URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2022, 20:00

Ce s-a mai făcut pe șantierul pasajului subteran de lângă Piața Cetate din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunțat că, luni, muncitorii au turnat circa 500 de metri cubi de beton la radierul (adică planșeul de beton armat care se întinde sub o construcție) pasajului subteran de lângă Piața Cetate.

„Continuă lucrările la pasajul rutier din dreptul Pieței Cetate, astfel că în cursul zilei de luni s-au turnat aproximativ 500 de metri cubi de beton la radierul pasajului. Constructorul pasajului rutier din dreptul Pieței Cetate lucrează la radierul din zona acoperită, după care se va trece la turnarea pereților de etanșare situați sub grinzile pasajului și se va lucra la armarea rampei dinspre cartierul Nufărul”, se arată într-o informare transmisă de municipalitate. 

Reprezentanții Primăriei amintesc că, până acum, pe șantier au fost forați cei 86 de piloți ai pasajului, s-a realizat incinta de palplanșe și s-a săpat rampa dinspre Nufărul. Totodată, a fost finalizat bazinul de retenție a apelor pluviale, bazin situat sub pasajul rutier, și au fost realizate lucrările pentru devierea rețelelor de utilități.

Circulația în zonă este deviată pe linia de tramvai pentru a se putea executa lucrările.

Pasajul subteran de lângă Piața Mare se realizează în cadrul proiectului „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II", fiind implementat de Primăria Municipiului Oradea, prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

După finalizarea lucrărilor, la nivelul solului vor fi amenajate două sensuri giratorii, care vor fi traversate, în subteran, de pasajul subteran pe relația Dimitrie Cantemir - Centrul Civic. 

„La nivelul solului va exista în continuare o bandă dedicată liniilor de tramvai. Totodată, vor fi executate următoarele categorii de lucrări: realizarea sistemului de irigații, realizarea trotuarelor, piste de biciclete, stații de transport public modernizate precum și plantarea de arbori și arbuști”, se mai arată în comunicatul municipalității. 

Valoarea lucrărilor este de 27.004.232,55 lei fără TVA, finanțarea nerambursabilă fiind de 98% din valoarea cheltuielilor eligibile. Lucrările sunt executate de asocierea formată din S.C Freyrom S.A - lider de asociere, S.C.Procons Group S.R.L, S.C Metabet CF S.A și SC Leko Construct S.R.L. 

În zona Centrul Civic se dorește fluidizarea traficului rutier. Primăria mai are în plan lucrări mult mai complexe în zona actualei așa numite „turbogirații”, unde vor fi amenajate cinci pasaje subterane.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Termen finalizare?
Totusi un termen de finalizare exact sa dat? Ohh propaganda doar...
Postat 10 August 2022, 12:43 de ionelas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON