URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 25 SEPTEMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine spune că avem o clasă politică de doi bani se înşală. Asta pentru că la mijloc e vorba de o grămadă de bani, pe care-i cheltuim pe cei care ar trebui să se ocupe de viitorul nostru. Exact acum era momentul potrivit ca politrucii să-şi mărească salariile pentru că, nu-i aşa, cum spunea onorabilul ministru Cseke Attila, inflaţia le-a mâncat din venituri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu cred că vreun consumator de presă din România şi-a dat ochii peste cap după ce Recorder a prezentat relaţia viciată dintre partide şi presă (în special televiziuni), arătând cum formaţiunile politice plătesc, netransparent, nu spaţii publicitare (marcate ca atare), pentru a-şi transmite mesajele, ci de-a dreptul redacţii întregi, pentru a ascunde, farda sau plăsmui fapte, după împrejurări. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității o decizie pronunțată în martie 2022, prin care s-a stabilit definitiv că autoritățile locale nu pot condiționa eliberarea unei autorizații de construcție de donarea unei suprafețe de teren. Soluţia este extrem de importantă, deoarece există o practică de mulţi ani la nivelul autorităţilor locale (inclusiv în Oradea) prin care cetăţenilor li se solicită donarea unei suprafeţe de teren către unitatea administrativ teritorială respectivă pentru a le fi eliberată autorizaţia de construcţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. 
08 August 2022, 13:05

Cod roșu la UPU: Ultramoderna Unitate de Primire a Urgențelor din Oradea trebuie deja „operată”, pentru defecte de proiectare și execuție (FOTO/VIDEO)

Cod roșu la UPU: Ultramoderna Unitate de Primire a Urgențelor din Oradea trebuie deja „operată”, pentru defecte de proiectare și execuție (FOTO/VIDEO) CU GĂLEATA. Deși noua UPU are un sistem modern de răcire și încălzire prin pardoseală, pe terasă au fost amplasate unitățile unor aparate de aer condiționat, menite să răcească anumite încăperi supraîncălzite de echipamente medicale. Hidroizolația nu a fost însă refăcută, așa că ploaia pătrunde în interior, unde pacienții constată paradoxul românesc: clădirea modernă se „întreține” cu găleți pe jos!  
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În noiembrie 2020, în pragul alegerilor parlamentare, administrația liberală se lăuda cu cea mai modernă UPU din țară, amenajată într-o clădire nouă a Spitalului Județean. Realizată după o investiție de 32 milioane de lei, părea „ruptă” din serialele occidentale cu doctori.

Doar părea, căci după mai puțin de doi ani își arată defectele. Prin tavanul sălii de așteptare plouă, încăperea CT-ului se supraîncălzește, ambulanțele mai înalte nu încap în zona de acces, iar canalizarea este deficitară. Colac peste pupăză, constructorul amenință cu pierderea garanției, din cauza unor intervenții ulterioare prost făcute de alte firme! 

Urgențe cu... urgențe 

Pe 30 iulie, pacienții ajunși la UPU s-au crucit: ploaia torențială intra în clădire! Înregistrări video transmise BIHOREANULUI arătau că în sala de așteptare și în hol apa se scurgea din tavan, iar infirmierele o adunau de pe jos cu mopul, în găleți.

Șeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea (foto), spunea că nici măcar nu era o noutate, angajații fiind deja obișnuiți cu inundațiile. „E o situație care se tot repetă. Este o mică terasă deasupra sălii de așteptare, pe unde apa se infiltrează. La un moment dat a plouat și la Radiologie, unde este CT-ul”, a declarat Borcea, „la cald”. 

Potrivit medicului, constructorul a fost notificat de mai multe ori despre probleme, dar nu le-a dat de cap. „Au mai reparat, au și re-zugrăvit la un moment dat. Dar de câte ori se trage o conductă pentru aer condiționat sau altceva mai sus, se perforează o membrană care acoperă zona și iar apar infiltrații”. Doar norocul a făcut ca apa să nu distrugă aparatura.

 

Alo, 112, plouă la Urgențe! Secția UPU a Spitalului Județean din Oradea, inaugurată în urmă cu mai puțin de doi ani, a fost inundată Detalii, aici ➡️ https://bit.ly/3cNex17

Posted by Bihoreanul on Saturday, July 30, 2022

Adio, garanție! 

Clădirea a fost construită, la comanda Primăriei, de asocierea Drumuri Bihor (firmă din grupul Selina) și Construcții Erbașu, investiția de 32 milioane lei pentru construcție și dotări fiind suportată în proporție de 58% de Ministerul Sănătății, iar diferența de Primărie. 

Teoretic, clădirea e în garanție până în 2025, dar constructorul nu-și asumă nicio responsabilitate pentru infiltrații. „Nu sunt din vina noastră. Ulterior recepției s-au făcut intervenții la clădire, despre care noi nici n-am fost notificați. Lucrarea își pierde garanția”, afirmă managerul de proiect din partea Drumuri Bihor, ing. Bereczki Tiberiu (foto).

După darea în folosință, pe terasă s-au montat mai multe aparate de aer condiționat, pentru care s-au dat mai multe găuri. „S-au făcut decupaje care nu au fost acoperite, așa că apa pătrunde în clădire”, spune Bereczki. La fața locului, însoțit de BIHOREANUL, inginerul a arătat găurile rămase în urma intervențiilor, precizând că firma nu are nicio legătură cu ele. „Nu doar că nu le-am făcut noi, dar nici nu știm cine le-a făcut. Spitalul nu ne-a anunțat”.

Nouă, dar „cârpită” 

Culmea e că aparatele nici nu trebuiau să fie necesare! Clădirea are un sistem modern de încălzire și răcire prin pardoseală, apt să asigure temperatura constantă în toate spațiile. De altfel, sistemul se extinde acum la tot spitalul, cu ocazia lucrărilor pentru eficientizarea energetică a unității, derulate cu fonduri europene. 

Doar că la UPU sistemul dă chix și a trebuit „ajustat”! „Am avut nevoie de câteva aparate de aer condiționat, deși teoretic nu trebuia. S-au montat în sala serverelor și în încăperea unde am pus CT-ul și unde era prea cald pentru a funcționa”, spune dr. Borcea.

Greșeala a fost că sistemul a fost făcut dintr-o bucată, fără a se ține cont că există spații care au nevoie de temperaturi diferite. „Este un singur circuit, cu un singur termostat, și pentru sala de resuscitare, unde trebuie să fie cam 25 de grade, și pentru CT, care nu funcționează la temperaturi așa ridicate”, zice șeful UPU. 

Din acest motiv, în încăperea CT-ului, cumpărat în primăvară pe bani europeni, cu 2,1 milioane lei, s-au montat două aparate de aer condiționat. La fel, în sala serverelor erau temperaturi prea ridicate. „Sunt probleme de proiectare pe care nu trebuia să le avem”, se plânge Borcea. 

Traseele conductelor aparatelor de aer condiționat au creat apoi alte probleme. „Au fost refăcute de 6-7 ori pentru că s-a găsit cu greu o soluție de pompare a apei de condens, așa încât să nu se infiltreze. Pe unde au mers, au făcut ravagii”, zice medicul. Pe toate holurile, tavanele păstrează încă urmele infiltrațiilor.  

Fără acces

Deficiențele sistemului de încălzire și răcire nu sunt singurele hibe. „Ambulanțele cu victime multiple, mai înalte, nu intră în zona de acces, pentru că încap la limită. Până la tavan rămân doar 4-5 centimetri și nu vrem să riscăm să se balanseze și să se avarieze”, spune Borcea.

Culmea e că zona, cu acces din strada Gheorghe Doja, a fost reproiectată înainte să înceapă construcția, tocmai pentru că înălțimea inițială nu permitea accesul niciunei ambulanțe. În urma „retușurilor”, rămân afară doar mașinile pentru victime multiple.

Și, dacă aceste probleme n-ar fi suficiente, UPU mai are una, în sala de decontaminare, dar nu din vina proiectanților, ci a constructorilor. Așa cum e normal, sala are propriul container de canalizare, de un metru cub, golit periodic de o firmă specializată în manipularea substanțelor toxice, dar în același container ajung și apele reziduale de la alte spații ale UPU, care trebuiau deversate în canalizarea orașului, nefiind toxice. 

„Au uitat să facă o ramificație în canalizare, așa că totul ajunge în containerul de un metru cub”, zice Borcea. O culpă pe care inginerul Bereczki și-o asumă, scuzându-se că lucrările de canalizare au fost făcute de o firmă subcontractată. „Vom remedia problema”, promite constructorul. De ce n-a făcut-o până acum, nu a putut răspunde...

Promisiuni 

Dr. Borcea susține că a semnalat problemele, de mai multe ori, conducerii spitalului. În ultimii doi ani, spitalul a avut trei directori - dr. Gheorghe Carp, dr. Adrian Dușe și dr. Lucia Daina, iar acum este condus din nou de dr. Carp - dar nici unul n-a convins constructorii să le repare. 

După ce BIHOREANUL a pus întrebări pe această temă, dr. Lucia Daina (foto), acum director medical, rămasă la conducerea spitalului cât timp managerul Carp este în concediu, a discutat cu reprezentanții Drumuri Bihor. „Constructorul mi-a promis că va remedia toate problemele și că nu vom avea probleme cu garanția”, afirmă Daina.

Directoarea recunoaște că proiectul a avut hibe de la început, dar totuși vinovații n-au fost stabiliți. „Pe parcursul derulării lucrărilor și ulterior, dr. Borcea ne-a sesizat că sunt deficiențe în proiect, pe care spitalul a încercat să le remedieze. O parte s-au rezolvat, altele încă au rămas, pentru că în spital sunt mai multe lucrări în derulare”, explică Daina. Rămâne de văzut dacă nu cumva și la finalul acestora vor urma alți ani de reparații...


NU ȘTIU, NU CUNOSC!
„Răsplătit” cu un nou contract

Proiectul UPU a fost realizat de firma Poliart, a arhitectului Daniel Tivadar (foto), care și-a pus semnătura pe multe investiții ale municipalității, fiind considerat, de altfel, un arhitect „de casă” al Primăriei. Tot el a semnat și proiectul de reamenajare a dealului Ciuperca, care, ulterior finalizării lucrărilor, a luat-o la vale, precum și pe cel al Aquaparkului Nymphaea.

Întrebat despre deficiențele de la UPU, Tivadar susține că nu i s-a reproșat nimic. „Construcția a fost proiectată la cele mai înalte standarde și a devenit un model pentru alte investiții similare realizate în țară”, susține arhitectul, respingând și acuzația lui Borcea privind accesul mașinilor SMURD, pentru că la testul făcut la finalizarea construcției ambulanța pentru victime multiple a încăput fără probleme. „Ulterior, nu au fost semnalate observații”, susține Tivadar.

BIHOREANUL a aflat că cel mai recent contract al arhitectului este tot cu Spitalul Județean, încheiat în iulie, pe 42.000 lei, culmea, pentru reparații! Mai precis, pentru întocmirea documentației unui proiect de „reparații complementare de reabilitare termică, incluzând instalații de fluide medicale”. Arhitectul a refuzat să ofere detalii și să lămurească dacă reparațiile vizează clădirea UPU, iar dr. Daina a pasat subiectul. „Dr. Carp va reveni după 16 august, dânsul trebuie să știe. Eu răspund de partea medicală”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
"Specialiștii" liberalismului autohton.
Când aud sintagme precum "specialiștii primăriei" sau "experții consiliului județean" ... îmi vine în minte căruța lui Ali-baba, trasă de binecunoscuta mârțoagă și încărcată cu tot felul de lucruri aruncate sau lăsate de piețari, plecând de pe platoul de lângă "piața mare" către Velența. Șontâc-șontâc.
Postat 09 August 2022, 09:41 de KP
Errare humanum est sed perseverare diabolicum
Greselile le iertam, le corectam si mergem mai departe. Dar nu e normal ca doar astia sa stie sa construiasca si sa proiecteze in oradea. Sa mai lasam si pe altii sa greseasca...
Postat 08 August 2022, 18:19 de excalibur
sunteti de rasul lumii...
tipic pentru administratia locala ieftin si prost
Postat 08 August 2022, 16:23 de tepes
cand nu stii...
Cand ai firma de constructii sau altceva in domeniu, dar pe la scoala nu ai dat...rezultatele se vad. Toate ca toate alea se mai dreg, costa, dar nah se poate face. Ceea ce e mai grav e crapatura oblica de langa usa. Daca e un stalp din beton ....e grav, forta taietoare si-a spus cuvantul. Pe aia mai greu o rezolvi sau deloc. Apropo studiu geo s-a facut? Era o discutie veche pe tema aceasta si la realizarea spitalului. Dar trecem peste...nu-i asa?
Postat 08 August 2022, 15:20 de Christa
??
Doua intrebari: 1. in ce ordine ar trebui trasi in teapa si 2. de la ce nivel? La intrebarea a doua raspunsul e simplu! Ce zici, birtinezule, il intuiesti?
Postat 08 August 2022, 14:03 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 5.0103 RON
  • 1 EUR = 4.9412 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON