URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Educatie

Diplome de licenţă fără studii: Percheziţii la două universităţi din Arad, unde profesorii dădeau diplome pe bani
Actual
Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, la universităţile Aurel Vlaicu şi Vasile Goldiş din Arad, unde profesorii vindeau diplome de licenţă unor studenţi străini, fără ca aceştia să participe la cursuri. De asemenea, studenţii erau promovaţi fraudulos la examene.
26 Iulie 2017, 09:40
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor: Oradea, singurul municipiu reşedinţă de judeţ care nu oferă burse şcolarilor
Educatie
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor salută iniţiativa consilierilor locali PSD din Oradea, care vor să supună votului un proiect privind acordarea de burse şcolarilor orădeni. Liderul elevilor bihoreni, Răzvan Hercuţ, descrie situaţia din Oradea ca fiind "lamentabilă", întrucât este singurul municipiu reşedinţă de judeţ în care elevii silitori ori sărmani nu primesc burse.
26 Iulie 2017, 08:35
Titularizare: Încă 20 de profesori bihoreni au promovat, după contestaţii
Educatie
Procentul de candidaţi bihoreni care au luat note peste 7 la examenul de titularizare a crescut, după soluţionarea contestaţiilor, cu două puncte. Mai precis, 505 candidaţi bihoreni au promovat acest examen şi sunt aşteptaţi miercuri la sediul IŞJ Bihor, la şedinţa de repartizare a posturilor.
25 Iulie 2017, 13:02
Fiul prim-adjunctului Jandarmeriei Bihor, şef de promoţie al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi
Educatie
Tânărul bihorean Mihai Jarca îşi vede de acum numele pe placa de onoare a Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi "Petru Rareş" Fălticeni. El este şeful promoţiei 2015-2017, primind şi o diplomă de merit pentru performanţa sa. Sergentul major nu este defel străin de meserie: tatăl său, Doru Jarca, este împuternicit prim-adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor.
Cursuri de educaţie juridică în şcoli: Elevii vor învăţa despre Constituţie, noţiuni generale de drept şi combaterea corupţiei
Actual
Elevii vor studia în şcoli şi licee despre Constituţia României, procesul legislativ, funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, dar şi despre combaterea corupţiei, în urma unui protocol încheiat între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public.
23 Iulie 2017, 13:00
Gala diplomelor: Expoziţii şi concerte cu absolvenţii Facultăţii de Arte, la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Aşa cum fac la fiecare final de an universitar din ultimele două decenii, absolvenţii Facultăţii de Arte din Oradea îşi aduc în faţa publicului realizările. În noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, ei îşi vor expune lucrările din sfera artelor vizuale şi vor susţine două concerte.
19 Iulie 2017, 11:48
Universitatea din Oradea scoate la concurs 28 de posturi didactice
Știri Bihor
Senatul Universităţii din Oradea a aprobat, în ultima şedinţă înainte de vacanţa de vară, comisiile de concurs pentru 28 de posturi didactice care vor fi scoase la mezat în septembrie. Cele mai multe din aceste posturi sunt pentru profesori şi conferenţiari.
18 Iulie 2017, 16:04
Titularizare: Mai puţin de jumătate din candidaţi au promovat examenul
Știri Bihor
Din cei 1.040 de bihoreni care au dat examenul de titularizare, doar 485 au promovat, luând note peste 7. Alţi 345 de candidaţi pot spera la un post de suplinitor, întrucât au luat note între 5 şi 7. Cei mai buni s-au dovedit însă şapte candidaţi care au luat nota maximă, 10.
18 Iulie 2017, 14:28
Concursurile de directori de şcoli: 10 candidaţi au picat prima probă, cea a testului grilă
Știri Bihor
Din cei 113 profesori care concurează pentru 120 de posturi de director şi director adjunct în şcolile bihorene, zece au picat luni prima probă, cea scrisă. Cei admişi după testul grilă vor participa, între 19 şi 31 iulie, la proba de evaluare a CV-ului şi la interviu.
Prorector nou la Universitate: Gabriel Bendea, decanul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial
Știri Bihor
Începând de marţi, Universitatea din Oradea va avea un nou prorector. Gabriel Bendea, decanul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, va fi responsabil cu managementul strategic şi informatizarea instituţiei.
17 Iulie 2017, 18:02
PSD-iştii vor burse pentru elevii orădeni cu note mari sau din familii sărace
Știri Bihor
Dacă toţi aleşii locali vor sprijini o propunere a grupului PSD, elevii orădeni cu note mari sau care provin din familii sărace vor putea primi lunar burse de la Primărie. Social-democraţii urmează să depună la Consiliul Local un proiect în acest sens şi speră că şi colegii liberali şi UDMR-işti le vor susţine ideea.
17 Iulie 2017, 16:50
Un tânăr bihorean a luat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale
Educatie
Tamio Vesa Nakajima, proaspăt absolvent al Liceului Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş, este unul dintre cei trei români care au cucerit câte o medalie de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale. Lotul României a mai venit acasă de la Ljubljana, oraşul care a găzduit concursul, şi cu o medalie de argint.
17 Iulie 2017, 15:30
Şcoală privată, dar pe banii orădenilor: PSD-iştii, nemulţumiţi că International School of Oradea înghite mulţi bani publici
Știri Bihor
Consilierii PSD ai Oradiei au criticat, luni, într-o conferinţă de presă, faptul că Primăria şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea finanţează Şcoala Internaţională Oradea, unitate de învăţământ privată cu predare în limba engleză ce urmează să funcţioneze din toamnă în oraş. PSD-iştii au explicat că nu sunt împotriva şcolii în sine, dar nu consideră că ea ar trebui să funcţioneze din banii orădenilor, arătând că alte şcoli private din oraş nu au parte de acelaşi tratament.
17 Iulie 2017, 14:45
Peste 1.200 de candidaţi şi-au depus dosarele în prima săptămână de admitere la Universitatea din Oradea
Educatie
În prima săptămână de admitere la Universitatea din Oradea şi-au depus dosarele 1115 candidaţi pentru studiile universitare de licenţă şi 109 candidaţi pentru studiile universitare de master. Înscrierile continuă şi săptămâna viitoare.
16 Iulie 2017, 12:19
23 pe un loc! Peste 1.300 de bihoreni înscrişi la concursul de titularizare, doar 57 de posturi disponibile
Educatie
Este concurenţă mare la concursul de titularizare din acest an. 1.303 candidaţi bihoreni s-au înscris la examen, deşi în şcolile şi grădiniţele din judeţ sunt doar 57 de posturi titularizabile. Cei care nu vor prinde unul dintre aceste posturi, pot spera să ocupe unul din cele 1.455 de posturi rezervate sau fracţiuni de posturi.
09 Iulie 2017, 18:49
Şeful IŞJ Bihor, despre notele de la examenele naţionale: Elevii şi profesorii au înţeles că fără muncă nu mai putem continua
Știri Bihor
Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a făcut o analiză a notelor obţinute de elevii bihoreni la examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat, recunoscând că el însuşi a fost surprins de rezultatele bune din judeţ. Explicaţia, spune şeful IŞJ Bihor, este că elevii şi profesorii deopotrivă au înţeles că trebuie să muncească mai mult.
07 Iulie 2017, 11:57
Ţara lui Andrei: Liceul Romano-Catolic Szent László primeşte bani ca să-şi facă 'Oaza educativă'
Educatie
A şasea ediţie a competiţiei "Ţara lui Andrei" şi-a stabilit câştigătorii. 13 proiecte vor primi finanţare de până la 20.000 euro, printre acestea numărându-se şi "Oaza educativă", proiect al Liceului Romano-Catolic Szent László din Oradea, şcoală ce îşi va amenaja în curte un mic lac, filigorii şi un mini-parc ştiinţific.
06 Iulie 2017, 15:45
Aproape 900 de bihoreni au contestat notele primite la Bacalaureat
Știri Bihor
Şcolile bihorene au înregistrat 877 de contestaţii la notele din cadrul examenului de Bacalaureat. Cele mai contestate rezultate sunt cele la proba de limbă şi literatură română, urmate de cele la proba obligatorie a profilului.
06 Iulie 2017, 12:01
Gata cu boieria! Tinerii romi nu mai intră oricum la Universitate
Știri Bihor
Universitatea din Oradea a schimbat regulile de admitere pentru candidaţii de etnie romă. După ce, în toamna anului trecut, un candidat la admitere a făcut plângere la DNA, arătând că o tânără care se pretinde ţigancă i-a suflat locul de la Medicină, deşi el avea notă mai mare, şefii Universităţii au decis că niciun candidat de etnie romă nu va mai putea intra la facultate dacă obţine medii mai mici decât restul candidaţilor.
05 Iulie 2017, 17:28
Universitatea dă startul admiterii: 1.615 locuri bugetate la studii de licenţă, 760 la masterat
Știri Bihor
La Universitatea din Oradea va începe, pe 11 iulie, sesiunea de admitere de vară. Rectorul Constantin Bungău a anunţat că cele 15 facultăţi orădene au în total 1.615 locuri fără taxă la licenţă şi alte 760 la masterat. Interesant este că Ministerul Educaţiei a impus tuturor universităţilor să aloce un număr mai mare de locuri bugetate specilizărilor din sfera IT, măsură strategică naţională.
05 Iulie 2017, 14:30
Bacalaureat: 69% dintre elevii bihoreni au promovat examenul, opt au media 10!
Educatie
Şcolile bihorene au publicat, miercuri, rezultatele de la examenul de Bacalaureat. Potrivit Inspectoratului Şcolar, procentul de promovare din judeţ este de 69%, semnificativ mai mare decât anul trecut, când doar 58% dintre absolvenţii bihoreni au luat examenul. Totodată, opt tineri din Bihor au luat Bacalaureatul cu media 10.
05 Iulie 2017, 12:30
AJOFM Bihor: Absolvenţii de liceu mai au trei săptămâni la dispoziţie ca să ceară indemnizaţie de şomaj
Știri Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor le reaminteşte tinerilor care au terminat liceul, indiferent că au promovat sau nu Bacalaureatul, că pot să se înscrie în evidenţele instituţiei până cel târziu pe 25 iulie. Dacă vor face acest pas, absolvenţii vor primi asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă, dar şi indemnizaţie de şomaj, timp de 6 luni.
05 Iulie 2017, 10:25
Admiterea la liceu: Elevii pot să-şi completeze fişele de înscriere
Educatie
Începând de luni şi până joi inclusiv, absolvenţii de gimnaziu pot să-şi completeze fişele de înscriere pentru admiterea la liceu. Prima etapă de repartizare computerizată va avea loc pe 12 iulie.
03 Iulie 2017, 12:14
Banii, apoi examenul! Peste 100 de studenţi orădeni au aflat că nu pot intra în sesiune pentru că datorează bani facultăţilor
Bihoreanul tipărit
În prag de sesiune, mai mult de o sută de studenţi ai Universităţii din Oradea au aflat că nu pot intra în examene pentru că datorează bani facultăţilor. Un control al Curţii de Conturi a scos la iveală că, de patru ani încoace, Universitatea n-a încercat să recupereze datoriile studenţilor exmatriculaţi, ba chiar i-a lăsat să redevină studenţi, în pofida propriilor sale interdicţii.
02 Iulie 2017, 18:13
Evaluarea Naţională: După contestaţii, încă doi elevi bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, vineri, rezultatele finale la Evaluarea Naţională, după soluţionarea celor 466 de contestaţii depuse de elevi. Mai mult din jumătate din notele contestate au fost mărite după reevaluare, iar pentru doi elevi bihoreni a însemnat promovarea examenului, aceştia obţinând în final medii peste cinci.
30 Iunie 2017, 15:36
S-au înecat la mal! Trei tineri bihoreni, eliminaţi la ultima probă de la Bac pentru că au încercat să copieze
Educatie
Absolvenţii de liceu au scăpat de emoţiile examenului de Bacalaureat, după ce vineri au susţinut ultima probă, cea la alegere dintre materiile studiate. Trei tineri bihoreni ştiu sigur că vor trebui să se reînscrie, pentru că au fost eliminaţi din sălile de examen. Doi au fost prinşi cu telefonul la ei, iar unul cu fiţuici.
30 Iunie 2017, 14:00
Prinşi... la reluare: Doi tineri, eliminaţi din Bac după terminarea probei, când profesorii au văzut, pe înregistrările video, că au făcut schimb de ciorne
Educatie
Doi absolvenţi de liceu care au susţinut Bacalaureatul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd au fost eliminaţi din examen după încheierea probei de matematică, organizată miercuri. Motivul? Cei doi au fost surprinşi de camerele de filmat din sală că au făcut schimb de ciorne, fraudă sesizată după terminarea examenului, când profesorii au vizionat înregistrările.
28 Iunie 2017, 18:04
Evaluarea Naţională: Aproape 500 de contestaţii depuse de elevii bihoreni
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a înregistrat 466 de contestaţii ale absolvenţilor de clasa a VIII-a, nemulţumiţi de notele luate la Evaluarea Naţională. Cele mai multe contestaţii au fost înregistrate la limba română.
27 Iunie 2017, 17:42
Evaluarea Naţională: 72% dintre elevii bihoreni au promovat examenul (FOTO)
Educatie
Din cei 4.087 de elevi bihoreni înscrişi la examenele Evaluării Naţionale, 2.951 au obţinut medii peste 5, ceea ce înseamnă că 72,20% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a din Bihor au promovat acest examen. Cinci elevi din judeţ, trei de la Colegiul Emanuil Gojdu şi câte unul de la Liceul Betel şi Liceul Emanuel, au obţinut media 10.
26 Iunie 2017, 16:33
A început Bacalaureatul! Peste 4.200 de absolvenţi bihoreni susţin primul examen scris (FOTO)
Educatie
Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat a început, luni dimineaţă, în toate cele 12 centre de examen din Bihor, fără incidente. În total, la examen s-au înscris 4.229 de absolvenţi bihoreni, din care 702 provin din promoţii anterioare.
26 Iunie 2017, 09:52
  4 5 6  8  10 11 12  

FOTO BIHOREANUL

 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON