URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2022, 10:07

Dracul din detalii

Dracul din detalii Oficialii care au prezentat noua UPU, la inaugurarea din noiembrie 2020: prefectul Dumitru Țiplea, dr. Gheorghe Carp, primarul Florin Birta și dr. Hadrian Borcea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mândria orădenilor (oricum umflată by default, căci bihorenii-s nialcoși încă din și prin născare) că au cea mai modernă Unitate de Primire a Urgențelor din țară poate suferi serios după ce, accidental, a ieșit la iveală că noua clădire are câteva beteșuguri. La fel și mândria Primăriei.

La ploi torențiale, cum a căzut una acum vreo două săptămâni, apa se infiltrează prin terasă fiindcă, ulterior recepționării clădirii, o firmă, alta decât cea constructoare, a găurit membrana hidroizolatoare pentru a monta niște aparatură pe acoperiș, fără să anunțe constructorul și fără să refacă izolația. Treabă de Dorel.

Mai nasol e că echipamentele respective, niște aparate de condiționare a aerului, nici nu ar fi fost necesare dacă de la început sistemul de încălzire/răcire, altminteri cu adevărat performant, ar fi fost gândit mai meticulos. Așa cum a fost făcut, asigură o aceeași temperatură, egală, în toate spațiile, dar unele încăperi, cum ar fi sala CT-ului și cea a serverelor, necesită temperaturi mai coborâte, pentru că echipamentele pe care le adăpostesc degajă căldură.

Ar mai fi și alte mărunțișuri care strică ansamblul. Nici canalizarea n-a fost executată cu un circuit pentru lichidele rezultate din decontaminările ce se fac într-o sală anume amenajată, unicat în țară, și altul pentru apele menajere uzate, care se puteau scurge fără nicio problemă în canalizarea orașului. Urmarea? Totul ajunge în „fosa” sălii de decontaminare, care din acest motiv trebuie golită mai des decât era cazul, cu costuri suplimentare.

Șeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, spune că a semnalat problemele, în mai multe rânduri, conducerii spitalului, dar fără rezultatele scontate. În condițiile astea, Primăria, pentru că ea a comandat lucrările, e datoare să intervină pentru a identifica și penaliza responsabilul pentru fiecare defect. Să stabilească limpede: au cerut sau nu beneficiarii de la UPU, încă din faza proiectării, ca sistemul de încălzire/răcire să asigure temperaturi diferite în diferitele săli? Cerința lor a ajuns sau nu la proiectant? Dacă da, înseamnă că acesta a ignorat-o și trebuie taxat, inclusiv prin ignorarea lui la următoarele lucrări publice. Dacă nu, să răspundă fie urgentiștii, fie managerul, pentru că n-au dat indicații corecte când ar fi trebuit. La fel, dacă Borcea a sesizat conducerea spitalului (și nu am motive să bănuiesc că nu), iar aceasta n-a reacționat în consecință, să fie sancționată de la manager până la personalul responsabil cu achizițiile, cu recepționarea și cu mentenanța.

Cea mai proastă opțiune, pentru municipalitate, ar fi să rămână oarbă și surdă la micile probleme, care se adună și, astfel, devin o problemă mare. Așadar, are obligația să demonstreze că e capabilă nu doar să obțină fonduri pentru investițiile necesare orașului, ci și să se asigure că, odată date în folosință, noile obiective sunt funcționale fără cusur. Cum ar fi zis comuniștii, să progreseze de la cantitate la calitate, asta dacă nu cumva ea însăși suferă de aceleași bube ca ale tuturor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Remedire
Asteptam sa fie remediate problemele. Si sa fie coordonatori responsabili cei ce se pricep.
Postat 15 August 2022, 11:27 de Iolanda
Crestem odata cu tara (o data?)
Sa facem un pas inapoi,cu deferenta si sa ne bucuram ca toata tara e incalecata definitiv, nu doar Oradea : [ https://www.cotidianul.ro/statul-nostru-cel-umflat-si-ticalos/ ]
Postat 10 August 2022, 17:33 de excalibur
.... Frustrarea
Când ai impresia ca le știi pe toate e o problema și pt societate. Când nu ai responsabilitatea banilor tai suna și mai periculos. Când s-a scumpit-benzina. materiale de tot felul e cert ca nu vei mai termina casa. De ai și credit te suna banca. E un cerc vicios. Vine suferă oare? Autorul sau victimele....
Postat 10 August 2022, 16:26 de Feliciana
aia cu...
aia cu racirea in pardosea e o tampenie din start caci conform principiilor termodinamicii frigul ramane jos asa ca iti ingheata picioarele si in acelasi timp te sufoci de cald daca nu ai un sistem de ventilare care sa miste frigul in sus! Incalzirea in pardosea e OK dar racirea este cel putin discutabila daca nu chiar contraindicata!
Postat 09 August 2022, 13:24 de scortosul
112
Sefu'...domnu Adrian, da' nu te-ai gindit sa suni la 112 sa reclami problemele si sugestiile din articol, precum facusi in pandemie cu vinzatoarea care-si tinea masca sub nas?? Ca noi baunam pe-aicea de vreo 10ani ca ceva nu e chiar in regula in oradea, asta in timp ce voi promovati dezvoltarea. Incepe sa crape dezvoltarea? Suntem indatorati cu cel mai mare credit national, impovarati de taxe locale si centrale... Nu mai pica cit trebuie de la masa regala? Join us...
Postat 09 August 2022, 10:20 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON