URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2022, 13:50

Fără parcări pe Dunării! Primarul Florin Birta propune o schimbare radicală pe strada din centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)

Vrând-nevrând, orădenii care vor avea treabă la Pașapoarte sau Permise vor trebui să își lase mașinile în parcările supra și subterane din Oradea sau chiar acasă.

Primarul Florin Birta a anunțat joi că își dorește ca cele 150 de locuri de parcare de pe strada Dunărea să dispară, iar artera să devină în mare parte pietonală.

Mai bine deloc

Într-o conferință de presă susținută joi, Birta a declarat că strategia de a elibera parcările de pe carosabilul din centrul orașului prin suprataxarea lor a eșuat, așa cum de altfel și BIHOREANUL a scris în această săptămână.

„Cu toate că acest tarif a crescut la 8 lei ora și locurile de parcare din parcările supraterane sau subterane sunt 3 lei pe oră, oamenii preferă să parcheze pe aceste parcări de pe carosabil”, a declarat Birta, exemplificând cu garajul suprateran de pe strada Brașovului, care are 395 de locuri, dintre care cel puțin 150 sunt libere tot timpul.

În acest context, primarul a spus că preferă ca parcările de pe șosele să dispară. „Am ajuns la concluzia că, indiferent cât de mult ai scumpi parcările de pe carosabil, oamenii vor parca aici... De aceea transformăm strada Dunării într-o oarecare măsură pietonală, cu spații verzi, foarte multe flori, lăsând doar două benzi de circulație și o pistă de biciclete dus-întors”, a spus edilul.

Potrivit proiectului prezentat de Birta, pe strada Dunărea vor rămâne doar 10 locuri de parcare pentru taxiuri în capătul dinspre Republicii, 5 locuri de parcare în fața Casei de Pensii Bihor și alte 11 mai jos, înspre strada Mihai Eminescu, pentru proprietarii de case din zonă. În schimb, toate celelalte parcări, aflate acum între cele două drumuri cu sens unic, vor dispărea.

Uniformizare a zonei centrale

Imaginile prezentate de Birta arată că în fața instituțiilor publice (Direcția de Permise, cea de Pașapoarte și Casa de Pensii) zona va fi una pietonală, cu copaci și spații verzi, în timp ce prin fața Spitalului Militar ar urma să fie amenajată o șosea cu două benzi și o pistă pentru bicicliști.

„Am încercat să uniformizăm zona centrală și pavajul va fi cu porfir 80%, rigolele vor fi cele folosite ca în zona Alecsandri, Piața Unirii, Piața Ferdinand. Coșurile de gunoi vor fi montate cu mai multe fracții de colectare, cel puțin trei”, a explicat Birta.

Șoferii vor putea trece peste pavajul pietonal doar ca să ajungă în curțile instituțiilor din zonă.

Totodată, proiectul de modernizare prevede instalarea unui sistem de iluminat public cu LED și modernizarea stâlpilor, iar Birta a promis că și statuile din zonă vor fi protejate și scoase în evidență.

„Cred că este un proiect care arată bine, are foarte mult verde și va aduce un plus zonei respective”, a spus primarul.

Să spună orădenii!

Fără a putea oferi o estimare precisă, edilul a spus că lucrările vor costa între 5 și 6 milioane de euro și vor fi realizate din fonduri europene, în programe dedicate decongestionării traficului și reducerii poluării.

Birta a mai spus că începând de joi proiectul propus este supus consultării publice a orădenilor, așa că cel mai probabil toate informațiile vor fi publicate pe site-ul municipalității.

Un demers similar a inițiat primarul Oradiei în urmă cu o lună, când a lansat în dezbatere publică un proiect privind refacerea străzii pietonale Republicii prin restilizarea vechiului model circular.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Oradeanbihor
Sau poate nu te-ai adaptat tu la viata de oraș::::)))
Postat 30 Iulie 2022, 14:19 de Sandu2100
Ferma animalelor
Actualul primar nu are experienta si nici intelepciunea sa conduca un oras in interesul cetatenilor. E cel mult un politruc, un catel crescut intr-un partid de yes-meni, partid care la aparitia concurentei s-a aliat cu psd. Da sandule, cu pesedee, niste oameni de cea mai joasa speta. Cat despre primarul dinainte pe care il tot lingi in dos, tot o vinitura de altfel, nici macar nu avea buletin de Oradea, cand eu deja munceam si plateam taxe in acest oras, asta asa, ca-l tot bagi la inaintare cu marile ctitorii (de doi bani). In afara de interesele de partid, lucrari de fatada si niste turisti adusi in oras, inca nu vad binele, ca sa nu spun bunastarea, adusa oradenilor. Si ma refer la oradeni nascuti si ctescuti aici, nu la vinituri aciuate prin institutii publice pe cale de partid si nici la trompete ca tine care vomita pe aici pe banii partidului.
Postat 30 Iulie 2022, 08:45 de oradeanbihor
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Diferența între mine voi e ca voi sunteți VUVUZELE, Propagandă etc, voi nu reprezentați interesele cetățenilor, voi reprezentați prostia din capul vostru, mai ales tu KP la câte conturi ai pe aici și pe altele ar trebui sa cred ca ești bine intenționată :::))) Si lui Oradeanbihor ii place Oradea , de când e Bolojan omul care a transformat orașul in bine , Oradeanbihor nu mai poate de fericire, își spune și în gând ce fericit e ca e Orădean .
Postat 29 Iulie 2022, 18:45 de Sandu2100
Asta e tare!
Redau intocmai ce spune celebrul Drop : ,,Eu “drop” stiu de la zeul meu [birtinezul] asta. Restaurantul Allegria din capat e al sotiei lui Birta, noua sotie vrea ca zona sa fie aerisita pietonala, sa se mute statia taxi sa se extinda terasa. Birta ca un barbat macho, un mini Zeu va face orice ca sa o tina pe sotie satisfacuta. Va arde jumate din oras pentru ea. Asa ca taranoilor taceti din gura, binele familiei, a partidului si a dezvoltarii conteaza."
Postat 29 Iulie 2022, 18:29 de pinonel
#oradeanbihor ...
... ce rost are să-i dai "apă la moară" unui măscărici precum Sandu2100, care e clar că supraviețuiește din ce-i mai dă "fițuica de partid" ca să nu moară de foame. Singur s-a desconspirat de atâtea ori că nu-i de origine din Oradea, ci dintr-un sat vecin cu Birtin, unde latrina făcută de tac-su în fundul curții e cel mai valoros bun imobil al familiei. Acum, la acest articol, tipul e beat deja înainte de prânz, arătând astfel ce serviciu bun i s-a încredințat. E atât de prost încât și spune unde locuiește ... o garsonieră sau un apartament confort redus după dimensiune, dacă e să nu luăm cât a plătit cel mai mult lunar, încălzirea în care se zbate singur, frustat și scuipat de oricine. Are rost să îi răspunzi unui retardat și să te cobori la nivelul lui, ca să creadă că i se dă atenție? Pe mine mă surprinde că nimeni dintre liderii locali ai PNL nu pune mâna pe telefon și să-i spună Bihorelului, să-l scoată naibii complet "din grilă", pentru că aduce niște deservicii majore liberalilor prin atitudinea lui de descreierat.
Postat 29 Iulie 2022, 18:18 de KP
Oradeanbihor
Nu ma deranjează asta , nici nu ma interesează cine ia parcările. Ma interesează ca se face, ma deranjează ca țăranii ca tine nu parchează acolo
Postat 29 Iulie 2022, 16:11 de Sandu2100
@ prostu satului
Toata mascarada asta cu parcarile rosii e de fapt pregatirea terenului pentru preluarea parcarilor supra/subterane de catre baietii destepti din privat. Si nu e neaparat o problema pretul mare pe ora, atata timp cat banii ar ajunge la oras, ci faptul ca parcarile devin din ce in ce mai putine pentru oradeni. Eu ca oradean inca nu am vazut beneficiul pietonalizarii si transformarii orasului meu in oras turistic.
Postat 29 Iulie 2022, 14:16 de oradeanbihor
KP VUVUZELA comunistă
Propaganda ta e de belea, 6 milioane costa desființarea parcărilor și amenajarea zonei, în cazul în care nu înțelegi sa ma suni că-ți explic eu, se pare ca nu ești capabila sa înțelegi un articol. Înțeleg Propaganda pe care o faci dar în capul tău nu e nimic , acolo trebuie sa lucrezi. ApropoS nu vrei sa mergi la unguri, am înțeles ca eu nu se corcesc cu oricine, cu toate ca Orby baci e mai bronzat, și Attila se trage de pe la Mongoli , și Laszlo la fel dar la el vorba de Turlu
Postat 29 Iulie 2022, 10:40 de Sandu2100
Lucrările de desființare pentru 150 locuri de parcare ar costa până-n 6 milioane Euro.
Parcarea asta aduce la bugetul local, anual, exact aceeași sumă ... ne dezvăluie un liberal de seamă care se crede primar și ordonator principal de credite la Oradea. E mare zbatere în mintea acestui primar ... să încaseze pe mai departe câte 6 milioane Euro an de an, sau să cheltuie tot atâta din banii contribuabililor, într-o perioadă de câțiva ani, până apare alt edil la orizont și reface zona deteriorată întretimp.
Postat 29 Iulie 2022, 08:14 de KP
Nu vedem corect lucrurile!
Oricare dintre cei care comentam am proceda ca pruncu' asta, birtasul! Cu o conditie, mai exact doua: 1.sa nu locuim in Oradea si 2. sa avem oriunde, oricand, masina de serviciu. Atunci ne-ar placea sa fie tot centrul orasului pietonal. Ia sa-i punem sa descalece, pe el, pe birtinezul, pe cei din gasca lor, in 2024 si sa vedeti cum isi schimba discursurile!
Postat 29 Iulie 2022, 05:56 de pinonel
pana cand?
pana cand mai lasam idiotii in functii?
Postat 28 Iulie 2022, 20:06 de Fradi
Oradeanbihor
Eu dau vina pe Rusi din septembrie anul trecut, toată planeta știe cât de prosti sunt Rușii.
Postat 28 Iulie 2022, 19:32 de Sandu2100
@ sandu
Nu uita: pnl=psd si abia astept sa-l vad la iarna pe lipitorul de afise birta cum da vina pe rusi pentru caldura scumpa si putina. Sper ca nu ti-ai spart soba de teracota in sat. O sa ai nevoie ;)
Postat 28 Iulie 2022, 19:08 de oradeanbihor
excalibur
Tu și ala de mai jos plângeți după aia 10% care trebuie puși ca să accesezi fondurile
Postat 28 Iulie 2022, 18:53 de Sandu2100
Modelul Bolojan
O timpenie mai mica o corectam cu o timpenie mai mare. Desi, in poze nu arata rau, proiectul. Poate fi chiar o idee buna. Am si eu o propunere pentru liberalul birta, pornind chiar de la rationamentul dumisale („Am ajuns la concluzia că, indiferent cât de mult ai scumpi parcările de pe carosabil, oamenii vor parca aici...") : Deci,facind un silogism, ce ar fi daca ar fi GRATUITE parcarile subterane si etajate din Oradea ? Ca nu plinge nimeni dupa banii cheltuiti pentru ele, fiind fonduri europene. Daca nu-s oricum rentabile, macar sa fie gratis... Poate asa se ocupa 100%
Postat 28 Iulie 2022, 18:45 de excalibur
Oradeanbihor
500 Ron a fost caldura de la CET ( știi tu CET ăla care comentezi ca nu-i bun ) și am avut căldură-n prostie . Dar oare ce o sa comentezi la iarnă :::::)))
Postat 28 Iulie 2022, 18:44 de Sandu2100
@ sabdu
Asta-i tot ce poti? Cand nu ai argumente, o dai pe aia cu asistatii? Apropo: ti-ai luat lemne pentru iarna sau dai iar bir cu fugitii prin tarile calde, la spalat de scutece?
Postat 28 Iulie 2022, 18:26 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Nu toti orădenii sunt asistați, doar câțiva ca tine, care au descoperit orașul ieri.
Postat 28 Iulie 2022, 18:20 de Sandu2100
Pinnochio
Cand si parcat măă la tribunal și a fost parcarea goală???? De fapt intrebarea este: cand ai fost ultima dată in Oradea?
Postat 28 Iulie 2022, 18:16 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Nu e vorba sa fi avut, e vorba sa nu fi prost , sunt 2 parcări supraetajate care sunt goale, și astea pe asfalt strica peisajul. Dacă asa trebuie educat Orădeanul, asa sa fie arunci. De când sa deschis parcarea de la tribunal eu am parcat doar acolo când am avut treaba in zonă.
Postat 28 Iulie 2022, 18:12 de Sandu2100
Prostivaneee....
daca oradenii sunt atat de avuți și marinimoși, incat 8 ron/ora nu e o problemă, nu vad de ce primăria ar renunța la o vacă de muls, doar ca sa umple niște parcari care costă 3 ron/ora???
Postat 28 Iulie 2022, 17:59 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Sa nu uitam ca Orădenii nu sunt deranjați de 8 lei/ora parcarea in centru pe ROȘU. Nu te scoate acuma, 8 lei la tine in sat bei 3 dețuri, du-te la Fâșca, Oradea Mare nu-i de tine.
Postat 28 Iulie 2022, 17:40 de Sandu2100
@ prostu satului
Sa nu uitam ca primaria a promis afacerea cu parcari supra/subterane unor "baieti destepti" care au spus "pas" atata timp cat prostimea prefera parcarile pe asfalt. Cat despre pretul de 3 ron/ora, nici odata nu va amortiza parcarile noi construite asa ca e logic ca trebuie fortati fraierii sa parcheze in noile parcari dupa care vor fi oferiti la pachet operatorilor privati. Bravo birtasule. Ai trompete de nadejde pe aici.
Postat 28 Iulie 2022, 17:18 de oradeanbihor
DEȘTEPȚI PRIMĂRIEI
Sper că nu le mai debitează minte multe idei. Pentru că bani din parcări și parcări de domiciliu adună de nu le este rușine și nu invetesc nimic în locurile de parcare de domiciliu în special dar tot vor să modifice regulamentele pentru ce ca să scoată cât mai mulți bani din buzunarul locatarilor. Dacă dorești să îți cumper un tichet de parcare de la chioșcurile de ziare primești un răspuns drăguț AU FOT RETRASE DE LA VÂNZARE DE CĂTRE CINE OARE??????????? Poate omul nu este dispus să plăteasă parcarea prin aplicați celor de la parcări că de multe ori nu funcționează și ești amendat. Deci în concluzie trebuie să umblăm cu punga de mărunți în mașină că vezi doamne acele automate nu funcționează cu bancnote și nu știe să dea rest. Felicitări AIO
Postat 28 Iulie 2022, 15:30 de Acela
Oradeanbihor
Ești victima propriei tale prostii. Când au fost majorat tarifele la 8 lei comentai dea-m Plea , acum comentezi la fel chiar nu vezi ca noua Orădenilor ne place ce se întâmplă in oraș. Locul tău e in lanul de porumb .
Postat 28 Iulie 2022, 14:48 de Sandu2100
Abureli si vrajeli
Evident, gradul de ocupare a parcarilor rosii nu are nici o treaba cu nervii primarasului. Omu' are un plan de afaceri (a se citi: cheltuit bani). Asa ca victima devine oradeanul de rand iar castigatorii sunt firmele de casa ale primariei si viitorii administratori privati ai parcarilor, care au clientela asigurata. Un primar josnic si de doi bani.
Postat 28 Iulie 2022, 14:09 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON