URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2022, 10:05

De ce durează așa de mult șantierele?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cât de multe șantiere sunt prin oraș, practic orice orădean se poate declara un mic diriginte de șantier. Problema mare nu este, însă, că avem o grămadă de șantiere, ele până la urmă înseamnă dezvoltare, ci de ce durează așa de mult.

Avem situații obiective când, din cauza legilor proaste, orice încurcă-lume vine la licitație, fără să aibă capacitatea tehnică ori cea managerială. Dacă circulați în Episcopia, de pildă, să vă gândiți cu drag la mamele constructorilor care în secolul 21 au reușit să pună capacele de canal mai jos decât nivelul șoselei.

Dar există greșeli mari și din partea Primăriei. Acum, când grosul proiectelor pe fonduri europene sunt la scadență, edilii vor să coordoneze lucrările tot cu același număr de oameni. Nu vor să mai angajeze în plus pentru că, odată lucrările terminate, nu mai scapi de funcționari publici nici dacă violează întreg codul deontologic.

Soluția de bun-simț ar fi să angajeze firme specializate în proiectare, în urmărirea lucrărilor și decontarea acestora, măcar până trece valul acesta investițional. Nu de alta, dar la cât de greu se mișcă subordonații primarului Birta, până scot o ofertă, analizează licitația și dau câștigătorul, prețurile o iau razna.

Cazul parcării de pe strada Independenței e elocvent pentru limitele administrației locale. S-a proiectat și licitat parcarea, când putea să se facă concomitent cu amenajarea spațiului de deasupra. Așa s-a mai pierdut un an, iar constructorul se va apuca probabil prin toamnă de proiectare. Numai bine când va fi gata cu proiectul vine iarna și mai stăm un an cu centrul orașului spart. Dacă aveau minte să o facă „la pachet”, azi ne puteam plimba prin zonă, la umbra statuii lui Eminescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
O parere destul de nepertinenta in articol
Iaca ca numarul bugetarilor este insuficient! Nici nu stiam asta! Numarul insuficient al bugetarilor opresc investitiile!!!!!!! da numarul muncitorilor dispusi sa munceasca oare nu este si el un impediment, o cauza principala a finalizarii lucrarilor? Calitatea profesionala a celor ce gestioneaza lucrarile, competenta? Iaca ca am pus caruta in fata boilor!
Postat 24 August 2022, 09:59 de scortosul
Bine punctat
Si identificat o problema reala, si abordat echilibrat, si gasit o varianta de solutie viabila.
Postat 24 August 2022, 02:45 de unu
Paradoxul gemenilor
...asa se explica fenomenul. O Primarie Galactica, care se misca cu viteze apropiate de cea a Luminii, resimte mult mai putin trecerea timpului. Cinci ani pe pamint, in Oradea Mare, poate parea cinci luni in birourile edililor...se studiaza in cls. XII, la fizika, parca... Amu, daca-s bani europeni, poate dura pina la Pastele Cailor, tot aia pentru amarasteni . Numa' ei sa sa grabasca, sa nu piarda BANII. Ca vine Apocalipsa... ar fi pacat sa pierim chiar toti.
Postat 23 August 2022, 18:02 de excalibur
De ce? D-aia!
Intai si-tai se da parandaratul, ca la curbe, plata inainte. Daca mai raman ceva bani, se termina lucrarile incepute. La noua lucrare se sparge, se darama, praf, noroi, ,,se lucreaza". Apoi totul incremeneste: NU SUNT BANI! S-a scumpit aerul , apa.... Pana-ntr-o zi cand apare o alta lucrare si ciclul se reia.
Postat 23 August 2022, 11:45 de pinonel
KP aka mama Omida
Nu ne spui problema, ești deont-oloagă , tu le stii oe toate , ceva de genul " ești frumoasa daaaa ești "
Postat 23 August 2022, 10:33 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON