URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Educatie

23 pe un loc! Peste 1.300 de bihoreni înscrişi la concursul de titularizare, doar 57 de posturi disponibile
Educatie
Este concurenţă mare la concursul de titularizare din acest an. 1.303 candidaţi bihoreni s-au înscris la examen, deşi în şcolile şi grădiniţele din judeţ sunt doar 57 de posturi titularizabile. Cei care nu vor prinde unul dintre aceste posturi, pot spera să ocupe unul din cele 1.455 de posturi rezervate sau fracţiuni de posturi.
09 Iulie 2017, 18:49
Şeful IŞJ Bihor, despre notele de la examenele naţionale: Elevii şi profesorii au înţeles că fără muncă nu mai putem continua
Știri Bihor
Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a făcut o analiză a notelor obţinute de elevii bihoreni la examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat, recunoscând că el însuşi a fost surprins de rezultatele bune din judeţ. Explicaţia, spune şeful IŞJ Bihor, este că elevii şi profesorii deopotrivă au înţeles că trebuie să muncească mai mult.
07 Iulie 2017, 11:57
Ţara lui Andrei: Liceul Romano-Catolic Szent László primeşte bani ca să-şi facă 'Oaza educativă'
Educatie
A şasea ediţie a competiţiei "Ţara lui Andrei" şi-a stabilit câştigătorii. 13 proiecte vor primi finanţare de până la 20.000 euro, printre acestea numărându-se şi "Oaza educativă", proiect al Liceului Romano-Catolic Szent László din Oradea, şcoală ce îşi va amenaja în curte un mic lac, filigorii şi un mini-parc ştiinţific.
06 Iulie 2017, 15:45
Aproape 900 de bihoreni au contestat notele primite la Bacalaureat
Știri Bihor
Şcolile bihorene au înregistrat 877 de contestaţii la notele din cadrul examenului de Bacalaureat. Cele mai contestate rezultate sunt cele la proba de limbă şi literatură română, urmate de cele la proba obligatorie a profilului.
06 Iulie 2017, 12:01
Gata cu boieria! Tinerii romi nu mai intră oricum la Universitate
Știri Bihor
Universitatea din Oradea a schimbat regulile de admitere pentru candidaţii de etnie romă. După ce, în toamna anului trecut, un candidat la admitere a făcut plângere la DNA, arătând că o tânără care se pretinde ţigancă i-a suflat locul de la Medicină, deşi el avea notă mai mare, şefii Universităţii au decis că niciun candidat de etnie romă nu va mai putea intra la facultate dacă obţine medii mai mici decât restul candidaţilor.
05 Iulie 2017, 17:28
Universitatea dă startul admiterii: 1.615 locuri bugetate la studii de licenţă, 760 la masterat
Știri Bihor
La Universitatea din Oradea va începe, pe 11 iulie, sesiunea de admitere de vară. Rectorul Constantin Bungău a anunţat că cele 15 facultăţi orădene au în total 1.615 locuri fără taxă la licenţă şi alte 760 la masterat. Interesant este că Ministerul Educaţiei a impus tuturor universităţilor să aloce un număr mai mare de locuri bugetate specilizărilor din sfera IT, măsură strategică naţională.
05 Iulie 2017, 14:30
Bacalaureat: 69% dintre elevii bihoreni au promovat examenul, opt au media 10!
Educatie
Şcolile bihorene au publicat, miercuri, rezultatele de la examenul de Bacalaureat. Potrivit Inspectoratului Şcolar, procentul de promovare din judeţ este de 69%, semnificativ mai mare decât anul trecut, când doar 58% dintre absolvenţii bihoreni au luat examenul. Totodată, opt tineri din Bihor au luat Bacalaureatul cu media 10.
05 Iulie 2017, 12:30
AJOFM Bihor: Absolvenţii de liceu mai au trei săptămâni la dispoziţie ca să ceară indemnizaţie de şomaj
Știri Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor le reaminteşte tinerilor care au terminat liceul, indiferent că au promovat sau nu Bacalaureatul, că pot să se înscrie în evidenţele instituţiei până cel târziu pe 25 iulie. Dacă vor face acest pas, absolvenţii vor primi asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă, dar şi indemnizaţie de şomaj, timp de 6 luni.
05 Iulie 2017, 10:25
Admiterea la liceu: Elevii pot să-şi completeze fişele de înscriere
Educatie
Începând de luni şi până joi inclusiv, absolvenţii de gimnaziu pot să-şi completeze fişele de înscriere pentru admiterea la liceu. Prima etapă de repartizare computerizată va avea loc pe 12 iulie.
03 Iulie 2017, 12:14
Banii, apoi examenul! Peste 100 de studenţi orădeni au aflat că nu pot intra în sesiune pentru că datorează bani facultăţilor
Bihoreanul tipărit
În prag de sesiune, mai mult de o sută de studenţi ai Universităţii din Oradea au aflat că nu pot intra în examene pentru că datorează bani facultăţilor. Un control al Curţii de Conturi a scos la iveală că, de patru ani încoace, Universitatea n-a încercat să recupereze datoriile studenţilor exmatriculaţi, ba chiar i-a lăsat să redevină studenţi, în pofida propriilor sale interdicţii.
02 Iulie 2017, 18:13
Evaluarea Naţională: După contestaţii, încă doi elevi bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, vineri, rezultatele finale la Evaluarea Naţională, după soluţionarea celor 466 de contestaţii depuse de elevi. Mai mult din jumătate din notele contestate au fost mărite după reevaluare, iar pentru doi elevi bihoreni a însemnat promovarea examenului, aceştia obţinând în final medii peste cinci.
30 Iunie 2017, 15:36
S-au înecat la mal! Trei tineri bihoreni, eliminaţi la ultima probă de la Bac pentru că au încercat să copieze
Educatie
Absolvenţii de liceu au scăpat de emoţiile examenului de Bacalaureat, după ce vineri au susţinut ultima probă, cea la alegere dintre materiile studiate. Trei tineri bihoreni ştiu sigur că vor trebui să se reînscrie, pentru că au fost eliminaţi din sălile de examen. Doi au fost prinşi cu telefonul la ei, iar unul cu fiţuici.
30 Iunie 2017, 14:00
Prinşi... la reluare: Doi tineri, eliminaţi din Bac după terminarea probei, când profesorii au văzut, pe înregistrările video, că au făcut schimb de ciorne
Educatie
Doi absolvenţi de liceu care au susţinut Bacalaureatul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd au fost eliminaţi din examen după încheierea probei de matematică, organizată miercuri. Motivul? Cei doi au fost surprinşi de camerele de filmat din sală că au făcut schimb de ciorne, fraudă sesizată după terminarea examenului, când profesorii au vizionat înregistrările.
28 Iunie 2017, 18:04
Evaluarea Naţională: Aproape 500 de contestaţii depuse de elevii bihoreni
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a înregistrat 466 de contestaţii ale absolvenţilor de clasa a VIII-a, nemulţumiţi de notele luate la Evaluarea Naţională. Cele mai multe contestaţii au fost înregistrate la limba română.
27 Iunie 2017, 17:42
Evaluarea Naţională: 72% dintre elevii bihoreni au promovat examenul (FOTO)
Educatie
Din cei 4.087 de elevi bihoreni înscrişi la examenele Evaluării Naţionale, 2.951 au obţinut medii peste 5, ceea ce înseamnă că 72,20% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a din Bihor au promovat acest examen. Cinci elevi din judeţ, trei de la Colegiul Emanuil Gojdu şi câte unul de la Liceul Betel şi Liceul Emanuel, au obţinut media 10.
26 Iunie 2017, 16:33
A început Bacalaureatul! Peste 4.200 de absolvenţi bihoreni susţin primul examen scris (FOTO)
Educatie
Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat a început, luni dimineaţă, în toate cele 12 centre de examen din Bihor, fără incidente. În total, la examen s-au înscris 4.229 de absolvenţi bihoreni, din care 702 provin din promoţii anterioare.
26 Iunie 2017, 09:52
Zeci de elevi din toată ţara se întrec în ecologie şi ecoturism, la Oradea
Educatie
Peste 80 de elevi şi profesori din toată ţara vor fi prezenţi în următoarele zile la Oradea, pentru a participa la a 18-a ediţie a concursului naţional de ecologie, ecoturism şi protecţia mediului "Floare de lotus". Cu acest prilej, elevii vor vizita mai multe obiective turistice din Bihor.
21 Iunie 2017, 19:02
Neurochirugul Dumitru Mohan rămâne profesor la Universitate
Educatie
Doctorul neurochirurg Dumitru Mohan, ajuns la vârsta pensionării, rămâne la catedra Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Decizia a fost luată de senatorii Universităţii din Oradea, care au votat şi menţinerea ca titulari şi pentru alţi trei profesori ajunşi la vârsta pensiei: criticul literar Ion Simuţ, matematicianul Sorin Gal şi doctorul ginecolog Petre Octavian Teodorescu.
21 Iunie 2017, 12:27
Şcoala Szacsvay Imre se va muta la Ioan Bococi, iar colegiul Iosif Vulcan la Andrei Şaguna
Știri Bihor
Şcoala Szascvay Imre din strada Tudor Vladimirescu ar putea să se mute din toamnă 500 de metri mai jos, pe aceeaşi stradă, în clădirea şcolii Ioan Bococi. La fel, clasele de gimnaziu ale Colegiului Naţional Iosif Vulcan, care funcţionează în alte imobile decât sediul principal din strada Jean Calvin, se vor muta pe Bulevardul Decebal la fostul sediu al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna.
20 Iunie 2017, 18:42
O studentă la Arhitectură, noua preşedintă a studenţilor din Oradea
Educatie
Mădălina Cseh, studentă în anul II la Arhitectură, este noua preşedintă a studenţilor Universităţii din Oradea, aleasă după ce fostul preşedinte, Andrei Crăciun, a terminat facultatea. Tânăra vrea să îşi convingă toţi colegii studenţi să fie cât mai activi.
20 Iunie 2017, 10:50
Copiii cu deficienţe de la CSEI Cristal au descoperit vara, prin înot senzorial (FOTO)
Educatie
Zece preşcolari şi elevi de clasa I de la CSEI Cristal, cu deficienţe senzoriale multiple şi deficienţe neuromotorii, au descoperit vara, la piscină. După un stagiu de pregătire în Anglia, profesorii lor i-au dus la o sesiune de înot senzorial, unde i-au ajutat să descopere mediul apropiat cu alte simţuri decât cele care le lipsesc micuţilor.
19 Iunie 2017, 15:55
A început Evaluarea Naţională: Peste 4.200 de elevi, în sălile de examen (FOTO)
Educatie
Primul examen din cadrul Evaluării Naţionale a început luni dimineaţă, fără probleme, în toate cele 42 de centre de examinare din Bihor. Peste 4.200 de elevi bihoreni, absolvenţi de gimnaziu, s-au înscris la acest examen.
19 Iunie 2017, 10:17
O studentă din Oradea, câştigătoare la un concurs de traduceri
Educatie
O studentă a Universităţii din Oradea a câştigat premiul I la un concurs naţional de traduceri, organizat de Institutul Francez Cluj-Napoca. Cristina Jurcuţiu a convins juriul printr-o traducere din romanul scriitoarei Fawzia Zouari şi va fi premiată în prezenţa autoarei.
17 Iunie 2017, 16:37
Baftă la examene! Încep examenele din Evaluarea Naţională
Educatie
Peste 4.200 de elevi bihoreni vor începe săptămâna următoare cu emoţii. Absolvenţi de clasa a VIII-a, ei vor susţine primul examen din cadrul Evaluării Naţionale, cel la limba şi literatura română.
17 Iunie 2017, 14:39
Bucurie! Elevii şi preşcolarii intră în vacanţa de vară
Actual
Elevii şi preşcolarii intră vineri, după terminarea orelor, în vacanţa de vară. Ei se vor merge la şcoală şi la grădiniţă pe 11 septembrie. 
16 Iunie 2017, 09:15
Se caută directori! IŞJ Bihor scoate la concurs 110 posturi de şefi în şcoli şi grădiniţe
Educatie
Ministerul Educaţiei organizează concursuri pentru ocuparea funcţiilor vacante de la conducerea unităţilor de învăţământ din toată ţara. În Bihor, Inspectoratul Şcolar a anunţat că sunt scoase la concurs 66 de posturi de directori şi alte 44 de directori adjuncţi.
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor are un nou preşedinte
Educatie
Elevii din Bihor au un nou lider. După ce tânărul Titus Maghiar şi-a încheiat mandatul din fruntea Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, reprezentanţii elevilor l-au ales ca preşedinte pe liceanul Răzvan Hercuţ, elev în clasa a XI-a la Colegiul Economic Partenie Cosma.
15 Iunie 2017, 11:55
'Sunt singular'. Cunoscutul bluesman AG Weinberger a lansat prima sa carte la Oradea (FOTO)
Timp liber
Cunoscut drept "Mr. Blues", orădean de origine, AG Weinberger s-a întors în oraşul natal pentru a-şi prezenta, la librăria Gutenberg, prima apariţie editorială. Având titlul "Singular", volumul este o culegere de gânduri, transpuse în proză şi poezie. Sau, după cum spune subtitlul cărţii, avem de-a face cu "lamentări, observaţii, studii, poezii şi alte texte".
10 Iunie 2017, 09:38
Gojdu, singura şcoală din Bihor cu propria staţie meteo, folosită pentru prognoze chiar de elevi (FOTO)
Educatie
Graţie unei finanţări atrase cu ajutorul Fundaţiei Comunitare, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu este singura şcoală din Bihor dotată cu o staţie meteo, pe care elevii o folosesc pentru a face prognoze. Prin acelaşi proiect, şcoala a mai fost dotată şi cu alte aparate, cu ajutorul cărora copiii învaţă făcând diferite experimente.
09 Iunie 2017, 13:51
Ei colectează selectiv! Elevii din Bunteşti au învăţat ce este reciclarea (FOTO)
Educatie
Elevii şcolilor din comuna Bunteşti ştiu ce înseamnă reciclarea, dovadă stând o expoziţie de diferite obiecte realizate de ei exclusiv din deşeuri. În plus, comisarii Gărzii de Mediu Bihor le-au ţinut şi lecţii despre cum se colectează selectiv.
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 8 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON