URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2024, 20:01

Rebeca și Andrei, bursieri ai Facultății de Arte din Oradea, au fost premiați la un concurs internațional de muzică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi studenți bursieri ai Facultății de Arte din Oradea au fost premiați recent la Danubia Talents International Music Competition, competiție organizată la Budapesta. Rebeca Anamaria Balaj și Andrei Marinescu interpretează împreună, ea la pian, iar el la trombon.

Ei au obținut locul al doilea la categoria de vârstă „plus 18 ani” la primul concurs internațional la care au participat ca duo, după cum transmite marți Universitatea din Oradea.

„Sunt doi copii înțelepți, așa cum orice profesor și-ar dori. Talentați din punct de vedere muzical, ambițioși și muncitori. La fiecare dintre ei, e de admirat aportul personal în ceea ce privește repertoriul studiat. Rebeca studiază pianul din copilărie și se putea spune despre ea, încă de pe atunci, că va avea o carieră remarcabilă. Andrei este o revelație. Chiar dacă și el a făcut muzică din fragedă tinerețe, n-a studiat temeinic trombonul până în anul întâi de facultate. A fost o mare bucurie pentru mine să-i descopăr, în cadrul cursurilor dedicate muzicii de cameră. Sunt empatici și colaborează foarte bine, unul cu celălalt, stilistic, interpretativ și din punct de vedere al sentimentelor pe care le transmit publicului”, arată conf. univ. dr. Ariadna Mircescu, directorul Departamentului de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea. 

Concursul s-a desfășurat online și a reunit 200 de tineri muzicieni din Ungaria, Austria, Estonia, Letonia, Cehia și Italia. „Cei doi studenți orădeni au evoluat la categoria vârstă «plus 18 ani», considerată cea mai dificilă din concurs”, se precizează într-un comunicat trimis marți de Universitatea din Oradea. 

Studentă în anul II, Rebeca spune că a fost îndrumată de profesoara de pian să continue studiul. „Am studiat pianul de la 5 ani. Profesoara de pian a insistat să merg la Liceul de Arte. Părinții și bunicii s-au bucurat și m-au susținut de la început. La început voiam să compun. Mă jucam punând, cap la cap, fragmente din piesele pe care le studiam și realizând astfel noi piese muzicale”. Deși nu a renunțat de tot la ideea de a compune, spune că se simte mai apropiată de cariera didactică, transmite Universitatea din Oradea. 

La numai 20 de ani, Andrei este deja colaborator voluntar al Orchestrei Filarmonice din Oradea. „Deși cântă la trombon de la 13 ani, a început studiul acestui instrument abia odată cu primele zile de facultate. Mai reținut la vorbă, dar cu atât mai curajos când cântă, Andrei afirmă că se simte atras, în egală măsură, de instrument și de dirijat. Acum conduce corul bisericii și, spune el, acest lucru îi oferă «multe satisfacții»”, se arată în comunicatul UO.

Rebeca și Andrei plănuiesc să se înscrie și la alte concursuri. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON