URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2024, 14:07

Premianții de 10.000 de lei ai Kiwanis Art Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri, 12 ianuarie, Kiwanis Art Oradea a acordat premiile de excelență și de performanță, așa cum a promis. 30 de elevi și de tineri din Bihor au primit premii în valoare de 10.000 de lei.

Suma a fost adunată din donațiile orădenilor, la concertul din septembrie 2023 în care interpreți prestigioși sau în curs de afirmare - Brigitta Kele, Gabriella Varvari, Robert și Laszlo Bede, Aron Petruș Boloni, Nadia Sofokleous, toți orădei - au evoluat pro-bono, alături de orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.

Au contribuit substanțial la realizarea sumei președinta din 2023 a clubului, Mirela Mudura, past-president Agneta Marcu, cea care a contactat artiștii și care, împreună cu Carmen Polman, past-guvernator Kiwanis Romania, au adus sponsorizare consistentă din partea CARPO Oradea, cât și vicepreședinta KAO, Diana Cîrmaciu. 

Premiile pentru performanțe artistice

Premierea s-a desfășurat la Liceul de Arte Oradea, într-un cadru festiv, copiii și tinerii talentați fiind însoțiți de părinți și de profesorii care i-au pregătit.

“Clubul nostru a oferit 26 de premii pentru performanțe în domeniul artelor plastice, muzicii și al dansului-balet, pentru obținerea unor trofeee și premii deosebite la olimpiadele naționale și concursurile naționale și internaționale artistice”, a spus Angela Coita, președitele KAO.

La categoria „Arte vizuale” premianții au fost:

Locul I – Rusu Sara Beatrice, locul II – Barna Tamara, Climpe Maria, Racsav Nikolett, Stana Crisovan Patricia, Moga Sandra Melissa, locul III- Ungur Miruna, Kocsmarik Nimrod, Balaj Marina, Mate Barbara, Bodea Alexia, Szabo Szilvia, Beleiu Alexandra Diana, Negruț Carla, Matei Ana.

La categoria „Muzică” premianții au fost: Locul I- Borbiro Timea, Oana Berdie, locul II - Maia Ciupeiu, Carla Muthu, Alin Osea, Cezar Platon, locul III – Briana Magdaș, Grazian Chirici, Kocsar David, Greta Ariadna Pop, Sebestyen Ennika.

Cei patru excelenți

“Am oferit și patru premii de excelență, care se acordă doar o dată. Sperăm ca în viitor să îi regăsim pe acești tineri pe afișele celor mai importante scene ale lumii”, a declarat Iuliana Păcurar, președintele fondator al KAO.

Cei patru tineri care au primit Premiul de Excelență în Artă sunt: Ile Patricia (grafică), Ionuț Marius Hinsu Florin (canto), Szakacs Panna (flaut, foto jos) și Ilyes Rebeca (balet).

„Îmi doresc ca lucrările mele să nu aibă doar rol decorativ, ci să determine schimbare în modul în care sunt percepuți tinerii artiști. În viitor, sper ca munca, talentul și creativitatea mea să fie evidențiate cu ajutorul unei expoziții care îndeamnă la dialog și apropiere, deși temele abordate de mine sunt oarecum incomode, reflectă trăirile generațiilor tinere și accentuează valoare autenticității în artă”, a spus Patricia Ile, elevă în clasa a XI-a, la specialitatea Grafică a Liceului de Arte Oradea, profesor coordonator fiind Ioana Teodora Klein.

Ionuț Mariș Hinsu (foto jos) este student la Facultatea de Arte din Oradea, Departamentul Muzică, secția canto clasic, unde studiază arta cântului sub atenta îndrumare a părinților săi, care i-au sădit entuziasmul scenei, emoția confruntării cu publicul, dar și satisfacția succesului. În viitor își dorește să devină un artist liric valoros, să-și aprofundeze studiile în capitala muzicii clasice, la Universitatea de Muzică din Viena, pentru a avea alături în drumul său îndrumători, profesori și formatori de elită în evoluția spre această nobilă carieră.

Foarte tânăra, grațioasa și talentata baleriană Rebeca Ilyes (11 ani), fostă elevă a Liceului de Arte, recent transferată la liceul de coregrafie din Cluj-Napoca, le-a spus celor prezenți că își dorește să danseze pe marile scene ale lumii.

„Știu că prin muncă multă, visul meu se va împlini!”, a spus ea.

Szakács Panna este elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte din Oradea, specializarea flaut, catedra prof. dr. Georgiana Iudita Mircescu. A început studiul flautului la  11 ani și la 16 ani deține deja un palmares bogat, obținând premii și dinstincții la concursuri de anvergură din țară și străinătate, olimpiade școlare, fiind totodată prezentă în numeroase producții artistice organizate la nivel local, național și internațional.

„Seriozitatea activității și rezultatele deosebite obținute de-a lungul timpului, participarea la concursuri, festivaluri, masterclass-uri locale, naționale și internaționale, audiții, demonstrează atât calitățile unui artist instrumentist de perspectivă, cu dotări practice remarcabile, cât şi dorința şi devotamentul tinerei flautiste de a-şi consolida cunoștințele acumulate, de a descoperi în continuare tainele universului artistic muzical”, spune profesoara Georgiana Iudita Mircescu.

Kiwanis Art le mulțumește Filarmonicii de Stat Oradea, artiștilor, sponsorilor și publicului pentru sprijinul acordat și își dorește, la început de an, să repete performanța anului abia încheiat.

Carmen Ungur-Brehoi

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON