URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2024, 15:15

Școala lui „uneori”: Elevii din Bihor reclamă lipsa produselor sanitare din unitățile de învățământ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean al Elevilor Bihor a lansat o scrisoare deschisă adresată tuturor directorilor de școli din județ, cerându-le să acorde mai multă atenție condițiilor de igienă.

Apelul vine după ce un sondaj al CJE arată că în multe școli din Bihor săpunul sau hârtia igienică sunt produse pe care elevii le găsesc doar „uneori”.

Mai precis, din 1.099 de elevi care au răspuns chestionarului lansat de CJE, 547 (49,8%) au spus că au săpun în băile din școala lor „uneori”, 494 (44,9%) că au tot timpul, iar 80 (7,3%) că nu au văzut niciodată săpunuri în băi.

Hârtia igienică este și mai rară în școlile din Bihor: 58% dintre elevi au spus că au văzut-o „uneori” în băi, 19% au spus că niciodată în școala lor n-au avut la dispoziție acest produs, iar  25% au spus că tot timpul băile din școala lor au asemenea „dotări”.

Doar o zecime dintre elevii chestionați și-au notat școlile cu punctaj maxim la curățenie, în timp ce 33% au spus că în școala lor curățenia este mediocră, iar 8,5% i-au dat cel mai prost calificativ.

„Consiliul Județean al Elevilor Bihor, unica structură de reprezentare a celor peste 95.000 de elevi bihoreni, trage un semnal de alarmă asupra modului în care sunt respectate și implementate normele de igienă în școli. Fie că vorbim de elevi care vin cu hârtia igienică în ghiozdan, care achiziționează din banii proprii produsele pe care școala ar trebui să le asigure în mod obligatoriu și gratuit sau de elevi care nu pot nici măcar folosi toaletele din cauza stării deteriorate și nerecondiționate, subiectul igienei în școli din păcate nu este unul asupra căruia se pune accentul, și totuși rămâne unul indispensabil. Iar drept consecință, elevii suferă!”, a transmis CJE Bihor.

Forul a redat și câteva mărturii date de elevi din Bihor, protejându-le însă identitatea: „Unele uși de la baie nu au posibilitatea să fie închise cu lacăt sau chiar nu au clanță. Des băile rămân fără apă și nu sunt dotate cu dezinfectant, iar robinetele chiuvetelor sunt stricate sau fluxul apei este foarte slab. Hârtie igienică rar prezentă... Apa se trage greu și des băile au podeaua udă și foarte alunecoasă. Capacele toaletelor sunt rupte și foarte instabile”; „Nu avem apă caldă, uneori nu avem apă chiar deloc. Hârtia igienică lipsește aproape zilnic… Clasele și holurile nu se curăță după ce pleacă elevii iar nici băile nu se spală”; „Sunt zile bune până primim hârtie la baie. Venim noi cu șervețele, am văzut și multe persoane care vin cu rola de hârtie igienică”; „Nu se mătură în clase, praf și mizerie pe jos, în toalete este constant mizerie”.

Reprezentanții elevilor le cer directorilor să reevalueze modul în care școlile asigură condiții vitale pentru confortul elevilor.

Citește scrisoarea deschisă a elevilor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vandalism
Iata cum cativa vandali, asa zis teribiisti, distrug bunurile tuturor.
Postat 02 Februarie 2024, 20:58 de Timi
management performant
un gest atat de indreptatit - refrenul imbecil zilnic in scoli si institutii publice - univ, primarie, finante, spitalul judetean - este ca femeia de serviciu fura hartia. (exceptie nimfea, unde este hartie igienica pana la ora 14) cat de retardati si cretini poti fi marii sefi care ne arata ce inseamna un management performant la bugetari, nu-i asa?
Postat 02 Februarie 2024, 20:35 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON