URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2022, 18:05

Elevi de clasă pregătitoare, „colegi” cu studenți străini, în Oradea: Nemulțumire printre părinții de la Colegiul Ghibu (FOTO)

Elevi de clasă pregătitoare, „colegi” cu studenți străini, în Oradea: Nemulțumire printre părinții de la Colegiul Ghibu (FOTO) Clasele pregătitoare de la Colegiul Onisifor Ghibu care învață în Centrul Salem au fost amenajate în foste camere de internat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cauza numărului mare de cereri de înscrieri, Colegiul Onisifor Ghibu din Nufărul „dă” pe dinafară. Pentru că nu mai are spații necesare pentru toate clasele, a mutat 11 dintre ele într-o clădire închiriată de la Centrul Creștin Salem.

Părinții elevilor din clasele pregătitoare sunt nemulțumiți, însă, de condițiile pe care le oferă școala și, mai ales, pentru că micuții lor sunt vecini de palier cu studenți străini, fără să existe o separare între clase și locuințe.

11 clase peste capacitate

Într-o clădire construită cu destinația de internat și aflată pe strada Gen. Nicolae Șova, Colegiul Național Onisifor Ghibu a relocat de anii trecuți clase care nu aveau spațiul necesar pentru desfășurarea orelor în sediul școlii, aflat pe strada cu același nume.

„Anul trecut am avut acolo șase clase, anul acesta avem 11. Când s-au făcut înscrierile pentru clasa pregătitoare și ne-am dat seama că se înscriu elevi pentru mai mult de cinci clase, cât avem noi capacitatea, toți părinții au optat pentru a folosi altă locație, ca să nu se meargă în două schimburi”, a declarat directorul Iulius Timar, miercuri, pentru BIHOREANUL.

O unitate de învățământ are obligația să înscrie toți elevii din circumscripție, adică pe cei care au domiciliul sau flotantul pe străzile arondate ei. Anul acesta, din cauza numărului mare de solicitări, Colegiul Ghibu are nu mai puțin de 10 clase pregătitoare, din care cinci funcționează în sediul central, iar cinci în clădirea Salem.

Clădirea centrului creștin Salem din Oradea, unde funcționează 11 clase ale Colegiului Național Onisifor Ghibu

Părinți nemulțumiți

Din cele cinci clase pregătitoare de la Salem, trei sunt la etajul II al clădirii închiriate, iar părinții sunt nemulțumiți. Miercuri, când și-au luat copiii de la școală, și-au spus ofurile în fața învățătoarelor.

„Sălile de clasă de la etajul II sunt neconforme pentru desfășurarea în condiții optime a activităților specifice clasei pregătitoare. Sunt înghesuite, nu au loc pentru materiale didactice, abia încap cele 25 de bănci și o catedră mică, ascunsă după ușă. Sunt niște improvizații”, a spus un părinte nemulțumit.

Sălile au fost amenajate în dormitoarele de internat, iar coridorul seamănă cu unul de hotel, nicidecum cu unul de școală. Prin comparație, la etajul inferior și la parter, și coridoarele au fost renovate, având aspect de unitate de învățământ.

hol centru Salem

Ei mai contestă faptul că în clase lumina naturală intră doar din spatele încăperilor, elevii având singurele geamuri în spatele lor, dar și că la etajul II al clădirii nu există toaletă, așa că micuții trebuie să coboare un nivel, pe scări pe care le consideră periculoase.

De asemenea, clădirea Salem nu are sală de sport, ceea ce va fi o problemă la iarnă, când nu vor putea ține orele de educație fizică afară.

sala de clasa Ghibu în centru Salem

Școală sau cămin studențesc?

Revolta cea mai mare a orădenilor este că cele trei clase de la etajul II împart coridorul cu alți chiriași!

„Ieri (n.r. marți), când ieșeau mămicile dintr-o clasă de la ședință, dintr-o încăpere, a ieșit un bărbat închis la culoare, la bustul gol. Nu le-a venit să creadă”, a povestit un tătic pentru BIHOREANUL.

Abia atunci au aflat de la învățătoare că la etajul II locuiesc niște studenți străini, chiriași ai centrului Salem. Pe bună dreptate, situația nu li se pare defel potrivită părinților, care nu-și vor copiii în preajma unor studenți care se plimbă pe jumătate dezbrăcați pe coridoare.

Studenții, după paravan

Directorul Colegiului spune că studenții nu folosesc aceleași scări de acces ca elevii, iar în perioada următoare zona dormitoarelor va fi separată de cea a sălilor de clasă. Întrebat de ce nu s-a făcut asta până la începerea anului școlar, Iulius Timar a spus că prioritatea a fost amenajarea sălilor de clasă.

„În aceeași clădire sunt 6 persoane cazate, care folosesc altă scară de acces, nicidecum scara pe care urcă elevii, și între sălile de clasă și acele camere azi se montează un paravan. Lucrurile au fost de așa natură că nu s-au putut monta până acum, pentru că am spart pereți, în așa fel încât să amenajăm clasele”, a declarat directorul pentru BIHOREANUL.

hol Centru Salem

Acesta mai spune că plângerile părinților nu sunt justificate în ceea ce privește amenajarea spațiilor de învățământ, clasele fiind conforme cu necesitățile actului educațional. „Avem toate autorizațiile, ARACIP, ISU, sanitară”, mai zice Timar.

Alternativa: două schimburi

Directorul mai spune că, dacă părinții vor continua să fie nemulțumiți, singura soluție va fi să mute clasele în sediul central și să ducă elevii în două schimburi, cel puțin până când colegiul va avea o clădire nouă.

„Din discuții pe care le-am avut cu autoritățile publice locale, pe sfârșit de an, octombrie-noiembrie, se lansează în licitație noua construcție din Nufărul (n.r. o școală pe care Primăria vrea să o construiască), și sperăm ca într-un an și jumătate, maximum doi, să avem propriile noastre spații și să nu mai fim în această situație”, a mai spus directorul.

Acesta nu a ascuns faptul că școala are solicitări prea mari și pentru că există mulți părinți care își fac flotant în circumscripția unității de învățământ cu o zi sau două înainte de înscrieri, dar care în realitate locuiesc în alte zone din Oradea sau chiar în afara orașului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ca la spital
Dai sa fie bine deși are salariu și tot iese rău. Mergi la privat tot ei sunt. Bani sa le dai. În sănătate în învățământ. Tot politic ne conduce oriunde. dat un vot profesioniștilor..Ce sa mai vrei? Asta se vrea? _desfintam fabrici si uzine. spitale "smart" scoli pt a da loc privatului unde tot noi suntem! Vreți sa fir bibe în Ro?
Postat 07 Septembrie 2022, 19:40 de Feliciana
Gașca penală...
... sa rada vreo zece blocuri (trebuie sa se ajunga odata si la demolat blocuri!), sa acceseze niscai imprumuturi si sa extinda colegiul. Poate iese la final vreun campus ortodoxo-musulmano-neoprotestant....
Postat 07 Septembrie 2022, 18:50 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON