URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Opinii

Moşierul Bodog
Opinii
Nu trebuie să posezi vreun doctorat în psihologie/psihiatrie ca să constaţi că în cazul lui Florian Bodog - senator PSD, fost decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, fost aspirant (poate şi viitor) la scaunul de rector al Universităţii, acum prodecan, chirurg estetician, fost director al Spitalului Judeţean şi mai nou preşedinte al PSD Oradea - "muşchii lui minte nu are"! Şi nici să deţii o diplomă de doctor în antropologie ca să înţelegi că omul e o relicvă feudală.
01 August 2016, 17:40
Cel mai frumos oraş din România?
Opinii
În Oradea s-au făcut multe în ultimii ani, recunoaşte asta până şi un pesedist. Bune, rele, drepte, strâmbe, s-au făcut. Graba, justificată de accesarea fondurilor nerambursabile, de dorinţa de a arăta că se poate sau de prea lunga perioadă de stagnare a oraşului, a dus şi la decizii pripite, la lucrări îndoielnice şi critici vehemente...
01 August 2016, 10:29
Politrucii din CA-uri
Opinii
Dacă aveţi probleme financiare, băgaţi-vă în Consiliul de Administraţie al Distrigaz Vest! Afacerea asta o să vă aducă 10.000 lei pe lună, fără să vă bateţi capul. Ah, nu vă pricepeţi la distribuţia gazului? Păi ce, credeţi că alţi membri se pricep?
27 Iulie 2016, 11:18
Noroc că la Oradea...
Opinii
Cum să-mi omor o oră, cât stă maşina la spălat? Aleg terasa unei cofetării, unde prind, din cinci mese, una liberă, lângă uşă. Cu iz de merdenele şi căldură de cuptor, dar asta e. Mă aşez. Cer o apă tonică şi-o scrumieră. "Scuze, la masa asta nu se fumează", zice proprietarul: "Am doi pereţi şi-mi iau amendă".
25 Iulie 2016, 18:26
Ultima oră de dirigenţie
Opinii
31 mai 1991, zi de vineri în calendar, era ultima zi de şcoală. Mai aveam doar câteva ceasuri, apoi urma să aruncăm uniformele şi genţile, să uităm de teme şi de medii. Din viitorul apropiat ne pândea însă examenul de Bacalaureat, înspăimântător şi abscons, monstrul ce părea hotărât să ne despartă şi să ne împrăştie în cele patru zări.
25 Iulie 2016, 11:59
Duşmanii Universităţii
Opinii
Ne tot plângem de Sorbonica, dar iată că nici la capitolul licee nu stăm mai bine! Din start, la Bacalaureat nu s-au prezentat o grămadă de absolvenţi, conştienţi că, dacă nu se poate copia, nu au nicio şansă. Din cei care s-au încumetat, doar 58% au luat mult râvnita diplomă...
21 Iulie 2016, 11:11
Puşcării şi politicieni
Opinii
Popularul poliţist Marian Godina consemna pe Facebook absurdul protestelor din puşcăriile patriei, cu deţinuţi cocoţaţi pe acoperişuri şi incendiind celule, strigând gardienilor "Hoţii! Hoţii". După ce o mulţime de politicieni şi cele mai rău famate televiziuni de "ştiri" - două cu patronii deja în puşcării, iar una cu mogulul pe cale să intre - au pledat în favoarea lor, poliţistul a pronosticat că n-ar fi exclus ca "îmbunătăţirea condiţiilor de cazare" să-i facă pe locatari să scandeze, curând, refrenul "Noi de-aicea nu plecăăăm, nu plecăăm acasăăă!".
19 Iulie 2016, 10:09
Lecţia de sănătate
Opinii
O voce glumeaţă: "Ai pus şi tu mâna pe tabletă?". Răspuns din partea alteia: "Da, ai văzut ce şmecher m-am făcut?". A treia: "Te-a durut? Uite, şi mie mi s-a făcut o mică umflătură. Dar trece în câteva minute". A patra voce: "Ştiţi ce bine mă simt cu ac nou?". O alta: "Ţi-ai făcut? Eu acum îmi fac!". "Hai să-ţi punem 11, că tu faci hipo noaptea", intervine o voce mai matură.
18 Iulie 2016, 13:00
Unde ne sunt tinerii universitari?
Opinii
Săptămâna trecută, imediat după numirea noului ministru al Educaţiei, rectorii principalelor universităţi din ţară au făcut un gest fără precedent, anunţându-şi public susţinerea faţă de Mircea Dumitru şi propunând trei direcţii de conlucrare: întărirea autonomiei universitare, majorarea finanţării şi impunerea standardelor de calitate...
14 Iulie 2016, 12:00
Sportul e pe ultimul loc
Opinii
Renunţarea la FC Bihor nu a  fost o idee greşită câtă vreme scopul principal al echipei era să umple buzunarele unor şmecheraşi ce roiau în jurul echipei. Dar am greşit grav bătându-ne joc de generaţii întregi de tineri poloişti, preferând să aducem jucători bătrâni de pe alte meleaguri.
14 Iulie 2016, 08:15
O, demon alcool!
Opinii
În România, producerea alcoolului este legală, iar falsificarea sau contrafacerea lui este tolerată. În România se promovează alcoolul pe toate canalele, deşi în toate statisticile apare în topul cauzelor bolilor şi ale mortalităţii. Legea îi pedepseşte pe cei care beau, dar societatea îl consideră bolnav sau ciudat pe cel care nu bea. Statul e de o ipocrizie astronomică - cu o mână produce alcoolul şi cu o alta îi ameninţă pe consumatori. O atitudine duplicitară, pe gustul societăţii de consum...
10 Iulie 2016, 18:23
Puterea şi adevărul
Opinii
Spectacolul constituirii noului CJ nu are a da motive de mândrie nici liberalilor îmbrânciţi spre opoziţie după ce la urne fuseseră fruntaşi, nici noilor triumviri Pasztor Sandor, Ioan Mang, Traian Bodea. Primul impuls al tribunelor a fost să decreteze indistinct că "toţi sunt la fel", ceea ce este nu doar o minciună, ci şi o nedreptate.
05 Iulie 2016, 13:59
Preţul gigacaloriei
Opinii
Era evident că, odată cu trecerea CET-ului pe gaz, preţul gigacaloriei va creşte. Dar în campanie niciun politician nu e dispus să-şi tragă singur gloanţe în picior. Acum, Primăria a anunţat noul preţ dar, ca să îndulcească pilula, subliniază că el va fi subvenţionat, prin urmare orădenii nu vor simţi creşterea la buzunar.
05 Iulie 2016, 10:42
Adio, Piedone!
Opinii
Acum doi ani, într-o cameră de hotel din Viena, pe un canal nemţesc, am dat întâmplător peste un maraton de filme cu Piedone de două zile. Nu m-a deranjat deloc că erau traduse în germană, o limbă din care înţeleg doar "eins zvei polizei". Ziua vizitam oraşul, seara îmi retrăiam copilăria. Aşteptam cu aceeaşi nerăbdare scenele de bătaie ca acum 30 de ani şi recompuneam dialogurile din memorie. Mă bucuram de fiecare secundă, simţeam cumva că sfârşitul se apropie.
04 Iulie 2016, 12:57
Găinării ce nasc porcării
Opinii
Dacă prin 2012 se vorbea despre o "marţi neagră" în care parlamentarii goleau de conţinut legile astfel încât, încălcându-le, să nu ajungă după gratii, după alegerile locale putem vorbi de o săptămână neagră. Ba chiar de mai multe, una după alta.
30 Iunie 2016, 09:13
Consiliul Judeţean, o glumă proastă
Opinii
O analiză a celor care au condus Consiliul Judeţean, cu rezultatele ştiute, ne arată că noi, bihorenii, nu prea am avut noroc în viaţă. Începând din 2000, judeţul a fost condus practic de Kiss Alexandru, când din calitatea de preşedinte, când din cea de vice.
28 Iunie 2016, 07:39
La Londra, în săptămâna Brexit-ului
Opinii
"It won't be any Brexit!*", îmi spunea, în Londra, cu câteva zile înainte de referendumul britanic, soţul unei foste colege de facultate, englez sadea, pe care tocmai îl cunoscusem. Luam cina la un restaurant foarte popular lângă Waterloo Bridge, ticsit de oameni din toate colţurile lumii, cu ospătari de accente diferite şi atmosferă de weekend.
27 Iunie 2016, 10:27
Porcărie sau găinărie
Opinii
Am scris mult despre mirosurile de la Palota. Ideea este că acolo avizul de mediu a fost dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului din Cluj, după principiul politicienilor noştri de a descentraliza administraţia pe hârtie, dar de a centraliza şpăgile efectiv...
22 Iunie 2016, 12:25
Jaful Perfect se întoarce
Opinii
Câţi dintre noi nu ne-am dorit măcar o dată să ne culcăm aici şi să ne trezim altundeva? Ei bine, eroii filmului o păţesc fără să vrea, iar de aici încep nişte aventuri incredibile scornite de mintea odihnită a scenaristului Ed Solomon...
21 Iunie 2016, 10:38
Locul de întâlnire
Opinii
Homo Varadiensis e un tip special. Cu greu poţi să-l urneşti din casă. Se spune că avem noroc că nu locuim într-o zonă seismică, pentru că nici dacă ar fi cutremur orădeanul nu s-ar da dus din faţa televizorului.
14 Iunie 2016, 10:36
Un PSD unguresc
Opinii
Alegătorii şi-au spus cuvântul, voturile au fost numărate, a venit din nou rândul politicienilor să "traducă" vocea poporului. Atâta doar că de o săptămână o fac "pe mute", în culise, unde îşi feliază puterea prin negocieri pentru funcţiile nesupuse votului direct al cetăţenilor.
13 Iunie 2016, 16:56
Lumea, fotbalul și România
Opinii
Abia când ieşi din ţară realizezi ce ambasador imens este fotbalul pentru România şi cât de mult am pierdut din cauză că n-am prea mers la campionatele europene şi mondiale în ultimii ani. Deşi un campionat fără România pare neinteresant, el ne apropie mai mult de fotbalul simplu, cel în care nu contează culorile, ci doar talentul şi performanţa. 
13 Iunie 2016, 10:25
Oradea. Instrucţiuni de folosinţă
Opinii
E lăudabil ca în calitate de slujbaş al Primăriei să ai o idee, să accesezi bani europeni şi să pui în practică planurile de dezvoltare a urbei. Dar greul abia după asta urmează. Degeaba bagi 20 milioane euro în Cetate dacă habar nu ai cum să o pui în valoare.
07 Iunie 2016, 12:34
Jos Popa!
Opinii
Dacă liberalii nu au obţinut singuri - prin ei înşişi! - majoritatea mandatelor în Consiliul Judeţean, iar viitor preşedinte va fi uns PSD-istul Ioan Mang cu ajutorul prietenilor din UDMR, sau dacă Mircea Mălan va căpăta şefia instituţiei doar cu voturile combinagiilor lui Kiss, devenindu-le astfel ostatic pentru următorii patru ani, au a-i mulţumi propriului lider, Cornel Popa!
06 Iunie 2016, 17:49
Autopsia unei imposturi
Opinii
Când un cadru universitar denumeşte şcoala "un vehicul al alienării" şi, pe deasupra, o face din vecinătatea rectorului universităţii, alături de care împarte un prezidiu, reacţia firească este nedumerirea. Faptul s-a petrecut săptămâna trecută, în Aula Magna a Universităţii orădene, la lansarea cărţii "Anatomia unei imposturi". Autorul volumului şi al declaraţiei de mai sus este filozoful orădean Mihai Maci.
06 Iunie 2016, 11:25
Ne vedem duminică!
Opinii
Duminica asta, pe 5 iunie, între orele 7.00 şi 21.00, ne alegem primarii, consilierii locali şi judeţeni, din rândul cărora vom avea, apoi, alt preşedinte de Consiliu Judeţean. Interesul pentru scrutin se arată scăzut în toată ţara, din multe cauze. În primul rând, o lege care a restrâns exagerat posibilităţile de exprimare ale candidaţilor, aşa încât destui alegători nici nu ştiu că sunt alegeri.
02 Iunie 2016, 12:03
Canci referendum
Opinii
Dar, de fapt, cine nu şi-a dorit unirea? Udemeriştii au fost primii duşmani, pentru că unii din şefii lor nu judecă ce se întâmplă în Oradea decât în cheie etnică. La ei nu mai există conceptul de orădeni, ci acela de unguri orădeni şi români orădeni. Pesediştii de rând nu au nimic cu referendumul. În schimb, conducerea PSD Bihor, care este în siajul UDMR, a jucat cum i-a dictat partidul etnic...
01 Iunie 2016, 10:01
Politica şi masturbarea
Opinii
Simpaticul nostru oraş s-a şocat rău săptămâna trecută când un orădean cu o oarecare notorietate în rândul tinerilor a inaugurat o expoziţie personală în care se înfăţişează în fotografii imense masturbându-se, urinând şi pozând în travesti. Şi mai şocant este că toate acestea le-a făcut ca atac la adresa unui politician local.
30 Mai 2016, 11:06
Desfiinţaţi Aquapark-ul!
Opinii
O persoană care trăieşte din ajutor social mănâncă la cantina săracilor. Un angajat pe salariul minim din Parcul Industrial merge la cantina firmei. Un cetăţean cu salariu mediu, de 436 de euro, cât e la Oradea, îşi permite un meniul zilei la localurile din oraş. Unul cu venituri foarte mari mănâncă unde vrea.
25 Mai 2016, 10:59
Ruşine, sorboneilor!
Opinii
La Universitate, porcii mănâncă nestemate. La o săptămână după ce filozoful Mihai Maci, lăsat de conducerea Sorbonicii să îmbătrânească pe un mărunt post de lector, îşi lansa concluziv, dar şi premonitoriu, tocmai la Cluj, volumul "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe", la Medicina de pe Peţa, păstorită de "doctorul nedoctor" Florian Bodog s-a derulat încă o conspiraţie, a câta, a imposturii.
24 Mai 2016, 11:10
  5 6 7  9  11 12 13  

FOTO BIHOREANUL

 • Primarul Bolojan: Oradea va avea propria legătură la Autostrada Transilvania! (FOTO)
 • Antifrauda la Şcoala Oltea Doamna! Elevii au aflat 'de la sursă' cum se combate evaziunea fiscală (FOTO/VIDEO)
 • Cehoslovacia anilor 1918 şi 1968 li se dezvăluie celor curioşi la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Şoseaua care strică maşini: În ce hal arată drumul judeţean Aleşd – Chistag (FOTO)
 • 'Plagiatul este poluare intelectuală': Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)
 • 'Dacii de la munte, dacii de la câmpie', la Cetatea Oradea (FOTO)
 • Nu cumpăraţi de la Dior, ci de la Bihor Couture! Cojoacele de Beiuş pot fi comandate online direct de la producătorii bihoreni (FOTO/VIDEO)
 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON