URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2022, 12:50

Noi măsuri temporare în justiție

Noi măsuri temporare în justiție Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 19 iulie s-a publicat în Monitorul Oficial al României Legea 220/2022 privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de Covid-19. Legea este temporară, urmând a se aplica un an de la intrarea în vigoare, respectiv din data de 22 iulie 2022. 

În esenţă, dragii noştri conducători, în loc să valorifice "experienţa" dobândită pe parcursul pandemiei şi să adapteze codurile fundamentale la noile realităţi sociale, au preferat să emită o nouă lege cu aplicare limitată (un an) prin cunoscuta metodă copy/paste din Legea nr. 192/2021, care s-a aplicat pe perioada stării de alertă, instituind anumite măsuri temporare extrem de discutabile.

Noua lege permite în materie civilă posibilitatea desfăşurării proceselor prin mijloace de telecomunicaţie audiovizuală, la cererea părţilor şi cu aprobarea judecătorului. Măsura cred că ar trebui aplicată cu maximă precauţie, pentru că, din punctul meu de vedere, justiţia trebuie făcută doar în sala de judecată.

O altă prevedere permite fixarea unor intervale orare pentru soluţionarea cauzelor, în condiţiile în care există o prevedere expresă în Codul de Procedură Civilă în acest sens.

Se reglementează, de asemenea, comunicarea actelor de procedură prin fax sau e-mail, însă textele legale intră în contradicţie cu o altă lege recentă prin care s-a modificat Codul de Procedură Civilă. Pe de altă parte, de data aceasta în mod benefic pentru justiţiabil, noua reglementare permite comunicarea actelor de executare în format electronic de către executorii judecătoreşti.

O prevedere foarte discutabilă este conţinută în articolul 7, care prevede că, atunci când este posibil, prin grija instanţei, şedinţele de judecată publice se transmit în direct, prin mijloace audio-video care garantează securitatea, integritatea şi calitatea transmisiunii, pe portalul instanţelor de judecată.

Nu cred că justiţia trebuie făcută la televizor, iar caracterul public al proceselor nu trebuie confundat cu publicitatea lor exagerată. Cât timp am fost în Ministerul Justiţiei am spus că voi fi de acord cu o astfel de transmisiune în momentul în care voi putea viziona pe internet, în direct, o şedinţă a Curţii Supreme a Statelor Unite...

Motivul este simplu: când există o astfel de transmisie, experienţa ne spune că avocaţii şi judecătorii au tendinţa de a se transforma în actori; or, nu acesta este scopul justiţiei. Părerea mea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Primus inter pares...
... in kkt-ul ala de csm este buda!
Postat 29 Iulie 2022, 15:27 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON