URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 31 MAI 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când văd cum mulţi dintre compatrioţii noştri pun botul la toate prostiile despre conspiraţii, am bănuiala că anumite televiziuni urmăresc cu orice preţ tâmpirea privitorilor. Nici nu trebuie să se străduiască prea tare pentru a-i băga pe bieţii oameni în ceaţă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Protagonistul rândurilor ce urmează este, formal, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, în fapt al preşedintelui Pásztor Sándor, şi se numeşte Simon Adrian. Înainte de 2016 a fost şef al clubului Pro Democraţia Oradea, calitate din care, ani în şir, n-a găsit nicio neregulă în campaniile electorale ale UDMR Bihor, dar şi "ideolog" al aşa-zisei Coaliţii pentru Rogerius.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă am fi făcut orele de română prin internet, cel mai probabil că profesoara nu și-ar mai fi amintit de un elev obscur din a VI-a C. Aș fi rămas doar o adunătură de pixeli, un cadru minuscul în colțul din dreapta jos al ecranului, o fărâmă digitală pe care o uiți imediat ce închizi calculatorul sau tableta.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce anume v-a marcat cel mai mult în ultimele două luni ale stării de urgență?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Nu trebuie să poarte mască persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc). Dincolo de faptul că nu se prevede ce înseamnă umiditate crescută sau temperatură ridicată, agentul trebuie să constate contravenția cu termometrul și barometrul? Mai mult, cum îl constată Agentul 007 pe „etc.”?!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Majoritatea calculilor renali (aşa-zisele "pietre" ale rinichilor) sunt formate din săruri de calciu, magneziu, acid uric şi cistină. Calculii cu oxalat de calciu şi fosfat de calciu reprezintă împreună 75-85% din total. Litiaza calcică este mai frecventă la bărbaţi, în jurul vârstei de 30 de ani; de obicei, la cei cu un singur calcul vor exista în timp şi alţii, rata medie a apariţiei unei noi formaţiuni fiind de 2-3 ani; litiaza calcică este frecvent familială.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...

Educatie

Senatul Universităţii din Oradea are un nou preşedinte: Vasile Aurel Căuş a fost ales din primul tur al alegerilor
Educatie
Senatorii Universităţii din Oradea l-au ales, luni, pe matematicianul Vasile Aurel Căuş noul preşedinte al forului. Căuş a fost ales cu 31 de voturi, în timp ce fostul preşedinte al Comisiei de Etică, Cornel Nicu Sabău, a obţinut 16 voturi, iar avocatul Ştefan Herchi doar 12.
15 Iulie 2019, 16:38
Un nou colegiu în Oradea: Liceul Teoretic 'Onisifor Ghibu' devine Colegiu Naţional
Educatie
În toamnă, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" îşi va schimba numele. Mai precis, va deveni Colegiu Naţional, aşa cum profesorii şcolii au cerut. Modificarea a fost aprobată de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
13 Iulie 2019, 14:01
Trei candidaţi pentru şefia Senatului Universităţii din Oradea
Educatie
Trei membri ai Senatului Universităţii din Oradea şi-au depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al forului. Este vorba de Cornel Nicu Sabău, fost preşedinte al Comisiei de Etică din Universitate, de avocatul Ştefan Herchi şi de matematicianul Vasile Aurel Căuş, fost cancelar al Senatului şi, totodată, contracandidat al lui Sorin Curilă la precedentele alegeri pentru şefia forului.
12 Iulie 2019, 14:15
Admiterea la liceu: Au fost publicate rezultatele primei repartizări computerizate
Educatie
Ministerul Educaţiei a publicat vineri dimineaţă rezultatele primei repartizări computerizate la liceu, în urma căreia 3.053 de elevi bihoreni au fost împărţiţi în clasele pentru care au optat. Vezi care sunt şcolile preferate de elevii bihoreni cu cele mai mari note!
12 Iulie 2019, 08:50
Urgia de la Academia de Poliţie: 74% din doctoratele verificate sunt bănuite de plagiat. Pe listă, o judecătoare din Oradea
Educatie
Un raport al Corpului de Control al ministrului Afacerilor Interne a scos la iveală că 74,3% din tezele susţinute între anii 2011 şi 2016 la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" sunt suspecte de plagiat, după ce au fost verificate printr-un soft anume creat pentru identificarea similitudinilor. Press One scrie că printre lucrările bănuite de plagiat se numără şi teza judecătoarei Curţii de Apel Oradea Loredana Doseanu, care susţine însă că nu are emoţii, fiindcă similitudinile detectate ar fi ulterioare publicării tezei. Altfel spus: ea este cea plagiată, nu plagiatoarea!
11 Iulie 2019, 17:00
Contestaţii la Bacalaureat: Unul din patru elevi din Bihor este nemulţumit de nota de la examen
Educatie
Rezultatele de la Bacalaureat i-au contrariat pe mulţi dintre tinerii bihoreni. Nu mai puţin de 1.101 candidaţi, adică aproape unul din patru din totalul celor care au susţinut Bacalaureatul în Bihor, au contestat notele luate la examenul maturităţii, cele mai multe dintre contestaţii fiind făcute la limba şi literatura română.
09 Iulie 2019, 15:50
Cine se încumetă? Senatul Universităţii din Oradea îşi va alege luni noul preşedinte
Educatie
De săptămâna viitoare, Senatul Universităţii din Oradea ar putea avea un nou lider. Reuniţi în şedinţă, membrii forului au decis să organizeze alegeri cât mai repede, astfel că aspiranţii la această funcţie îşi pot depune candidaturile până vineri la ora 12, urmând ca alegerea viitorului preşedinte să aibă loc într-o şedinţă programată pe 15 iulie.
09 Iulie 2019, 10:40
Fete de 10: Cine sunt şi ce planuri au adolescentele din Bihor care au obţinut nota maximă la Bacalaureat
Știri Oradea
Dintre toți elevii înscriși la examenul de Bacalaureat în Bihor, trei adolescente au strălucit, obținând note maxime. Este vorba despre gojdista Antonia Hoza și de absolventele Colegiului Eminescu, Renata Rîmbu și Anamaria Muntean. Fetele au excelat pe parcursul liceului la mai multe olimpiade, iar acum se pregătesc să studieze în Cluj şi în Amsterdam.
08 Iulie 2019, 20:05
Senat fără cap: Care este adevăratul motiv pentru care a demisionat șeful Senatului Universității din Oradea
Bihoreanul tipărit
Preşedintele Senatului Universităţii a demisionat după ce a constatat că a pierdut controlul forului. Sorin Curilă a renunţat la funcţie supărat, după ce colegii senatori au refuzat să-i asigure imunitate în scandalul privind retragerea diplomei de licenţă obţinută fraudulos de Eugen Popescu, un director în Ministerul Românilor de Pretutindeni.
08 Iulie 2019, 19:33
Liceul Aurel Lazăr, singura şcoală din Bihor unde toţi absolvenţii au luat Bacalaureatul. Care sunt şcolile cu un singur candidat promovat
Educatie
Rezultatele de la Bacalaureat, publicate luni de Ministerul Educaţiei, arată că în Bihor cele mai bune note au fost obţinute la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, unde toţi elevii au promovat examenul maturităţii. De asemenea, liceele Emanuel şi Betel figurează cu o promovabilitate de 100%, însă fiecare dintre ele a avut câte un elev care nu s-a prezentat la anumite probe. La polul opus se află liceele din Borş, Cadea şi Dobreşti, fiecare cu un singur absolvent promovat la Bacalaureat!
08 Iulie 2019, 16:12
Rezultate Bacalaureat 2019: 66% dintre absolvenţii bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, luni, rezultatele concursului naţional de Bacalaureat, care arată că 66,87% dintre absolvenţii din judeţ au promovat examenul. Anul trecut, procentul de promovare a fost de 63%, înainte de contestaţii.
08 Iulie 2019, 11:19
Notele de la Bacalaureat 2019 au fost publicate. Trei eleve din Bihor au obţinut media 10!
Educatie
Ministerul Educaţiei a publicat luni rezultatele la examenul naţional de Bacalaureat. În Bihor, trei elevi au obţinut media maximă, 10. Cei nemulţumiţi de notele luate pot depune contestaţii până la ora 16.
08 Iulie 2019, 10:43
Tinerii bihoreni care au absolvit un liceu din mediul rural pot face facultatea gratuit, la Universitatea din Oradea
Educatie
În sesiunea de admitere care va începe în curând, Universitatea din Oradea scoate la concurs şi 150 de locuri bugetate dedicate absolvenţilor de licee din mediul rural. Astfel, tinerii care au terminat la liceele din Vadu Crişului, Borş, Cadea, Dobreşti, Popeşti, Suplacu de Barcău, Şuncuiuş, Borod, Tinca, Bratca şi Budoi vor putea studia în facultate fără să plătească vreo taxă. Desigur, cu o singură condiţie: să promoveze Bacalaureatul.
Avocatul Herchi, lider interimar al Senatului Universităţii din Oradea. Forul e chemat luni să decidă calendarul alegerilor
Educatie
Biroul Permanent al Senatului Universităţii din Oradea s-a reunit joi, pentru a discuta ce are de făcut, după demisia lui Sorin Curilă din funcţia de preşedinte. Senatorii au hotărât că vor convoca o şedinţă pentru ziua de luni, când vor decide calendarul de alegeri pentru noul lider al forului. Până la stabilirea acestuia, avocatul Ştefan Herchi va fi preşedinte interimar al Senatului.
04 Iulie 2019, 19:39
Final de Bacalaureat: Un bihorean, eliminat la ultima probă pentru că a folosit telefonul
Educatie
Examenul de Bacalaureat s-a încheiat, joi, cu proba la alegere a profilului. Din cei peste 3.700 de tineri bihoreni înscrişi, cei mai mulţi au optat pentru disciplinele biologie şi geografie. Un candidat care susţinea examenul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd şi-a ratat şansa, însă, fiind eliminat din sala de examen după ce a fost prins cu un telefon asupra sa.
04 Iulie 2019, 15:19
Rectorul Constantin Bungău cere Senatului Universităţii să aleagă un preşedinte interimar cât mai repede
Educatie
După ce Sorin Curilă a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, rectorul Constantin Bungău a anunţat că a solicitat senatorilor să se reunească într-o şedinţă cât mai repede, pentru a-şi desemna sau alege un nou lider. Rectorul i-a mulţumit, totodată, fostului preşedinte pentru "acţiunile şi lucrurile bine făcute" în timpul celor două mandate avute.
03 Iulie 2019, 17:19
Chestionar pentru elevii şi profesorii bihoreni, despre respectarea drepturilor şcolarilor
Educatie
Asemenea altor foruri similare din ţară, Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor a lansat un chestionar pentru evaluarea climatului educaţional bihorean şi pentru a afla dacă sunt sau nu respectate drepturile elevilor. Profesorii şi şcolarii deopotrivă sunt îndemnaţi să completeze respectivul chestionar.
03 Iulie 2019, 16:55
Tupeu pedepsit: Tânăr eliminat de la Bacalaureat, după ce a luat ciorna unui coleg
Educatie
Un tânăr bihorean care susţinea Bacalaureatul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd a ratat şansa de a promova examenul maturităţii. El a fost eliminat din sala de examen, la proba obligatorie a profilului, după ce a fost prins cu ciorna unui coleg.
03 Iulie 2019, 16:10
Este oficial: Sorin Curilă şi-a dat demisia din Senatul Universităţii
Știri Bihor
Senatul Universităţii din Oradea va avea un nou lider. Sorin Curilă, profesorul care a condus forul legislativ din 2012 încoace, şi-a transmis, miercuri, demisia din calitatea de preşedinte al Senatului, dar şi de membru al acestei entităţi. Biroul Permanent al Senatului se va reuni, joi, pentru a decide când vor avea loc alegeri pentru un preşedinte interimar.
03 Iulie 2019, 14:37
Scandal la şedinţa Senatului Universităţii din Oradea: Preşedintele Sorin Curilă şi-a anunţat demisia!
Educatie
Şedinţă cu scandal, în Senatul Universităţii din Oradea: după o discuţie aprinsă cu senatorii, preşedintele Sorin Curilă şi-a anunţat demisia din forul pe care îl conduce de aproape 8 ani! Curilă a luat această decizie după ce senatorii au refuzat să voteze o propunere de-a sa, care l-ar fi exonerat de vreo răspundere în privinţa anulării diplomei de studiu a lui Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care ar fi obţinut fraudulos diploma de licenţă la Universitatea din Oradea.
02 Iulie 2019, 14:55
O vară altfel: Tinerii bihoreni își pot petrece vacanța făcând voluntariat, cunoscând noi prieteni și în diverse școli de vară (FOTO / VIDEO)
Educatie
Vacanța mare a venit, iar unii elevi se gândesc ce să facă pentru a nu se plictisi. Ei, bine, în Oradea există zeci de ONG-uri și organizații care au nevoie de voluntari și în care pot să cunoască noi prieteni sau să își descopere pasiuni ascunse. Între altele, adolescenții pot deveni studenți pentru câteva zile în cadrul unor școli de vară, pot participa ca voluntari într-o aventură a indienilor în Betfia sau pot fi voluntari în cadrul unor evenimente precum Festivalul Medieval ori Oradea Summer Film.
01 Iulie 2019, 20:35
Absolvenţii FMF Oradea au sărbătorit finalizarea studiilor. Rectorul Bungău: „Rămâneţi să profesaţi în Bihor” (FOTO / VIDEO)
Educatie
În Arena Antonio Alexe, într-o căldură toridă, mai greu de suportat chiar decât canicula de afară, absolvenţii promoţiei 2019 a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea au celebrat, luni, încheierea studiilor. Tinerii au fost aplaudaţi nu doar de rude şi prieteni, ci şi de profesorii lor şi de şefii Universităţii. Rectorul Constantin Bungău i-a îndemnat pe toţi să rămână să profeseze în Bihor şi în Oradea, dar şi să nu-şi neglijeze viaţa personală, să se căsătorească şi să facă copii. Un moment emoţionant a fost cel în care preşedintele Senatului, Sorin Curilă, l-a felicitat pe un tânăr orfan care acum a terminat Medicina, spunându-i că el se bucură ca şi cum i-ar fi tată.
01 Iulie 2019, 15:05
Primul examen scris de la Bacalaureat, fără incidente în Bihor: Niciun elev eliminat şi mai puţini absenţi decât în alţi ani (FOTO)
Educatie
Prima probă scrisă a Bacalaureatului, cea la limba şi literatura română, s-a desfăşurat fără incidente în centrele de examinare din Bihor. Din cei 3.662 de absolvenţi de liceu înscrişi, 3.593 s-au şi prezentat în sălile de examen, înregistrându-se cel mai mic număr de absenţi din ultimii ani.
01 Iulie 2019, 14:00
Topul şcolilor în funcţie de numărul de medii de 10 la Evaluarea Naţională 2019: Colegiul Gojdu, din Oradea, pe locul 3 în ţară
Educatie
Rezultatele finale obţinute de elevi la Evaluarea Naţională 2019 au adus 459 de medii de 10 în toată ţara. Un site specializat în Educaţie a făcut topul şcolilor ai căror elevi au obţinut media 10 la aceste examene, clasamentul fiind condus de un colegiu din Iaşi. Pe podium, în top 10 se află şi o instituţie de învăţământ din Oradea, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, care ocupă  locul 3 la nivel naţional.
30 Iunie 2019, 20:04
Succes la examene! Peste 4.000 de elevi bihoreni s-au înscris la Bacalaureat
Educatie
Emoţii mari pentru absolvenţii de liceu. Luni debutează probele scrise ale Bacalaureatului, cu cea la limba şi literatura română. În Bihor, peste 4.092 de tineri s-au înscris la această sesiune a examenului naţional, din care 3.413 au terminat liceul în acest an.
29 Iunie 2019, 19:45
Rezultate finale la Evaluarea Naţională în Bihor: 202 elevi au note mai mari, după contestaţii. Numărul zeciştilor a crescut la 20
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, sâmbătă, rezultatele finale la examenul de Evaluare Naţională, care arată că după soluţionarea contestaţiilor, 202 elevi din judeţ au primit note mai mari. Totodată, numărul elevilor cu media 10 a crescut de la 17 la 20. Totuşi, procentul de promovabilitate s-a modificat aproape insesizabil.
29 Iunie 2019, 16:00
Un orădean, printre cei patru studenţi români selectaţi pentru o bursă în Indonezia
Educatie
Norbert Damian, un masterand al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din Oradea, este unul dintre cei patru studenţi români selectaţi pentru o bursă internaţională, în Indonezia. Norbert va studia acolo timp de 10 luni, fiind totodată primul reprezentant al Universităţii din Oradea ales în acest program.
26 Iunie 2019, 18:00
N-a rezistat nicio lună! Preotul numit adjunct în IŞJ Bihor a demisionat din funcţie
Educatie
La doar trei săptămâni după ce a fost numit prin ordin al Ministerului Educaţiei în funcţia de inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Bihor, preotul ortodox Florin Buştea a renunţat la job. El şi-a dat demisia din funcţie şi a fost revocat de Minister, fără a avea încă un înlocuitor.
25 Iunie 2019, 14:35
Evaluarea Naţională: Aproape 72% dintre elevii bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, marţi, rezultatele la Evaluarea Naţională, arătând că, înainte de contestaţii, procentul de promovare în judeţ este de 71,90%. Mai precis, 2.924 de elevi bihoreni au obţinut medii peste 5.
25 Iunie 2019, 13:22
Evaluarea Naţională: 17 elevi din Bihor au media 10. Vezi rezultatele!
Educatie
Ministerul Educaţiei a publicat, marţi la prânz, rezultatele obţinute de absolvenţii de clasa a VIII-a la Evaluarea Naţională. În Bihor, 17 elevi au obţinut media 10, luând nota maximă la toate probele. Adolescenţii nemulţumiţi pot depune contestaţii după ora 14.
25 Iunie 2019, 12:07
  4 5 6  8  10 11 12  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3983 RON
  • 1 EUR = 4.8421 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON