URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Opinii

Măgarii lui Buridan
Opinii
Atât "sorboneii", cât şi universitarii autentici au avut impresia că la alegerea rectorului vor tăia nodul gordian precum Alexandru cel Mare în marşul spre capitala Frigiei. Că după votul fie pentru Constantin Bungău, fie pentru Florian Bodog, apele se vor limpezi în Universitate cum n-au fost nicicând în albia Peţei. Eu cred, însă, că s-au aflat şi continuă să se afle mai aproape de situaţia măgarului lui Buridan, care a murit de inaniţie între două căpiţe de fân...
26 Aprilie 2016, 13:25
Rectorul Bolojan
Opinii
O universitate prestigioasă, cum e cea de la Cluj, poate dubla bugetul oraşului. În plus, urbea câştigă enorm pentru că multinaţionalele se înghesuie acolo unde există "carne de tun" bine pregătită şi ieftină. În schimb, în cazul universităţilor mai modeste, singura soluţie pentru a le scoate la lumină este infuzia financiară a comunităţii locale.
26 Aprilie 2016, 10:50
Un mârlan cu pulan
Opinii
Sunt tare curios dacă Garcea cel forţos ar fi fost la fel de zelos în cazul în care dădea peste un campion la box. L-ar fi înjurat, l-ar fi scuipat? Ar fi, oare, la fel de curajos dacă ar trebui să se bage în încăierarea unor interlopi? Sau dacă ar nimeri într-un schimb de focuri? Şi-ar încorda muşchii şi în faţa unui cetăţean american? Dacă avea de-a face cu un „macaronar”, l-ar fi legat ori ar fi preferat o pizza?
19 Aprilie 2016, 12:01
Etică de Sorbonica
Opinii
Totuşi, cum poţi să ai aşa tupeu încât să te dai nepătat când eşti plagiator? Simplu. Există în Universitate o Comisie de Etică, condusă de Cornel Nicu Sabău, care le spală pe infractoare. Asta, chit că a vorbi despre etică la Sorbonica e ca şi cum te-ai aştepta să vezi schituri călugăreşti în Amsterdam...
18 Aprilie 2016, 16:32
Moarte politicienilor!
Opinii
Scârba de politică, sportul naţional în România, îşi atinge vârfurile în apropierea şi în timpul campaniilor electorale. Nu întâmplător, tot atunci se înregistrează şi cel mai mare grad de implicare în politică a cetăţenilor, se nasc pasiuni arzătoare pentru formaţiunea X sau pentru candidatul Y, se înflăcărează temele de discuţie şi discursurile
18 Aprilie 2016, 13:21
Mircea Matei cu fustă
Opinii
PSD a ratat lamentabil în tentativa de a găsi un oponent autentic şi serios primarului în funcţie. A ales o guralivă care se pricepe doar să spună că Bolojan e naşpa, ceea ce ştie tot "antipatizantul" acestuia, fără însă a propune nicio alternativă. Mă tem că Adelina Coste este doar un Mircea Matei cu fustă...
12 Aprilie 2016, 13:07
Trebuie să investim!
Știri Sportive
Dacă slujbaşii de la Primărie cred că odată cu decontarea marilor investiţii treaba lor s-a terminat, se înşală. De exemplu, proiectul cu încălzirea va fi complet gata abia atunci când toate reţelele vor fi înlocuite, şi toate blocurile reabilitate termic.
12 Aprilie 2016, 11:30
Regele a murit! Trăiască spectacolul!
Opinii
Cetatea Oradea. Ora 9 şi 10 seara. Un sunet de ambulanţă care nu prevesteşte nimic bun sparge liniştea începutului de noapte şi strecoară câteva picături de teamă, groază şi angoasă. Pe acest fundal sonor intră Regele Lear, urmat de bufonul curţii.
11 Aprilie 2016, 15:16
Revizuirea hotărârilor penale. Decizie a Curţii Constituţionale II. Motivarea
Opinii
Aşa cum arătam săptămâna trecută, printr-o decizie din 3 martie, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, care nu limitează cazul de revizuire la cauza în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate, este neconstituţională.
07 Aprilie 2016, 09:56
Donaţi pentru Fraţi!
Opinii
Fraţii Doru şi Adi Maghiar se luptă cu Primăria. Ei cer 200.000 de euro, la valoarea lor un fleac, pentru nişte terenuri pe care în 2005 oraşul a făcut şoseaua de centură. Ce mă enervează pe mine nu este că proprietarii sunt răsplătiţi regeşte, ci că eu şi alţi încă 200.000 de orădeni nu am avut norocul odraslelor răposatului Unchiu’...
06 Aprilie 2016, 09:34
Son of Saul, de la Oscar la Oradea
Opinii
Joi seara am dat mâna cu un tip care în urmă cu o lună ţinea în mână statueta Oscar. Molnár Levente, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a venit să-i întâlnească pe orădeni la o proiecţie de gală a filmului unguresc "Son of Saul" (Fiul lui Saul), câştigător, anul acesta, al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin.
04 Aprilie 2016, 11:50
Iepuraşul PSD
Opinii
PSD se poartă ca şi cum încă dinainte de Hristos ar avea primar la Oradea, iar în campanie nu trebuie decât să-l ferească de atacuri pentru a-i conserva uriaşul avantaj. Cam asta înţeleg din stilul conspirativ în care pesediştii şi-au anunţat marţea trecută Jokerul la cea mai importantă demnitate pusă în joc pe 5 iunie, cea de edil-şef al capitalei de judeţ.
04 Aprilie 2016, 08:26
Pesedizarea PNL-ului
Opinii
Orice votant liberal se întreabă dacă nu cumva PNL Bihor a luat-o razna. Acum vreo lună, şi-a ales candidaţi la două primării un pesedist şi un fost pepededist. Motivul, mi-a "tradus" un membru de partid, ar fi că amândoi conduc detaşat în sondaje şi nu au probleme penale, ca atare vor spori zestrea de primari a organizaţiei.
29 Martie 2016, 10:28
Barney contra Targhet
Opinii
Lupta pentru postul de rector la Sorbonica pare că se va da între fostul rector Barney şi probabil viitorul rector Targhet. Deocamdată niciunul nu vine cu un program, dar până la urmă nici nu contează. Ce credeţi că vor auzi votanţii?
29 Martie 2016, 08:32
Batman vs Superman vs Bunul-Simţ
Opinii
Cei care spun în stânga şi în dreapta că primarul Bolojan distruge Oradea ar trebui să meargă la filmul "Batman vs Superman - Dawn Of Justice" să vadă ce potenţial distructiv au cei mai îndrăgiţi eroi ai Americii.
27 Martie 2016, 15:01
Ce facem cu Aquapark-ul?
Opinii
Se spune că Statul este cel mai prost administrator şi, deci, ar trebui înlocuit cu operatorii privaţi. Eu nu văd lucrurile chiar aşa. Acum câţiva ani, pieţele orădene erau conduse de un şmecheraş care producea pierderi de jumătate de milion de euro pe an. A fost suficient ca, în acelaşi blamat sistem public, să vină alt manager, pentru ca pieţele să aibă tot jumate de milion de euro pe an, dar profit.
22 Martie 2016, 10:34
Thank you for not smoking
Opinii
"Azi mergem la pub-ul din sat", mi-au zis prietenii la care poposisem pentru câteva zile, pe drumul de la Belfast înspre casă. Eram într-un sătuc simpatic, plin de case, niciuna la fel cu alta, străbătut de străduţe pline de verdeaţă, cu tihnă la tot pasul, oameni care se cunosc de mici şi un cimitir în care liniştea se înscăunase regină pe viaţă. Era duminică, era soare, era bine.
21 Martie 2016, 14:43
PNL, ca PSD
Opinii
Cam de o lună, peneliştii bihoreni şi-au băgat în cap ideea că pentru a-şi atinge obiectivele la alegerile locale (50 de primării şi cel puţin jumătate plus unu din mandatele de consilieri judeţeni) trebuie inclusiv să racoleze edili de la "concurenţă". Se vorbeşte că deja i-ar fi validat ca viitori candidaţi PNL pe primarii pesedişti din Criştioru de Jos, Ineu şi Pietroasa, precum şi pe cel din Popeşti...
16 Martie 2016, 12:37
Ascensiunea lui Kiss
Opinii
De patru săptămâni scriem depre isprăvile penale ale preşedintelui UDMR Bihor, Kiss Alexandru. La câte nefăcute a făcut, cred că ar trebui să ne transformăm în cotidian şi doar aşa, poate, am epuiza subiectul până la sfârşitul anului...
16 Martie 2016, 11:39
Nicolae Breban, spectacolul unei personalităţi
Opinii
La 82 de ani, un scriitor îşi umple portbagajul cu cărţi scrise în ultimii ani, se urcă la volan şi porneşte prin ţară într-un turneu de promovare. Se întâmplă în România, o ţară neprietenoasă cu conducătorii auto şi tot mai ostilă intelectualilor, în cadrul unui proiect intitulat, idealist, România Citeşte. La volan, dramaturgul, eseistul şi academicianul Nicolae Breban.
12 Martie 2016, 19:35
Fără bani de la UE
Opinii
Ne-am obişnuit prost. După ce au curs bani gârlă de la coana UE, de nu mai găseai centimetru pătrat de asfalt nesfărâmat, iată că liniştea a început să se aştearnă peste oraş. Cred că abia acum chiar şi cei mai eurosceptici orădeni îşi dau seama că, la puterea financiară a urbei, fără fondurile UE n-am fi depăşit stadiul de târg "nime-n drum şi plin de praf".
10 Martie 2016, 15:35
'Căprilă' a lui Kiss
Opinii
Nu des pomenesc dosarele DNA numele unui jurnalist. Din când în când, auzim de câte unul care, angajat la vreun "mogul", ia bani de la politicieni şi afacerişti ori îi şantajează pentru a primi. Mai rar auzim de vreun jurnalist erou ori barem victimă...
09 Martie 2016, 11:49
Scorpions, la 50 de ani
Opinii
Grupului Scorpions îi datorez primii paşi în muzica rock. Dintre casetele audio din copilărie una făcea notă distinctă. Pe copertă, un tip cu ochelari de soare spărgea un geam cu capul şi urla. În interior erau 9 cântece pe care le-am învăţat pe de rost. Cu timpul am luat-o spre alte zone ale rock-ului şi i-am uitat.
07 Martie 2016, 14:24
Nu putem noi relata cât pot ei fura
Opinii
BIHOREANUL continuă relatarea rechizitoriului cu care DNA l-a trimis în judecată pe singurul politician din judeţ care a fost - ba chiar continuă să fie - un adevărat baron: Alexandru Kiss. Episodul din această săptămână poate să pară unora minor având în vedere că, spre deosebire de cei 300.000 euro încasaţi de la Keviep în schimbul contractului atribuit de Primăria Oradea pentru groapa ecologică de deşeuri, pentru afacerile descrise acum politicianul a primit de la Selina "doar" 100.000 euro.
02 Martie 2016, 11:29
Bolojan şi Unirea
Opinii
Cine şi-a imaginat că Ilie Bolojan va renunţa la planul de unire cu Sînmartinul nu-l cunoaşte. Cu o încăpăţânare pe care şi catârii ar fi invidioşi, edilul vrea cu orice preţ să transforme Oradea în oraş turistic. Dacă până acum nu am avut o temă de campanie, iată că Bolojan ne-a servit una care va eclipsa toate celelalte chestiuni puse pe tapet. Un proiect pur administrativ devine, la alegeri, o miză politică.
01 Martie 2016, 10:30
Suporterul de victorie
Opinii
Când echipa merge bine, îi poartă tricoul şi se făleşte cu orice ocazie. Lexicul îi e insuficient pentru laude şi, cumva, simte că şi el a contribuit la victorie. Când apar înfrângerile, suporterul se transformă în judecător aspru, în analist dezgustat, în inchizitor brutal.
29 Februarie 2016, 10:28
Bezna din Piaţa Unirii (FOTO)
Opinii
Şi când faci un coteţ pentru găini te poţi trezi la final că balamaua-i pusă invers. Aşa că nu trebuie să ne mire că marile lucrări din oraş prezintă hibe. Conducătorii cu adevărat valoroşi îşi asumă, însă, greşelile şi trec degrabă la remedierea lor.
Efectul Kiss
Opinii
Trei oameni au contat în Bihor până în 2008: rectorul Teodor Maghiar, primarul Petru Filip şi şeful UDMR Alexandru Kiss. Inteligenţi, ambiţioşi (lacomi chiar), fiecare cu carisma sa, i-au dominat nu doar pe cei din proximitatea lor imediată, ci au decis destinele a 600.000 de oameni chiar dacă puţini au şi conştientizat asta.
22 Februarie 2016, 12:55
Refugiat în propriul oraş
Opinii
"Tu cu ce echipă ţii?", mă întreabă la 5 secunde după ce a intrat. E zâmbitor, cu părul negru ca de corb şi are chef de vorbă. Amândoi suntem în chiloţi de baie în sauna umedă de la Double Tree by Hilton. Îi dau un răspuns evaziv, după care mărturiseşte neîntrebat: "Eu ţin cu Arsenal". Zice că e de la Londra şi a venit în vacanţă.
22 Februarie 2016, 11:00
Aţi da o sumă, cât de mică, pentru Sorbonică?
Opinii
Sorbonica noastră, regret, se îngraşă în autosuficienţă, obsedată să se perpetueze pentru sine însăşi. Nici măcar simbolic nu iese din "campus": n-am auzit ca deschiderea ori închiderea anului de învăţământ să aibă loc într-o fabrică, ci invariabil la Teatru, încât nu poţi alunga gândul că teatru joacă şi "dascălii" baricadaţi în "turnul de fildeş".
17 Februarie 2016, 08:31
 < Pagina precedentă 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON