URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2022, 10:31

Un dușman al poporului: populismul

Un dușman al poporului: populismul foto generic, ineteconomics.org
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să nu pierd contactul cu modul în care funcţionează minţile semenilor, fiindcă ne determină tuturor soarta, le urmăresc reacţiile la ştirile importante. Câteodată mă ia groaza. Recent, de exemplu, la vestea că Primăria Oradea va cumpăra un teren pentru extinderea unui parc industrial, aşa încât să găzduiască încă o firmă, cineva vitupera că pe orădeni nu i-a întrebat nimeni, reclamând ca din banii respectivi mai bine să se facă "ceva pentru oameni".

Nu trebuie să fii mare specialist ca să-ţi dai seama ce ravagii fac analfabetismul funcţional, lipsa de educaţie civică şi economică. Prin urmare, oricât de frustrant ar fi, e nevoie de explicarea celor mai elementare principii şi fenomene. Să aminteşti, chiar repetat, că o societate nu are cum s-o ducă bine fără locuri de muncă, că acestea nu există fără firme şi că firmele nu se instalează decât acolo unde au nu doar forţă de muncă, ci şi infrastructură, de la gaz până la drumuri. 

Aşadar, că o administraţie trebuie să facă pe dracu-n patru, fie şi să-şi ridice în cap o parte din cetăţeni, ca să aducă firme şi să le păstreze, scop pentru care le şi poate acorda înlesniri fiscale, chiar dacă locuitorii trebuie să plătească taxe şi impozite neconvenabile. Marea majoritate a indivizilor se opresc cu percepţiile aici, fără să ia în seamă ce se întâmplă apoi, şi anume că firmele angajează oameni şi plătesc salarii, iar banii câştigaţi de angajaţi sunt cheltuiţi tot în comunitate, inclusiv pentru a cumpăra bunuri şi servicii de la firmele şi persoanele care nu primesc facilităţi fiscale. 

Ce s-ar întâmpla, însă, în caz contrar? În lipsa unor cantităţi suficiente de bani, firmele din a doua categorie, rămase cu încasări mai mici, ar sucomba şi până şi asistenţa socială ar dispărea. Ecosistemul nu e complicat decât pentru cei care nu îl urmăresc de la cap la coadă, adesea influenţaţi şi de trolii care acţionează mânaţi de interese politice sau, pur şi simplu, de rea-credinţă.

Făcând o analiză a administraţiilor locale din judeţ, am discutat zilele trecute cu vreo 30 de primari bihoreni şi am avut surpriza să constat că tot mai mulţi se arată preocupaţi şi să-şi reducă din cheltuieli (inclusiv prin împuţinarea funcţionarilor), şi să-şi sporească veniturile, atât prin găsirea unor investitori (sigur că nu toţi reuşesc, din varii motive, inclusiv ce ţin de geografie), cât şi prin majorarea taxelor şi impozitelor. Ba chiar au ajuns să admită că acestea pot fi anormal de mici, uneori cât un pachet de ţigări pentru o casă! 

Dacă până la seria crizelor care ne-au lovit pe toţi (pandemică, energetică, economică) marea grijă a primarilor era doar să fie realeşi cu orice preţ (mai cu "ajutoare", mai cu Zilele Comunelor), mai nou sunt atenţi şi la resurse, începând să înţeleagă că oamenii nu sunt doar alegători, ci şi contribuabili. Încet-încet, ameninţaţi cu dispariţia, primarii încep să renunţe la populism, ceea ce n-ar strica să facă şi poporul însuşi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON