URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2022, 08:03

Elevi în "izolare": UDMR Bihor vrea să "extragă" toate clasele maghiare de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan

Elevi în 'izolare': UDMR Bihor vrea să 'extragă' toate clasele maghiare de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan INVESTIŢII RECORD. Sub comanda bihoreanului Cseke Attila (medalion), Ministerul Dezvoltării va investi suma colosală de 52 milioane lei pentru reabilitarea Liceului Ady Endre (foto). Acelaşi Cseke se asigură că şcoala va avea şi elevi, cerând mutarea cu forţa a secţiei maghiare de la Colegiul Iosif Vulcan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum a mai făcut-o necontenit în ultimii ani, UDMR Bihor promovează segregarea elevilor maghiari, chiar şi printre cei care deja au optat pentru şcoli mixte.

Cea mai nouă pretenţie a politicienilor este mutarea claselor de pedagogie în limbă maghiară de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, unde se pregătesc viitorii educatori şi învăţători, la Liceul Ady Endre. Rivalii politici de la PPMT acuză faptul că taman cei afectaţi de schimbare nu au fost consultaţi, de parcă tinerii n-ar avea nimic de spus despre viitorul lor...

Şcoală cu numele

Recurent, UDMR Bihor propune modificări în reţeaua şcolară şi, de fiecare dată, pretenţiile converg spre segregare. Asta deşi în Oradea, pe lângă 4 şcoli exclusiv ungureşti, mai sunt 6 şcoli cu secţii maghiare, la care se înscriu tocmai elevii care preferă o unitate de învăţământ mixtă, unde intră în contact cu conaţionalii români.

În 2018, BIHOREANUL a dezvăluit că, fără să anunţe public şi, mai ales, fără o consultare transparentă a celor vizaţi, UDMR a cerut Primăriei şi Inspectoratului Şcolar să înfiinţeze o nouă şcoală maghiară, prin preluarea secţiilor maghiare de la şcolile Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Lucreţia Suciu şi Ioan Slavici. Propunerea era cu atât mai controversată cu cât prevedea că elevii vor fi înmatriculaţi la noua şcoală, dar vor rămâne fizic în şcolile pe care le-au ales. Altfel spus, şcoala nouă se înfiinţa nu de dragul elevilor, ci mai degrabă pentru a asigura noi posturi de conducere şi administrative.

La acea vreme, propunerea a fost trimisă primarului Ilie Bolojan sub semnătura liderilor UDMR Bihor Cseke Attila şi Szabó Ödön, dar şi a liderilor cultelor religioase maghiare şi a Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din Bihor, un "satelit" al UDMR. După cum a dezvăluit BIHOREANUL, părinţii, elevii şi profesorii nu au fost de acord cu "reforma", aşa că şi Bolojan a spus pas.

"În circuit închis"

Documentul de atunci mai avea un punct, respins şi el: mutarea claselor de pedagogie în limba maghiară de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan (fostul Liceu Pedagogic) la Liceul Teoretic Ady Endre, o şcoală în care singura limbă de predare este maghiara.

Argumentul UDMR? Viitoarele cadre didactice maghiare ar trebui pregătite "în circuit închis", adică, în traducere liberă, într-o şcoală controlată exclusiv de politicienii maghiari, nu într-una românească.

BIHOREANUL a aflat că această pretenţie a fost readusă în actualitate de UDMR. Pe 18 ianuarie 2022, o adresă semnată de aceiaşi iniţiatori a fost trimisă Inspectoratului Şcolar, cu solicitarea ca din toamnă secţia pedagogică să se mute, cu tot cu elevii care acum sunt în clasele IX-XI.

Fără explicaţii

Documentul nu lămureşte dacă mutarea a fost cerută de profesorii, părinţii şi elevii de la cele două şcoli, dacă aceştia au fost consultaţi sau de ce ar fi mai bine pregătiţi viitorii dascăli maghiari la Liceul Ady Endre. De asemenea, nu explică de ce segregarea ar fi benefică elevilor care deja au ales o şcoală mixtă. În schimb, iniţiatorii invocă principiul echităţii şi accesului la educaţie, dreptul la exprimarea identităţilor etnice, de parcă la Iosif Vulcan tinerii de etnie maghiară nu ar avea parte de aceste drepturi.

"Programul Guvernului României, care ţinteşte construirea de creşe în următorii ani, atrage după sine necesitatea formării de cadre didactice calificate în domeniul educator-puericultor, specializare autorizată să funcţioneze provizoriu în limba maghiară la Liceul Teoretic Ady Endre", se mai arată în adresă.

Acest paragraf "trădează", de fapt, adevăratul motiv al solicitării: liceul maghiar a primit recent acreditarea pentru două clase pedagogice, dar are nevoie să şi atragă elevi. Şi ce metodă mai eficientă să umple clasele, dacă nu să-i "relocheze" cu forţa pe cei ai altor şcoli?

Argumentele UDMR

inspectorului şcolar general adjunct Kéry Hajnal Contactat de BIHOREANUL, deputatul Szabó Ödön a refuzat să ofere explicaţii, pretextând că este ocupat cu alte proiecte, pasând sarcina inspectorului şcolar general adjunct Kéry Hajnal (foto). Potrivit acesteia, mutarea claselor ar fi necesară pentru că tot mai puţini elevi optează pentru Colegiul Iosif Vulcan, iar la Liceul Ady Endre, existând şi internat, ar putea fi atraşi spre pedagogie şi elevi din afara Oradiei.

Întrebată cum se va îmbunătăţi, concret, pregătirea elevilor, inspectoarea a argumentat că, la Ady Endre, profesorii vor avea catedre complete şi nu vor trebui să alerge între mai multe şcoli pentru a-şi asigura norma, ceea ce le va face şi actul didactic mai calitativ. De parcă priceperea unui profesor diferă în funcţie de numărul de şcoli la care predă...

Cât despre consultarea părinţilor, elevilor şi profesorilor, Kéry a spus că asta s-ar fi făcut în 2019, când s-a elaborat o strategie educativă pentru clasele maghiare din Bihor. Numai că părinţii şi elevii de atunci nu sunt aceiaşi cu cei de azi, care vor fi afectaţi direct de mutare...

PPMT iese la luptă

Profesorii se feresc să vorbească despre această propunere, ca să nu atragă răzbunarea politicienilor. Sursele BIHOREANULUI spun, însă, că ideea ar putea fi agreată de Colegiul Iosif Vulcan, dacă şcoala ar primi în schimb o clasă de română în plus, din motive pragmatice. "Elevii maghiari trag în jos media şcolii la Bacalaureat, aşa că profesorii români nu s-ar opune", spune un dascăl.

Orbán Mihály, membru PPMT şi reprezentant al Primăriei Oradea în Consiliul de Administraţie al Colegiului Iosif VulcanÎn schimb, demersul UDMR e criticat vehement de adversarii politici din PPMT. "Dorinţa nu este a comunităţii, ci este o găselniţă a domnului Szabó, pentru că şi-au dat seama că nu vor avea suficienţi copii la Ady. Dar nimeni nu i-a consultat pe părinţi sau profesori", afirmă Orbán Mihály (foto), membru PPMT şi reprezentant al Primăriei în Consiliul de Administraţie al Colegiului Iosif Vulcan.

"Este aberant să desfiinţezi secţia maghiară dintr-o şcoală românească unde copiii învaţă mai bine şi limba română. Şi eu am învăţat, la Tinca, într-o şcoală cu români şi ţigani împreună, iar când am venit la Oradea am ştiut să vorbesc bine şi româneşte", susţine Orbán.

PPMT a iniţiat şi o petiţie online "pentru salvarea secţiei maghiare a Liceului Pedagogic", care a atras într-o săptămână aproape 700 de semnături. Acestea sunt contestate, în schimb, de Kéry, care spune că textul petiţiei nu lămureşte că aceste clase nu dispar, ci doar se mută.

Mingea, la Bucureşti

Șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan Oricât de cinic pare, dacă e mai bine pentru elevi să înveţe într-o şcoală mixtă sau exclusiv maghiară se va decide... la Bucureşti. "Am transmis solicitarea către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, singura instituţie care poate aproba această modificare în reţeaua şcolară", spune inspectorul şcolar general Horea Abrudan (foto).

Şeful IŞJ Bihor refuză să se pronunţe dacă măsura ar fi bună sau rea. În schimb, precizează că în situaţii similare, deznodământul n-a fost cel scontat. "Îmi aduc aminte cum, în urmă cu 6 ani, când s-au mutat clasele maghiare de la colegiile Traian Vuia şi Mihai Viteazul la liceele Szent László şi Lorántffy Zsuzsanna, mulţi elevi maghiari s-au transferat în clasele româneşti şi mulţi profesori maghiari căutau disperaţi ore cu care să-şi completeze catedrele, ca să nu plece", spune Abrudan.

Altfel spus, s-a întâmplat taman pe dos faţă de cum sperau politicienii UDMR...


CADOU CU DEDICAŢIE
Segregaţi fără voie

Un alt plan recent de segregare a elevilor maghiari a fost orchestrat anul trecut la Şcoala Nicolae Bălcescu. Profitând că Primăria Oradea era nemulţumită de chiria mare plătită Comunităţii Evreieşti pentru o clădire din strada Mihail Kogălniceanu unde funcţionau clasele primare ale şcolii, Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a cumpărat şi a pus gratuit la dispoziţia municipalităţii un imobil din apropiere, pe strada Cuza Vodă, cu o singură condiţie: acolo să înveţe doar clase maghiare.

Primarul Florin Birta a acceptat târgul, iar elevii s-au şi mutat. Unii părinţi maghiari au vociferat, pe motiv că şi-au înscris copiii într-o şcoală mixtă tocmai ca să stea şi în preajma elevilor români. Fără succes, însă: reprezentanţii lor din UDMR îi vor izolaţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
52 milioane?
Pai cu suma asta faci liceu nou-nouț de la fundații la ultima țiglă și la ultimul senzor de fum. Pe lângă segregarea socială și frânarea capacității etnicilor maghiari de a se integra în viitoarele colective de muncă sună și a lucrare de construcții cu dedicație. Sunt curios ce cantități de lucrări vor cuprinde devizele. Cât pentru 2 licee? Plus ceva căsuțe pe nu știu unde? Reparații la viluța cuiva? 52 de milioane? Așa se aruncă cu banii românilor? Cseke care a inchis 4 spitale? Ăsta judecă bine?
Postat 08 Februarie 2022, 11:30 de georgemarian
Problema vesnica persista
Ce e mai fain, cand iti vin la interviu dupa ce termina la Partium si la prba de engleza sunt praf de stele. 0 barat, un accent pe care nici unu din India nu il pricepe. Dar toti vor multinaționale si daca se poate, numai unguri in echipe. Eh, nu se poate, din pacate in romanistan se incearca si ici colo se reuseste. Asa ajungi intr-o astfel de echipa si esti marginalizat. Bunul simt de a vorbi alta limba cand nu toti sune vorbitori de ungureasca lipseste, continuand pe ungureste. Asa ca ajungi sclav si batjocorit in tara ta. Alea ar trebui desfiinrate, calitatea invatamantului e joasa, se vede in notele de la bac. Si o sa imi iau hate maxim pentru asta dar scoli religioase si minoritare nu au ce fi acreditate in Romania. Cine vrea diplome sa dea in centre acreditate (in lomba nationala) la aceleasi standarde. Apoi in 12 ani de scoala învețe si swahili, ca nu intereseaza pe nimeni dar probele sa nu se mai manareasca. Gezi la Lugas unde au fost inscrisi copii fara stirea parintelui sa se tina o darapanatura de scoala ca sa aiba altii loc de munca. Udemereu si acolo. Cadea? Valea lui Mihai? Mai sunt exemple unde abia se trece la bac de calitativ ce e invatamantul.
Postat 08 Februarie 2022, 11:14 de poiu
Oare...
...din cadrul ISJ, ia cineva in calcul faptul că peste câțiva ani, actualii copii care nu știu vorbi deloc românește, vor deveni adulți? Cunosc și eu copii de naționalitate maghiară din clasele primare, care nu înțeleg nimic în română chiar daca părinții lor, oameni bine poziționați social și financiar, știu vorbi in limba romana.. Nu îmi vine a crede că personalul angajat din cadrul ISJ nu are atribuții și pe tema verificării modului cum se învață limba româna în școlile cu predare exclusiv maghiara. Oare s-ar greși dacă ISJ ar face un studiu statistic pe tema cunoașterii limbii romane in rândul copiilor vizati? In final, cred că ar fi interesant de aflat și viziunea artizanilor acestei făcături, despre felul cum cred ei că vor coabita românii cu maghiarii peste 10-15 ani.
Postat 08 Februarie 2022, 09:37 de Doru2019
Foarte bine!
Nu-i pr*st cine cere, e pr*st cine da! Daca am avea politicieni adevarati, nu fatalai, lucrurile ar fi simple. Nu poate fi cetatean roman decat cel care cunoaste limba romana, scris si citit. Nu poate fi bugetar decat cel care stie scrie si citi in limba romana. Cam asa e in Estonia, o tara membra NATO, membra UE, membra Acordul SCHENGEN!!! https://www.digi24.ro/stiri/externe/cum-se-traieste-intr-un-oras-dintr-o-tara-nato-in-care-majoritatea-locuitorilor-sunt-etnici-rusi-1800993
Postat 08 Februarie 2022, 08:59 de pinonel
Tragedia izolatilor
Am fost in cateva familii de acest gen. Tragedia este ca daca parintii stiu romaneste si poti vorbi cu ei copii nu stiu nici macar sa spuna buna ziua romaneste, nu poti lerga o propozitie cu ei ca de fraza nici vorba! Cam asta este educatia de zi cu zi pe care o propaga udmr-ppmt in Romania din parlament, din guvern. La ce sa ne asteptam? Ungaria cumpara la bucata prin interpusi ardealul cam asa cum au facut evreii in Palestina......ce o sa urmeze?....... Ororile hortiste nu sunt departe. Politrucii romani nu fac nimic pentru patrie, o cedeaza persoana fizica clipa de clipa.
Postat 08 Februarie 2022, 08:59 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON