si multumiri
felicitari celor 2 protagonisti cu inima frumoasa din articol si multumiri dnei Totorean ca ne prezinta astfel de cetateni model, care ne mai dau un pic de speranta in acest oras cu tonuri de gri!
Postat 17 Martie 2024, 21:59 de roger
@unu
Respect! Nu te astepta insa la acelasi lucru si de la iredentisti. Astia ar pune mana pe arma impotriva noastra, sa ne scoata afara din casele noastre, de pe proprietatile noastre private si publice, sa ni le fure. Sa ne suprime limba, cultura, traditiile, drepturile stramosesti.
Postat 17 Martie 2024, 19:51 de Riviera
Si totusi patriotismul iubeste si dedica si face, nu cere. Am auzit de la patriotii rusiei, hAURistii care se pretind iubitori de neam cat voluntariat sunt in stare sa faca, cat vor sa investeasca in aparare si armata.
Nu mult, dar nici deloc, 2h/sapt. Nu neg ca e corupta, nu compar tari, ci atitudini, dar nu recomand emigrarea, ca doar nu o sa se lupte Nepalezii sa apere tara asta. Nu vreau razboi, e doar jale si durere, chiar si ptr invingatori, ca le mor fratii, parintii, verii. Dar dedicare si wroismul nu e fuga si lasitate, or sa iti vinzi tara. Stiu ca erorismul e rar si minoritar, de accea il laudam si apreciem. Nu lupti ptr Iohan, lupti ptr aia 50 de acri pe care ai pus cartofi, lupti ptr ca sa vorbesti romana nu maghiara, si ca sa ai drept de vot, nu o papusa ruseasca sau maghiara. Si nu sari din prima la bataie ca nu esti dement, eviti razboiul cat poti, dar fara sa cedezi ceea ce nu trebuie cedat.
Postat 17 Martie 2024, 19:30 de unu
@Tina si dl. Nagy
Felicitari!
Postat 17 Martie 2024, 16:51 de Kid
@unu
Poti sa-mi spui cate ore de voluntariat faci saptamanal? Mi-a venit sa vomit cand ti-am citit comentariul! Compari SUA cu Romania? Compari ce face SUA pt cetatenii ei cu ce face Romania pt cetatenii ei? Esti dus mai baiatule! Pariez ca dupa o noapte in frig si ploaie in transee, fara sa se traga asupra ta sau sa-ti arunce vreo drona un kaka exploziv in cap, ti-ai schimba discursul si ai vrea la mamica acasa! Romania a "facut" atatea pt cetatenii ei, incat 4 milioane de romani au fost fortati sa emigreze, adica un procent de aprox 20%. Procente de marimea asta se ating doar in tari care sunt in razboi sau sunt sufocate de mizerie si coruptie, gen Siria, India sau Bangladej. Deci sa-ti intre bine in cap mai Rambo ce esti, Romania este o tara profund corupta, condusa fara exceptii dupa Revolutia din 1989 de o clica de politicieni corupti, care isi urmaresc doar interesele personale si ale familiilor lor si pt care nu merita sa lupti! Indiferent ca sunt liberali, pesedisti, useristi, sosocari sau auristi!
Postat 17 Martie 2024, 16:50 de Kid
Nu e deloc cringe sa fii voluntar
Dinpotriva, are si multe beneficii personale, de dezvoltare, de sanantate mintala, de relatii sociale, chiar si de networking profesional. Felucitari ptr efort, dar fata asta, cu toate dezavantajele unei familii destramate, fa fi binecuvantata ptr munca si efortul ei! La apoi, la nivel macro, cum zicea JFK, “gandeste-te ce poti face tu ptr tara, nu ce ai vrea sa faca tara ptr tine”. Sunt unii patrioti in tara care daca am fi noi in locul ucrainei ar fugi din tara, fugi de la conscriptie, si se tot plang ca tara nu le da socialism destul, ca vor ulei si sarmale pe gratis…
Postat 17 Martie 2024, 15:54 de unu
Felicitari!
Felicitari tuturor care au contribuit!
Postat 17 Martie 2024, 11:21 de cristianteofil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON