URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Aprilie 2024, 16:16

Peste 33.700 de fermieri bihoreni sunt aşteptaţi să-și ceară subvenţiile de la APIA. Perioada în care pot depune solicitările e mai scurtă

Peste 33.700 de fermieri bihoreni sunt aşteptaţi să-și ceară subvenţiile de la APIA. Perioada în care pot depune solicitările e mai scurtă foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

APIA Bihor va începe joi să preia cererile de subvenţii pentru activităţile de cultivare a terenului şi creştere a animalelor de la cei peste 33.700 de fermieri bihoreni aflaţi în evidenţe.

„Mâine vom începe campania”

Campania de înregistrare a cererilor de plată din 2024, programată în perioada 4 aprilie - 7 iunie, va fi mai scurtă cu o lună faţă de anii precedenţi.

„Mâine vom începe campania de depunere a cererilor de plată (n.r. pentru subvenţii), cea mai importantă activitate de peste an. Perioada de preluare a cererilor este mai scurtă cu o lună, între 4 aprilie şi 7 iunie. În plus, nu va mai exista, ca în alţi ani, acel interval de 15 zile în care cererile puteau fi depuse cu o penalizare de 1% pe zi din valoarea subvenției", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman.

Termenul a fost scurtat pe fondul birocraţiei europene, care a prelungit discuţiile pe tema condiţiilor în care se pot acorda aceste subvenţii, cum ar fi obligativitatea rotaţiei periodice a culturilor, condiţiile de folosire a îngrăşămintelor chimice, păstrarea unor suprafeţe necultivate pentru "odihna" terenului şi altele.

Întârziații pierd subvenția!

Ioan Sorin Roman a spus că agricultorii care nu se vor încadra în termenul de predare a cererilor, de numai două luni, îşi vor pierde sprijinul financiar. "Este important ca fermierii bihoreni să respecte perioada de depunere a cererilor, pentru că altfel vor rămâne fără subvenţie", a afirmat acesta.

Directorul i-a îndemnat pe fermieri să respecte programarea deja anunţată de APIA Bihor, pentru a evita aglomeraţia generată de gradul mare de încărcare a activității funcţionarilor care vor avea de preluat cam 15 dosare pe zi.

„Dacă un solicitant nu poate veni când este programat, dosarul lui se reportează pe a doua zi sau pe ultima săptămână, şi atunci riscăm ca la începutul lui iunie să ajungem cu multe dosare nepreluate, sistemul electronic să nu suporte presiunea şi să nu poată fi procesate", a avertizat Roman.

Pas cu pas...

Într-un prim pas, fermierii vor trebui să se adreseze Serviciului Agricol din cadrul primăriei de care aparţin. „Oamenii vor trebui să meargă la primării, să verifice în registrul agricol numărul de animale şi suprafaţa de teren cu care sunt înregistraţi, iar funcţionarul va trebui să le elibereze o adeverinţă", a explicat Ioan Sorin Roman.

În baza adeverinţei, fermierii îşi vor verifica online, cu ajutorul funcţionarilor, parcelele deţinute în evidenţa digitală a APIA Bihor. „Când fermierul vine la noi, funcţionarii fac doar controlul administrativ. Aceştia au de dat bife, verifică dacă este acelaşi cont bancar şi cererea poate fi închisă", a explicat directorul.

Valoarea sprijinului financiar de care poate beneficia un agricultor depinde în funcţie de suprafaţa de teren deţinută, felul exploataţiei agricole, specificul culturii, numărul de animale deţinute şi altele.

Anul trecut în evidenţele APIA Bihor au fost înregistraţi 33.792 de fermieri care cultivau 326.860 de hectare de teren. Numărul fermierilor este în scădere cu fiecare an, având în vedere îmbătrânirea populaţiei și comasarea exploataţiilor agricole prin preluarea terenurilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON