URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2022, 10:52

Justiţie cu talgere diferite

Justiţie cu talgere diferite Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bihorean din Sălard era arestat luna trecută printr-o decizie a Judecătoriei Oradea, după ce vandalizase câteva maşini, şi-a înjunghiat fratele şi l-a agresat pe unul dintre poliţiştii trimişi să intervină. Tot luna trecută, Tribunalul Bihor era gata să-l lase în arest la domiciliu pe un tânăr din Oradea care îl tăiase la gât pe un altul, Curtea de Apel hotărând ulterior, totuşi, să fie arestat preventiv. În ambele cazuri, infracţiunea a fost aceeaşi; tentativă de omor, doar victimele erau din categorii diferite. În al doilea caz, un "civil" oarecare, în cel dintâi şi un om al legii, ceea ce probabil a contat hotărâtor pentru arestare, legea protejând poliţiştii în exerciţiul funcţiunii, la fel ca pe magistraţi. Cum, de altfel, e şi firesc.

În schimb, când poliţiştii ori magistraţii comit infracţiuni şi sunt găsiţi vinovaţi, judecătorii se arată adesea mult mai îngăduitori la stabilirea pedepselor. Deja e clasică clemenţa pe motiv că inculpatul nu avea cazier, frecventa biserică, avea studii superioare, era tată bun şi soţ iubitor etc.

Săptămâna trecută, un fost rector şi un fost prorector ai Academiei de Poliţie, unul chestor, celălalt comisar-şef, găsiţi vinovaţi că au ameninţat o jurnalistă care publicase articole despre plagiatul celui dintâi, au fost condamnaţi definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, plata a 80.000 lei daune morale şi 120 zile de muncă în folosul comunităţii, primind totodată interdicţia ca timp de 3 ani după să lucreze în Poliţie ori în învăţământul universitar.

Pe bună dreptate, sentinţa a stârnit controverse în rândul celor conştienţi de importanţa ei. Dacă, lucru de înţeles, condamnaţii o pot considera "grea" fiindcă şi-au pierdut funcţiile, publicul o percepe ca fiind blândă. În primul rând pentru că 3 ani cu suspendare nu sunt totuna cu 3 sau 6 luni în spatele gratiilor, în al doilea, pentru că, teoretic, condamnaţii vor putea, odată "reabilitaţi", să activeze din nou în Poliţie ori într-o universitate. Şi câte private nu au cadre mai mult decât controversate?...

Practic, la stabilirea pedepsei pare să nu se fi ţinut cont de aşa numitele circumstanţe agravante, şi anume că tocmai funcţiile celor doi, în fruntea unei instituţii care pregăteşte poliţişti, ar fi trebuit să determine sancţionarea exemplară a faptei, mult mai dur decât dacă ea ar fi fost săvârşită de doi derbedei de pe stradă. Altfel spus: dacă, atunci când sunt victime, agresorii lor sunt pedepsiţi mai aspru, atunci când sunt făptaşi, oamenii legii nu ar trebui să scape la fel de uşor!

E un semnal foarte prost dat societăţii, că indivizi cu responsabilităţi înalte, presupuse modele, se bucură de îngăduinţă atunci când profesează, de fapt, fărădelegea. Vinovaţi sunt atât legiuitorii, adică parlamentarii care fac legi strâmbe ori deficitare, cât şi magistraţii care le aplică ignorând agravantele, motiv pentru care devin mai detestabili chiar şi decât politicienii. Un mare om de stat, cardinalul Richelieu, spunea acum câteva secole că a nu face şi a nu aplica o lege bine înseamnă a autoriza, de fapt, ceea ce ar trebui să pedepsim.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ar fi bine cat mai multe asemenea materiale.
Relatarea judecatoarei Crina Muntean tot in Bihoreanul e concludenta. Grupuri de interese in justitia din Bihor...Avocati si judecatori sot si sotie... Decizii care nu sunt deloc in balantă...Legea pentru unii se aplica diferit... O zi frumoasa!
Postat 27 Iulie 2022, 11:00 de strada
Perfect de acord cu concluzia, insa...
nu ar strica mai multa atentie atunci cand va construiti argumentatia si, poate chiar, un ajutor de specialitate...ca sa nu calcati in strachini (judecatoria nu are in competenta infractiunea de tentativa de omor si ca atare nu il putea aresta pe "bihoreanul din Salard" pentru o astfel de fapta). Si poate tot "ajutorul de specialitate" v-ar fi atras atentia ca unele comparatii intre mere si pere nu sunt tocmai recomandate...
Postat 26 Iulie 2022, 12:35 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON