URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
26 Iulie 2022, 10:52

Justiţie cu talgere diferite

Justiţie cu talgere diferite Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bihorean din Sălard era arestat luna trecută printr-o decizie a Judecătoriei Oradea, după ce vandalizase câteva maşini, şi-a înjunghiat fratele şi l-a agresat pe unul dintre poliţiştii trimişi să intervină. Tot luna trecută, Tribunalul Bihor era gata să-l lase în arest la domiciliu pe un tânăr din Oradea care îl tăiase la gât pe un altul, Curtea de Apel hotărând ulterior, totuşi, să fie arestat preventiv. În ambele cazuri, infracţiunea a fost aceeaşi; tentativă de omor, doar victimele erau din categorii diferite. În al doilea caz, un "civil" oarecare, în cel dintâi şi un om al legii, ceea ce probabil a contat hotărâtor pentru arestare, legea protejând poliţiştii în exerciţiul funcţiunii, la fel ca pe magistraţi. Cum, de altfel, e şi firesc.

În schimb, când poliţiştii ori magistraţii comit infracţiuni şi sunt găsiţi vinovaţi, judecătorii se arată adesea mult mai îngăduitori la stabilirea pedepselor. Deja e clasică clemenţa pe motiv că inculpatul nu avea cazier, frecventa biserică, avea studii superioare, era tată bun şi soţ iubitor etc.

Săptămâna trecută, un fost rector şi un fost prorector ai Academiei de Poliţie, unul chestor, celălalt comisar-şef, găsiţi vinovaţi că au ameninţat o jurnalistă care publicase articole despre plagiatul celui dintâi, au fost condamnaţi definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, plata a 80.000 lei daune morale şi 120 zile de muncă în folosul comunităţii, primind totodată interdicţia ca timp de 3 ani după să lucreze în Poliţie ori în învăţământul universitar.

Pe bună dreptate, sentinţa a stârnit controverse în rândul celor conştienţi de importanţa ei. Dacă, lucru de înţeles, condamnaţii o pot considera "grea" fiindcă şi-au pierdut funcţiile, publicul o percepe ca fiind blândă. În primul rând pentru că 3 ani cu suspendare nu sunt totuna cu 3 sau 6 luni în spatele gratiilor, în al doilea, pentru că, teoretic, condamnaţii vor putea, odată "reabilitaţi", să activeze din nou în Poliţie ori într-o universitate. Şi câte private nu au cadre mai mult decât controversate?...

Practic, la stabilirea pedepsei pare să nu se fi ţinut cont de aşa numitele circumstanţe agravante, şi anume că tocmai funcţiile celor doi, în fruntea unei instituţii care pregăteşte poliţişti, ar fi trebuit să determine sancţionarea exemplară a faptei, mult mai dur decât dacă ea ar fi fost săvârşită de doi derbedei de pe stradă. Altfel spus: dacă, atunci când sunt victime, agresorii lor sunt pedepsiţi mai aspru, atunci când sunt făptaşi, oamenii legii nu ar trebui să scape la fel de uşor!

E un semnal foarte prost dat societăţii, că indivizi cu responsabilităţi înalte, presupuse modele, se bucură de îngăduinţă atunci când profesează, de fapt, fărădelegea. Vinovaţi sunt atât legiuitorii, adică parlamentarii care fac legi strâmbe ori deficitare, cât şi magistraţii care le aplică ignorând agravantele, motiv pentru care devin mai detestabili chiar şi decât politicienii. Un mare om de stat, cardinalul Richelieu, spunea acum câteva secole că a nu face şi a nu aplica o lege bine înseamnă a autoriza, de fapt, ceea ce ar trebui să pedepsim.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ar fi bine cat mai multe asemenea materiale.
Relatarea judecatoarei Crina Muntean tot in Bihoreanul e concludenta. Grupuri de interese in justitia din Bihor...Avocati si judecatori sot si sotie... Decizii care nu sunt deloc in balantă...Legea pentru unii se aplica diferit... O zi frumoasa!
Postat 27 Iulie 2022, 11:00 de strada
Perfect de acord cu concluzia, insa...
nu ar strica mai multa atentie atunci cand va construiti argumentatia si, poate chiar, un ajutor de specialitate...ca sa nu calcati in strachini (judecatoria nu are in competenta infractiunea de tentativa de omor si ca atare nu il putea aresta pe "bihoreanul din Salard" pentru o astfel de fapta). Si poate tot "ajutorul de specialitate" v-ar fi atras atentia ca unele comparatii intre mere si pere nu sunt tocmai recomandate...
Postat 26 Iulie 2022, 12:35 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON