URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2024, 16:54

Peste 50 de profesori din Bihor rămân la catedră, după ce au împlinit vârsta de pensionare. Aproape toți predau la școli de la orașe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a publicat lista cadrelor didactice care vor rămâne titulare, după ce au ajuns la vârsta de pensionare.

Potrivit legii învățământului preuniversitar, dascălii care împlinesc vârsta de pensionare pot rămâne la catedră, dar fără să devină și pensionari, până cel târziu la 70 de ani. Cererea lor trebuie aprobată de Consiliul de Administrație al școlii, iar apoi de Inspectoratul Școlar.

Pentru anul școlar 2024-2025, au primit aceste acorduri 52 de cadre didactice din Bihor. Numărul este în creștere față de anul trecut, când 39 de profesori bihoreni au fost în această situație, dar și față de 2022, când acordul l-au primit 22 de dascăli.

Explicația pentru creșterea numărului de profesori care preferă să rămână la catedră în loc să meargă în pensie poate avea legătură, pe lângă dorința lor de a rămâne în jurul elevilor, cu majorarea salariilor din învățământ (cu 13% din ianuarie 2024 și încă 7% din iunie).

Trebuie doar să vrea

Totodată, trebuie menționat că păstrarea la catedră a profesorilor pensionabili nu mai este condiționată de performanța lor. Mai precis, dacă până acum dascălii care cereau să rămână la catedră după vârsta de pensionare trebuiau să aibă gradul didactic I și să demonstreze performanțe acumulate în carieră, aceste condiții au fost eliminate din Legea 198/2023.

Acum, singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească un profesor ajuns într-o astfel de situație este să aibă norma completă și dorința de a preda.

Menținerea profesorilor vârstnici la catedră descurajează, însă, profesorii tineri sau debutanții în învățământ. Lista IȘJ Bihor arată că 41 dintre cei 52 de dascăli bihoreni care ar putea fi în pensie, dar vor fi la catedră, predau în școli din mediul urban, unde an de an numărul de posturi scoase la examenul de titularizare este minuscul.

De pildă, cinci dintre profesori predau la Colegiul Emanuil Gojdu, șase la Colegiul Iosif Vulcan, iar câte doi la Colegiul Onisifor Ghibu, Colegiul Traian Vuia ori Colegiul Mihai Viteazul.

Lista profesorilor care vor rămâne la catedră:

Refuzul, doar teoretic

Cum ar putea școlile să încurajeze dascălii tineri, în acest context? Un specialist în educație consultat de BIHOREANUL spune că legea nu oferă școlilor pârghii să refuze profesorii pensionabili, decizia fiind mai degrabă la latitudinea cadrului didactic, nu a unității de învățământ.

„Un profesor pensionabil care face cererea să rămână titular nu prea poate fi refuzat de Consiliul de Administrație, dacă are catedra completă, singura condiție prevăzută de metodologie. Teoretic, poate primi un refuz, dar trebuie justificat. În trecut, au fost situații în care profesori care n-au primit avizul, pentru că școlile ar fi preferat colegi mai tineri, au contestat în instanță și au câștigat procesul”, a mai spus sursa BIHOREANULUI.

Ministerul Educației ar fi putut rezolva acest conflict dacă acordul pentru dascălii pensionabili s-ar acorda doar după concursul de titularizare, pentru posturile rămase neocupate. Altfel spus, profesorii tineri să aibă întâietate pentru cadrele de titulari, iar dacă ei nu le pot ocupa, să fie repartizate profesorilor vârstnici.

Pe de altă parte, trebuie menționat că profesorii ajunși la pensie pot rămâne la catedră și dacă nu sunt titulari, ci asociați, și sunt remunerați pentru fiecare oră predată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Unde dai si unde crapa!
Posibilitatea cumulului pensiei cu salariul a fost data pt specialii care se pensionau la 40 de ani si a doua zi se angajau pe acelasi post sau pe unul si mai bine platit. Printre primii care au profitat au fost absolventii de stefan gheorghiu, ajunsi profesori universitari si care predau la sapte facultati. Unda a ajuns si la preuniversitari. Familiile ii incurajeaza, vin bani mai multi. Nu mai zic ca sunt destui care si la 70(!) de ani dau zilnic meditatii, intre 4 si 6 ore, duminica doar intre 8 si 12.
Postat 07 Februarie 2024, 09:02 de pinonel
RE: Unde dai si unde crapa!
În acest caz, nu e vorba de cumul. Dacă citiți cu atenție articolul, veți vedea că e vorba de profesori ajunși la vârsta pensionării, dar care nu ies la pensie.
Postat 07 Februarie 2024, 10:18 de Adriana Totorean
Locul pensionarilor nu e la locul de muncă!
Mergeți stimabililor în pensie și bucurați-vă de ceea ce ați realizat și de cât v-a mai rămas din această viață. Dați-le o șansă tinerilor. Voi aveți experienta și pregătire pentru că vi s-a oferit sansa de a preda. Lăsați-le și tinerilor această șansă. Viitorul este al lor.
Postat 06 Februarie 2024, 19:20 de FVG
Ce bine...
Mă îndoiesc că absolvenții de sorbonici și alte instituții similare sunt mai pregătiți decât cei care au făcut cu adevărat școală. De experiență nici nu mai vorbim. Până la urmă contează ce învață copiii!
Postat 06 Februarie 2024, 17:02 de acid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON