URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2024, 21:01

Universitarii orădeni și-au ales aproape toți senatorii, printre care 6 decani. Se ține al doilea tur de scrutin, după o situație de balotaj

Universitarii orădeni și-au ales aproape toți senatorii, printre care 6 decani. Se ține al doilea tur de scrutin, după o situație de balotaj Șase decani ai Universității din Oradea au fost aleși senatori (în fotografie, începând din stânga, rândul de sus): Corina Andor (Arte), Adrian Maghiar (Medicină), Marcela Prada (Construcții), Cristina Maerescu (Protecția Mediului), Eugen Macocian (Informatică și Științe) și Karla Barth (Științe Socio-Umane)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 670 dintre cei 868 de profesori și cercetători titulari ai Universității din Oradea și-au ales, marți, colegii care îi vor reprezenta în Senatul academic, cel mai înalt for legislativ al instituției, care are și menirea de a controla puterea executivă a Consiliului de Administrație prezidat de rector.

La egalitate

Chiar dacă cvorumul necesar validării scrutinului a fost atins, va fi organizat și cel de-al doilea tur, dar pentru stabilirea unui singur senator. Asta pentru că la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică s-a înregistrat o situație de balotaj, adică doi candidați – Mircea Teodor Pop și Petru Adrian Pop – au obținut același număr de voturi din partea colegilor.

Joi, cadrele didactice ale acestei facultăți vor fi așteptate iar la vot, pentru a alege dintre cei doi un singur reprezentant. „Se va organiza al doilea tur de scrutin doar pentru al treilea reprezentant al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică”, a declarat președinta Biroului Electoral Universitar, Claudia Timofte, pentru BIHOREANUL.

Astfel, deocamdată se cunosc 47 din cei 48 de senatori. Trebuie precizat și că înainte de ziua votului, doi candidați s-au retras din cursă: Florian Bodog, de la Facultatea de Medicină și Farmacie, și Ștefan Mihăilă, de la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică.

Cine va avea puterea?

Printr-un comunicat de presă transmis marți, Universitatea din Oradea a comunicat lista senatorilor aleși.

Din partea Facultății de Arte vor deține această calitate profesoarele Corina Andor (totodată decana facultății), Ariadna Mircescu și Anca Spătar, de la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură au fost alese profesoarele Marcela Prada (decana facultății) și Maria Pop, iar la Drept Claudia Timofte și Bogdan Bodea.

Facultatea de Geografie, Turism și Sport va fi reprezentată în Senatul Universității de conferențiarii Ștefan Baias și Vasile Grama, din partea Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației au fost aleși Livia Bandici, Cristian Grava, Ovidiu Novac și Laura Coroiu, iar Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial va fi reprezentată de Codruța Bendea și Alin Blaga.

Senatorii Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică sunt, până acum, Ioan Țarcă și Alin Pop, cărora li se va adăuga profesorul care joi va aduna mai multe voturi, iar din partea Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării au fost aleși Luminița Șoproni și Eduard Simion.

16 senatori cu funcții

Teodora Cernău și Anca Tomoioagă vor reprezenta Facultatea de Litere, în timp ce Facultatea de Medicină și Farmacie, căreia îi revin cele mai multe locuri din for, îi trimite în Senatul academic pe următorii: decanul Adrian Maghiar, prorectorița Mariana Mureșan, Simona Bungău, Ovidiu Frățilă, Ovidiu-Laurean Pop, Anca Porumb, Luminița Vaida, Ovidiu Burtă, Alin Bodog, Bogdan Feder, Narcis Vîlceanu.

De la Facultatea de Protecția Mediului au fost votați senatori Radu Breja, Gabriel Cheregi, Andra Lazăr și Cristina Maerescu (decana facultății), iar de la Informatică și Științe Eugen Macocian (decan), Aurel Căuș (actualul președinte al Senatului) și Adriana Petruș.

Din Senatul UO vor mai face parte în următorii cinci ani Simona Bodog, Dana Gherai și Adrian Negrea (Facultatea de Științe Economice), Karla Barth (decana Facultății de Științe Socio-Umane), Cristina Florescu, Aurora Gavriș (ambele din aceeași facultate de SSU), Marius Țepelea (Facultatea de Teologie), respectiv Florica Orțan (Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic).

Dintre cei 47 de senatori aleși, 16 dețin în prezent funcții de conducere în Universitate: un prorector, șase decani, respectiv nouă prodecani și directori de departamente. Așa cum BIHOREANUL a arătat, 20 dintre candidații la Senatul academic au fost universitari cu funcții și, după cum se vede, aproape toți au și primit votul colegilor. Situația lor ar putea deveni astfel ingrată: din poziția de senatori, vor controla deciziile pe care tot ei le iau, în calitate de șefi.

În plus, în Senat au fost alese și rude ale unor șefi din Universitate, precum Simona Bungău - soția rectorului Constantin Bungău, Codruța Bendea - soția prorectorului Gabriel Bendea, ori Simona Bodog și Alin Bodog - soția, respectiv fratele prodecanului FMF, Florian Bodog.

Urmează alegerea președintelui

Senatul universitar încă în funcțiune va valida rezultatul alegerilor în cadrul unei ședințe programate pe 8 februarie. „Apoi, până la data de 14 februarie 2024, membrii aleși ai Senatului își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte al acestui for academic. Viitorul președinte al Senatului Universității din Oradea urmează să fie ales, din rândurile acestuia, la data de 29 februarie 2024”, a transmis Universitatea.

Pe de altă parte, miercuri, tot la Biblioteca Universității din Oradea, se va desfășura cel de-al doilea tur de scrutin, decisiv, pentru alegerea reprezentanților studenților în Senat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Universitarii orădeni sunt cei mai calici și oportuniști din sistemul de învățământ românesc.
Vor unii să fie și decani și senatori. Din aproape în aproape e ca și când unii politicieni ar vrea să fie și senatori și deputați în același timp.
Postat 16 Ianuarie 2024, 22:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON