URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2024, 17:00

„Siguranța, pe primul loc”: O școală din Oradea va avea sistem de recunoaștere facială a elevilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare școală din Oradea, cu peste 2.100 de elevi înscriși, Colegiul Național Onisifor Ghibu are un plan măreț pentru 2024: instalarea unui sistem de acces în clădire cu recunoaștere facială.

Directorul Iulius Timar speră că acest sistem va ajuta la menținerea unui climat de siguranță în unitatea de învățământ, dar îi va și disciplina pe elevi, care nu vor putea chiuli fără să lase „urme” digitale.

Măsură de prevenție

„Cea mai mare problemă pe care o are astăzi sistemul de învățământ este siguranța elevilor. Vedem peste tot în lume cazuri în care persoane neautorizate intră în școli și comit fapte nebunești. Îmi doresc să prevenim astfel de situații în școala noastră”, a declarat Timar, joi, pentru BIHOREANUL.

Concret, directorul vrea să achiziționeze un sistem de acces cu turnicheți, care vor fi montați la intrările în școală și care vor permite accesul după identificarea facială a elevului sau a profesorului. Pentru asta, toți dascălii și toți școlarii vor fi fotografiați, astfel încât camerele de vedere care vor fi montate să îi recunoască.

Iulius TimarIulius Timar (foto) a văzut un sistem similar într-o clădire de birouri din București și îl consideră oportun pentru unitatea de învățământ pe care o conduce. „În prezent, noi avem un portar și patru căi de acces în școală. Este evident că portarul, oricât de bine intenționat și de harnic ar fi, nu poate fi prezent în toate intrările simultan. Nici eu, dacă aș fi portarul, n-aș fi capabil. Noul sistem ne va oferi control asupra persoanelor care intră în școală. Siguranța trebuie să fie pe primul loc”, a spus directorul.

Acesta a luat în calcul și instalarea unui sistem de turnicheți deschiși de cartele, însă nu îl consideră util pentru o unitate de învățământ. Elevii și-ar putea da unii altora cartelele, eludând astfel regulile de acces. Dezavantajul recunoașterii prin amprentă facială este că o dată la doi ani toți elevii vor trebui fotografiați din nou, întrucât trăsăturile lor fizionomice se vor schimba.

„Trebuie să avem disciplină în școli”

În locul celor patru intrări pe care le are azi, Colegiul Ghibu ar urma să rămână cu două, iar la acestea vor fi montați zece turnicheți. „Sistemul va fi programat după orarul fiecărei clase. De exemplu, dacă o clasă de-a V-a are ore de la 8 la 13, elevii vor putea intra în școală până la ora 8 și vor putea ieși doar după 13. Sigur, vor fi și situații excepționale, când vor ajunge mai târziu, iar atunci vor intra în școală pe la cabina portarului, după ce au fost înregistrați”, a explicat Iulius Timar.

În cazul elevilor majori, care au dreptul să iasă din unitatea de învățământ în timpul pauzelor, sistemul le va permite acest lucru, cu amendamentul că vor trebui să revină în școală înainte să sune clopoțelul. Dacă vor dori să intre după ce pauza s-a încheiat, adolescenții vor trebui să treacă pe la portar, care îi va înregistra, iar aceste întârzieri vor fi aduse la cunoștința părinților. „În regulamentul intern, pe care îl vom modifica în această lună, putem prevedea inclusiv că după trei abateri de acest gen, elevul să fie sancționat. Trebuie să avem disciplină în școli”, a mai spus directorul, sperând că, astfel, absenteismul elevilor de la ore se va reduce.

Calculele arată că un asemenea sistem va costa circa 100.000 de euro, bani pe care Colegiul Onisifor Ghibu îi va plăti din bugetul propriu. Directorul Timar își dorește ca sistemul de acces cu recunoaștere facială să fie instalat până în luna septembrie a acestui an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
De la teorie la practică e cale lungă.
Nu va avea, pentru că școala nu are mai mari drepturi decât Poliția ... care nu poate legal decât să ceară voie. Oradea nu-i Londra.
Postat 05 Ianuarie 2024, 19:31 de KP
@poiu...corb la corb nu-si scoate ochii
Se eschiveaza si unii si altii si nu rezolvi nimic. E modus operandi. Cel mai simplu e sa nu ai de-a face cu ei. Sau sa fii un fake. Copiii mei, la 14 ani, isi fac conturi de email cite vor,fara numar de telefon, ca sa poata comanda la glovo gratis prima comanda. Uite ce frumos ma indruma pinterest la usa google: " Pentru a elimina sau de-indexa informațiile cache învechite din rezultatele căutării unui motor, un utilizator trebuie să trimită o solicitare prin instrumentul de eliminare a motorului de căutare. Mai jos sunt link-uri către instrumentele de eliminare ale unora dintre cele mai populare motoarele de căutare: Google Yahoo, Bing... Te rugăm să reții că ai control asupra modului în care sunt utilizate informațiile — poți face oricând modificări la opțiunile tale de confidențialitate în setările contului. De exemplu, poți schimba modul în care îți oferim reclame sau poți elimina istoricul căutărilor. Pentru mai multe informații despre modul în care îți colectăm și folosim informațiile, poți accesa Politica de confidențialitate." Deci, dupa ce m-au expus ei public, by default, probabil am optiunea sa devin "stealth", sa intru io in desisurile contului pinterest, care nici nu ma intereseaza, nu-l folosesc, nici nu stiu de ce m-am logat si cind...Atita am facut, am schimbat nume/prenume in nicolae ceausescu. Dar google search ma gaseste cu numele real, inca...via pinterest
Postat 05 Ianuarie 2024, 08:33 de excalibur
Google pay...Apple pie
Mai nou cumparam online, nu? La fiecare achizitie, baga tata, nume, prenume, adresa facturare, adresa livrare, serie card, nume posesor, data expirare, cvv. Un deliciu. Google, care se gindeste la tine, te ajuta cu google pay. Faci un click si toate datele cardului zboara spre un comerciant electronic. Noroc ca, citeodata, nu intotdeauna, aplicatia bancii solicita autorizarea platii. Un haos digital pentru binele nostru. Cit trebuie ca un comerciant obscur sa sufere un atac informatic si sa expuna datele clientilor? Mai sunt unii care vor si cnp-ul. Pe vremuri, aveam un cont pe oradeahub. Ani de zile google search imi gasea anunturi de mult expirate, la o simpla cautare a nr. Tel. De aia pe olx nu te lasa sa-ti dai numarul de telefon in textul anuntului. Ca vine instant google si le indexeaza, iti divulga viata, ce vinzi si cumperi, sub pretextul ca e platforma publica. Apoi te cauta anaful ca vinzi masini si inchiriezi apartamente in regim hotelier...la telefon
Postat 05 Ianuarie 2024, 07:37 de excalibur
@excalibur
Fa o sesizare si cere "right to be forgotten" la pinterest. Asta nu inseamna ca nu o sa ramai in internet archives, dar acolo sunt 1 2% din populatie care stiu ajunge. Pentru restul o sa dispari din search legat de pinterest. Cu altii am facut eu si a mers destul de repede cand le-am spus ca legal au 30 de zile sa reacționeze, in caz contrar ma indrept spre un dpa.
Postat 05 Ianuarie 2024, 07:04 de poiu
Google login
Mai deunazi, ce-mi trece prin cap, ia sa-mi bag nickname-ul google in ... google search. Surpriza, pe primul loc apare nickname-ul meu , pe Pinterest, cu nume si prenume real. Ca io, acum 20 ani, mi-am declinat identitatea reala lui google. Solicit lui google, au ei o cale de report, sa stearga din lista de cautari rezultatul de pe pinterest. No way, raspuns: "Hello, Thanks for sending in your report. We carefully reviewed your report and were able to make a determination. At this time, the URLs listed below won’t be removed from Google’s search results. https://ro.pinterest.com/nickname/ This decision is based on the requirements in our PII policy." (Personally identifiable information (PII) is described as any data that can be used to disclose the identity of an individual) Deci, m-am logat nici nu stiu cind pe pinterest cu contul google, nu folosesc pinterest, google vomita datele tale personale,cu acordul tau, evident, astia le expun public oricui e curios sa vada. Am facut report si la Pinterest, raspuns: " Am dori să clarificăm că nu suntem obligați să trimitem solicitări de dezindexare către motoarele de căutare în numele unui utilizator în urma ștergerii conținutului de către utilizator sau a unui utilizator care activează confidențialitatea căutării în setări de confidențialitate. Motoarele de căutare, cum ar fi Google, indexează conținutul de pe platforma noastră în mod independent, așa cum fac tot conținutul online accesibil publicului. Prin urmare, legea nu impune o obligație platformelor precum Pinterest de a propaga ștergerea conținutului către motoarele de căutare." Sunt idiot? Se pare ca da. De aci inainte , ma voi numi nicolae ceausescu, fie-i tarina usoara. Nu va mai declinati numele real nimanui, date personale, biometrice, micrometrice, nu va mai logati "repede si comod" cu google, facebook etc. Sa-i umplem de fake-uri si de clone pina li se vor da motoarele si algoritmii peste cap...
Postat 04 Ianuarie 2024, 22:57 de excalibur
GDPR?
Nu cred ca au auzit de GDPR... dar o sa auda in curand...
Postat 04 Ianuarie 2024, 22:40 de cristianteofil
Securitate
https://www.activenews.ro/opinii/Puscaria-digitala-exista-si-se-afla-la-un-click-distanta-de-noi-186638
Postat 04 Ianuarie 2024, 22:38 de excalibur
Pinonel
Super ai acoperit, mai putin iti scapa o chestie. Majorii nu pot fi ingraditi pe miscare, dar esti major in clasele 11 sau 12, care nu mai sunt obligatorii. Deci pe asta s-ar.putea baza. Cat despre datele biometrice, le avem si in pasapoarte. Problema e cum gestioneazq o institutie din Romania stocarea si prelucrarea datelor biometrice si mai ales retentia pe timp indelungat. Curios cum vor justifica perioada de retentie aleasa, cum vor anonimiza datele. Primul breach si il vor desfiinta.
Postat 04 Ianuarie 2024, 19:44 de poiu
E de discutat masura!
Din start vor fi doua categorii de elevi: majorii, cei care au implinit 18 ani si minorii, cei care nu au implinit 18 ani. Libertatea de miscare a unui major nu poate fi ingradita decat de instanta (bine, te poate retine si militia/parchetul pt 24 de ore, da' nu-i cazul aici). Unui major nu-i poti ,,copia" fata fara acordul lui, care acord poate fi retras in orice moment. Are Oradea destui avocati dibaci! Inca un aspect: UE este foarte pornita sa limiteze drastic, as spune sa elimine, softurile de recunoastere faciala in spatiul public. Cei din consiliul de conducere de la Ghibu (vad aici si mana militiei/primariei) pot sa copieze modelul chinezesc la ei acasa, sunt liberi s-o faca! Apropo, popimea de tot soiul care nu vor carti de identitate cu cip, unde e?! In final un link din mii despre politica UE https://www.b1tv.ro/high-tech/inteligenta-artificiala-limitata-in-ue-sistemele-de-recunoastere-faciala-precum-cele-din-china-vor-fi-interzise-1397068.html
Postat 04 Ianuarie 2024, 18:58 de pinonel
dificila implementare, bune intentii
evacuare de urgenta a e incendiu. Tocmai am redus de la 4 intrari la 2. Pe geam se poate chiuli sau intra in scoala? Intarzie toata clasa in pauza cu 30 de secunde. Sta toata clasa la coada la completat formulare cu domnul paznic ca sa ajunga in loc de 1 minut intarziere la ora, cu 20 minute? Da, trebuie sa fie disciplina in scoli, si e o prostie sa chiulesti de la ore. Doar ca detaliile sunt esentiale unei implementari bune. E bolnav, in training, profesorul si nu se face ultima ora, dar elevii nu pot sa plece acasa ca nu e updatat sistemul?
Postat 04 Ianuarie 2024, 17:21 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON