URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2024, 16:16

Peste 33.700 de fermieri bihoreni sunt aşteptaţi să-și ceară subvenţiile de la APIA. Perioada în care pot depune solicitările e mai scurtă

Peste 33.700 de fermieri bihoreni sunt aşteptaţi să-și ceară subvenţiile de la APIA. Perioada în care pot depune solicitările e mai scurtă foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

APIA Bihor va începe joi să preia cererile de subvenţii pentru activităţile de cultivare a terenului şi creştere a animalelor de la cei peste 33.700 de fermieri bihoreni aflaţi în evidenţe.

„Mâine vom începe campania”

Campania de înregistrare a cererilor de plată din 2024, programată în perioada 4 aprilie - 7 iunie, va fi mai scurtă cu o lună faţă de anii precedenţi.

„Mâine vom începe campania de depunere a cererilor de plată (n.r. pentru subvenţii), cea mai importantă activitate de peste an. Perioada de preluare a cererilor este mai scurtă cu o lună, între 4 aprilie şi 7 iunie. În plus, nu va mai exista, ca în alţi ani, acel interval de 15 zile în care cererile puteau fi depuse cu o penalizare de 1% pe zi din valoarea subvenției", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman.

Termenul a fost scurtat pe fondul birocraţiei europene, care a prelungit discuţiile pe tema condiţiilor în care se pot acorda aceste subvenţii, cum ar fi obligativitatea rotaţiei periodice a culturilor, condiţiile de folosire a îngrăşămintelor chimice, păstrarea unor suprafeţe necultivate pentru "odihna" terenului şi altele.

Întârziații pierd subvenția!

Ioan Sorin Roman a spus că agricultorii care nu se vor încadra în termenul de predare a cererilor, de numai două luni, îşi vor pierde sprijinul financiar. "Este important ca fermierii bihoreni să respecte perioada de depunere a cererilor, pentru că altfel vor rămâne fără subvenţie", a afirmat acesta.

Directorul i-a îndemnat pe fermieri să respecte programarea deja anunţată de APIA Bihor, pentru a evita aglomeraţia generată de gradul mare de încărcare a activității funcţionarilor care vor avea de preluat cam 15 dosare pe zi.

„Dacă un solicitant nu poate veni când este programat, dosarul lui se reportează pe a doua zi sau pe ultima săptămână, şi atunci riscăm ca la începutul lui iunie să ajungem cu multe dosare nepreluate, sistemul electronic să nu suporte presiunea şi să nu poată fi procesate", a avertizat Roman.

Pas cu pas...

Într-un prim pas, fermierii vor trebui să se adreseze Serviciului Agricol din cadrul primăriei de care aparţin. „Oamenii vor trebui să meargă la primării, să verifice în registrul agricol numărul de animale şi suprafaţa de teren cu care sunt înregistraţi, iar funcţionarul va trebui să le elibereze o adeverinţă", a explicat Ioan Sorin Roman.

În baza adeverinţei, fermierii îşi vor verifica online, cu ajutorul funcţionarilor, parcelele deţinute în evidenţa digitală a APIA Bihor. „Când fermierul vine la noi, funcţionarii fac doar controlul administrativ. Aceştia au de dat bife, verifică dacă este acelaşi cont bancar şi cererea poate fi închisă", a explicat directorul.

Valoarea sprijinului financiar de care poate beneficia un agricultor depinde în funcţie de suprafaţa de teren deţinută, felul exploataţiei agricole, specificul culturii, numărul de animale deţinute şi altele.

Anul trecut în evidenţele APIA Bihor au fost înregistraţi 33.792 de fermieri care cultivau 326.860 de hectare de teren. Numărul fermierilor este în scădere cu fiecare an, având în vedere îmbătrânirea populaţiei și comasarea exploataţiilor agricole prin preluarea terenurilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON