URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 APRILIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Până acum, când călătoream în străinătate, ne plângeam că ţiganii cerşetori ne fac neamul de râs. Acum ne fac de ruşine cei care ne conduc, analfabeţii din Guvern şi nesimţiţii din Parlament. Pe mine cel mai tare mă enervează când aud că se vorbeşte de Guvernul Dragnea sau Guvernul Dăncilă. Guvernul nu este nici al infractorului de Teleorman, nici al sărmanei petroliste.
Zic şi eu
Adrian Cris
La CJ Bihor este blocaj, ţipă de doi ani coaliţia UDMR-PSD-ALDE şi divizia sa de presă, acuzând mai nou că refuzul consilierilor PNL de a vota bugetul pe 2018 a făcut ca salariaţii instituţiei şi ai celor subordonate să capete luna asta doar 70% din lefuri. Nicio noutate. Politrucii locali repetă papagaliceşte cuvinte precum "blocaj" şi "boicot" la fel cum şefii lor boscorodesc întruna "Soros" şi "Statul Paralel". De data asta, totuşi, nu cu ei am treabă, ci cu PNL-iştii...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Șobolanii internetului sunt ușor de recunoscut: sunt frustrați, nefericiți, rasiști, sexiști, antisemiți, urăsc totul și pe toată lumea. Nu cunosc rețeta dialogului și polemicii, nu au vocația construcției, dar excelează în cea a distrugerii, chiar dacă puterea lor distructivă este, încă, nesemnificativă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede o procedură rapidă şi relativ ieftină prin care o persoană poate să obţină o hotărâre judecătorească prin care datornicul său să fie obligat să achite sumele de bani pe care i le datorează.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita acută virală se declanşează după o perioadă de incubaţie de15-45 de zile pentru hepatita A, 30-180 de zile pentru hepatita B şi D, 15-160 de zile pentru hepatita C şi 14-60 de zile pentru hepatita E. Simptomele sunt variabile şi cel mai des există o pierdere a poftei de mâncare, greţuri şi chiar vărsături, oboseală...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Consensul unanim în psihologie a fost până acum că depresia se leagă de procesele chimice din creier (serotonina în special), dar o serie de noi studii au propus o nouă teorie: şi anume aceea că depresia ar putea să aibă cauze fizice.

De ştiut

Cum se pot recupera rapid sumele de bani pentru care există o dovadă scrisă
De ştiut
Codul de procedură civilă prevede o procedură rapidă şi relativ ieftină prin care o persoană poate să obţină o hotărâre judecătorească prin care datornicul său să fie obligat să achite sumele de bani pe care i le datorează.
17 Aprilie 2018, 11:12
Lipsa dreptului de a conduce pe drumurile publice. Consecinţe
De ştiut
O persoană care încalcă anumite norme rutiere poate fi sancţionată cu ridicarea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Întrucât legislaţia rutieră este foarte stufoasă, am să încerc o scurtă sinteză a situaţiilor în care o persoană care a dobândit permisul de conducere nu are dreptul de a mai conduce pe drumurile publice.
12 Aprilie 2018, 10:30
Cine răspunde în cazul în care un autoturism circulă fără rovinietă?
De ştiut
De curând, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai tranşat o problemă juridică, probabil cea mai importantă, respectiv cine răspunde dacă un autoturism este surprins pe drumurile naţionale fără rovinietă: proprietarul "de drept", respectiv cel care figurează în bazele de date ale autorităţilor, sau proprietarul "de fapt", respectiv cel care a cumpărat autoturismul dar nu a efectuat încă formalităţile legale pentru înmatriculare?
05 Aprilie 2018, 10:52
Depresia ar putea să aibă cauze fizice!
De ştiut
Consensul unanim în psihologie a fost până acum că depresia se leagă de procesele chimice din creier (serotonina în special), dar o serie de noi studii au propus o nouă teorie: şi anume aceea că depresia ar putea să aibă cauze fizice.
05 Aprilie 2018, 09:32
Hepatita virală acută
De ştiut
Hepatita acută virală se declanşează după o perioadă de incubaţie de15-45 de zile pentru hepatita A, 30-180 de zile pentru hepatita B şi D, 15-160 de zile pentru hepatita C şi 14-60 de zile pentru hepatita E. Simptomele sunt variabile şi cel mai des există o pierdere a poftei de mâncare, greţuri şi chiar vărsături, oboseală...
31 Martie 2018, 16:38
Hepatita cronică III
De ştiut
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de  factori chimici sau virali
24 Martie 2018, 16:20
Start la afaceri! Bihorenii cu idei pot obţine până la 40.000 euro pentru a-şi pune planurile în practică
Bihoreanul tipărit
Bihorenii cu idei de afaceri în industria creativă şi non-agricolă pot obţine până la 40.000 euro pentru a-şi pune planurile în practică. Indiferent de vârstă ori studii, oricine se poate înscrie într-unul din cele 22 de proiecte Start-Up Plus din regiunea de Nord-Vest a ţării, prin care se dau gratis lecţii de antreprenoriat, dar şi bani nerambursabili pentru deschiderea unor afaceri.
22 Martie 2018, 13:16
Marja de toleranţă a aparatelor radar nu va mai fi avută în vedere de instanţe!
De ştiut
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
21 Martie 2018, 14:09
Hepatita cronică
De ştiut
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
17 Martie 2018, 18:21
Psihologia fenomenului 'fake news'
De ştiut
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!
14 Martie 2018, 14:18
Proiectul Creative Start, dedicat tinerilor care vor să devină antreprenori în domeniul industriilor creative, prezentat la Universitatea din Oradea
De ştiut
Reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi ai Blocului Naţional Sindical au prezentat miercuri, la Universitatea Oradea, proiectul Creative Start, dedicat antreprenoriatului în domeniul industriilor creative. Este vorba despre un proiect adresat inclusiv tinerilor din Bihor. În total, 75 de antreprenori vor beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 34.300 de euro.
08 Martie 2018, 17:55
Tehnici psihologice folosite în interogatorii
De ştiut
Scenariul poliţist bun/poliţist rău este unul din cele mai cunoscute, fiind prezentat des în filmele americane: un poliţist agresiv intră în camera de interogatoriu şi bruschează verbal acuzatul adoptând o postură ameninţătoare, care face trimitere la un temperament exploziv, de neprevăzut şi în general ostil. Dar mai sunt și altele...
07 Martie 2018, 15:45
Concurs la final: Graţiela Gherman a câştigat smartphone-ul Samsung Galaxy S8, de la BIHOREANUL
De ştiut
Concursul dedicat abonaţilor la arhiva online a BIHOREANULUI a ajuns la final. Miercuri a avut loc extragerea câştigătorului marelui premiu pus în joc, un telefon Samsung Galaxy S8 în valoare de 2.900 lei. Telefonul merge la o doamnă, Graţiela Gherman, care şi-a făcut astfel un frumos cadou de 8 Martie.
07 Martie 2018, 11:42
Nu se mai pot utiliza mandatele de interceptare bazate pe legea siguranţei naţionale. Decizie a Curţii Constituţionale
De ştiut
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
06 Martie 2018, 19:00
O condiţie esenţială pentru a beneficia de fondurile europene: Finalizarea cadastrării gratuite a terenurilor agricole
De ştiut
Europarlamentarul Daniel Buda, membru al Grupului PPE, le aminteşte autorităţilor şi fermierilor că, fără cadastrarea trenurilor agricole, care se realizează gratuit printr-un program naţional, va fi imposibil de a accesa fonduri europene constând în plățile pe suprafață, instrumente de mare ajutor pentru dezvoltarea agriculturii.
06 Martie 2018, 18:32
Samsung Galaxy S8 vă aşteaptă! Doar azi vă mai puteţi înscrie în concurs
De ştiut
Doar ziua de marţi o mai au la dispoziţie cititorii BIHOREANULUI să se înscrie în cursa pentru a câştiga un smartphone Samsung Galaxy S8. Tot ce trebuie să faceţi este să vă abonaţi, pe un an, la arhiva PDF a ziarului şi sunteţi înscrişi automat în cursă. Fă-ţi şi tu ziua de 8 martie mai fericită!
06 Martie 2018, 09:41
Eşti pregătit pentru noile reguli în tratarea datelor cu caracter personal?
De ştiut
25 mai 2018 este data la care va intra în vigoare noua reglementare GDPR, considerată a fi cea mai mare modificare efectuată de către Uniunea Europeană în administrarea datelor cu caracter personal. Instituţiile de stat, firmele private, ONG-urile care colectează, prelucrează şi administrează date cu caracter personal vor avea obligativitatea alinierii la noile reglementări. Aceastea vor trebui să aibă deja implementate în cadru intern noile proceduri şi măsuri de securitate a datelor.
Tu știi cum poţi preveni apariţia hepatitei B?
De ştiut
Hepatita B este o boală gravă care poate evolua spre fibroză, ciroză sau cancer hepatic. Prevenţia hepatitei B se face prin vaccinare. Cu toată polemica din mass-media, vaccinarea este singura modalitate de prevenire eficientă a hepatitei B.
04 Martie 2018, 12:21
Ai fost „hackerit”? Kit de recuperare a datelor infectate de Ransomware, pus la dispoziție GRATUIT de DIICOT și Bitdefender
De ştiut
Date zecile de mii de atacuri din spațiul virtual și faptul că amenințarea GandCrab se răspândește prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitanțe și facturi fictive trimise ca fișiere atașate în e-mail-uri, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Poliția Română, cu sprijinul Bitdefender și EUROPOL, pun la dispoziția publicului un kit pentru recuperarea datelor, destinat victimelor clasei de ransomware GandCrab. Vă puteți recupera fișiere infectate, fără a plăti sumele cerute de infractorii cibernetici!
03 Martie 2018, 15:14
Ghid practic: Ce trebuie să faci în caz de dezastre, ger extrem, cutremur... (VIDEO)
Actual
Cel puţin teoretic, populaţia ar trebui să fie mai bine pregătită pentru situaţii de urgenţă, în special pentru dezastrele naturale. Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenta au lansat site-ul www.fiipregatit.ro, tocmai în acest scop.
03 Martie 2018, 11:44
Cel mai bun cadou de 8 Martie: un Samsung Galaxy S8! Concursul BIHOREANULUI se prelungeşte câteva zile
De ştiut
Smartphone-ul Samsung Galaxy S8 poate fi al tău! Concursul BIHOREANULUI se prelungeşte câteva zile, astfel că premiul pus în joc poate deveni cel mai frumos cadou de 8 Martie pentru un cititor care s-a abonat la arhiva online a ziarului. Sau, mai ales, pentru jumătatea sa...
01 Martie 2018, 21:24
De la furia antivaccin la mania Bitcoin: Cum se nasc isteriile în masă şi credinţele iraţionale
De ştiut
De la credinţa în Yeti şi până la date fatidice care prezic sfârşitul lumii, isteriile în masă şi credinţele iraţionale sunt o parte a culturii globale de care se pare că nu putem scăpa. Ele există din cele mai vechi timpuri şi se comportă asemenea unui virus care infectează întâi o persoană, apoi un grup mic de oameni, apoi grupuri adiacente, formând în cele din urmă o credinţă puternic instaurată, dar ilogică, ce ajunge de cele mai multe ori să dăuneze cuiva.
01 Martie 2018, 17:00
Asociază-te! Doar așa vei deveni mai puternic!
De ştiut
Europarlamentarul liberal Daniel Buda (grupul PPE), membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, este iniţiatorul unei campanii de informare a fermierilor prin care se promovează asocierea în agricultură.
01 Martie 2018, 15:02
Smartphone-ul Samsung Galaxy S8 îşi aşteaptă proprietarul! Doar azi te mai poți înscrie în concurs
De ştiut
Smartphone-ul Samsung Galaxy S8 destinat unuia dintre cititorii BIHOREANULUI care se abonează pe un an la arhiva în format PDF a ziarului, îşi aşteaptă proprietarul. Nu rata ocazia! Abonează-te şi tu, doar azi, şi super telefonul în valoare de 2.900 lei poate fi al tău!
01 Martie 2018, 12:02
Cum se obţin despăgubiri când asigurătorul este în faliment. Decizie a Înaltei Curţi
De ştiut
În 21 februarie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie obligatorie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a stabilit că Fondul de Garantare a Asiguraţilor nu are calitate de parte responsabilă civilmente în procesul penal...
01 Martie 2018, 11:42
Modelare în capsulă: Infrashape Studio, un nou salon din Oradea, are cele mai noi şi moderne aparate pentru slăbire rapidă (FOTO)
De ştiut
Vreţi un "summer body" perfect? Pe 15 februarie, pe strada Tudor Vladimirescu nr. 41, s-a deschis salonul de modelare corporală Infrashape Studio, singurul din Oradea şi printre puţinele din ţară dotate cu aparatele InfraShape Orizontal, de ultimă generaţie, care oferă, într-o singură sesiune, tratament anticelulitic şi de slăbire cu vacuum, lămpi cu infraroşu şi colagen.
28 Februarie 2018, 09:00
Abonează-te la BIHOREANUL, acum şi de pe mobil! Mai sunt doar câteva zile în care poţi câştiga un super smartphone!
De ştiut
Arhiva BIHOREANULUI este disponibilă de acum în format PDF şi de pe mobil! Abonează-te pe un an, până la 1 martie, şi poţi câştiga un super smartphone Samsung Galaxy S8.
26 Februarie 2018, 13:32
Hepatita Cronică B
De ştiut
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Hepatitele virale acute A şi E sunt autolimitate şi nu produc cronicizare, spre deosebire de hepatitele virale B, C şi D care se pot croniciza. 
25 Februarie 2018, 15:55
Te abonezi şi câştigi! Arhiva completă a BIHOREANULUI, disponibilă online. Abonează-te pe un an şi câştigă un smartphone Samsung Galaxy S8
De ştiut
BIHOREANUL scoate tot trecutul la lumină! De acum, site-ul eBihoreanul.ro s-a îmbogăţit cu colecţia "la zi" a celei mai citite publicaţii locale, în format PDF. Pe bază de abonament, cititorii pot descoperi toate paginile ediţiei tipărite a BIHOREANULUI, de la înfiinţare până în prezent. Cei care se vor abona pe un an, până la 1 martie, vor participa şi la un concurs al cărui mare premiu este un smartphone Samsung Galaxy S8.
Părerea ta contează! Europarlamentarul Daniel Buda invită fermierii să se implice activ în procesul de consultare şi să contribuie la simplificarea și modernizarea Politicii Agricole Comune!
De ştiut
Partidul Popular European va organiza în perioada 8-9 martie, la Valencia, o reuniune a Biroului Extern, în cadrul căreia se vor dezbate problemele actuale din agricultură, cu accent pe inovare și noi tehnologii în viitoarea Politică Agricolă Comună. La eveniment va participa și Comisarul European pe Agricultură, domnul Phil Hogan.
22 Februarie 2018, 12:31
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Judecătorul Cristi Danileţ a predat „lecţii deschise” de educaţie juridică la Tărian și la Oradea (FOTO)
 • O victorie şi o înfrângere pentru Universitatea CSM Oradea în jocurile de pe teren propriu de sâmbătă şi luni (FOTO)
 • UDMR cere treceri de pietoni denivelate în faţa tuturor instituţiilor şcolare din Oradea (FOTO)
 • Model inedit: Copaci cu coroană cubică, plantaţi pe pietonala Alecsandri din Oradea (FOTO)
 • Meserie... cu tehnologie: La Grupul Şcolar Agricol din Cadea, viitorii sudori vor învăţa meserie la un simulator de ultimă generaţie (FOTO)
 • Lumea roboţilor: Peste 150 de copii şi tineri şi-au demonstrat abilităţile în robotică la Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Baschet: CSM CSU s-a impus cu 74-70 în disputa cu BC SCM Timişoara (FOTO)
 • Pentru bătrâneţi senine şi respectate: După 10 ani de lucrări, Caritas Eparhial a inaugurat Casa Frenţiu (FOTO)
 • Festivalul Primăverii de la Santăul Mic, un succes: Lume multă, atmosferă colorată, muzică de calitate (FOTO / VIDEO)
 • Polo: CSM Digi s-a impus clar în primul joc din semifinala cu Corona Sportul Studenţesc (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON