URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2022, 09:53

Câte parale face presa? Câte vrea! (VIDEO)

Câte parale face presa? Câte vrea! (VIDEO) foto, generic: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu cred că vreun consumator de presă din România şi-a dat ochii peste cap după ce Recorder a prezentat relaţia viciată dintre partide şi presă (în special televiziuni), arătând cum formaţiunile politice plătesc, netransparent, nu spaţii publicitare (marcate ca atare), pentru a-şi transmite mesajele, ci de-a dreptul redacţii întregi, pentru a ascunde, farda sau plăsmui fapte, după împrejurări. 

Dar asta nu e o noutate. Sare în ochi de cum porneşti telecomanda că talk-show-urile, de pildă, sunt vehicule de promovare a unor politicieni sau a unor punctaje de partid, nicidecum dezbateri de idei. Consumatorul de presă cât de cât avizat simte smuceala editorială sau textul la comandă, ca suporterul dus la stadion care miroase blatul.  

Ceea ce materialul Recorder a reuşit (pentru moment, să nu ne amăgim, căci faptul n-a traumatizat pe nimeni) e reiterarea unui adevăr banalizat: vulnerabilităţile presei, dispuse în prea mare proporţie să se "vândă", reprezintă o slăbiciune a democraţiei. E adevărat, la noi nu în aceeaşi măsură ca în Ungaria, totuşi, unde mai toată presa a ajuns în solda FIDESZ, semn că totdeauna e loc de şi mai rău. 

De unde relaţia vicioasă? Un motiv e că, dispunând de bugetul de stat, politicienii îşi alocă sume enorme tocmai pentru a plăti şi televiziuni, site-uri, publicaţii tipărite. Dar, deşi e limpede că subvenţiile pentru partide sunt mult prea grase, aceasta nu e nici singura, nici pe departe cea mai dureroasă cauză. Presa noastră a început să fie coruptă înainte să fi existat această lege, căci mogulii s-au născut şi au prosperat cu mult înaintea ei. Deja de decenii, unii jurnalişti fie au devenit ei înşişi nişte "moguli", fie au trecut pur şi simplu de partea cealaltă a baricadei, în politică. Unii au rămas acolo, ajutându-şi noii colegi inclusiv să "relaţioneze" cu presa, alţii au revenit cu tupeu, după himenoplastii grosolane, în... presă.

Legal, principala problemă a finanţării presei din banii pentru subvenţionarea partidelor o constituie lipsa din lege a unui mecanism riguros în privinţa decontării cheltuielilor, însă şi a obligaţiei presei de a-şi declara expres veniturile din această sursă. Prin urmare, politicienii pot exploata discret şi eficient şi lăcomia patronilor şi a jurnaliştilor, şi precaritatea financiară a presei. Moral, aşadar, culpa nu este exclusiv a lor, ci a presei înseşi (din fericire nu a întregii prese).

Atunci când cumpără presă, politicienii se poartă la fel de "natural" ca hoţii care "ung" poliţişti. Dacă reuşesc, marea vină e a celor care se lasă cumpăraţi. Pe româneşte, presa - câtă vreme nu prestează într-o dictatură - este atât de curată şi de liberă pe cât vrea să fie. 

Vezi mai jos investigația Recorder:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vățăvercea cu strugurii lor... acri
Nu am înțeles... E și un pic de autocritică în ceea ce am citit?
Postat 20 Septembrie 2022, 12:41 de Adi_Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON