URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Martie 2024, 08:01

Parc, nu parcare! Zeci de orădeni din Nufărul se opun mega-parcării subterane, de teamă că blocurile o vor lua la vale

Parc, nu parcare! Zeci de orădeni din Nufărul se opun mega-parcării subterane, de teamă că blocurile o vor lua la vale URIAȘĂ. Parcarea subterană de lângă Colegiul Ghibu ar urma să fie cea mai mare din oraș, cu trei niveluri și 1.000 de locuri de parcare. În prezent, cele mai mari sunt parcările de pe străzile Independenței și Tribunalului, cu câte 450 de locuri fiecare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul, Primăria vrea să rezolve una dintre problemele stringente ale zonei, cea a locurilor de parcare, prin construcția unui garaj subteran în vecinătatea Colegiului Onisifor Ghibu.

Investiția le dă, însă, fiori unor orădeni care locuiesc în preajmă și care au strâns semnături pentru a cere Primăriei să renunțe la proiect, temându-se că săpăturile vor afecta structura blocurilor.

Regenerare cu reclamații

Unul dintre proiectele ambițioase ale Primăriei din ultimii ani, regenerarea urbană a cartierului Nufărul, continuă să fie contestat. După ce zeci de oameni s-au opus transformării în șosea a unei alei dintre blocurile de pe Aleea Onisifor Ghibu, revolta lor determinându-l pe primarul Florin Birta să cedeze, a venit rândul unor vecini de-ai lor să își strige nemulțumirea.

Peste 80 de locatari din asociația Nufărul Alb, de pe strada Nufărului, cer Primăriei să abandoneze dorința de a construi un garaj subteran pe amplasamentul parcării Colegiului Onisifor Ghibu și a parcului de lângă școală. Conform planurilor municipalității, parcarea cu trei niveluri și 1.000 de locuri va fi o soluție pentru deficitul din cartier, unde sunt doar 1.500 de locuri de parcare la aproape 6.000 de apartamente.

Teama de cutremur

Șantierul viitoarei parcări subterane, care se va întinde pe 15.000 mp, îi nemulțumește pe cei 82 de reclamanți. „Sub nicio formă nu suntem de acord cu săpăturile experimentale ale Primăriei Oradea pentru construcția parcării subterane sub parcul Onisifor Ghibu. O astfel de construcție de adâncime considerabilă ar putea destabiliza solul din împrejurimi prin eventuale surpări terestre și ar reprezenta un factor de risc, cu consecințe grave”, se arată în reclamația depusă de asociație la Primărie încă de anul trecut, când regenerarea era în dezbatere publică.

Oamenii se tem că fundațiile blocurilor din vecinătate vor fi destabilizate. „În cazul unui cutremur, chiar și de mică intensitate, riscul și pericolul la care suntem expuși vor fi și mai mari”, arată ei.

Mașinile, pe primul loc

Având încă proaspăt în amintire dezastrul de pe Dealul Ciuperca, pentru că a luat-o la vale la puțin timp după ce a fost reabilitat, oamenii se tem că în Nufărul va fi o catastrofă similară. „Cine ne garantează nouă că nu se va întâmpla și aici o alunecare de teren? După ce tragedia se va petrece, nimănui nu-i va mai păsa că noi rămânem pe drumuri”, spune o locatară din blocurile ce se vor învecina cu parcarea.

De anul trecut, femeia adună exemple de știri din toată lumea cu blocuri înclinate sau surpate din pricina unor șantiere și se gândește cu groază că ar putea ajunge sinistrată. „Nicăieri în lume nu se face o construcție atât de mare între blocuri vechi. Primăria trebuia să găsească un alt teren, sunt atâtea câmpuri goale la marginea cartierului”, mai spune orădeanca.

Oamenii sunt deranjați și de poluarea pe care o va genera parcarea, magnet pentru mașini. „În Oradea, toate investițiile par că sunt pentru încurajarea șoferilor și a mașinilor, nu pentru descurajarea lor. Construim o parcare gigantică, în mijlocul blocurilor, sacrificând și un loc de joacă, dar ne pretindem oraș verde”, zice reclamanta.

Chiar și așa, semnatarii petiției ar fi de acord cu investiția Primăriei, dacă parcarea ar fi supraterană, fără niciun nivel sub pământ.

Se face!

Tot în scris, Primăria le-a transmis orădenilor nemulțumiți că parcarea nu va avea 4 etaje, cum prevedeau planurile inițiale, ci 3, și a garantat că lucrările vor fi făcute doar după ce specialiștii vor face verificări ale solului, expertize tehnice și studii geologice.

„Parcajul va fi îngropat în totalitate sub cota solului natural și va avea în medie cea mai mică distanță de minimum 20 de metri față de construcțiile de locuințe colective, suprafață ce oferă posibilitatea realizării tuturor măsurilor de siguranță cu privire la rezistența și stabilitatea imobilelor existente”, susține Primăria.

Neîncrezători și nemulțumiți, oamenii au trimis reclamația lor la București, de la cabinetul prim-ministrului la Avocatul Poporului, IGSU, Poliția Română. Însă, în ciuda opoziției lor, luna trecută, proiectul de regenerare urbană, cu tot cu super-parcarea, a primit și votul Consiliului Local, așadar ar trebui să se obișnuiască cu gândul că investiția se va face. Și să spere la ce-i mai bun...


VOCEA STRĂZII
Ce părere aveți despre mega-parcarea subterană pe care Primăria vrea să o facă sub parcul de lângă Colegiul Ghibu?

Este absolut necesară o parcare în zonă. Locatarii știu foarte bine cât de greu este să-ți găsești un loc de parcare aici.

Ramona Tătar

Oamenii se pare că au nevoie doar de parcări, de pomi și de parc nu. Păcat că așa gândesc majoritatea locuitorilor...

Mihai

Ar fi bine ca proiecte similare să se facă în toate cartierele orașului, nu doar în Nufărul. Avem nevoie de ele.

Călin Ardelean

Să ai parcare subterană cu parc deasupra mi se pare foarte OK. Poate se opun bătrânii care nu vor să accepte că evoluăm.

Adelina Vad

Alții sapă pentru metrou și nimeni nu se opune. Există tehnologii care permit acest tip de investiții fără probleme.

Anonim

Ideea este foarte bună, cu condiția ca la finalul lucrărilor la suprafață să fie tot parc și proiectul de acum să nu fie mincinos.

Dorin

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Nimic nu se surpă.
Totul se va sprijini pe betoanele viioarei parcări. Nu oamenii și locuințele lor vor fi în pericol, ci mașinile acestora ce se vor putea parca în noile catacombe ale municipalității.
Postat 31 Martie 2024, 09:00 de KP
Viitor
De oameni precum @SANDU2100 avem nevoie!Sa ne lase lumea in pace. Ce sa faca cu noi? Asa putem ramane neocupati.
Postat 30 Martie 2024, 20:28 de scarbit
@unu
Mai prostule, ce parc se face deasupra? Parc cum e cel deasupra pietei Rogerius? 5 copaci pusi in ghiveci??? Astia gen "unu" si cei care puenti botiul, ce copaci credeti ca se vor planta peste parcarea de beton? Cresc radacinile la cativa metrii adancime in beton? Voi credeti toate minciunile primariei. Vezi unu ca esti trompeta dezvoltatorilor imobiliari, mai lasa propaganda. O sa planteze copacii in beton, asa cum ne spune "unu", plin de prosti pe aici, sandu2100, acum "unu"
Postat 30 Martie 2024, 19:28 de sanduivanov
Cat timp primaria face parc deasupra precum a promis
Si vocea strazii, spun TOTI cei intervievati, e un lucru bun acea parcare! Sa fie destul sol la suprafata ca sa poata creste copaci de dimensiuni mari si sa reamenajaze parcul dupa ce construiesc parcarea.
Postat 29 Martie 2024, 14:28 de unu
Si altii se tem ca vine un OZN si ii rapeste, dar nu ajung bagati in seama la stiri
Oricine are studii or experienta in constructii nu are grijile astea prostesti. In 1850 in Londra sapau tuneluri de metrou sub blocuri si noi in 2025 nu vrem sa sapam… pe calea clujului s-a construit anul trecut un bloc, cu parcare subterana, sapand zeci de metri adancime, LA CALCAN, nu la 20 m de blocul vecin ci au sapat etaje subterane la 0 cm de blocul vecin. Exista tehnologie dar astia 80 de omuleti cred ca inca se amesteca betonul cu sapa in roaba? Cat despre cativa pensionari care evident nu fac naveta zilnic la lucru, nu merg nicaieri, ma astept sa se planga ca este miscare, este viata, lumea merge la lucru, copiii se joca in parc in spatiul verde dintre blocuri, sa inchidem si locurile de joaca…
Postat 29 Martie 2024, 14:20 de unu
Nu știe PSD cum să-i prostească pe proști, și câțiva au căzut victime
Astea sunt minciuni lansate clar de PSD, ca și minciunile ca o sa taie toții copacii. Nu se surpa nimic, parcări trebuie, PSD nu știe sa facă asa ceva exemplu Vaslui, așai ce frumos e ::::::::))))))))))))
Postat 29 Martie 2024, 10:09 de Sandu2100
Petre93
Bine face primăria, după cum ai văzut Orădenii doresc parcări, și doresc sa plătească pt ele. Totodată Orădenii nu vor ca șefii tai Ciolacu și Grindeanu sa vina la Orade la taiat de PAMBLICI.
Postat 29 Martie 2024, 09:43 de Sandu2100
Pentru Petre 93
Exista zona in acest oras unde sa fie destule loc de parcare ? Fara sa fie blocat trotuarele ? Daca vrea sa faca ceva in orasul asta imediat apar "specialisti" si se opun .
Postat 29 Martie 2024, 09:32 de Otello
Plata
@petre 93 Este normal ça primaria taxeaza! EA va taxa in functie de necesarul de bain. Nu uitati ca parcarile sont Monopoly primariei si face ce vrea.
Postat 29 Martie 2024, 09:25 de Piranda
cand nu stii..
De unde stiu oamenii ca se va surpa? Au facut ei studii geotehnice? Exista normative si reguli de buna executie si proiectare pentru astfel de lucrari. Mai bine ar spune ca nu-si doresc si pace, fara sa invoce conditii inexistente si puerile. Mana pe carte si dupa ....
Postat 29 Martie 2024, 09:01 de Christa
Minciuni
Nu mai induceti in eroare lumea. Sunt 1500 locuri de parcare marcate de domiciliu, cele taxate. Si eu stau pe Nufarului dar exista parcari destule doar ca nu sunt taxate, la liber. Sa nu credeti ca cei 4500 nu au unde parca!! Toata lumea are loc si se parcheaza bine mersi. Primaria vrea parcarea subterana ca sa poata taxa pe cei care nu platesc, ca dupa ce va fi finalizata parcarea se vor desfiinta parcarile din zona , cele gratuite. Si nu stiu cati se vor bucura dupa ce vor parca in noua parcare la 130 lri lunar , sau 1900 lei pe an cat e tariful in prezent in parkingurile din oras. Dar manipularea prin minciuna prinde la prostime.
Postat 29 Martie 2024, 09:00 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON