URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 18 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, fostul ministru Cseke Attila a rostit câteva fraze cu referire directă la primarul Ilie Bolojan. Citez: "Suntem pregătiţi să ajutăm, dar nu ca slugi, ci ca orădeni maghiari dornici de a face ceva constructiv".
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, în martie, Pásztor şi secunzii săi, Ioan Mang şi Traian Bodea, se înghesuiau în poză cu directorul Aeroportului şi cu un oficial Ryanair, împăunându-se cu deschiderea primelor zboruri din Oradea spre Europa, către Barcelona şi Milano. Pásztor chiar se lăuda că a rezolvat personal contractele, într-o noapte, cu reprezentantul în România al companiei. Din toamnă, Oradea rămâne fără nicio cursă externă, revenind la situaţia anterioară, cu 0 (zero) legături europene.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prietenii mei iubesc folclorul românesc și portul popular și dansează cu orice ocazie. A început el, ca fost dansator profesionist într-un ansamblu. După ce și-a cunoscut jumătatea, a molipsit-o și pe ea cu patima jocului. Acum dansează împreună ca o pereche de dănțăuși profesioniști. Privindu-i de pe margine, jocurile de Bihor, de Banat, din Maramureș sau din Cluj par floare la ureche. Dar oricine știe că nu e chiar așa.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Educatie

Clopoțel în șantier: În 12 şcoli, trei grădiniţe şi o creşă din Oradea, lucrările de reparaţii încep... odată cu şcoala
Bihoreanul tipărit
Birocraţia excesivă şi lentoarea funcţionarilor din Primărie au făcut ca renovările şi asfaltările la unităţile de învăţământ din oraş să demareze abia după revenirea în clase a  elevilor şi profesorilor.
11 Septembrie 2017, 13:37
Şcoala a început şi pe YouTube: Festivitatea de debut de an şcolar de la Liceul Onisifor Ghibu, transmisă live pe internet de elevii şcolii (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Anul şcolar 2017-2018 a început, luni, în toate unităţile de învăţământ din Bihor. Mai mult sau mai puţin fericiţi, dar negreşit cu un buchet de flori la ei, elevii s-au îndreptat de dimineaţă spre şcoli, cele mai multe emoţii avându-le micuţii din clasele pregătitoare, care pentru întâia oară văd cum arată o sală de clasă. La Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea, în premieră, ceremonia de la careu a fost transmisă live pe YouTube de elevii claselor de Jurnalism.
11 Septembrie 2017, 11:35
Zeciştii Bihorului, premiaţi de Guvern cu bani (FOTO)
Știri Bihor
Cei cinci absolvenţi de gimnaziu din Bihor care au luat media 10 la Evaluarea Naţională şi cei nouă absolvenţi de liceu care au promovat tot cu media maximă examenul de Bacalaureat au fost premiaţi, joi, la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Viitorii liceeni au primit câte 1.000 de lei, iar viitorii studenţi câte 3.000 de lei, bani oferiţi de Guvern pentru al cincilea an consecutiv.
07 Septembrie 2017, 15:31
Cu manuale sau compendii, dar fără apă curentă: 11% din clădirile şcolilor bihorene nu au autorizaţie sanitară
Știri Bihor
Cu cinci zile înainte de debutul anului şcolar 2017-2018, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a făcut o scurtă prezentare a situaţiei şcolilor bihorene. Potrivit acestuia, toţi elevii vor avea pe bănci manualele necesare sau, în cazul celor de clasa a V-a, compendiul anume creat de Ministerul Educaţiei. În schimb, 12% din clădirile şcolilor bihorene nu au autorizaţie de la ISU Crişana, iar alte 11% nu au nici autorizaţie sanitară, în principal pentru că nu sunt racordate la reţea de apă şi de canalizare.
07 Septembrie 2017, 14:33
Fără pomi fructiferi! Universitatea din Oradea a tăiat nuci, cireşi şi duzi din campus (FOTO)
Educatie
În campusul Universităţii din Oradea au "urlat" drujbele. Opt copaci au fost tăiaţi, printre care şi trei nuci, unii pentru că erau prea bătrâni, alţii rupţi de furtuni. Totodată, reprezentanţii Universităţii recunosc că vor să elimine toţi pomii fructiferi din campus, pentru a amenaja aici un parc dendrologic.
06 Septembrie 2017, 16:43
Bacul de toamnă: Promovabilitate de 28%, după soluţionarea contestaţiilor
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, miercuri, rezultatele finale ale Bacalaureatului de toamnă. După soluţionarea contestaţiilor, încă 19 elevi au reuşit să obţină o medie de trecere, astfel că procentul de promovare a crescut de la 26, la 28%.
06 Septembrie 2017, 14:08
Elevii de clasa a 5-a încep şcoala fără manuale. În premieră, Ministerul Educaţiei a lansat un compendiu, adică 12 manuale în unul singur
Știri Bihor
Elevii de clasa a 5-a încep şcoala fără manuale. Ministerul Educaţiei a lansat, în schimb, un compendiu care să le înlocuiască, de fapt 12 manuale într-unul singur, menit să le asigure elevilor suportul pentru învăţat în primele săptămâni de şcoală.
05 Septembrie 2017, 11:10
Universitatea din Oradea a primit de la Minister 85 de locuri în plus pentru admitere, inclusiv la Medicină
Știri Bihor
Tinerii care n-au reuşit să intre în vară la Facultatea de Medicină din Oradea pot să-şi încerce iar norocul. Graţie unei suplimentări a capacităţii de şcolarizare, stabilită de Ministerul Educaţiei, Universitatea scoate la concurs în admiterea de toamnă 85 de locuri în plus pentru admitere, dintre care 10 locuri la Medicină Generală. De asemenea, a fost suplimentat numărul de locuri la alte trei specializări: Tehnologia informaţiei, Automatică şi informatică aplicată şi Litere.
04 Septembrie 2017, 18:02
Consiliul Elevilor acuză Primăria Oradea: Respingerea propunerii de acordare a burselor şcolare, un afront la adresa elevilor
Educatie
După ce Consiliul Local Oradea a respins propunerea PSD de a acorda 3.050 de burse elevilor din învăţământul de stat, Consiliul Judeţean al Elevilor reacţionează, spunând că primăria îşi ignoră "responsabilitatea legală de a sprijini elevii orădeni prin acordarea de burse şcolare în cel mai nedemn mod cu putinţă". Este un afront la adresa elevilor, susţine preşedintele acestui for, Răzvan Hercuţ.
03 Septembrie 2017, 16:05
Bacul de toamnă: Unul din patru bihoreni a promovat examenul, nici unul nu are medie peste 9
Știri Bihor
Cele trei luni de vară nu au fost destule pentru ca absolvenţii de liceu din Bihor care nu au promovat până acum Bacalaureatul să înveţe cu folos. Inspectoratul Şcolar a afişat notele sesiunii de toamnă, arătând că doar 26% dintre tineri au promovat examenul, iar cea mai mare medie din judeţ este 8,78. Un sfert dintre înscrişi au chiulit de la probe.
01 Septembrie 2017, 13:25
Premieră în Bihor: Teren de sport din tartan, pentru elevii şcolii din Hidişelu de Sus
Știri Sportive
În premieră pentru o şcoală din Bihor, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Hidişelu de Sus a fost amenajat un teren de sport multifuncţional de tartan, care protejează articulaţiile copiilor, beneficiind în plus şi de instalaţie de nocturnă şi de o garanţie de 15 ani.
31 August 2017, 14:35
România, pe ultimul loc în UE la bani cheltuiţi pentru educație
Actual
În anul 2015, România a cheltuit 248 de euro pe cap de locuitor pentru educaţie, cea mai mică sumă din Uniunea Europeană, unde media a fost de 1.400 de euro pe cap de locuitor, arată datele publicate luni de Eurostat.
28 August 2017, 15:38
Ce ziceţi de asta? Oradea, pe primul loc în topul oraşelor cu cele mai bune facilităţi educaţionale din România
Educatie
Rezultate discutabile, date publicităţii, joi, de platforma de imobiliare Storia.ro, care susţine că, în urma unui studiu în rândul cetăţenilor, Oradea ocupă primul loc în topul oraşelor cu cele mai bune facilităţi educaţionale din România. Oraşul de pe Criş este urmat de Braşov şi Piteşti, Cluj-Napoca situându-se abia pe locul al cincilea în clasament. Orădenii au votat Ioşia-Nord, Centrul Civic, Rogerius, Nufărul şi Decebal ca fiind cartierele cu cele mai bune facilităţi educaţionale.
24 August 2017, 14:43
Bacul de toamnă: Doi tineri bihoreni, eliminaţi de la proba obligatorie, pentru că au încercat să copieze
Știri Bihor
Doi absolvenţi de liceu au fost eliminaţi, miercuri, de la proba obligatorie din cadrul Bacalaureatului, pentru că au intrat în sală cu fiţuici. Alţi 141 de tineri, adică aproape 20% dintre înscrişi, au chiulit de la examen.
23 August 2017, 15:55
Începe Bacalaureatul de toamnă: Aproape 1.200 de bihoreni înscrişi la examen
Educatie
Pentru aproape 1.200 de tineri bihoreni absolvenţi de liceu reîncep emoţiile. Luni debutează sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, la care s-au înscris 755 de absolvenţi din acest an şi alţi 443 din promoţii anterioare.
19 August 2017, 17:20
Un orădean a fost ales preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România
Știri Bihor
În premieră, un reprezentant al Universităţii din Oradea a fost ales preşedintele celei mai mari organizaţii studenţeşti din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti. Marius Deaconu a fost votat în unanimitate ca lider al ANOSR şi are un mandat de un an. Totodată, unul dintre vicepreşedinţii aleşi acum este un alt orădean, Horia Oniţa.
16 August 2017, 16:17
Peste 600 de absolvenţi de liceu vor primi, timp de jumătate de an, indemnizaţie de şomeri
Știri Bihor
Un număr de 603 tineri bihoreni care în această vară au absolvit studiile medii s-au înregistrat ca şomeri în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor şi vor primi, timp de jumătate de an, câte 250 de lei pe lună. Dacă în acest interval de timp se vor angaja, tinerii vor încasa o primă de 500 de lei.
10 August 2017, 11:40
Au învăţat să fie junior rangeri! 24 de elevi bihoreni au petrecut o săptămână în mijlocul munţilor (FOTO)
Educatie
Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a organizat o nouă ediţie a taberei Junior Ranger, în care au fost selectaţi 24 de elevi bihoreni cu vârste între 11 şi 15 ani. Adolescenţii au petrecut o săptămână la cort, pe Valea Iadului, învăţând să cunoască, respecte şi protejeze natura.
07 August 2017, 19:22
Final de concurs: 66 de noi directori şi directori adjuncţi în şcolile din Bihor
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a publicat rezultatele finale ale concursurilor pentru conducerea şcolilor din judeţ, arătând că din cei 120 de candidaţi, doar 66 vor fi şefi în unităţile de învăţământ. Din aceştia, 42 sunt directori, iar 24 directori adjuncţi.
'O afacere de nota 10': Liceenii, studenţii şi masteranzii din toată ţara, inclusiv din Bihor, aşteptaţi la Business Smart School de la Cluj Napoca
Educatie
Organizaţia Studenţilor Economişti Cluj-Napoca, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeş-Bolyai, va organiza în perioada 3-9 septembrie 2017 cea de-a X-a ediţie a celui mai mare proiect al organizaţiei, Business Smart School. Tema abordată în acest an va fi "O afacere de nota 10". Liceeni, studenţi şi masteranzi din toată ţara sunt așteptați să participe.
02 August 2017, 19:00
Final de admitere la Universitatea din Oradea: Mai mulţi studenţi la licenţă, mai puţini la masterat
Educatie
Într-un mod incomplet şi stângaci, Universitatea din Oradea a comunicat, miercuri, rezultatele finale ale admiterii de vară, care arată că din toamnă facultăţile orădene vor avea 2.733 de studenţi în anul I la licenţă şi 934 de masteranzi în primul an de studiu. Numărul bobocilor la licenţă este mai mare decât în vara anului trecut, dar numărul masteranzilor este mai mic.
02 August 2017, 15:05
Bani pentru 'stranieri': Primăria bagă sute de mii de euro din banii orădenilor într-o şcoală privată
Bihoreanul tipărit
Primăria va investi câteva sute de mii de euro în următorii trei ani în prima şcoală Cambridge din Oradea. Înfiinţată pentru copiii managerilor de multinaţionale, care vor achita anual taxe de 8.000 de euro, International School of Oradea a primit spaţiu, dotări de 750.000 lei şi garanţia că oraşul va suporta pierderile din primii ani de funcţionare.
01 August 2017, 12:55
Doctor Honoris Causa: Unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii le-a vorbit universitarilor orădeni despre munca sa (FOTO)
Educatie
Autor a peste 1.400 de articole ştiinţifice şi 38 de cărţi şi monografii, considerat unul dintre cei mai importanţi 10 matematicieni ai lumii, profesorul universitar Ravi Agarwal, născut în India, dar acum stabilit în SUA, a fost prezent vineri la Oradea. Omul de ştiinţă a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene, prilej cu care le-a spus celor prezenţi la ceremonie despre munca sa din ultimii 47 de ani. Agarwal a intrat astfel în comunitatea academică orădeană, unde are, de ani buni, doi colaboratori.
28 Iulie 2017, 15:54
O somitate a matematicii va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea
Educatie
Matematicianul Ravi P. Agarwal, unul dintre puţinii oameni de ştiinţă din lume care a scris peste 1.000 de lucrări ştiinţifice, va fi prezent, vineri, la Universitatea din Oradea. Preşedinte al Departamentului de Matematică de la Texas A&M University-Kingsville, profesorul va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene.
27 Iulie 2017, 13:53
Şeful Inspectoratului Şcolar: Bihorul a avut rezultate bune la evaluarea naţională şi la Bac, iar „anul viitor vrem să depăşim media naţională”
Știri Bihor
Inspectorul şcolar general al judeţului, Alin Novac Iuhas, a prezentat la întrunirea de miercuri a Colegiului Prefectural un bilanţ al examenelor de evaluare naţională şi de bacalaureat din sesiunea tocmai încheiată. La nivelul întregului judeţ s-a înregistrat o creştere de aproximativ 10% a ratei de promovare la Bac, a spus şeful Inspectoratului, evidenţiind în mod special rezultatele absolvenţilor Colegiului Naţional Mihai Eminescu, „campioni” naţionali la mediile de 10: nu mai puţin de cinci!
26 Iulie 2017, 16:53
Pentagonul facultăţilor de fizică: Studenţi din 5 universităţi, reuniţi la Oradea
Educatie
Studenţi la fizică din cinci centre universitare – Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara, Bucureşti şi Oradea – s-au reunit în urbea de pe Crişul Repede, la a V-a ediţie a Pentagonului Facultăţilor de Fizică, o sesiune de comunicări ştiinţifice întinsă pe durata a cinci zile.
26 Iulie 2017, 09:50
Diplome de licenţă fără studii: Percheziţii la două universităţi din Arad, unde profesorii dădeau diplome pe bani
Actual
Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, la universităţile Aurel Vlaicu şi Vasile Goldiş din Arad, unde profesorii vindeau diplome de licenţă unor studenţi străini, fără ca aceştia să participe la cursuri. De asemenea, studenţii erau promovaţi fraudulos la examene.
26 Iulie 2017, 09:40
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor: Oradea, singurul municipiu reşedinţă de judeţ care nu oferă burse şcolarilor
Educatie
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor salută iniţiativa consilierilor locali PSD din Oradea, care vor să supună votului un proiect privind acordarea de burse şcolarilor orădeni. Liderul elevilor bihoreni, Răzvan Hercuţ, descrie situaţia din Oradea ca fiind "lamentabilă", întrucât este singurul municipiu reşedinţă de judeţ în care elevii silitori ori sărmani nu primesc burse.
26 Iulie 2017, 08:35
Titularizare: Încă 20 de profesori bihoreni au promovat, după contestaţii
Educatie
Procentul de candidaţi bihoreni care au luat note peste 7 la examenul de titularizare a crescut, după soluţionarea contestaţiilor, cu două puncte. Mai precis, 505 candidaţi bihoreni au promovat acest examen şi sunt aşteptaţi miercuri la sediul IŞJ Bihor, la şedinţa de repartizare a posturilor.
25 Iulie 2017, 13:02
Fiul prim-adjunctului Jandarmeriei Bihor, şef de promoţie al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi
Educatie
Tânărul bihorean Mihai Jarca îşi vede de acum numele pe placa de onoare a Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi "Petru Rareş" Fălticeni. El este şeful promoţiei 2015-2017, primind şi o diplomă de merit pentru performanţa sa. Sergentul major nu este defel străin de meserie: tatăl său, Doru Jarca, este împuternicit prim-adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor.
  1 2  4  6 7 8  

FOTO BIHOREANUL

 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)
 • Pentru Oradea: Voluntari de la Congregaţia Don Orione au tuns corect cireşii japonezi din Piaţa Unirii (FOTO)
 • Imagini devastatoare de la accidentul cu două TIR-uri din Ungaria. Unul dintre şoferi e din Bihor! (FOTO / VIDEO)
 • e-Profa: De ce a devenit orădeanca Mirela Tanc unul dintre cei mai inovativi profesori din lume (FOTO / VIDEO)
 • Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)
 • #VăVedem: Protest în faţa APM Bihor, unde se analizează situaţia Nutripork (FOTO)
 • Preşedintele Ungariei, Áder János, a descuiat Turnul Ciunt din Salonta (FOTO)
 • Stop! Strada Oneştilor va fi închisă circulaţiei până pe 29 martie, pe direcţia către Ioşia (FOTO)
 • Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON