URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Știri Bihor

Tânăr de 33 de ani, reţinut de poliţişti după ce a fost prins conducând fără permis a doua oară
Știri Bihor
Un tânăr în vârstă de 33 de ani din Vadu Crişului a fost reţinut de poliţişti, după ce a fost prins pentru a doua oară la volan fără permis. Anul trecut, se alesese cu dosar penal după ce fusese depistat şi conducând beat.
09 Februarie 2018, 13:41
Maşină în flăcări, în Marghita, salvată de la distrugere de un pompier aflat în timpul liber
Știri Bihor
Un incendiu a izbucnit, în noaptea de joi spre vineri, la o maşină aflată într-o parcare de pe strada Herculane din oraşul Marghita. Din fericire, flăcările n-au făcut mari pagube, pentru că un pompier care locuia în apropiere şi era acasă a intervenit cu un stingător.
09 Februarie 2018, 12:02
Evadatul a fost prins la Episcopia: deţinutul voia să ajungă acasă, să-şi vadă mama bolnavă de cancer (VIDEO)
Știri Bihor
Deţinutul bihorean care, joi, a evadat de la un punct de lucru al Penitenciarului Satu Mare a fost prins la Episcopia Bihor, într-un tren de călători. Varga Adalbert, în vârstă de 23 de ani, închis pentru tâlhărie calificată, a fugit chiar din clădirea tribunalului sătmărean, pe geamul unei băi. Tânărul voia să ajungă acasă la Oradea, ca să îşi vadă mama bolnavă de cancer.
09 Februarie 2018, 10:13
Bilanţul ilegalităţilor, la frontiera cu Ungaria: 2.758 de migranţi, 4,3 milioane ţigarete de contrabandă, 1,6 kg de cocaină şi 68 de maşini furate
Știri Bihor
În prezenţa şefului Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea au prezentat, joi, raportul de activitate pe 2017. Poliţiştii au avut de-a face cu de patru ori mai mulţi migranţi care au încercat să iasă ilegal din ţară. De asemenea, aceştia au oprit 68 de maşini furate, au reţinut 1,6 kilograme de cocaină şi 4,3 milioane de ţigarete de contrabandă.
08 Februarie 2018, 18:10
Prima dovadă din Bihor a reducerii salariilor: Unui bugetar i-a crescut brutul cu peste 200 lei, dar netul i-a scăzut cu 1.200 lei
Știri Bihor
Deputatul Florica Cherecheş a furnizat o primă probă că şi în Bihor bugetarii sunt afectaţi de reducerea veniturilor ca urmare a aplicării „Revoluţiei Fiscale”, prezentând fluturaşul de salariu al unui şef de centru social din subordinea Consiliului Judeţean, căruia în ianuarie i-a crescut leafa brută cu peste 200 lei faţă de decembrie, dar în mână a luat cu 1.200 lei mai puţin. Cherecheş a afirmat că PNL lucrează la propuneri legislative care să repare crizele din toate sistemele, de la haosul social, din educaţie şi sănătate până la cel din administraţie.
08 Februarie 2018, 16:26
Poliţia în alertă: Puşcăriaş din Bihor, evadat chiar din clădirea Palatului de Justiţie din Satu Mare
Știri Bihor
Poliţiştii sunt în alertă, după ce un deţinut din Bihor a evadat de la un punct de lucru din Satu Mare. Individul, pe numele său Varga Adalbert, în vârstă de 23 de ani, a scăpat chiar din clădirea Palatului de Justiţie din Satu Mare, sărind pe geamul de la baie.
08 Februarie 2018, 15:23
Atenţie la gripă! Un bihorean de 66 de ani a murit, bolnav şi cu virusul gripal
Știri Bihor
Gripa a făcut victime în Bihor. Un bărbat de 66 de ani din satul bihorean Viişoara a murit, la finalul lunii ianuarie, iar analizele de laborator au confirmat ulterior că, pe lângă alte afecţiuni, avea şi virusul gripal. În total, în România s-au înregistrat 16 decese cauzate de gripă.
08 Februarie 2018, 14:19
25 de amenzi au dat inspectorii sanitar-veterinari pentru mizeria din depozitele comercianţilor de alimente
Știri Bihor
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a făcut cunoscute rezultatele controalelor făcute cu ocazia sărbătorilor de iarnă la producători şi comercianţi de alimente de origine animală. Chiar dacă nu a fost înregistrat niciun caz de toxiinfecţie alimentară, condiţiile de depozitare şi comercializare a acestor alimente au fost în multe cazuri, potrivit inspectorilor, de-a dreptul insalubre.
08 Februarie 2018, 12:03
Doctoriţa Anca Grigorescu, de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, condamnată la închisoare cu executare!
Știri Bihor
Doctoriţa Anca Grigorescu şi asistentul ei, Pelle Johannes, al doilea dintre cele cinci "cabinete" de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, acuzate că percepeau mită pentru a aviza dosarele pentru pensii de boală, au fost condamnaţi, miercuri, la Tribunalul Bihor. În timp ce doctoriţa a fost trimisă la închisoare cu executare, pedeapsa asistentului ei a fost dispusă cu suspendare.
08 Februarie 2018, 08:03
S-a reluat renovarea Castelului Komáromi din Otomani. Valoarea lucrărilor: 500.000 de euro
Știri Bihor
Primăria Sălacea a anunţat miercuri că au fost reluate lucrările de reabilitare a castelului Komáromi din Otomani. Valoarea totală a proiectului se ridică la 500.000 de euro, din fonduri europene. "Obiectivul general este ca "Satul cu 1.000 de pivniţe" să fie o adevărată atracţie turistică a Bihorului", au transmis reprezentanţii comunei.
07 Februarie 2018, 19:25
Oficial din Capitală venit la bilanţul Prefecturii Bihor, după 'contactul' cu DN 76: M-aş bucura ca data viitoare să fie finalizat
Știri Bihor
Participarea la bilanţul activităţii pe anul trecut a Prefecturii Bihor, prezentat miercuri de prefectul Ioan Mihaiu, i-a dat ocazia unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne să se convingă de starea proastă a DN 76 Deva - Oradea şi să-şi declare speranţa că la următoarea vizită modernizarea şoselei, începută în urmă cu zece ani, va fi încheiată. În raportul său, în care a consemnat şi demersurile făcute atât pentru acest obiectiv, cât şi pentru reluarea lucrărilor la autostradă şi pentru repararea barajului Leşu, prefectul a vorbit despre creşterea semnificativă a activităţii instituţiei comparativ cu anul precedent.
O nouă grevă la OTL? Negocierile pentru salarii şi concilierea sindicaliştilor cu conducerea societăţii au eşuat
Știri Bihor
Membrii sindicatului Transloc din cadrul societăţii Oradea Transport Local se întâlnesc, joi, pentru a decide dacă intră în grevă de avertisment şi apoi în grevă generală, după ce negocierile pentru noul contract colectiv de muncă au eşuat. Conducerea OTL a refuzat să acorde măriri de salarii de 12%, ci doar de 4-5%, şi ar fi propus şi scăderea numărului de zile de concediu.
07 Februarie 2018, 17:55
Tânăr de 27 de ani, găsit mort într-un canal colector
Știri Bihor
Un tânăr în vârstă de 27 de ani a fost găsit decedat, miercuri dimineaţă, într-un canal colector din localitatea bihoreană Remeţi. Cadavrul a fost găsit chiar în fața casei sale.
07 Februarie 2018, 17:35
Proiect de 1,2 milioane de euro pentru protecţia păsărilor din Defileul Crişului Repede şi de pe Valea Iadului
Știri Bihor
Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, custode al zonei protejate ROSPA 0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului, o arie de protecţie avifaunistică în care trăiesc 25 de specii de păsări ocrotite la nivel european, va căuta cele mai bune soluţii pentru a face viaţa acestor zburătoare cât mai bună. ONG-ul a câştigat o finanţare de 5,7 milioane de lei pentru elaborarea planului de management care să conducă la îmbunătăţirea gradului de conservare a speciilor de păsări şi habitatelor acestora.
07 Februarie 2018, 14:58
Focuri de armă la Aeroportul Oradea: Un angajat de la SPP a tras în… calorifer
Știri Bihor
Un angajat de la Serviciul de Pază şi Protecţie Bihor s-a ales cu dosar penal, după ce pistolul pe care îl avea în dotare s-a descărcat într-un calorifer al cabinei de pază. Poliția a deschis anchetă, la fel și conducerea Serviciului de Pază şi Protecţie Bihor, iar agentul de pază a fost mutat din dispozitiv până la finalizarea cercetărilor.
07 Februarie 2018, 14:22
A ieșit din arest! Un traficant de ecstasy prins în flagrant cu 400 pastile a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare
Știri Bihor
Tânărul din Dobreşti arestat în noiembrie anul trecut după ce a încercat să vândă 400 de pastile de ecstasy unui investigator sub acoperire a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Călin Ciurar şi-a recunoscut faptele şi a fost eliberat din arest, însă sentinţa pronunţată, marţi, de Tribunalul Bihor, nu este, încă, definitivă.
07 Februarie 2018, 10:47
Amenzi severe date de ITM Bihor: peste 575.000 lei pentru muncă la negru şi încălcarea normelor de protecţia muncii
Știri Bihor
Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a controlat în cursul lunii ianuarie 253 de unităţi private de pe cuprinsul judeţului, aplicând nu mai puţin de 466 sancţiuni contravenţionale, din care 65 au fost amenzi. Cuantumul acestora s-a ridicat la 575.000 lei, iar motivele emiterii lor a fost că inspectorii au găsit angajaţi fără forme legale de muncă, dar şi situaţii de nerespectare a normelor de protecţia muncii.
07 Februarie 2018, 09:38
Atenție la răceli: Mii de bihoreni s-au îmbolnăvit în doar o săptămână de viroze, pneumonii și gripă!
Știri Bihor
Mii de bihoreni au fost diagnosticați, în ultima săptămână, cu infecții ale căilor respiratorii, viroze, pneumonii și gripă. Evoluţia numerică a cazurilor de îmbolnăviri cu infecţii acute respiratorii în Bihor în cursul săptămânii trecute a fost rapidă, au constatat specialiștii Direcției de Sănătate Publică Bihor,care avertizează că numărul îmbolnăvirilor a întrecut nu doar aşteptările, ci şi nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Vezi care sunt regulile de urmat pentru prevenirea acestora şi limitarea răspândirii lor.
06 Februarie 2018, 16:15
Spărgători în vizor: Poliţiştii au prins trei hoţi care acţionau în zona Beiuş şi încă doi care luau la rând casele din Oradea
Știri Bihor
Un bărbat în vârstă de 45 ani din Bratca şi doi orădeni, un tânăr de 21 ani şi o fată de 17 ani, bănuiţi că fac parte din banda e hoţi care în ultimii ani au comis mai multe furturi în zona Beiuşului au fost prinşi vineri de polițiști. Alţi doi spărgători bănuiţi de 4 furturi şi două tentative comise în Oradea sunt anchetaţi pentru fapte similare.
06 Februarie 2018, 15:29
Scandal la Suplac: O poluare făcută de OMV Petrom pe terenul unei familii şi raportată cu întârziere dă bătăi de cap autorităților
Știri Bihor
Neînţelegerile dintre unitatea din Suplacu de Barcău a companiei OMV-Petrom şi proprietarii unei gospodării poluate cu ţiţei, plus raportarea abia după şase zile a incidentului, au determinat întârzierea cu mai bine de o lună a ecologizării terenului contaminat. Este un „caz fără precedent”, un „caz-şcoală”, a anunţat şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, care consideră că legislaţia trebuie îmbunătăţită pentru ca pe viitor să prevină asemenea situaţii.
Detalii cutremurătoare în cazul orădeanului care s-a sinucis din cauza sărăciei: decizia de pensionare a ajuns la el chiar în ziua în care a fost găsit mort!
Știri Bihor
Detalii cutremurătoare ies la iveală în cazul orădeanului de 61 de ani, găsit spânzurat în baie de vecina care îi ducea să mănânce. Omul își scosese casa la vânzare, trăia pe întuneric, fără curent și fără căldură, după ce suferise un accident şi a rămas cu un handicap locomotor, nemaiputând să muncească. Culmea ironiei, decizia de pensionare pe care o aştepta din octombrie a ajuns la el în ziua în care a fost găsit mort.
06 Februarie 2018, 12:11
Un orădean s-a sinucis din disperare: Rămas cu handicap după un accident, aştepta de 3 luni decizia de pensionare şi trăia din mila vecinilor
Știri Bihor
Un bărbat în vârstă de 61 ani din Oradea a fost găsit spânzurat, vineri, în baia locuinţei sale, cercetările poliţiştilor confirmând faptul că s-a sinucis. De altfel, bărbatul a lăsat şi un bilet de adio, în care a descris situaţia disperată în care a ajuns. Rămas cu handicap locomotor în urma unui accident suferit toamna trecută, bărbatului nu i se eliberase decizia de pensionare şi, între timp, a rămas fără venituri, fără curent, căldură şi mâncare.
05 Februarie 2018, 18:10
Doi bărbaţi din Cheşa, prinşi la pescuit cu o plasă interzisă de lege
Știri Bihor
Doi bărbaţi din satul bihorean Cheşa s-au ales cu dosare penale după ce jandarmii i-au prins, duminică seară, la o partidă ilegală de pescuit. Mai precis, cei doi încercau să întindă în apa Crişului Negru o plasă monofilament, interzisă la deţinere.
05 Februarie 2018, 16:26
Doi marocani, opriţi de poliţiştii din Borş în timp ce încercau să iasă ilegal din ţară
Știri Bihor
Poliţiştii de frontieră din Borş au oprit, în noaptea de duminică spre luni, doi cetăţeni marocani care încercau să iasă ilegal din ţară. Cei doi au fost găsiţi pe câmp la aproximativ 200 de metri de linia de frontieră cu Ungaria şi au recunoscut că voiau să ajungă ilegal în Italia.
05 Februarie 2018, 15:35
De două ori mai mulţi vitezomani au ieşit în trafic la sfârşit de săptămână: peste 430 de şoferi au fost prinşi şi amendaţi
Știri Bihor
Peste 430 de şoferi au fost sancţionaţi în trafic pentru depăşirea limitelor legale de viteză la sfârşit de săptămână, numărul vitezomanilor fiind de două ori mai mare decât în alte weekend-uri. Majoritatea au fost prinşi pe DN 76. În total, în intervalul 2 - 4 februarie, poliţiştii au aplicat amenzi în valoare de 196.805 de lei pentru încălcarea Codului rutier.
05 Februarie 2018, 14:38
Fetiţă de 6 ani, rănită într-un incendiu provocat chiar de ea şi un alt copil
Știri Bihor
O fetiţă de 6 ani din satul bihorean Chişlaz s-a ales cu răni de gradul II la faţă şi mâini, fiind victima unui incendiu. Nesupravegheaţi, micuţa şi un alt copil au încercat să aprindă focul, folosind lichid inflamabil, dar au dat foc casei în care se aflau.
05 Februarie 2018, 13:49
Cod galben de vânt şi vijelii în Bihor
Știri Bihor
Judeţul Bihor se va afla, luni, între orele 15 şi 21, sub alertă de cod galben pentru vreme severă. Vântul va atinge până la 90 de kilometri pe oră şi va ploua.
05 Februarie 2018, 13:27
Percheziţii cu surprize: saci întregi cu haine şi pantofi de fiţe de peste 60.000 lei, ridicați din casa unui orădean! (FOTO)
Știri Bihor
Saci întregi cu haine şi pantofi de fiţe în valoare de peste 60.000 lei, fără documente legale de proveniență, dar şi 4.700 de euro despre care se bănuiește că ar proveni din vânzarea bunurilor au fost confiscaţi de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor din locuința unui orădean.
Tamponare frontală pe DN 1, în Urvind (FOTO)
Știri Bihor
Două maşini s-au lovit frontal, duminică, pe DN 1, într-o curbă, în zona localităţii bihorene Urvind. Din fericire, nimeni nu a fost grav rănit.
04 Februarie 2018, 15:42
Un copil abandonat în anii 90 în Tinca îşi caută părinţii. A ajuns să lucreze la Google!
Știri Bihor
Povestea emoţionantă a unui copil abandonat în anii 90 în gara din Tinca face înconjurul internetului. Tânărul, pe numele său Dacian, a fost înfiat de o familie în străinătate, acum are 25 de ani şi a ajuns să lucreze pentru colosul Google.
04 Februarie 2018, 14:25
  4 5 6  8  10 11 12  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON