URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2022, 10:52

La Şcoala Bălcescu din Oradea, noul an a început cu un discurs dur al părinţilor şi cu toate cadrele didactice îmbrăcate în negru (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, aflată în centrul unui scandal cu acuzații de segregare etnică ce a determinat introducerea schimbului de după-masă, noul an școlar a început, luni, cu un discurs dur al reprezentantei părinţilor şi cu un moment de reculegere faţă de „moartea clinică” a programului de studiu.

La festivitate, părinții au stat la coadă ca să semneze o petiție pentru autorități, unii au purtat banderole albe pe brațe sau eșarfe albe la gât, în semn de protest, iar toate cadrele didactice au fost îmbrăcate complet în negru.

„Seral la gimnaziu”

„Începem anul cu stângul, dar îl vom termina cu dreptul. Nu pentru că am fi stângaci, ci se pare că ne-am născut sub o stea fatidică, nenorocoasă. Noi, părinţii, suntem plimbaţi între instituţii, îmbălsămaţi ai neantului şi pedepsiţi fară vină. Ar fi fost frumos să fi început anul școlar 2022-2023 după doi ani de pandemie cu zâmbetul larg desfăşurat pe faţă, cu veselie, voiciune, dar, stupoare, începem cu risc de segregare. După 10 ani de căutări de soluţii. În acest context, scoala ne primeşte cu un cadou: se numeşte seral la gimnaziu. Nu suntem mulţumiţi şi pentru că nu putem accepta ca după 10 ani de căutări să ne aflam în acelaşi colaps”, a spus, de la prezidiu, Ramona Moraru, preşedinta Asociaţiei Părinţilor.


Discursul integral al Ramonei Moraru, preşedinta Asociaţiei Părinţilor

După cum BIHOREANUL a arătat, scandalul la Şcoala Bălcescu a apărut al finalul săptămânii trecute, după ce părinţii au aflat că elevii vor merge la ore în două schimburi. Motivul? Sălile de clasă sunt insuficiente în contextul în care o clădire recent reabilitată, pe strada Cuza Vodă, în care trebuiau să se mute toate clasele maghiare din școală, nu va putea fi folosită, lipsind un ordin al Ministerului Educației de autorizare. Mai mult, ordinul nici nu va veni, pentru că mutarea elevilor maghiari acolo este considerată de autorități o segregare.

Drept urmare, de marți începând, elevii de-a IV-a și de-a VI-a vor merge la școală după-amiaza.

Profesorii, nemulțumiți și ei

Situația îi nemulțumește nu doar pe părinți, ci și pe profesori. „Azi, noi, dascălii, suntem triști din cauză că programul școlar al școlii se află în moarte clinică. Dragi conducători ai autorităților, trebuie să neteziți drumul copiilor către școală!”, a spus, tot de la prezidiu, Alina Deliman, consilier educațional.

Directoarea școlii, Monica Costa, a avut la prezidiu un discurs temperat și motivațional pentru elevi și profesori, în timp ce ulterior, într-o declarație făcută la solicitarea jurnaliștilor, a subliniat și ea că și profesorii sunt nemulțumiți de situație.

„Nu numai părinții sunt nemulțumiți de program. Foarte mulți dintre noi am fost elevi care am învățat în programul de după amiază și ne-am amintit cât de greu a fost să ne desfășurăm activitățile după amiază, când deja puterea de concentrare era mult diminuată. Asta automat va duce la o diminuare a performanței și a elevilor, și a profesorilor”, a precizat directoarea.

Întrebată dacă situația nu ar putea fi rezolvată de autoritățile locale prin alocarea altei clădiri, aceasta a explicat că nu, având în vedere că un alt imobil nu are avizul ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior), pe care clădirea de pe Cuza Vodă îl are încă din luna mai.


Toate cadrele didactice ale Școlii Nicolae Bălcescu s-au îmbrăcat în negru, luni, în prima zi de școală, în semn de protest față de lipsa spațiilor necesare pentru toate clasele

În stand-by

Profesori, părinți și elevi așteaptă cu interes rezultatele negocierilor dintre Primărie și Eparhia Reformată, care e proprietara clădirii de pe Cuza Vodă. Primarul Florin Birta are luni o întâlnire programată pe această temă și rămâne de văzut dacă va găsi o soluție sau copiii vor rămâne în două schimburi.

Dacă se va întâmpla asta, părinții au de gând să organizeze un protest, luni, 12 septembrie. Până atunci, au pus sute de semnături pe o petiție anume făcută, adresată autorităților locale, prin care cer rezolvarea rapidă a problemei. Ca să semneze documentul, disponibil în holul școlii, părinții au stat la coadă.

Întrebați de BIHOREANUL, mai mulți părinți au declarat că nu văd nicio segregare în faptul că elevii maghiari ar învăța într-o clădire în care sunt doar ei, mai cu seamă că pentru asta a investit Eparhia Reformată.

De asemenea, părinții au spus că în Oradea există mai multe unități de învățământ care procedează la fel, adică au secția de maghiară în clădiri separate, iar Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației nu au o problemă cu ele.

Emoții de bobocei

În ciuda supărării provocate de acest scandal, atmosfera la debutul noului an școlar de la Școala Bălcescu a fost plăcută și emoționantă.

Elevii din clasele mai mari au fost bucuroși să-și revadă colegii și profesorii, cu care s-au îmbrățișat lung. În schimb, cei mai mici dintre elevi, cei din clasele pregătitoare, au fost stingheri, mulți cu lacrimi în ochi și lăsând impresia că nu înțeleg de ce trebuie să facă această schimbare. Toți au avut buchete sau coșuri cu flori în mână, care au colorat atmosfera.

Ca să le îndulcească sosirea la școală, un moment aparte a fost dedicat lor: după ce s-a auzit primul sunet de clopoțel din anul 2022-2023, toate clasele pregătitoare au defilat, prin careu, alături de învățătoare și în aplauzele tuturor.

UPDATE: Situație rezolvată

Scandalul etnic de la Școala Bălcescu din Oradea pare că se va stinge. Primarul Florin Birta și reprezentanții Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului au semnat, luni după amiază, un act adițional la contractul prin care cultul religios asigură gratuit o clădire Școlii Nicolae Bălcescu.

Potrivit înțelegerii la care au ajuns cele două părți după negocieri, în acest an școlar vor putea intra în clădire și clasele de elevi români. Înainte de a se muta, însă, mai este nevoie ca Ministerul Educației să autorizeze imobilul.

Detalii, în articolul: Biserica a cedat: Scandalul etnic de la Școala Bălcescu din Oradea pe final, după ce Eparhia Reformată a acceptat să primească și români în clădirea sa

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Aditional
toate sunt acte aditionale ...publicati-le!...de cand biserica detine in Romania cladirile pe pamant romanesc...cata discriminare...dle primar ia faceti un inventar si spuneti public cate scoli sunt in lb maghiara? Bolo le-a daramat pe cele romanesti: Econ, CFR 2, Saguna(si poate mai sunt si nu le stiu eu) si vi le-a dat voua ?ca voi tot mai iesiti cu cate una in fiecare an scolar.Cati bani primeste fiecare elev maghiar pt studiul religiei maghiare?asta spune cineva? si de ce?
Postat 06 Septembrie 2022, 20:53 de omulet545
de unde au cladirile lor?
Cum v-ati dat seama dupa sute de ani ca acea cladiri e a lor? in Ungaria cate cladiri mai sunt ale minoritatii romane?sau macar o sala?sa iasa un parinte maghiar sa spuna cati bani a dat in Balcescu vreodata pt scoala...cata rautate din partea lor!....ei de ce nu merg dupa masa la scoala...daca sunt asa umili sa ne arate ca lasa copii pe care ii tin separat si nici in pauze nu ii lasa Szabo G sa nu se impreuneze ..ca "nu este voe sa joace copii preuna"
Postat 06 Septembrie 2022, 20:47 de firtatraian
....
...de mult trebuia sa iesim afara in strada sa ne facem auziti....eu am dat la fondul scolii pt 3 copiii in scoala acea si la sectia maghiara imi zicea vecin de bloc ca ei nu dau pt baiatul din scoala pt ca ungurilor nu li se cere...si nu era discriminare ....prea ne-am lasat si in toate locurile ei au locul nostru si al lor...cei al nostru e si al lor....ce al lor e doar al lor
Postat 06 Septembrie 2022, 20:40 de onuta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON