URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2022, 09:57

Birta și parcările

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta este îngrijorat că, în ciuda scumpirii parcărilor roșii, lumea tot pe carosabil își lasă mașinile. De aceea le-a pus gând rău și, în plus, dorește să desființeze actualul sistem al parcărilor de domiciliu, pentru că cei care nu au prins loc sunt nemulțumiți, iar reclamațiile curg gârlă.

Dacă orădenii preferă să dea 8 lei pentru o parcare pe carosabil în loc de 3 lei pentru una în subteran, înseamnă că încă nu s-a ajuns la prețul corect. Deci, înainte de a le desființa, ar trebui să vadă ce sumă sunt dispuși șoferii să plătească pentru a parca la sol. Metoda este corectă economic și aduce și mai mulți bani la buget.

Apoi, trebuie să ne punem problema de ce se feresc oamenii de noile parcări. În primul rând, pentru că sunt foarte înguste! Nu înțeleg de ce nu-și asumă Primăria să mai piardă niște locuri prin lărgirea spațiilor, câștigând în schimb la gradul de ocupare. Apoi, sistemul de taxare e neprietenos, iar aparatele sunt niște ieftineli care se defectează mereu!

În ce privește parcările de domiciliu, a umbla acum la ele e ca și cum ai stârni un viespar. Domnul primar trebuie să înțeleagă că nu poți mulțumi pe toată lumea. Prin preconizatele modificări va ajunge să-i sară în cap și cei care până acum au avut abonamente. Rezolvarea acestor probleme nu se poate face peste noapte, ci cu răbdare, ca la reabilitarea sistemului de termoficare.

Pe lângă campania permanentă de amenajare la sol a noi locuri de parcare, se pot construi relativ repede parcări de 400-500 de locuri în cele mai aglomerate zone. Dacă an de an numărul locurilor va crește semnificativ, se va reduce presiunea asupra administrației locale și vor veni sume importante la bugetul local. Dar pentru asta trebuie minte și răbdare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Sandu
Știu! Îți doresc să mergi cu o persoană în vârstă la analize care se mișcă greu și să mergi să parchezi pe Brașovului că să mergi pe castanilor! Și să mai și plouă sau să fie decât 33°.
Postat 04 August 2022, 22:32 de Vio_427
Vio_427
Pe Brașovului la Crișul ai parcare supraterana spre exemplu
Postat 04 August 2022, 14:06 de Sandu2100
Îmi pare rău da nu pot fi de acord.
Premiza că lumea parchează în stradă și plătește 8 lei în loc să parcheze în subteran este total greșită. Să-mi spuneți și mie unde parchează în subteran cineva care vine la analize pe castanilor că eu nu știu. În spate la tribunal nu pot că nu degeaba se merge la analize... Sau dacă se merge în vizită la cineva pe castanilor. Sau hai sa vorbim de strada primăriei, aveți impresia că ar încăpea toate mașinile în curtea primăriei? Sau dacă merge cineva în vizită acolo la altcineva să parcheze pe independenței? Unde îi logica? Dacă ar fi parcări subterane și supraterane la tot colțul, da, puteți spune asta. Da cât timp sunt 3 în tot orașul cred că nu se aplică premiza.
Postat 04 August 2022, 09:31 de Vio_427
Poate nu e vorba despre pret
Inainte sa fortam lucrurile si mai tare poate ca ar avea sens ca oamenii sa fie intrebati de ce nu parcheaza in subteran. Stiu si eu ca romanii in general ar merge cu masina si pana la WC daca s-ar putea, e clar, dar poate exista si alt motiv - bordurile inalte, intrarea ingusta, parcarile inguste... ? Apoi presiunea pe locurile de parcare de domiciliu e normala. Eu as lasa-o asa. Orasele devin supra-aglomerate de masini, solutia e transportul in comun, in toate metropolele europene, care rezolva si alte probleme. Sistemul e destul de ok in Oradea, mai trebuie folosit. Inclusiv copiii ar trebui sa foloseasca tramvaiul sau sa mearga pe jos, nu cu masina la scoala, nu inteleg de unde a aparut moda asta. Sa fiu putin rautacios, cred ca am ramas putin in evul mediu si masina e inca status symbol. Candva era telefonul, adidasii .. na, usor copilaros si penibil.
Postat 04 August 2022, 01:12 de cchris26
"Pumnii mei minte nu are"
Oh, God. Ce zicere perfecta pentru creaturile astea numite edili. Bravo, oradenebihorean. Apoi,ma umplu de orgasme cind un injiner, breslas de-al meu, veteran TCM, scoate urmatoarea duma: 'Dacă orădenii preferă să dea 8 lei pentru o parcare pe carosabil în loc de 3 lei pentru una în subteran, înseamnă că încă nu s-a ajuns la prețul corect. Deci, înainte de a le desființa, ar trebui să vadă ce sumă sunt dispuși șoferii să plătească pentru a parca la sol. Metoda este corectă economic și aduce și mai mulți bani la buget'. Ca la modulul de elongatie longitudinal. Aplicam forta F, masuram alungirea x, si obtinem constanta k. Cu constanta in brste ne prezentam in fata Consiliului Municipal, de preferat votul exclusiv al reprezentantilor PNL. Pe linga ei traim si noi, cu facultatile noastre la Cimisoara.
Postat 03 August 2022, 19:26 de excalibur
Oradeanbihor
Administrația e doar PNL, abuzuri nu sant, trebuie doar sa te adaptezi.
Postat 03 August 2022, 19:12 de Sandu2100
@ sandu
Comentez pentru ca nu pot sa accept derapajele si abuzurile acestei administratii. Si nu uita: pnl = psd
Postat 03 August 2022, 18:10 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Ți fâlfâie ::::)))) dar atunci de ce comentezi ca se fac parcări supraetajate, în rosu, galben, de domiciliu so scumpit parcarea la 8 lei. Nu ai observat ca nu toti suntem asistați, 8 lei/h fix pix
Postat 03 August 2022, 17:29 de Sandu2100
@ sandu
Mi se fâlfàie de parcarile lui. Ghici de ce!?!
Postat 03 August 2022, 17:07 de oradeanbihor
Oradeanbihor
O sa facă parcări subterane in cartiere, și apoi o sa plângi ca ți-a mărit taxele cu 5 lei ::::))))
Postat 03 August 2022, 16:13 de Sandu2100
Anuta
Birta nu doar ca e curajos (prostalău da' curajos), ci e in stare să calce pe cadavre ca sa nu il mai deranjeze muritorii de rand cu sesizari si reclamatii. Fii sigură ca va gasi o modalitate să-i beștelească pe oradeni de bani fără sa mai fie derantjat.
Postat 03 August 2022, 16:08 de oradeanbihor
D-l Chirilă Mircea cu siguranță are loc de parcare rezervat
Ce ne spune D-l Chirilă ? Să rămână tot așa. Ca dumnealui are locul de parcare rezervat. Iar pentru fraieri să se facă parcări mari (sigur că nu vor fi lângă bloc), unde cei care acum spun ca sunt discriminări pt. că nu au loc de parcare, să poată merge sa-si parchez masina. D-l Primar Birta judecă într-un mod foarte corect, civilizat, european, situația: ACCES NEDISCRIMINATORIU, SANSE EGALE PENTRU UN LOC DE PARCARE IN APROPIEREA LOCUINTEI. Iar pentru aceasta, așa cum spune corect d-l Primar, trebuie desființate actualele abonamente cu parcări de domiciliu. Este clar ca aceasta este solutia civilizată, democratică, în anul 2022. Sper ca d-l Primar să aibă curajul s-o implementeze.
Postat 03 August 2022, 15:38 de Anuta
solutii inca exista
dar parcari pe schelet metalic cand facem? ca in japonia, ieftine si mici dar multietajate. Intr-adevar, poti baga de vina ca nu sunt cele mai aspectuoase daca vrei si art nouveau intre blocurile comuniste
Postat 03 August 2022, 14:40 de unu
@oradea_mea_si_a_ta are dreptate
Daca se renunta la actuala organizare a parcarilor de domiciliu, sa inteleg ca acestea se vor transforma in parcari taxate cu ora, ca sa compenseze sumele pierdute din desfiintarea parcarilor rosii? Din pacate nu, daca ai citit stirea, parcarile la domiciliu ar deveni gratis la cine le ocupa primu. Din pacate, ca ar fi bine sa fie cum zici tu acolo @oradeanbihor, ptr ca odata ce e gratis, vine vecinu de la 2, cu 5 masini aduse din jermania si le pacheaza cu lunile, iar primaria nu mai are bani si motivatie sa amenajeze parcari pentru ca baga bani in ele fara sa ii recupereze.
Postat 03 August 2022, 14:38 de unu
Probleme cu parcariile de domiciliu...
Problema mare a primariei e ca totul vrea sa faca cat mai ieftin, au expropriat peste 20 de case in Nufarul ca sa faca ce? un rahat parcare pe sol, cand acolo daca au expropriat case cu etaje, ar fi fost mult mai binevenite o parcare cu minim un etaj... Mie e o rusine sa gandesc ca au expropriat zeci de familii, cei care au muncit o viata intreaga pentru casa aceea sa vine primaria si sa faca... nu mai mult, o singura asfaltare ca sa fie parcare pe sol...
Postat 03 August 2022, 12:36 de cititor_
@ sandu
Acum ca tot e la judet, bolovanul are ocazia sa dezolte si zona de bastina, ca sa se bucure si peizanii de buldozere si taxe marite in satele/casele lor.
Postat 03 August 2022, 12:05 de oradeanbihor
@ sandu
Acum ca tot e la judet, bolovanul are ocazia sa dezolte si zona de bastina, ca sa se bucure si peizanii de buldozere si taxe marite in satele/casele lor.
Postat 03 August 2022, 12:03 de oradeanbihor
Hopa
O apărut și KP VUVUZELA lui Putin . Ce faci tavaraș va simteți bine, cum funcționează noul tratament??
Postat 03 August 2022, 12:03 de Sandu2100
Atâta se învârt "neterminații" ăștia care se cred edili în jurul problemei parcărilor ...
... până o să se înființeze o asociație a celor care nu parchează în spații amenajate acestui scop, subterane ori supraterane după caz. Apoi o să fie un proces de pomină în justiția română, prin care reclamanții bor da în judecată municipalitatea, reprezentată de către primărie și consiliul local. Motivul este că, la primărie se achită anual, de către fiecare posesor de autovehicul, un impozit auto. Cu alte cuvinte, pentru utilizarea carosabilului, acești posesori plătesc o taxă indexabilă an de an. E vorba de tot de este carosabil, ca străzi și drumuri în aria administrativă a municipiului. Cu toate astea, primăria ocupă parte din carosabilul unor străzi cu niște urme de vopsea, care este scos din circulație pentru a face bani în plus ... din parcarea autovehiculelor. Ocuparea carosabilului și scoaterea acestor spații în afara circulației, care se suprapune cu două taxări din care una pentru circulație și alta pentru staționare și/sau parcare, este un abuz și o ilegalitate. Asta pentru că e vorba de o dublă taxare. Mai ales la posesorii de autovehicule care își au domiciliul la locul de parcare din dreptul locuinței ori sediului firmelor unor astfel de deținători. Ilegalitatea aceasta a mai fost sesizată în Oradea, dar nimeni nu a înțeles atunci că, orice posesor de autovehicul care parchează în dreptul locuinței sale, oricum plătește o taxă chiar dacă mașina stă ori merge. Dubla taxare a sa este chiar penală, nu numai civilă.
Postat 03 August 2022, 11:46 de KP
Oradeanbihor
Ce mândru ești TU de cand cu Bolojan, sari în sus de bucurie ca esti Oradean, nem fraier :::::))))) faina Oradea Mare , ai văzut și tu ce sa dezvoltat
Postat 03 August 2022, 11:39 de Sandu2100
absurd
birta se lauda ca parcarile ii aduc incasari mari. Nu inteleg de ce vrea sa modifice ceva care merge bine. Oricum, daca se atinge de parcarile de domiciliu, iese cu scantei, poate chiar cu batai :) Iar parcarile facute in ultima vreme sunt sub orice critica. La Crisul nu merge decat un parcometru, iar intrarile/iesirile si locurile de parcare sunt foarte inguste, multi evitand sa intre in astfel de parcari de frica sa nu le frece sau sa le loveasca cineva masina.
Postat 03 August 2022, 11:13 de oradea_mea_si_a_ta
Advertorial?!
Nu! Domnul primar chiar este genial!
Postat 03 August 2022, 10:58 de User anonimizat
"Pumnii mei minte nu are"
E clar că țărănoiu aplică tactica buldozerului, invătata de la mentorul lui, două vinituri pentru care oradenii sunt niste simple numere. Daca se renunta la actuala organizare a parcarilor de domiciliu, sa inteleg ca acestea se vor transforma in parcari taxate cu ora, ca sa compenseze sumele pierdute din desfiintarea parcarilor rosii?
Postat 03 August 2022, 10:22 de oradeanbihor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON