URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2024, 16:59

Fondul Științescu: Șase școli și ONG-uri din Bihor primesc bani pentru proiecte de cercetare

Fondul Științescu: Șase școli și ONG-uri din Bihor primesc bani pentru proiecte de cercetare Crearea pigmenților naturali va fi subiect de cercetare pentru elevii bihoreni care învață la Liceul Don Orione (Sursa foto: Pexels.com, credit: Alena Darmel)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Comunitară Oradea sprijină şase proiecte educaţionale inovatoare prin intermediul Fondului Ştiinţescu Oradea ediţia 6.0, având ca beneficiari direcţi copiii şi tinerii din mediul urban şi rural al judeţului Bihor.

Una dintre iniţiativele finanţate este proiectul "Club STEM RoboManiacs", implementat de Asociaţia Roboticienilor Oradea. Această echipă va oferi îndrumare tinerei generaţii în domeniul profesional, prin explorare şi practică, prin intermediul activităţilor de proiectare 3D şi electronică destinate elevilor şi studenţilor. Scopul este construirea de roboţi, sisteme mecatronice sau aplicaţii software.

Arta teatrală va fi folosită pentru a explica ştiinţa în proiectul susţinut de Asociaţia Teatrul de Copii, ce se axează pe organizarea de spectacole interactive pentru elevii din Roşia, Parhida, Batăr, Vârciorog şi Marghita. Aceste spectacole vor transmite cunoştinţe elementare de fizică, matematică şi chimie, captivându-i pe cei mici prin intermediul divertismentului educativ.

Liceul Don Orione va implementa proiectul "Cromodon", prin care elevii vor învăţa cum să folosească natura pentru a crea pigmenţi naturali, demonstrând astfel că plantele pot reprezenta o alternativă sănătoasă la coloranţii de sinteză.

Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" va găzdui un laborator de seismologie, numit "Seismo Gojdu LAB", unde elevii vor avea ocazia de a proiecta şi construi un instrument ce înregistrează vibraţiile şi mişcarea solului, facilitând înţelegerea fenomenului cutremurelor şi efectelor acestora.

Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent László" din Oradea va oferi ateliere gratuite de robotică prin proiectul "TechPlay Adventures", ce îşi propune să înveţe copiii programare şi inginerie cu ajutorul unor kit-uri Lego.

Un alt proiect, denumit "Happy outdoor classroom STEAM", va aduce ştiinţa în mediul rural, prin crearea unui spaţiu educaţional non-formal pentru elevii de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Bunteşti şi de la Şcoala Primară Nr.1 Stânceşti. Aici, ştiinţa va fi explorată în aer liber prin intermediul unei staţii meteo şi a unor jocuri.

Toate aceste proiecte au fost selectate printr-un concurs și selectate de un juriu independent, format din persoane cu experienţă în diverse domenii corelate ştiinţelor exacte. Valoarea totală a finanţării acordate acestor iniţiative educaţionale este de 95.949 Lei.

Proiectele finanţate în cadrul Fondului Ştiinţescu Oradea ediţia 6.0 vor fi implementate până la data de 30 iunie în judeţul Bihor, iar evoluţia acestora poate fi urmărită pe site-ul Fundației Comunitare Oradea. Iniţiativa reprezintă un demers amplu al Fundaţiei de a face ştiinţa mai atractivă pentru copiii şi tinerii cu vârste între 6 şi 19 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON