Inspectoratul Școlar Județean Bihor a publicat lista cadrelor didactice care vor rămâne titulare, după ce au ajuns la vârsta de pensionare.
Potrivit legii învățământului preuniversitar, dascălii care împlinesc vârsta de pensionare pot rămâne la catedră, dar fără să devină și pensionari, până cel târziu la 70 de ani. Cererea lor trebuie aprobată de Consiliul de Administrație al școlii, iar apoi de Inspectoratul Școlar.
Pentru anul școlar 2024-2025, au primit aceste acorduri 52 de cadre didactice din Bihor. Numărul este în creștere față de anul trecut, când 39 de profesori bihoreni au fost în această situație, dar și față de 2022, când acordul l-au primit 22 de dascăli.
Explicația pentru creșterea numărului de profesori care preferă să rămână la catedră în loc să meargă în pensie poate avea legătură, pe lângă dorința lor de a rămâne în jurul elevilor, cu majorarea salariilor din învățământ (cu 13% din ianuarie 2024 și încă 7% din iunie).
Trebuie doar să vrea
Totodată, trebuie menționat că păstrarea la catedră a profesorilor pensionabili nu mai este condiționată de performanța lor. Mai precis, dacă până acum dascălii care cereau să rămână la catedră după vârsta de pensionare trebuiau să aibă gradul didactic I și să demonstreze performanțe acumulate în carieră, aceste condiții au fost eliminate din Legea 198/2023.
Acum, singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească un profesor ajuns într-o astfel de situație este să aibă norma completă și dorința de a preda.
Menținerea profesorilor vârstnici la catedră descurajează, însă, profesorii tineri sau debutanții în învățământ. Lista IȘJ Bihor arată că 41 dintre cei 52 de dascăli bihoreni care ar putea fi în pensie, dar vor fi la catedră, predau în școli din mediul urban, unde an de an numărul de posturi scoase la examenul de titularizare este minuscul.
De pildă, cinci dintre profesori predau la Colegiul Emanuil Gojdu, șase la Colegiul Iosif Vulcan, iar câte doi la Colegiul Onisifor Ghibu, Colegiul Traian Vuia ori Colegiul Mihai Viteazul.
Lista profesorilor care vor rămâne la catedră:
Refuzul, doar teoretic
Cum ar putea școlile să încurajeze dascălii tineri, în acest context? Un specialist în educație consultat de BIHOREANUL spune că legea nu oferă școlilor pârghii să refuze profesorii pensionabili, decizia fiind mai degrabă la latitudinea cadrului didactic, nu a unității de învățământ.
„Un profesor pensionabil care face cererea să rămână titular nu prea poate fi refuzat de Consiliul de Administrație, dacă are catedra completă, singura condiție prevăzută de metodologie. Teoretic, poate primi un refuz, dar trebuie justificat. În trecut, au fost situații în care profesori care n-au primit avizul, pentru că școlile ar fi preferat colegi mai tineri, au contestat în instanță și au câștigat procesul”, a mai spus sursa BIHOREANULUI.
Ministerul Educației ar fi putut rezolva acest conflict dacă acordul pentru dascălii pensionabili s-ar acorda doar după concursul de titularizare, pentru posturile rămase neocupate. Altfel spus, profesorii tineri să aibă întâietate pentru cadrele de titulari, iar dacă ei nu le pot ocupa, să fie repartizate profesorilor vârstnici.
Pe de altă parte, trebuie menționat că profesorii ajunși la pensie pot rămâne la catedră și dacă nu sunt titulari, ci asociați, și sunt remunerați pentru fiecare oră predată.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.