URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2022, 18:09

Tâlharii din centrul oraşului

Tâlharii din centrul oraşului foto: generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cred că mulţi dintre cei care citesc doar titlurile articolelor au impresia că mă refer la persoanele care lucrează prin Primărie sau Consiliul Judeţean. Ghinion!

Oradea, conform studiilor „cercetătorilor britanici”, este unul dintre cele mai sigure oraşe din România. Mă gândesc cu groază cum or fi arătând municipiile cele mai nesigure din ţară, că de câteva săptămâni tot de atacuri banditeşti avem parte în buricul târgului.

Nişte puţoi atacă nişte puştani de 12-15 ani şi-i tâlhăresc pe strada Independenței. La câteva zile, alţi doi bandiţi în devenire, de 16 ani, jefuiesc nişte tineri de vârsta lor în Piaţa Unirii, adică în kilometru zero al oraşului. Imediat cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar unuia dintre ei i s-a prelungit șederea după gratii cu 30 de zile pentru că este recidivist.

Vă daţi seama ce viitor de aur are tânărul tâlhar dacă nici bine nu i s-a uscat cerneala pe buletin şi deja e recidivist. Am mari îndoieli că după ani de puşcărie binemeritaţi va ieşi din acest individ altceva decât un rebut uman.

În SUA există state unde la a treia infracţiune primeşti închisoare pe viaţă şi cred că nici la noi n-ar fi nimic exagerat în asta.

E drept că mulţi vor zice că e scandalos ca infractorii să stea o viaţă la pârnaie pe banii noştri, dar daunele pe care le-ar provoca în libertate sunt mult mai mari decât costurile de cazare şi mâncare.

Până când sistemul penitenciar va reuşi să facă îngeri din diavolii de pe străzi trebuie să ne apărăm pielea, a noastră, a copiilor şi nepoţilor noştri.

Atacurile din centrul oraşului au fost favorizate şi de indolenţa autorităţilor. Există trei elemente care duc la descurajarea infracţiunilor: zonele să fie iluminate, să fie montate puzderie de camere de supraveghere şi Poliţia să fie prezentă fizic în stradă.

Cu iluminatul mai aşteptăm, se caută soluţii pentru că ideea "şuticului" din Centru dă rateuri monumentale. Camerele de supraveghere ar trebui nu doar să fie mai dese, ci şi foarte performante, pentru că după nişte imagini pline de purici e greu să-i dibuieşti pe tâlhari.

Nu în ultimul rând mă aştept ca Poliţia să patruleze mai mult prin oraş, atât cea locală cât şi cea naţională. Înţeleg că poliţiştii naţionali sunt acum mai preocupaţi de disputa dacă pensiile lor sunt de servici sau se bazează pe contributivitate, dar parcă printre aceste dezbateri ar fi bine să mai lase răcoarea birourilor şi să iasă cu bastoanele prin oraş...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Strazi pline cu mici banditi de prin sate veniti sa fure
Strada Nicolaus Olahus, Alexandru Vlahuta, Constantin Tănase, si toata zona din jur.. de nenumarate ori am vazut mai multi banditi si talhari care umblau dupa batrani, majoritatea bronzati tinerie intre 15-20 ani as putea zice, nu m-as mira daca is cei din articole. Politia din Oradea nu face absolut nimic, poti sa faci sesizari ca pana nu esti atacat sau talharit nu fac nimic. Iar daca le zici ca ai vazut persoane suspecte rad de tine. Asta e nivelul politiei din Oradea si probabil si din Romania. Rusine politia din oradea, niste incompetenti analfabeti cu 3 clase ce sunteti, abia cand maica voastra va fi atacata si talharita pe strada abia atunci o sa intelegeti...
Postat 24 Iulie 2022, 23:19 de cristianteofil
Sunt bugetar, deci exist
"Poliţia să patruleze mai mult prin oraş, atât cea locală cât şi cea naţională" . Dom' director, matale nu citesti ziarul "Bihoreanul"? Ma rog, ajunge daca scrii...dar politia e in oras, in misiune: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/pubelele-la-control-politistii-locali-vor-verifica-gunoaiele-oradenilor-de-la-blocuri-care-de-anul-viitor-vor-plati-in-functie-de-cantitate-166884.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/colectare-corectata-o-echipa-mixta-de-control-ia-la-pas-strazile-oradiei-si-verifica-modul-in-care-oamenii-arunca-gunoaiele-167304.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/gunoiul-la-control-si-in-bihor-patrule-mixte-vor-verifica-gospodariile-cu-contracte-de-salubritate-dar-si-cum-arunca-bihorenii-gunoaiele-170559.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/politia-locala-verifica-gunoaiele-aruncate-de-oradeni-121511.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/au-aruncat-gunoaie-prin-oradea-dar-acum-sunt-pusi-la-plata-cum-ii-gasesc-politistii-pe-cei-care-murdaresc-orasul-171893.html ] ... Politia e la datorie. Daca vrei sa prinda si hoti, mai aduci niste bani de-acasa.
Postat 24 Iulie 2022, 20:05 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON