URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2024, 10:04

Interlop trimis după gratii pentru trafic de deşeuri periculoase: Cristi „Baterie” a fost condamnat la 5 ani de închisoare

Interlop trimis după gratii pentru trafic de deşeuri periculoase: Cristi „Baterie” a fost condamnat la 5 ani de închisoare foto montaj: Facebook/Garda de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un interlop din Craiova, trimis în judecată după ce a fost prins cu importuri de deşeuri periculoase, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Hotărârea Judecătoriei Oradea a fost pronunţată într-un dosar al procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi priveşte importuri făcute de interlopul craiovean Cristian Radu, alias Cristi "Baterie", în perioada 2015 - 2017.

Concret, bărbatul este acuzat că a cumpărat peste 50 de tone de acumulatori auto uzaţi din ţări ale Uniunii Europene, unde neutralizarea deşeurilor este extrem de scumpă, deşeuri pe care, apoi, le aducea în România.

Din datele reţinute de procurori, numai în luna mai 2015, Cristi "Baterie" a introdus în România 21,6 tone de acumulatori uzaţi, pe 24 februarie 2016 a convins un alt bărbat să transporte pe aceeaşi rută 25,2 tone de deşeuri, transport care a fost depistat în Punctul de Trecere a Frontierei şi Nădlac.

Un an mai târziu, pe 4 mai 2017, inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea au oprit pentru control o autoutilitară cu semiremorcă care transporta 13,5 tone de acumulatori auto uzaţi, ascunşi în spatele a 449 de anvelope semiuzate, folosite ca paravan.

La judecată

Beneficiarul? Tot Cristian Radu, care, în martie 2018, a fost trimis în spatele gratiilor, măsura preventivă fiind menţinută pe tot parcursul anchetei şi revocată, ulterior, în 2021, după ce cazul a ajuns în faţa judecătorilor.

Cristian Radu a fost trimis în judecată pentru instigare la contrabandă calificată, iar cei doi şoferi de TIR care au făcut transporturile cu deşeuri periculoase "interceptate", Gyorgy Atilla şi Ioan Pop Gheorghe, pentru contrabandă calificată. 

Prima etapă a procesului s-a derulat la Judecătoria Oradea, care a pronunţat vinerea trecută verdictul. "Instanţa achiesează la concluziile procurorului de caz, în sensul că nu trebuie omisă gravitatea deosebită a faptelor, ca infracţiuni, îndreptate contra sănătății umane. Nerespectarea strictă a măsurilor de transport, depozitare, manipulare și eliminare a deșeurilor de acumulatori uzați pot pune în pericol unul dintre drepturile fundamentale ale omului și anume dreptul la un mediu sănătos", se arată în hotărârea judecătorească consultată de BIHOREANUL.

Ne-au otrăvit

Instanţa a explicat totodată că soluţiile din acumulatorii uzaţi reacționează cu apa și substanțele organice afectând flora și fauna, având efect toxic în mediul acvatic, asupra solului și are o acțiune puternic corozivă pentru piele și membranele mucoaselor putând produce leziuni ale căilor respiratorii.

"Compușii solubili de plumb din acestea pot cauza afecțiuni ale sângelui, nervilor și rinichilor, acțiunea plumbului fiind toxică și pentru funcția de reproducere. Există pericolul ca metalele grele prezente în baterii să se infiltreze lent în sol, în apele subterane sau de suprafață afectând astfel pe o perioadă îndelungată mediul înconjurător", se mai arată în documentul prin care interlopul a fost condamnat la 5 ani de detenţie.

De asemenea, Ioan Gheorghe Pop s-a ales cu 2 ani de închisoare cu suspendare şi a fost obligat la 120 zile de muncă în folosul comunităţii, în timp ce Gyorgy Atilla a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare plus 120 de muncă în folosul comunităţii. 

Cei trei au fost obligaţi, totodată, să achite costurile de preluare, stocare și neutralizare a deșeurilor de acumulatori uzați, în sumă totală de 15.075 euro, plus cheltuieli judiciare în favoarea statului în valoare de 3.500 lei. Pentru recuperarea sumelor, instanţa a dispus menţinerea sechestrelor instituite de procurori pe bunurile celor trei bărbaţi.

Hotărârea judecătorească mai poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sper să greșesc, dar probabil va scăpa...
Ținând cont că faptele au fost între 2015-2017 și abia acum vine prima sentință, m-aș mira dacă nu s-ar prescrie înainte de o sentință definitivă. Cred că merita menționat când e prescripția pt faptele acestea. În rest, ca de obicei, foarte bun articolul, doamna Gal.
Postat 05 Aprilie 2024, 08:09 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON