URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2024, 18:45

Viața în căminele Universității din Oradea: un student împarte bucătăria cu 70 de colegi și o mașină de spălat cu alți 35

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Condițiile din căminele studențești influențează abandonul școlar, iar în acest context Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a făcut o analiză a spațiilor de cazare oferite de universitățile din toată țara.

Datele statistice arată că Universitatea din Oradea (UO), care are în total 1.453 de locuri de cazare, reușește să răspundă doar la jumătate din cererile primite de la studenții care ar vrea să locuiască în cămine. Vestea bună este că în campusul studențesc sunt în lucru trei noi cămine, construite de Primăria Oradea și de Compania Națională de Investiții, iar din semestrul doi al acestui an universitar instituția va da în folosință alte 50 de camere în căminul aflat pe malul Peței și în construcție din anul 1998.

UO nu stă prea bine nici la facilitățile oferite. Potrivit ANOSR, un student orădean cazat în cămine împarte bucătăria cu 70 de colegi, o mașină de spălat cu alți 35 și nu are acces la uscătoare de rufe, dotare ce lipsește din universitate. De asemenea, căminele orădene nu au acces securizat, ci portari.

Analiza făcută de reprezentanții studenților mai arată că, deși cererea de cazare este mare la începutul anului universitar, în prezent UO are 87,25% din locuri ocupate, semn că, pe parcurs, tinerii renunță la camerele de cămin. O explicație ar fi tocmai condițiile în care trăiesc: în camere cu câte 4 paturi, cum sunt 70% dintre camerele studenților din campus.

Căminele studențești nu sunt prea atractive nici pentru studenții cu dizabilități: 1% dintre locatari intră în această categorie, semn că s-ar putea ca spațiile să nu fie bine accesibilizate.

ANOSR a calculat și cât de mult îi costă pe studenții orădeni cazarea în cămine, raportat la bursa socială în cuantum de 900 lei, concluzionând că, pentru regia minimă de 130 lei, un student plătește 14% din bursă. Procentul este cel mai mic din țară, în timp ce în alte centre universitare ajunge chiar și la 64% (Universitatea de Medicină din Târgu Mureș) ori 60% (Universitatea de Medicină din Craiova), iar la nivel național media este de 31%.

„Analiza scoate în evidență faptul că facilitățile de cazare din căminele universităților din România diferă de la o instituție de învățământ la alta, fiecare înregistrând aspecte pozitive pe anumite paliere, dar și lipsuri pe altele. Dacă în unele universități locurile de cazare nu sunt nici pe departe suficiente pentru a acoperi cererea de cazare, în alte instituții condițiile din cămine pot fi îmbunătățite, astfel că accentuăm importanța adoptării de măsuri pentru facilitarea accesului la o cazare de calitate pentru cât mai multe categorii de studenți, de către instituțiile de învățământ superior, în funcție de nevoile și problemele identificate”, a concluzionat ANOSR.

Citește raportul complet al ANOSR:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lipsa standardului
Problema este că nici proiectele noi nu sunt la standarde. Problema nu este a proiectantului ci a beneficiarului ca la orice lucrare. Ceea ce ceri este ceea ce se proiectează. Vrei ieftin, proiectăm să iasă ieftin. Doar așa la număr, pentru imagine. Cerința beneficiarului, în schimb, arată lipsa lui de viziune, sau a echipei manageriale. Adevărul este că n-au sau pur și simplu îs depășiți de situații. Înțeleg, nu știi. Admit. Solicită proiectantului să-ți recomande, întreabă și tu ce standarde sunt prin alte părți etc. Norma ar trebui să fie ca locurile de cazare să aibă funcționalitatea unor mici apartamente în care studenții cazați, 2/cameră maxim, să aibă toate condițiile de bază.
Postat 02 Februarie 2024, 00:41 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON