URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
08 Martie 2022, 19:10

Elevii maghiari de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea se mută într-o clădire pusă la dispoziție de Eparhia Reformată (FOTO)

Elevii maghiari de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea se mută într-o clădire pusă la dispoziție de Eparhia Reformată (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna viitoare, elevii din clasele cu predare în limba maghiară ale Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu din Oradea vor învăța într-o clădire recent renovată și dotată cu toate cele necesare.

Noile săli de clase, aflate pe strada Cuza Vodă, au fost amenajate și puse gratuit la dispoziția Primăriei de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

De la evrei, la reformați

Până la finalul anului trecut, pe lângă sediul de pe strada Eroul Mircea Cosma, Școala Nicolae Bălcescu a folosit o clădire de pe strada Mihai Viteazul, aparținând Fundației „Caritatea” a Comunității Evreiești din Oradea.

„Aici au funcționat clasele cu predare în limba maghiară, de la pregătitoare până la a șaptea, pentru că acum nu avem clasă de-a VIII-a cu predare în maghiară”, a explicat marți, pentru BIHOREANUL, directoarea școlii, Monica Elisabeta Costa.

Imobilul, aflat în vecinătate Sinagogii ortodoxe, a fost luat în chirie de ani buni de către Primărie, dar anul trecut, când contractul a expirat, municipalitatea a decis să nu-l mai prelungească, primind o altă ofertă, vădit mai avantajoasă: un spațiu nou, în vecinătate, fără niciun cost de închiriere.

Clădirea a fost oferită de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, care a cumpărat anume casa de pe strada Cuza Vodă nr. 4A (foto). În primăvara anului trecut, Consiliul Local Oradea a și aprobat această înțelegere.

Cadou cu condiții

Pentru că amenajarea imobilului a durat mai mult decât era estimat, elevii au mai fost păsuiți în clădirea de pe Mihai Viteazul până în decembrie 2021. Atunci, însă, au trebuit să evacueze spațiile, așa că cele 8 clase, cu un total de 142 de elevi, s-au mutat în sediul central al școlii, unde toate încăperile disponibile au fost transformate în spații de predare, inclusiv sala profesorală și un depozit.

Chiar și așa, sălile au fost insuficiente, iar elevii de la „Nicolae Bălcescu” învață, prin rotație, în sistem online. „Nu am vrut să aducem elevii după-masa, așa că am făcut, prin rotație, predare online”, a mai spus directoarea.

Situația se va schimba acum, pentru că, potrivit unui comunicat transmis marți de Primărie, începând din 14 martie, cele opt clase se vor muta în școala de pe strada Cuza Vodă nr. 4A.

Clădirea are toate dotările necesare elevilor: mobilier școlar, echipamente IT, cabinet medical, alarmă, sistem de supraveghere video, modul termic. „Toate sunt noi în clădire, inclusiv pereții, pentru că a fost dată jos tencuiala până la cărămidă și refăcută”, a mai spus directoarea.

Mai mult, Eparhia Reformată a oferit clădirea Primăriei în mod gratuit, singura condiție pusă fiind ca aici să învețe elevii de la secția maghiară. Municipalitatea a acceptat această segregare, dat fiind că târgul pentru oraș este bun: elevii au spații bune în care să învețe, iar Primăria nu scoate un leu din bugetul local.

„Contractul a fost încheiat pe o perioadă de  31 de luni, începând cu data de 1 martie 2022, cu posibilitate de prelungire”, a transmis Primăria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
........
,,Eparhia Reformată a oferit clădirea Primăriei singura condiție pusă fiind ca aici să învețe elevii de la secția maghiară. Municipalitatea a acceptat această segregare, dat fiind că târgul pentru oraș este bun: elevii au spații bune în care să învețe, iar Primăria nu scoate un leu din bugetul local." Poate citeste stirea asztalos de la cncd, sau si mai bine un parchetar, dac-o mai fi vreunul cu cojones!
Postat 09 Martie 2022, 12:15 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON