URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
01 Aprilie 2021, 08:39

Modificări în reţeaua şcolară din Oradea: 9 clase de la Şcoala Bălcescu se mută pe strada Cuza Vodă, se fac comasări de grădiniţe

Modificări în reţeaua şcolară din Oradea: 9 clase de la Şcoala Bălcescu se mută pe strada Cuza Vodă, se fac comasări de grădiniţe Din toamnă, elevii Şcolii "Nicolae Bălcescu" nu vor mai învăţa în clădirea aflată lângă Sinagoga Ortodoxă de pe str. Mihai Viteazul (foto: arhivă)

Consilierii locali ai Oradiei au votat, în şedinţa de miercuri, reţeaua şcolară pentru următorul an şcolar, care va fi uşor modificată faţă de cea valabilă în prezent.

Concret, grădiniţele din subordinea unor şcoli din oraş vor trece în subordinea altor grădiniţe, iar nouă clase de elevi de la Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" se vor muta de pe strada Mihai Viteazul într-un imobil de pe strada Cuza Vodă.

Pentru bani mai mulţi

Într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de Consiliu Local, primarul Florin Birta a explicat că reorganizarea grădiniţelor este necesară pentru ca acestea să primească mai mulţi bani de la bugetul de stat.

"În 2012, pentru a eficientiza activitatea unor grădiniţe, o parte au fost trecute în coordonarea şi subordonarea unor şcoli din Oradea, iar acum, pentru a se desfăşura mai bine acest sistem de învăţământ, propunem reorganizarea prin trecerea lor în subordinea grădiniţelor care au personalitate juridică. Astfel, va creşte finanţarea costului pe elev, care la grădiniţă este mai mare ca la şcoală", a declarat Birta.

În Oradea, sunt 13 grădiniţe arondate unor şcoli şi care, din toamnă, vor trece în subordinea altor grădiniţe care au personalitate juridică. Este vorba de grădiniţele cu nr. 51, 47, 31, 10, 5, 24, 27, 28, 44, 35, 41, 42 şi 20. Modificarea subordonării unităţilor de învăţământ nu va influenţa funcţionarea lor, astfel că grupele de preşcolari rămân aceleaşi şi vor funcţiona în clădirile în care se află şi în prezent.

Tot pentru eficientizare, două grădiniţe vor fi comasate cu altele: Grădiniţa 28 din Nufărul va fuziona cu Grădiniţa 56, iar Grădiniţa 15 (care în prezent are o singură grupă, cu şase preşcolari, cu predare în limba maghiară) va fi absorbită de Grădiniţa 19.

Noua reţea şcolară prevede şi înfiinţarea Grădiniţei Eurobusiness, nou construită în Parcul Industrial 1, care va fi arondată Grădiniţei 54.

Unii cer, alţii dau...

Noua reţea şcolară prevede şi că, din toamnă, nouă clase cu predare în limba maghiară ale Şcolii Gimnaziale "Nicolae Bălcescu", care în prezent învaţă într-un imobil de pe strada Mihai Viteazul nr. 2, aflat în proprietatea Fundaţiei "Caritatea" a Comunităţii Evreilor din Oradea, se vor muta pe strada Cuza Vodă nr. 4A.

"Acolo aveam o problemă cu un spaţiu închiriat de la Comunitatea Evreiască pentru 9 clase, pentru care plăteam o sumă considerabilă. I-am notificat că nu mai dorim să prelungim de la finalul anului şcolar acel contract de închiriere şi avem o ofertă de la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului pentru un imobil pe care îl pune la dispoziţia municipiului Oradea cu titlu gratuit, în comodat", a declarat Birta, fără a preciza care este chiria lunară pe care Primăria o plăteşte pentru spaţiul de pe strada Mihai Viteazul.

Aflată la mică distanţă de Şcoala Bălcescu, dar şi de sediul în care elevii învaţă în prezent, viitoarea clădire care-i va găzdui este acum în şantier, astfel încât în toamnă să îndeplinească toate condiţiile necesare pentru cele nouă clase. "Este un sediu care a fost tot al Comunităţii Evreieşti, Eparhia l-a cumpărat şi acum îl pune la dispoziţia Primăriei. Este o clădire care întruneşte toate condiţiile", a mai spus primarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON