URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2022, 15:31

Noi măsuri temporare în materie penală

Noi măsuri temporare în materie penală (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum arătam săptămâna trecută, în data de 19 iulie s-a publicat în Monitorul Oficial al României Legea 220/2022 privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei, instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, o lege temporară ce urmează a se aplica un an de la intrarea în vigoare, respectiv din data de 22 iulie 2022.

Dacă săptămâna trecută am prezentat, pe scurt, principalele prevederi în materia justiției „civile”, în continuare voi arăta ce măsuri temporare se vor aplica încă un an în materie penală, mai precis în ceea ce privește supravegherea persoanelor condamnate cu suspendare și executarea pedepselor privative de libertate.

În ceea ce privește supravegherea persoanelor condamnate cu suspendare, legea prevede că aceste măsuri de supraveghere se pot executa şi prin mijloace de comunicare la distanţă, audio sau audio-video, în condiţii care asigură confidenţialitatea informaţiilor şi a datelor transmise. De asemenea, întrevederile derulate la sediul serviciului de probaţiune sunt precedate de activităţi de pregătire a acestora, realizate prin modalităţi de comunicare la distanţă cu persoana supravegheată, pentru a facilita realizarea scopului întâlnirii.

Există și excepții de la aceste „întâlniri online”, cea mai importantă fiind aceea când există riscul comiterii de noi infracțiuni.

În ceea ce privește executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, după consultarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pot fi dispuse anumite măsuri sanitare pentru a se preîntâmpina izbucnirea unor focare de boli contagioase.

Și accesul „aparținătorilor” în penitenciare poate fi restricționat din cauza unor considerente medicale, însă se poate încuviința dreptul la comunicări online, indiferent de situaţia disciplinară a persoanei private de libertate şi periodicitatea legăturii cu familia.

Toate aceste prevederi se aplică, în mod corespunzător, și în cazul centrelor de reţinere şi arestare preventivă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON