URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2022, 11:00

Activitățile subterane ale Primăriei

Activitățile subterane ale Primăriei Constructorii lucrează la realizarea unui pasaj subteran lângă Oradea Plaza. Mai urmează alte 5 pasaje în zona „turbogirației”...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă mai amintiți ce circ a fost cu construirea podului din zona Sovata? Sau ce scandal cu drumul expres, unde specialiști în trafic (probabil în traficul de țigări) estimau că pe acesta nu va circula nimeni, iar acum se merge aproape bară la bară? Dar despre inutilitatea pasajului Magheru, unde Primăria e acuzată că n-a făcut destul de larg subteranul, pentru parcarea mașinilor celor care își scot copiii de la Oltea Doamna?

Când se construiește ceva în oraș, ecologiștii de ziua a șaptea declanșează operațiunea haștag „betoane”. Eu îi înțeleg, pentru că, dacă o viață întreagă ai fost obișnuit cu drumuri de pământ, poduri din nuiele și case din chirpici, betonul e nu doar suspect, ci și dăunător.

Peste tot în lumea asta, podurile ori pasajele supra sau subterane au rolul de a fluidiza traficul și se construiesc cu sacrificii și cu disconfort pentru riverani. Numai la noi se găsesc isteți să deplângă faptul că acestea sunt inutile, ba mai mult, că se fac din beton.

Totuși, marea lucrare din centrul civic, dacă nu e gestionată cum se cuvine, s-ar putea să întindă nervii orădenilor la maximum. Sper că proiectanții au ținut cont de gabaritul autocarelor și mașinilor de pompieri, nu ca la Pasajul Magheru.

Mă mir că întreaga lucrare, deosebit de complexă și cu mare volum de muncă, a fost lăsată pe mâna unui singur antreprenor. Poate că împărțirea pe bucăți, cu mai multe firme, ar fi asigurat o execuție mai rapidă.

Sunt gata să fac pariu că, pentru încurcarea lucrurilor, se vor găsi patrioți care să ceară descărcări arheologice care să dureze măcar 2-3 ani, chiar dacă pentru asta vor fi nevoiți să aducă cioburi de acasă, ca să demonstreze astfel continuitatea băștinașilor pe aceste meleaguri încă de acum un mileniu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@alexmajor
Comentariul lui Richard nu viza evident acostamentul din pasaj, ci trotuarul din fata bisericii baptiste, a gradinitei... Este adevarat ca pe alocuri este prea ingust si, in unele zone, inclinat, dar probabil asta a fost solutia de compromis...in dauna pietonilor, intr-adevar.
Postat 11 August 2022, 07:24 de Ioan75
@richard
Accesul pietonilor in pasaj este interzis. Pt plimbare sunt disponibile trotuarele suficient de largi, paralele cu pasajul. Cele care exista de minim 35 de ani acolo. Sau unde trebuie sa ma sacrific cand ma plimb pe acolo?
Postat 10 August 2022, 21:47 de alexsmajor
da
pasajul magheru s-a facut sacrificind pietonii . Il invit pe chirila sa mearga pe jos de la magheru spre parc si va gasi un trotuar foarte ingust si foarte inclinat !!!si foarte aproape de masinile care gonesc in viteza si cu disperare ca si cum ar intirzia la imparteala banilor ( ca de inteligenta e prea tirziu oricum ) !
Postat 10 August 2022, 16:09 de richard
Nascut inocent
@pinonel...e tirziu pentru noi sa mai credem in statul de drept, justitie, onoare, retorsiune, crima si pedeapsa [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/de-ce-a-fost-achitat-vasile-blaga-in-dosarul-de-trafic-de-influenta-n-a-stiut-ca-cei-700000-de-euro-primiti-sunt-bani-din-coruptie-172809.html ]
Postat 10 August 2022, 14:08 de excalibur
KP aka mama Omida
Nu ai nimic de comentat, sau toate-s bune și frumoase ::::))))) Nu te uita pe sub umbra la comentarii
Postat 10 August 2022, 13:41 de Sandu2100
Activitățile subterane ale primăriei
,,În perioada 2013-2018, Robert Negoita, primarul Sectorului 3, a încheiat mai mutle acte adiționale la un contract de salubritate cu o companie privată [Rosal Group] prin care fie s-a prelungit contractul, fie s-a mărit valoarea acestuia, în loc sa fie organizate licitații publice. Procurorii DNA îl acuză, alături de mai mulți angajați din primărie, că prin contractul de salubritate întocmit cu ROSAL GRUP, ar fi creat un prejudiciu primariei de jumătate de miliard de lei." Oare numai mie mi se pare ca situatia de la sect. 3 seamana ca doua picaturi de apa cu cea din Oradea? Diferenta e data de procurorii DNA. Aia din Bucuresti sunt cu mult peste cei din Oradea.
Postat 10 August 2022, 13:29 de pinonel
Mai grav e
Când ai țărani de gen @oradeanbihor# KP etc , VUVUZELE de genul care și susțin cu gura largă, ca ei nu o sa circule pe acolo nici în ciuda PLI, ca drumul nu e pt ei ::::::))))) APA , AERUL si FRARIERUL nu o sa moară niciodată.
Postat 10 August 2022, 12:46 de Sandu2100
Fan PMO
Nea Chirila, sa lansam programul "Istetii la puscarie" ...Nu se poate lucra si proiecta cu toti chibitii Oradiei pe umar,cu isteti , cu #, cu absolventi de facultate non-oradea... Dar titlul dumitale e subversiv, subliminal, premonitoriu...transpare zimbetul pe sub mustata. Va iesi dixtractie...
Postat 10 August 2022, 11:49 de excalibur
problema romaneasca
Asta e o boala nationala, ca sport national e un termen prea light. Dar intr-un fel e de inteles, unii prefera sa nu se faca nimic ca asa au fost obisnuiti, altii sunt suparati pe Bolojan din cine stie ce motive si chiar daca ar polei omul strazile cu aur tot nu le-ar fi bine. Lucrul cel mai important e ca majoritatea isi doreste schimbarea in bine si evolutia, iar cei "conservatori" sunt doar o minoritate.
Postat 10 August 2022, 11:39 de marius_ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON