URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2022, 10:01

O nebunie de școală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne tot minunăm de calitatea slabă a învăţământului, dar eu mă mir că încă există elevi care după ce iau Bacalaureatul sunt capabili să citească şi să scrie. Pentru că haosul nu este în capul elevilor, ci al celor care conduc Ministerul Educaţiei, Guvernul, primăriile...

Odată cu debutul noului an şcolar, au început şi scandalurile la Oradea. Episcopia Reformată a pus la dispoziţia claselor de limbă maghiară de la Şcoala Bălcescu un corp de clădire proaspăt renovat, profitând de faptul că Primăria abia aştepta să nu mai plătească chirie pe vechile spaţii. Numai că de la Ministerul Educaţiei a venit refuz de aviz, pe motiv că ar fi segregare pe criterii etnice

Ciudat, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării al celebrului deja Asztalos Csaba, cu o viteză uluitoare pentru o instituţie a statului, a zis că nici vorbă de aşa ceva. Conflictul s-a dezamorsat prin acceptul Bisericii de a lăsa şi clase de limbă română în spaţiul pus de ea la dispoziţie. Nu mă îndoiesc că ministrul Sorin Cîmpeanu se va face urgent cârpă în faţa intervenţiei lui Kelemen Hunor şi totul se va rezolva şi din punct de vedere formal.

Ca tacâmul cu circul în şcolile orădene să fie complet, elevii din clasa pregătitoare de la Colegiul Ghibu au ajuns să înveţe în nişte spaţii improvizate, din cauza numărului mare de învăţăcei. Şcoala e, clar, victimă a propriului succes. Ea are mare căutare, astfel că părinţii îşi fac flotant în Nufărul pentru a intra în "raza" ei de jurisdicţie.

Dacă ne mai amintim de circul cu transferurile ilegale de la Colegiul Gojdu, care a scos copiii în stradă, vedem că nu doar frecventele schimbări de programă şcolară subminează sistemul, ci şi măsurile administrative. Cum ar veni, haos pe toate fronturile!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
.....
Problema structurala la noi nu e ca politicienii sunt hoți si tampiti. Nici ca populația nu e “educata”. Problema e ca aparatul de funcționari de la stat este plin de imbecili si de corupți. Acolo e buba. Despre nivelul de “Educatie” - pai hai sa ne uitam un pic. Ungaria votează triumfatoare pe un șoșoc, viktoraș al lor, un ticalos corupt si imbecil. In Bulgaria sunt votate partide conduse pe fata de interlopi cu ceafa groasa. In Italia se votează majoritar bunga bunga Nino nino. In Franța peste jumatate votează partide clar extremiste. in SUA nu mai zic. Prin comparatie la noi oamenii sunt super echilibrati, niște adevărați înțelepți, despre ce vorbim.........
Postat 13 Septembrie 2022, 15:56 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON