URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

Educatie

Juristul Ovidiu Predescu va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea
Educatie
Facultatea orădeană de Drept organizează o conferinţă internaţională dedicată celor 30 de ani trecuţi de la adoptarea Constituţiei României, în care specialişti din ţară şi din străinătate vor dezbate şi relaţia între dreptul intern şi cel european. Cu acest prilej, specialistul în ştiinţe juridice Ovidiu Predescu va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.
13 Noiembrie 2021, 14:25
Cine merge la şcoală şi la grădiniţă: Mai mult de jumătate din unităţile de învăţământ din Bihor vor ţine lecţii faţă în faţă (DOCUMENT)
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a actualizat lista unităţilor de învăţământ care, începând de luni, vor desfăşura activităţi faţă în faţă. Spre deosebire de săptămâna trecută, acum raportarea ratei de vaccinare se face pentru fiecare şcoală şi grădiniţă în parte, nu pentru unitatea cu personalitate juridică, asta însemnând că, de pildă, într-o comună ar putea fi o şcoală închisă, dar grădiniţele deschise. În total, în Bihor, 380 din cele 724 de unităţi de învăţământ vor funcţiona faţă în faţă începând de luni.
12 Noiembrie 2021, 15:34
Cercetări clasate, amendă anulată: O şcoală privată din Oradea, anchetată pentru că ar fi primit ilegal copii în pandemie, a demonstrat că n-a greşit
Știri Bihor
International School of Oradea, o unitate de învăţământ privată pentru care, în urmă cu un an, procurorii au deschis un dosar de zădărnicire a combaterii bolilor, pe motiv că organiza activităţi şcolare în ciuda restricţiilor, a anunţat că dosarul a fost clasat. Mai mult, amenda încasată tot atunci de directorul şcolii a fost de asemenea anulată de judecători.
10 Noiembrie 2021, 16:00
Concursul de directori pentru şcolile din Bihor: O şcoală de cartier din Oradea a atras 6 doritori!
Știri Bihor
Începând cu săptămâna viitoare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor va organiza interviurile pentru viitorii directori ai şcolilor şi grădiniţelor din judeţ. Candidaţii care au promovat proba scrisă s-au putut înscrie la interviu pentru unităţile de învăţământ dorite, iar unii au optat chiar pentru mai multe. Cea mai mare concurenţă din Bihor va fi la o şcoală gimnazială din Oradea, unde s-au înscris şase profesori.
09 Noiembrie 2021, 19:00
Se anunţă schimbări pentru şcoli: Ministrul Educaţiei vrea să le ţină deschise în localităţile unde rata de infectare este mai mică de 3 la mie
Actual
Pe lângă că regulile pentru redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor, după vacanţa forţată, au venit cu întârziere, Ministerul Educaţiei cere deja modificarea lor. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat luni că va solicita ca unităţile de învăţământ să rămână deschise, indiferent de câţi profesori sunt vaccinaţi, dacă rata de infectare în localitatea lor este sub 3 la mie.
08 Noiembrie 2021, 15:51
Universitatea din Oradea: 73,44% dintre angajați sunt vaccinați anti-Covid
Știri Bihor
Universitatea din Oradea a anunţat că 73,44% din totalul angajaţilor instituţiei de învăţământ superior este vaccinat anti-Covid-19. Dintre cadrele didactice, 82,06% au optat pentru vaccin. Cel puţin până pe 14 noiembrie, toate cursurile se desfăşoară online.
07 Noiembrie 2021, 16:12
Curs pentru profesorii din Bihor care vor să înveţe engleza
Educatie
Instituţie responsabilă de pregătirea dascălilor din Bihor, Casa Corpului Didactic anunţă că va da startul unui nou curs de limba engleză pentru cadrele didactice care nu predau această limbă. Cursul se va ţine online, pe durata a trei luni.
05 Noiembrie 2021, 19:11
Lista actualizată: În Bihor, sunt 87 de şcoli şi grădiniţe care se vor deschide începând de luni
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a actualizat vineri lista unităţilor de învăţământ din judeţ, cu tot cu rata de vaccinare a angajaţilor, criteriul care determină dacă începând de luni şcolile şi grădiniţele vor avea activităţi faţă în faţă sau online. În total, în judeţ sunt 87 de unităţi de învăţământ care îndeplinesc acest criteriu.
05 Noiembrie 2021, 16:30
Rata de vaccinare în şcolile din Bihor: Care sunt grădiniţele şi şcolile unde copiii se pot reîntoarce (DOCUMENT)
Educatie
Autorităţile sunt aşteptate să publice vineri regulile pentru reîntoarcerea preşcolarilor şi a elevilor în unităţile de învăţământ. După cum a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îşi vor deschide porţile doar şcolile şi grădiniţele unde rata de vaccinare este de cel puţin 60%. În Bihor, 59 de unităţi de învăţământ îndeplinesc această condiţie.
Iohannis: Vacanţa elevilor NU va fi prelungită, dar se introduce o nouă condiţie pentru ca şcolile să funcţioneze cu prezenţă fizică (VIDEO)
Știri Bihor
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seară, că vacanţa elevilor nu va fi prelungită la finalul celor două săptămâni de pauză, astfel că luni, 8 noiembrie, începe şcoala. Se introduce, însă, o nouă condiţie pentru ca unităţile de învăţământ să funcţioneze cu prezenţă fizică: gradul de vaccinare a personalului.
04 Noiembrie 2021, 18:40
Doar jumătate din angajaţii şcolilor din Bihor sunt vaccinaţi anti-Covid. Care este situaţia în principalele licee din Oradea
Știri Bihor
În judeţul Bihor, 52,79% din totalul angajaţilor unităţilor de învăţământ, publice şi private, s-au vaccinat împotriva Covid-19, după cum arată datele Inspectoratului Şcolar. La cererea Ministerului Educaţiei, unele şcoli din Bihor au început să afişeze pe site-urile proprii informaţii privind vaccinarea în rândul profesorilor şi angajaţilor, dar nici măcar în Oradea dispoziţia nu este respectată de toate unităţile de învăţământ.
03 Noiembrie 2021, 16:40
Acuzaţii de fraudă la concursul pentru viitorii directori de şcoli: O fostă directoare din Oradea a depus plângere la DNA
Știri Bihor
Concursul pentru viitorii directori ai şcolilor din Bihor a ajuns subiect de anchetă la DNA. Fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Avram Iancu, Gheorghina Bîrlădeanu, acum înscrisă în competiţie, a reclamat procurorilor anticorupţie că un alt candidat, actualul director al şcolii, Ioan Sorin Cuc, ar fi primit o notă nemeritată de 7, în urma contestaţiei la nota iniţială, 5,60. Graţie majorării făcute, Cuc a fost declarat admis şi poate participa la proba de interviu.
28 Octombrie 2021, 18:15
Şpagă demascată: Cum a încercat să „rezolve” directoarea unei şcoli din Oradea un control al Inspectoratului Şcolar (AUDIO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL dezvăluie cum a încercat să „rezolve” directoarea unei şcoli din Oradea un control al Inspectoratului Şcolar. Înregistrarea unei conversaţii între două profesoare de la Şcoala Gimnazială Avram Iancu demonstrează cum directoarea Gheorghina Bîrlădeanu, acum aspirantă la un nou mandat, a cerut fiecărui profesor 150 lei pentru a mitui o echipă de inspectori şcolari.
27 Octombrie 2021, 13:49
Una zic şi alta fac: Şcolile şi grădiniţele private, “sărite” din hotărârea care prevede închiderea unităţilor de învăţământ timp de două săptămâni
Actual
Măsura închiderii unităţilor de învăţământ, pentru prevenirea infectărilor cu Covid-19 în rândul elevilor, se aplică doar în grădiniţele şi şcolile publice, dintr-o bâlbă a autorităţilor. În Hotărârea de Guvern care aprobă restricţiile valabile începând din 25 octombrie, articolul care prevedea că şi unităţile de învăţământ private vor fi în vacanţă forţată n-a fost inclus.
24 Octombrie 2021, 17:27
E oficial: Toţi studenţii Universităţii din Oradea vor învăţa online în următoarele 3 săptămâni
Educatie
Conducerea Universităţii din Oradea a ţinut cont de recomandarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, care a sugerat suspendarea activităţilor faţă în faţă, din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu Covid-19. În următoarele trei săptămâni, toţi studenţii orădeni vor învăţa online.
21 Octombrie 2021, 19:21
Facultatea de Medicină din Oradea recomandă ca toţi studenţii Universităţii să rămână acasă. Patru facultăţi au intrat deja în scenariul online
Educatie
Pe fondul creşterii numărului de cazuri de Covid-19 inclusiv în Oradea, unde rata de infectare a depăşit 10 cazuri la mia de locuitori, patru facultăţi ale Universităţii locale au decis deja să suspende toate activităţile faţă în faţă şi să funcţioneze exclusiv online. În plus, la recomandarea Facultăţii de Medicină, rectorul Constantin Bungău vrea să mute pe internet cursurile şi seminariile pentru toţi studenţii orădeni.
20 Octombrie 2021, 21:01
Donaţie de carte, la Biblioteca Universităţii din Oradea: Peste 2.000 de volume, din biblioteca scriitorilor Ion Nicolae Anghel şi Dana Gheorghiu (FOTO)
Educatie
De acum, patrimoniul de carte al Bibliotecii Universității din Oradea este și mai bogat. Lectorul universitar Florin Ardelean a mijlocit o consistentă donație de carte, făcută de filologul, editorul și scriitorul Ion Nicolae Anghel și de soția sa, scriitoarea Dana Gheorghiu. Miercuri dimineața, cele peste 2.000 de volume, sosite de la Timișoara, au ajuns în depozitele bibliotecii. Este vorba de carte din domenii precum filosofia, istoria literară, estetica, artele plastice, istoria, critica literară etc. Alte peste o mie de cărţi urmează să ajungă pe rafturile bibliotecii studenţeşti.
20 Octombrie 2021, 17:41
Studenţii orădeni, ghizi pentru colegii lor din străinătate. Peste 70 de tineri străini au venit la Universitatea din Oradea, cu burse Erasmus (FOTO)
Educatie
În acest an universitar, peste 70 de studenţi din străinătate au ales să înveţe temporar la Universitatea din Oradea, în cadrul programului Erasmus. Pentru a-i ajuta să se acomodeze, colegii lor orădeni au devenit ghizi şi i-au dus la plimbare în Oradea, dar şi în zone turistice din judeţ.
20 Octombrie 2021, 09:35
Hârtiile „bat” siguranţa copiilor și în Oradea: Procedurile prea birocratice duc elevii la şcoală şi după ce au un caz de Covid-19 în clasă
Educatie
„Biblia” desfăşurării lecţiilor în şcoli şi grădiniţe în această toamnă, Ordinul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii cu numărul 5.338 pare că nu urmăreşte doar siguranţa elevilor şi profesorilor, ci şi acoperirea cu hârtii. Un părinte din Oradea a reclamat o situaţie absurdă în care ajung elevii: după confirmarea unui caz de Covid-19 în rândul unui coleg, ei sunt chemaţi la şcoală până când se obţin toate avizele pentru mutarea lecţiilor în online şi abia apoi stau acasă, timp de 14 zile.
18 Octombrie 2021, 19:45
Lista şcolilor şi grădiniţelor din Bihor unde elevii învaţă online, din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19
Știri Bihor
Pentru a doua oară în această săptămână, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a aprobat scenariile de funcţionare ale unităţilor de învăţământ, stabilind că 615 şcoli şi grădiniţe funcţionează faţă în faţă, iar 97 în aşa-numitul scenariu 2, cu clase care învaţă online. Din acestea, 16 unităţi de învăţământ au activitatea la clasă suspendată integral.
16 Octombrie 2021, 13:45
Niciun director de 10! Câţi dintre candidaţii la conducerea şcolilor au promovat proba scrisă
Educatie
Proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct s-a dovedit prea grea pentru 99 dintre candidaţi, adică peste o treime, care nu au luat nota minimă de trecere, 7. Din rândul celor 174 admişi, cea mai mare notă obţinută a fost 9,2. Candidaţii care au promovat vor putea să se înscrie la interviu la unităţile de învăţământ pe care aspiră să le conducă, probe care se vor ţine între 15 noiembrie şi 8 decembrie.
15 Octombrie 2021, 20:40
Concursul „anonimilor”: BIHOREANUL i-a abordat pe viitorii directori de școli care și-au ascuns identitatea la examen. Vezi cum au reacționat! (VIDEO)
Știri Bihor
Aproape 300 de profesori din Bihor, majoritatea dintre ei actuali directori sau directori adjuncţi, au participat vineri la examenul scris din cadrul concursului pentru şefia unităţilor de învăţământ, printre ei numărându-se şi trei foşti inspectori şcolari generali. Cum majoritatea au ales să-şi anonimizeze numele, nu s-au bucurat de prezenţa jurnaliştilor în curtea centrului de examen, mulţi dintre ei refuzând să spună cine sunt şi ce şcoală publică vor să conducă. Printre candidaţi s-au numărat, însă, şi profesori care critică această măsură a secretizării.
Cărți noi, în valoare de peste 150.000 de lei, la Biblioteca Universității din Oradea
Educatie
Biblioteca Universităţii din Oradea face o importantă achiziţie de cărţi şi periodice, deopotrivă tipărite şi electronice, în valoare totală de 150.000 de lei. Titlurile au fost cerute de toate cele 15 facultăţi orădene.
14 Octombrie 2021, 10:38
Un conferenţiar al Universităţii din Oradea a murit, subit, la doar 40 de ani. Era fondatorul şi redactorul-şef al singurei reviste ISI
Educatie
O veste tristă a şocat comunitatea academică orădeană. István Sas-Kovács, conferenţiar al Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, a murit brusc la doar 40 de ani, deşi nu ştia să sufere de vreo boală. Biolog recunoscut, Sas-Kovács a fost fondatorul şi redactorul-şef al singurei reviste a Universităţii din Oradea cotată ISI, adică indexată în baza de date internaţională considerată cea mai importantă pentru mediul academic.
13 Octombrie 2021, 15:00
Opt şcoli şi grădiniţe din Bihor au suspendat cursurile, din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19 în rândul angajaţilor
Educatie
În timp ce în Bucureşti numeroase şcoli îşi suspendă activitatea faţă în faţă din cauză că părinţii se tem să-şi trimită copiii în clase, în Bihor încă acest fenomen nu există. În schimb, creşterea numărului de infectări în rândul angajaţilor din unităţile de învăţământ determină închiderea lor.
13 Octombrie 2021, 13:28
Putea să aleagă Viena sau Clujul, dar a preferat Universitatea din Oradea: Ana Carina Niculaș, o flautistă de perspectivă (VIDEO)
Educatie
O tânără flautistă, laureată la mai multe concursuri de anvergură naţionale şi internaţionale, a ales să devină studentă a Universităţii din Oradea, deşi putea să-şi continue studiile la Viena sau la Cluj Napoca. Ana Carina Niculaș visează ca, într-o zi, să devină artist al Filarmonicii din Oradea.
Creşte numărul şcolilor şi al grădiniţelor din Bihor care îşi suspendă activitatea faţă în faţă, din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19
Știri Bihor
În doar cinci zile, numărul unităţilor de învăţământ din Bihor care şi-au suspendat activitatea faţă în faţă, pentru că au confirmate cazuri de Covid-19 în mai mult de jumătate dintre clase sau grupe, a crescut de la 16 la 24. Printre acestea, se numără toate unităţile de învăţământ din comuna Brusturi, unde incidenţa îmbolnăvirilor a ajuns la 10,23, raportat la o mie de locuitori.
12 Octombrie 2021, 17:15
Ziua Recunoştinţei: Elevii Liceului German din Oradea au mulţumit toamnei pentru roadele bogate (FOTO)
Educatie
Curtea Liceului German Friedrich Schiller din Oradea s-a umplut de culoare şi arome, cu prilejul „Erntedankfest”, un festival tradiţional german recreat de elevi şi profesori. Aceştia au mulţumit toamnei pentru că a fost bogată în recoltă şi au făcut decoraţiuni din fructe şi legume specifice sezonului. În plus, elevii au învăţat cum să facă must, chiar în curtea şcolii.
Aproape 300 de elevi din Bihor, infectaţi cu Covid-19. A crescut şi numărul şcolilor şi grădiniţelor care fac ore online
Știri Bihor
Creşterea numărului de infectări cu virusul Sars-Cov-2 în Bihor se resimte din plin şi în mediul şcolar. Potrivit datelor autorităţilor locale, vineri, în judeţ, erau 285 de elevi şi copii de grădiniţă confirmaţi cu Covid-19, cu aproape 100 mai mulţi decât în urmă cu o săptămână. De asemenea, aproape s-a dublat numărul cadrelor didactice bolnave, ajuns acum la 116. Din aceste motive, orele se ţin exclusiv online în 16 unităţi de învăţământ din Bihor, cu două mai multe decât la începutul săptămânii, iar alte câteva zeci au cel puţin o clasă care învaţă pe internet.
08 Octombrie 2021, 14:52
Şcolile din Bihor ar putea să-şi producă singure compost, din deşeurile biodegradabile (FOTO)
Știri Bihor
În viitorul apropiat, elevii din Bihor nu doar că vor învăţa în şcoli regulile colectării separate a deşeurilor, ci le vor şi pune în practică. Ecolect, Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar au de gând să doteze toate clasele din şcolile bihorene cu recipiente pentru colectarea resturilor, pe care tot separat să le golească firmele de salubritate. În plus, şcolile şi grădiniţele ar urma să primească şi câte un biodigestor, adică un recipient în care să transforme deşeurile biodegradabile în compost.
  4 5 6  8  10 11 12  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7068 RON
  • 1 EUR = 4.9464 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON