URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2024, 16:54

Peste 50 de profesori din Bihor rămân la catedră, după ce au împlinit vârsta de pensionare. Aproape toți predau la școli de la orașe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a publicat lista cadrelor didactice care vor rămâne titulare, după ce au ajuns la vârsta de pensionare.

Potrivit legii învățământului preuniversitar, dascălii care împlinesc vârsta de pensionare pot rămâne la catedră, dar fără să devină și pensionari, până cel târziu la 70 de ani. Cererea lor trebuie aprobată de Consiliul de Administrație al școlii, iar apoi de Inspectoratul Școlar.

Pentru anul școlar 2024-2025, au primit aceste acorduri 52 de cadre didactice din Bihor. Numărul este în creștere față de anul trecut, când 39 de profesori bihoreni au fost în această situație, dar și față de 2022, când acordul l-au primit 22 de dascăli.

Explicația pentru creșterea numărului de profesori care preferă să rămână la catedră în loc să meargă în pensie poate avea legătură, pe lângă dorința lor de a rămâne în jurul elevilor, cu majorarea salariilor din învățământ (cu 13% din ianuarie 2024 și încă 7% din iunie).

Trebuie doar să vrea

Totodată, trebuie menționat că păstrarea la catedră a profesorilor pensionabili nu mai este condiționată de performanța lor. Mai precis, dacă până acum dascălii care cereau să rămână la catedră după vârsta de pensionare trebuiau să aibă gradul didactic I și să demonstreze performanțe acumulate în carieră, aceste condiții au fost eliminate din Legea 198/2023.

Acum, singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească un profesor ajuns într-o astfel de situație este să aibă norma completă și dorința de a preda.

Menținerea profesorilor vârstnici la catedră descurajează, însă, profesorii tineri sau debutanții în învățământ. Lista IȘJ Bihor arată că 41 dintre cei 52 de dascăli bihoreni care ar putea fi în pensie, dar vor fi la catedră, predau în școli din mediul urban, unde an de an numărul de posturi scoase la examenul de titularizare este minuscul.

De pildă, cinci dintre profesori predau la Colegiul Emanuil Gojdu, șase la Colegiul Iosif Vulcan, iar câte doi la Colegiul Onisifor Ghibu, Colegiul Traian Vuia ori Colegiul Mihai Viteazul.

Lista profesorilor care vor rămâne la catedră:

Refuzul, doar teoretic

Cum ar putea școlile să încurajeze dascălii tineri, în acest context? Un specialist în educație consultat de BIHOREANUL spune că legea nu oferă școlilor pârghii să refuze profesorii pensionabili, decizia fiind mai degrabă la latitudinea cadrului didactic, nu a unității de învățământ.

„Un profesor pensionabil care face cererea să rămână titular nu prea poate fi refuzat de Consiliul de Administrație, dacă are catedra completă, singura condiție prevăzută de metodologie. Teoretic, poate primi un refuz, dar trebuie justificat. În trecut, au fost situații în care profesori care n-au primit avizul, pentru că școlile ar fi preferat colegi mai tineri, au contestat în instanță și au câștigat procesul”, a mai spus sursa BIHOREANULUI.

Ministerul Educației ar fi putut rezolva acest conflict dacă acordul pentru dascălii pensionabili s-ar acorda doar după concursul de titularizare, pentru posturile rămase neocupate. Altfel spus, profesorii tineri să aibă întâietate pentru cadrele de titulari, iar dacă ei nu le pot ocupa, să fie repartizate profesorilor vârstnici.

Pe de altă parte, trebuie menționat că profesorii ajunși la pensie pot rămâne la catedră și dacă nu sunt titulari, ci asociați, și sunt remunerați pentru fiecare oră predată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Unde dai si unde crapa!
Posibilitatea cumulului pensiei cu salariul a fost data pt specialii care se pensionau la 40 de ani si a doua zi se angajau pe acelasi post sau pe unul si mai bine platit. Printre primii care au profitat au fost absolventii de stefan gheorghiu, ajunsi profesori universitari si care predau la sapte facultati. Unda a ajuns si la preuniversitari. Familiile ii incurajeaza, vin bani mai multi. Nu mai zic ca sunt destui care si la 70(!) de ani dau zilnic meditatii, intre 4 si 6 ore, duminica doar intre 8 si 12.
Postat 07 Februarie 2024, 09:02 de pinonel
RE: Unde dai si unde crapa!
În acest caz, nu e vorba de cumul. Dacă citiți cu atenție articolul, veți vedea că e vorba de profesori ajunși la vârsta pensionării, dar care nu ies la pensie.
Postat 07 Februarie 2024, 10:18 de Adriana Totorean
Locul pensionarilor nu e la locul de muncă!
Mergeți stimabililor în pensie și bucurați-vă de ceea ce ați realizat și de cât v-a mai rămas din această viață. Dați-le o șansă tinerilor. Voi aveți experienta și pregătire pentru că vi s-a oferit sansa de a preda. Lăsați-le și tinerilor această șansă. Viitorul este al lor.
Postat 06 Februarie 2024, 19:20 de FVG
Ce bine...
Mă îndoiesc că absolvenții de sorbonici și alte instituții similare sunt mai pregătiți decât cei care au făcut cu adevărat școală. De experiență nici nu mai vorbim. Până la urmă contează ce învață copiii!
Postat 06 Februarie 2024, 17:02 de acid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON