URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
02 Septembrie 2022, 12:30

Scandal la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea: Elevii vor merge în două schimburi, pentru că segregarea pregătită de Primărie este ilegală. Profesorii și părinții se pregătesc de protest (FOTO)

Scandal la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea: Elevii vor merge în două schimburi, pentru că segregarea pregătită de Primărie este ilegală. Profesorii și părinții se pregătesc de protest (FOTO) Pentru elevii de la Școala Nicolae Bălcescu, prima zi de școală ar putea însemna și prima zi de protest (foto: arhivă)
Scandal la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea: Elevii vor merge în două schimburi, pentru că segregarea pregătită de Primărie este ilegală. Profesorii și părinții se pregătesc de protest (FOTO) În sediul școlii, de pe strada Erou Mircea Cosma, nu încap toate clasele unității de învățământ
Scandal la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea: Elevii vor merge în două schimburi, pentru că segregarea pregătită de Primărie este ilegală. Profesorii și părinții se pregătesc de protest (FOTO) Clădirea pregătită de Eparhia Reformată pentru clasele maghiare ale Școlii Nicolae Bălcescu este pe strada Cuza Vodă nr. 4A (foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul școlar începe cu un scandal la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea. Pentru că sălile de clasă sunt insuficiente, elevii vor merge la școală în două schimburi, ceea ce îi nemulțumește pe profesori și pe părinți deopotrivă, care amenință cu un protest pentru prima zi a noului an de studiu.

S-a ajuns în această situație pentru că Ministerul Educației nu a autorizat o clădire recent reabilitată, în care Eparhia Reformată a Oradiei a pregătit mai multe clase pentru elevii maghiari ai școlii. Segregarea elevilor, deși are girul Primăriei Oradea, nu este permisă de Minister.

Segregare... neautorizată

În primăvara acestui an, Primăria Oradea anunța triumfătoare că elevii maghiari ai Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu se vor muta într-o clădire modernă, recent renovată și dotată cu toate cele necesare, pusă gratuit la dispoziție de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

Înțelegerea a fost stabilită cu un an înainte, când, cu votul Consiliului Local, Primăria și Eparhia au încheiat un contract care prevedea că Eparhia va pune la dispoziția orașului un spațiu pe strada Cuza Vodă (așadar, în apropierea școlii aflate pe str. Eroul Mircea Cosma), cu condiția ca acolo să învețe doar clasele maghiare ale unității de învățământ.

Oferta i-a surâs Primăriei, care plătea lunar chirie unei fundații a Comunității Evreiești, pentru o clădire aflată pe strada Mihai Viteazul, unde învățau aceste clase. Practic, pentru oraș afacerea era clară: scapă de costul lunar al chiriei și mută 8 clase de elevi maghiari într-o clădire modernă, fără să cheltuie vreun leu!

Ce n-a mai spus Primăria Oradea este că mutarea anunțată în luna martie a acestui an nu s-a mai petrecut, de fapt. Asta pentru că imobilul de pe strada Cuza Vodă (foto jos) n-a primit autorizație de funcționare ca unitate de învățământ din partea Ministerului Educației. De altfel, autorizația, ce trebuie consfințită prin ordin de ministru, n-a fost eliberată nici până acum!

„Nu au spații”

Fără ordinul Ministerului Educației, clădirea nu poate fi folosită ca spațiu de învățământ. Cum contractul cu Comunitatea Evreiască a fost deja reziliat, Școala Nicolae Bălcescu este în situația de a avea mai multe clase de elevi decât spații disponibile. „Așa a fost și în al doilea semestru al anului trecut, motiv pentru care, prin rotație, elevii au făcut lecții online”, spune un părinte.

Horea AbrudanDin această toamnă, însă, orele desfășurate online nu mai sunt o opțiune, iar conducerea școlii vrea să-i cheme pe elevi și profesori în două schimburi. „Școala a decis să ducă elevii în două schimburi, pentru că nu au suficiente spații”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan (foto), vineri, pentru BIHOREANUL.

Decizia urmează să fie consfințită chiar în această zi, în ședința Consiliului de Administrație, și pare singura variantă disponibilă la acest moment. „Cel puțin până când va veni ordinul de ministru, pentru autorizarea spațiilor de învățământ”, spune Abrudan.

Nu e legal!

Potrivit acestuia, însă, este clar că clădirea de pe Cuza Vodă nu poate fi autorizată ca una exclusivă pentru elevii maghiari. „Episcopia Reformată a condiționat funcționarea ca spațiu educațional al claselor maghiare, ceea ce nu este posibil. Există o metodologie care spune că trebuie asigurată echitate în educație, acces egal la formele de învățământ. Trebuie integrați copiii fără nicio discriminare, nu pot funcționa separat”, spune șeful IȘJ Bihor.

Întrebat dacă Inspectoratul Școlar a atras atenția asupra acestui lucru în primăvara anului 2021, când Primăria și Eparhia Reformată au încheiat contractul, Abrudan a precizat că nu știe, pentru că nu era atunci la conducerea instituției. „Nu știu dacă Primăria a știut de această metodologie”, a spus Abrudan. Cu siguranță, însă, IȘJ și Școala Nicolae Bălcescu au știut – sau ar fi trebuit să știe – că prevederile contractuale nu sunt legale...


Clasele din clădirea de pe strada Cuza Vodă nr. 4A ar putea rămâne goale, dacă Eparhia Reformată nu acceptă să primească și elevi români în ele

„N-am știut că avem o problemă”

Subiectul a declanșat și un control al Ministerului Educației la Școala Nicolae Bălcescu, care s-a desfășurat în această săptămână și care n-are încă un raport cu concluzii. Pare însă limpede că Ministerul nu își va da acordul pentru utilizarea clădirii de pe Cuza Vodă până când Eparhia Reformată va renunța la pretenția de a găzdui în aceste clase doar elevii maghiari. Dacă va renunța...

Florin BirtaPrimarul Florin Birta (foto) a programat o întâlnire cu reprezentanții Eparhiei pentru ziua de luni, la ora 12. „Dacă vom ajunge la o înțelegere prin care să nu fie dedicată acea clădire elevilor maghiari, ci tuturor elevilor, problema se va rezolva. Dacă nu, până când vom găsi alte soluții, se va merge în două schimburi la școală, pentru că nu avem în acest moment altă posibilitate”, a declarat edilul, vineri, pentru BIHOREANUL.

Birta a precizat că, la momentul semnării contractului între Eparhie și Primărie, nici școala, nici Inspectoratul Școlar n-au atras atenția că prevederile ar fi nelegale.

Mai mult, primarul susține că a aflat despre problemă doar zilele acestea, când a început controlul Ministerului în școală, control care, zice Birta, s-ar fi organizat în urma unei sesizări făcute de o persoană din școală la București. „N-am știut că avem această problemă. La discuțiile cu domnul ministru și reprezentanții Ministerului (n.r. din timpul vizitei făcute de Sorin Cîmpeanu la Oradea, în luna iulie), ne-au spus că Oradea este printre singurele municipii din țară în care școala nu se desfășoară în două schimburi. Nu am discutat cu domnul ministru despre această situație, pentru că nu știam că este o problemă”, a mai spus Florin Birta.

Este, totuși, destul de grav că Primăria și Consiliul Local Oradea au girat un contract cu prevederi discriminatorii, fără să-și facă temele...

Profesorii instigă la protest

Între timp, deranjați că vor trebui să predea în două schimburi, profesorii au alertat asociația părinților din școală, cerând ajutor pentru un protest.

„Cu toate că încă nu am primit o informare oficială din partea școlii, Sindicatul profesorilor a contactat Asociația părinților / Consiliul Reprezentativ al Părinților la nivelul școlii noastre pentru a-i sprijini în demersul pe care îl inițiază de a protesta (miting autorizat) împotriva refuzului pe care l-am primit de a desfășura cursuri în noul spațiu de pe str. Cuza Vodă (nu avem ordinul de ministru pentru desfășurare cursuri).

Practic, începând de săptămâna viitoare, urmează ca 9 clase să desfășoare cursuri după-amiaza (încă nu știu care sunt aceste clase). Vă rog să-mi precizați dacă părinții de la clasa dvs. sunt de-acord să susținem sau nu acest protest”, se arată într-un mesaj pe care l-au primit, joi, părinții de la liderii lor din școală.

Părinți îngrijorați

Protestul ar urma să aibă loc chiar în prima zi de școală, iar mulți părinți îl susțin, tocmai pentru că nu vor ca elevii să învețe în două schimburi. „O asemenea decizie dă peste cap viața de familie, mai ales unde sunt doi copii. Toată ziua vom fi într-o alergătură cu dusul și adusul de la școală”, spune un părinte.

„Ce vor face elevii navetiști, la cât vor ajunge seara acasă, în satele lor? Dar cei care mergeau la meditații și pe care nu-i vor mai putea primi profesorii dimineața?”, zice și un alt tată. Că programul meditațiilor va fi dat peste cap este, desigur, și problema principală a dascălilor: dacă vor fi după-amiaza la școală, nu vor mai avea când să predea contra cost...

Până la ora publicării acestei știri, decizia protestului nu a fost luată, la fel cum părinții nu știu nici care sunt clasele care vor învăța după-amiaza.

Directoarea Monica Costa a declarat pentru BIHOREANUL că decizia Consiliului de Administrație va fi comunicată Inspectoratului Școlar, care apoi va putea face anunțuri publice pe această temă, ea nedorind să facă niciun fel de declarații. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
De ce ne e frica sa recunoastem?
E un caz tipic de segregare! Ce spune dex-ul: ,,(SOCIOL.) Procese sociale în urma cărora anumiți indivizi sau grupuri sociale sunt ținuți la distanță, interacționând puțin sau deloc. S. rasială = politică de discriminare constând în separarea persoanelor de origini sau rase diferite din interiorul aceleiași țări. Vezi discriminare, apartheid." Ce nu va e clar in definitie?! Intreb pe birau si pe gasca lui de isteti!
Postat 02 Septembrie 2022, 19:04 de pinonel
O mare prostie
Daca se doreste acest lucru de catre cele doua entitati, a studia in scoli diferite nu este segregare. Segregare ar fi fost daca una dintre cele doua etnii ar fi fost eliminata din cladire cu forta, pe considerente rasiale, etnice, etc. Ce face ministerul seamana cu fapta buna facuta de Bula, a ajutat o batrana sa treaca strada, cu toate ca aceasta nu dorea.
Postat 02 Septembrie 2022, 15:15 de marginan
Romanii cei slabi (ca de obicei)
De aproape 10 ani deja, Ungaria si Orban fac ce vor in Romania, si mai ales in Transilvania. Astfel de initiative de segregare sunt tot mai frecvente in Romania si asta pt ca Guvernul RO e slab, incompetent, si, la urma urmei, nu ii pasa de cetateni. Ca o alta dovada recenta in acest sens: https://www.stiridecluj.ro/social/udmr-vrea-ca-primaria-huedin-sa-preia-o-gradinita-cu-predare-numai-in-maghiara-unde-nu-se-preda-in-romana SEGREGAREA E PT TAMPITI: Ajung pe piata muncii oameni care de la gradinita si pana la finalizarea Masterat-ului nu stiu vb 3 cuvinte in Romana. La BAC am fost lasati sa copiem pe rupte cat sa trecem proba la romana si asa e si azi ma gandesc. Acesti oameni au intr-adevar 2 variante: fie se angajeaza la firme unde nu au nevoie de alta limba decat de maghiara (ca romana sau engleza nu pre stiu, mai ales tinerii), fie se muta in Ungaria pt ca aici in Romania niciodata nu vor avea o viata normala. Nu te poti integra intr-o societate daca nu ii cunosti limba. Vei fi mereu un cetatean de mana a-2a. Statul roman permite toatea astea ed cel putin 10 ani, daca nu mai mult. A abandonat inclusiv pe cei din Harghita si Covansa in mana UDMR-ului si FIDESZ-uliu de aproape 20 de ani deja. ACOLO sunt probleme mari. E un BUTOI CU PULBERE ACOLO. De asemena, sunt dezamagit si de PRIMARIA ORADEA ca a fost de acord cu segregarea. Bine ca m-am mutat din RO. Aici mereu o sa fie rahat! Oricum, tot ce am scris mai sus ramane valabil, si as vrea sa aud contra-argumentele.
Postat 02 Septembrie 2022, 12:45 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6464 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON