URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2022, 09:49

Aşa-i când ne conduc proştii

Aşa-i când ne conduc proştii foto: INQUAM Photos / George Calin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am râs în hohote de gafele nefericitei Viorica Dăncilă, chit că era de plâns, pentru că doamna era premier şi trebuia să scoată ţara din necaz, în caz de război de exemplu. Zâmbim când îl vedem pe electricianul Lucian Bode, înnobilat la rangul de inginer de inegalabila Sorbonica, cum s-a cocoţat pe scaunul Brătienilor.

Ne hlizim la Marcel Ciolacu, omul care ocupă locul lăsat liber de rasatul Adrian Năstase, cum ne asigură că ordonanţa din energie va ţine cont şi de biserici, companii de apă şi de transport local. Dă bine la popor, domn Marcel, să începi cu bisericile, dar parcă era şi mai frumos să faceţi o ordonanţă ca lumea, nu pe genunchi.

Acceptăm ca plagiatorul Nicolae Ciucă să se joace de-a prim-ministrul şi să vină cu soluţii uluitoare, cum ar fi schimbarea becurilor clasice cu cele LED. Ne stârneşte râsul marioneta băieţilor deştepţi din energie, Virgil Popescu, care după ce a oprit termocentrala de la Mintia pe motiv că oamenii nu l-au primit conform gradului pe care-l are, acum a dat instalaţia pe bani mărunţi la arabi. Iar el, ca şef peste întreg sistemul energetic național, ne sfătuieşte să ne înlocuim frigiderele cu altele mai economicoase.

Dacă oamenii de slabă calitate nu sunt chiar atât de periculoşi în vremuri de pace, când apar probleme ţara e în voia sorţii. Aşa-i când ne conduc proştii! Nu frigidere trebuie să scoatem din priză, domn Popescu, ci matale trebuie să pui cu botul pe labe speculatorii din energie! Dar cum să o faci dacă eşti sluga lor prea plecată?

Rezolvarea e simplă. Dacă producţia unui kWh costă de exemplu 1 leu, iar preţul la consumator ajunge la 10 lei, tu ca ministru nu ai decât să faci o impozitare cu 99% pentru tot ce depăşeşte 2 lei. Să câştige şi intermediarii, transportatorii şi distribuitorii, să câştige şi statul. Stat care apoi va avea de unde să subvenţioneze preţul curentului pentru firme şi populaţie.

Dacă la nivel naţional suntem pierduţi, măcar în Oradea am putea da semne mai vioaie de inteligenţă. Plătim curent de ne spargem pentru Aquapark, la CAO sau la OTL, dar şi producem cu motorul de avion al lui Bolojan. De ce să dăm curentul în reţea când ne-am putea alimenta propriii consumatori, fără să mai plătim în plus la intermediari?

Nu mă îndoiesc că întreaga manoperă presupune multă bătaie de cap, dar de aia ne-am ales oameni după gustul nostru în administrația locală, ca să se deosebească de caricaturile din Guvern.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Titlu stupid
Cei care ne conduc sunt, poate, cei mai reprezentativi romani ai momentului. Daca ar fi autorul articolului in pozitia de a conduce tara, am foarte mari dubii ca s-ar comporta altfel, ba, din contra, cred ca ar fi o calamitate pentru tara.
Postat 20 Septembrie 2022, 20:01 de marginan
Partial adevarat
Asa este cand conduc prostii si coruptii praful se alege, dar cel care a scris articolul din care categorie face parte?? Cand spune ca sa alimenteze consumatori din productie proprie!! Cum s-a gandit fara retea? Asa este cand cineva da cu parerea dar habar n-are cum functioneaza un sistem energetic!!!!
Postat 18 Septembrie 2022, 07:56 de User anonimizat
Idiocrație
Ăștia nu sunt proști, numa' se fac. Proști sunt cei care i-or mai vota.
Postat 18 Septembrie 2022, 06:56 de User anonimizat
Titlul articolului provoaca confuzii
Sincer, cand am vazut titlul articolului, eram sigur ca e despre berbecii care ne conduc orasul si judetul. Totusi daca stau bine sa ma gandesc, nu vad nici o diferenta intre personajele din articol si pacalicii de Bihor.
Postat 17 Septembrie 2022, 23:54 de oradeanbihor
pt M.Chirila
sper ca nu sunteti atat de naiv sa credeti ce ati scris in articol!!!Iar daca da,sunteti mai marsav decat cei doi din poza!
Postat 17 Septembrie 2022, 17:40 de Fradi
KP
1- Este sub demnitatea mea sa tai un copac pt a ma incalzi iarna, prefer sa stau in frig. 2 - Nu am gaz. 3 - Pentru peleti (nu pentru toti) se taie copaci viabili, deci vezi punctul 1. Prin urmare, am panouri termosolare pt apa calda si am recurs la o pompa de caldura pt incalzire. Pe luna ianuarie 2022 am avut 1080kWh din care aprox. 750 kWh pt incalzire si aprox 300 kWh apa calda, lumina si restul aparatelor electrocasnice. La astia care ne incalzim cu curent si avem grija de mediu cu 0 emisii, unde este protectia in tabelul tau? De unde ai scos mizeria aia de tabel? Pe tabelul tau, doar pentru "ultimii" 500 de kWh imi iese o factura de peste 2000 de lei. Esti cu toate tiglele pe casa? Asa iti place tie sa spui parca... Habar n-ai despre ce vorbesti. Te-am mai intrebat odata si nu mi-ai raspuns: care partid a dat pensiile speciale?
Postat 17 Septembrie 2022, 16:24 de Kid
De la mic la mare și invers. Adică Ro
Eu cred ca nici electrician nu poate fi cineva. Acela e meseriaș. Iar aici nu e cazul. Vezi niște mute de tampi ce ne.... E ca la școală când făceau bășcălie de prosti și urau. Asta le dezvolta frustrare devin docili cu cei ce trebuie și tirani cu subalternii. Statul are 80 %sau peste din energie. Oricare e deci be fraietesc in fel și chip sa ne ia banii pt a își pune salarii imense ei. Exista o emiunue pe TVR-România construita-de la 1989 doar se fura minte și mizerie peste tot. Demolam tot. E atât de mare cultura de ei încât doar dezinfecția ii mai diminuează dar nu starpeste. Nu exista opoziție deci e cum vor el. Și vibe face politica? Un prost sau un puturos sau o usuratica
Postat 17 Septembrie 2022, 13:07 de Feliciana
Terminator 3
Cu putin noroc, pina-si termina prezidentul mandatul, la anul, va fi gata si tara. Din ciclul Romania educata,apoi esuata si in final terminata. Asta in timp ce noi stam cu curul pe zacaminte de petrol si gaze pe cel putin 10-15-20 ani.Garantate, nu povesti. Hai, scularea!
Postat 17 Septembrie 2022, 12:42 de excalibur
Terminator 2
Acum despre ordonanta plafonarii. Hidroelectrica produce kwh cu 25 bani, nucleara cam la fel , gazul a fost 16 bani, hai fie 20. Centralele electrice pe gaz sunt deja afectate, pretul gazului e pe la 90bani in acest moment, cu un randament de 80%, iese peste 1 leu. Ofertele comerciale finale , in acest moment, sunt de 0.88 lei/kwh gaz, respectiv 3.72lei/kwh electric. (Oferta E-ON, germany). Noi platim plafonat co 0.31 gazul si 0.8 curentul, diferenta pina 0.88 respectiv 3.72 o plateste ma-ciuca. Diferenta intra in buzunarele intermediarilor,aka traderi. Bun. Ciocolacu deja bauna ca sunt de plata citeva miliarde, care NU SUNT la buget. Popescu rezista. Intram in CRIZA PROSTIEI cu toata viteza. In scurt timp, ecuatia se va rupe, vom fi datori vinduti si rupti in cur. Cum vom iesi din rahat ? Simplu: vom da la schimb HTIDROELECTRICA,NUCLEARELECTICA,BUREBISTA, STEFAN CEL MARE si vom scapa de probleme. Ne putem intoarce in birourile noastre...
Postat 17 Septembrie 2022, 12:29 de excalibur
Așa-i când niște proști sunt susținuți de alți proști ...
... iar când primii proști îi atinge la buzunar pe ceilalți proști, aceștia din urmă trec de la pupincurism la scuipat fundul adulat o vreme. Domn' inginer Chirilă Mircea ... soluția supraimpozitării nu e nici liberală, nici socială, nici democrată și nu face altceva decât să atragă musca la un kaka mare. Nu impozitul, mai mare sau mai mic, face să scadă prețul la un produs ori serviciu speculat pe piață. Nu că ar fi vorba de vreo piață liberă în spațiul "noii ordini mondiale liberală". Motivul este că, poți crește cheltuielile artificial pe tot lanțul producției, distribuției și furnizării energiei. Exemplu din "familie" ... niște "rude" văd că își fac concediile, de ani și ani, ba prin Maldive, ba în Bahamas, ba în Tailanda, etc, etc. Vacanțe de vară și/sau de iarnă, după cum le sunt nevoile, plătite de angajatori. Crezi că din profitul companiilor energetice unde lucrează fac asta? Nici vorbă. Din capitolul cheltuieli ale acelor societăți se face asta, care pot scădea artificial veniturile, după cum stabilește stafful "băieților deștepți". Pentru că așa sună contractele de muncă, iar Statul Român nu are cum impune alte reguli, restricționând mobilitatea personalului angajat la astfel de companii. Singura soluție de menținere a un tarif decent, la gaze și energie electrică, este REGLEMENAREA și ieșirea din orice mecanism național sau european de liberalizare a pieței. Iar această reglementare se face, dacă nu ar atâția proști la guvernare, prin stabilirea unui tabel de tarifare, diferențiat astfel (la prețurile deja în curs) ... pentru consumul până la 100 kw, 0,68 lei/kwh; pentru consumul de la 101 la 255 kw, 0,80 lei/kwh; pentru consumul de la 255 la 300 kw, 1,3 lei/kwh; pentru consumul de la 301 la 500 kw, 1,8 lei/kwh; pentru consumul de la 501 la 800 kw, 3 lei/kwh; pentru consumul de la 801 la 1500 kw, 5 lei/kwh; pentru consumul peste 1500 kw, la tariful bursei virtuale și a pieței reale, după caz. Evident că la noncasnici e nevoie de un cu totul alt tabel diferențiat, corelat cu nevoia de a menține și chiar susține concret economia. Un tarif cuprins între 0,50 lei/kwh și 2 lei/kwh, conform cu încadrarea activităților la nivel de producție, comerț, servicii, etc. Doar reglementarea unui tarif diferențiat rezolvă situația celor vulnerabili, a celor care își permit cât îi ține buzunarul, a celor puțini cărora nu le pasă, respectiv a producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor, care trebuie determinați să se alinieze ori să dispară dacă nu le convine ceva. În rest, proștii pot să bată câmpii pe acest subiect până îi electrocutează electoratul sătul de atâta "bună guvernare".
Postat 17 Septembrie 2022, 12:28 de KP
Atentie Mare!
Pe rol sunt 2 actiuni de lichidare a romaniei, tara autonoma 80-90% energetic. Peste 100% daca inchidem industriile ENERGOFAGE straine care ne spoliaza energetic. Prima actiune a inceput in 2008, la integrare. Romania, contra niste farimituri prin tot felul de pnrr,pndl & whatever primite de la ue, a trebuit sa se alinieze cu preturile la carburanti, energie, gaze la cele din UE. Au semnat pe genunchi planificari esalonate pe ani inainte. In prealabil statul german,francez,austriac,italian si-au cucerit niste avanposturi prin firmele de distributie energie/gaze/carburanti OMV,E-ON,ENGIE,ENEL. Ca ,deh,romanul e prost si nu se stie gospodari. Planul 1 a avut ca scop pregatirea deturnarii resurselor energetice romanesti si blocarea relocarii industriei occidentale in hub-ul energetic numit Romania. De citiva ani, UE ne-a trasat planul 2 de cotropire, numit LIBERALIZARE. Cica sa poata romanul sa beneficieze de o piata concurentiala, ca sa aiba preturi corecte. Planul 2 are rolul precis de a facilita accesul OCCIDENTULUI la resursele energetice ale romaniei. Legal, pe baza de cerere si oferta. Asta traim noi acum. Curentul si gazele romanesti vor ajunge la fratii nostri din vest, pentru ca ei isi vor permite 2 lei/kwh,si 3 si 4. Ei nu au de unde cumpara, bani au destui. Cica se contureaza o megaintrebare in cercurile politice: Ba, cine-l tine pe asta ministru? Psd, nu,pnl,nu...varianta cistigatoare este androidul universal, unsul lui merkel pe pamint, ctitorul guvernului MEU. Jos Ceausescu!
Postat 17 Septembrie 2022, 11:23 de excalibur
Cel mai mare actor pe piata energetica e statul
Principalul beneficiar al scumpirilor e actionarul principal, care e comun la toti, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, marile CETuri: staul roman care incaseaza de peste 10 ori mai mult din extra profit la firmele de stat. Ce rost are ca statul sa isi impoziteze firmele de stat, daca vrea sa faca ceva, decizia e la ei, prin conducerea companiilor de stat
Postat 17 Septembrie 2022, 10:49 de unu
Chiriala, plagiatorul!
Ce zice Mirciulica acum 20 de minute :,,Ne hlizim la Marcel Ciolacu, omul care ocupă locul lăsat liber de rasatul [si puscariasul, adaug eu] Adrian Năstase". Ce zicea mai an Ion [Țiriac], că și el e om: „Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul. După hoț mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic”.
Postat 17 Septembrie 2022, 10:07 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON